baladeur

Η «Εκκρεμότητα» του Τσιμάρα Τζανάτου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Εσπίριτου στο Θέατρο Noūs. Φωτογραφίες από τον Κωνσταντίνο Παυλίδη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Όταν πεθάνω, θα γίνω περιπολικό. / Να φωτίζω το σκοτάδι που θα αφήσω πίσω μου. / Να φοβίζω το σκοτάδι που θα πάω να συναντήσω».
Tσιμάρας Τζανάτος («Αγνώστου, Η βία του βίου», Ποιήματα, Κάπα Εκδοτική).

Ο Θεόδωρος Εσπίριτου σκηνοθετεί δεξιοτεχνικά την «Εκκρεμότητα» του πρόωρα χαμένου Τσιμάρα Τζανάτου στο Θέατρο Noūs, με πρωταγωνιστές τους συγκλονιστικούς Νίκο Παντελίδη και Σπύρο Βάρελη. Η «Εκκρεμότητα» ανεβαίνει για τέταρτη φορά στη σκηνή, ενώ έχουν προηγηθεί οι σκηνοθεσίες των Βασίλη Νούλα, Βαγγέλη Βογιατζή και Jason Warren.

Σαν τα έργα του Κολτές, δαιμονοποιεί τη μητριαρχική φιγούρα της Μάνας διακωμωδώντας τις συνδηλώσεις της και αναδεικνύει τη συντεθλιμμένη queer λίμπιντο του «διαφορετικού» παιδιού, χωρίς απαραιτήτως να την καθαγιάζει.

Το έργο έχει δοκιμιακό χαρακτήρα και φιλοτεχνεί αρχετυπικούς χαρακτήρες, χωρίς διευκρινισμένο φύλο, ηλικία, κοινωνική θέση, ιδιότητα – είναι δε ανοιχτό ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να συνθέτουν μια persona. Σαν τα έργα του Κολτές, δαιμονοποιεί τη μητριαρχική φιγούρα της Μάνας διακωμωδώντας τις συνδηλώσεις της και αναδεικνύει τη συντεθλιμμένη queer λίμπιντο του «διαφορετικού» παιδιού, χωρίς απαραιτήτως να την καθαγιάζει: «λόγια που ποτέ πριν δεν είχα ακούσει να μου λένε. Και μάλιστα να μου τα λέει άνδρας. Μόνο εγώ τα είχα πει. Σε γυναίκα. Γι’ αυτό τον άφησα. Μέσα μου. Να μπει. Σαν Εγώ μπήκε. Όχι σαν άλλος». Η σεξουαλική φόρτιση της συγκεκριμένης σκηνής εναρμονίζεται με το μοτίβο της περιθωριοποίησης που προκρίνει ο Τσιμάρας Τζανάτος στα έργα του. Η αποκάλυψη του έργου είναι ο απολύτως παράλογος χαρακτήρας των εξουσιαστικών μορφών, όπως αυτή της Μάνας, καθώς και η εξαρτησιακή σχέση του γιου προς τη Μάνα-Βασανίστρια.

irodotos ekkremotita 2

Το σκηνικό είναι μάλλον ασφυκτικό: με τα χέρια απλωμένα και σκυφτός πάνω σε ένα «επισκοπικό» τραπέζι, ένας συνηθισμένος ανεπάγγελτος, ανώνυμος και χωρίς προσδιορισμένα στοιχεία ταυτότητας άνθρωπος (ο Άλφα) εκμυστηρεύεται τις μνήμες και απορίες του σε μια αμφίφυλη εκδοχή του εαυτού του, σε ένα είδος σκεπτομορφής (τον Γάμα), για να λάβει ως απάντηση γνωμικές αποφάνσεις: «Όταν το δέρμα ζεσταίνεται από δέρμα, σα να καταργείται το δέρμα. Δεν διαχωρίζει πια. Ενώνει». Ή, σε άλλο σημείο του κειμένου: «Ήρθαν φορτηγά. Μπουλντόζες τεράστιες με ατσάλινα δόντια. Να φάνε ήρθαν. Τα αποφάγια μας… Πώς κατέληξε ο κόσμος, τα ψίχουλά του να είναι περισσότερα από το ψωμί του!». Ή, τέλος, αλλού: «Είναι ακατανόητη για τον άνθρωπο η θέα του άλλου ανθρώπου όταν διαλύεται». Ο Γάμα αρθρώνει φράσεις αμφίσημες, αλλά με σαφές σαρκαστικό πρόσημο- ευθύβολες ριπές κατά της επανάπαυσης, κατά της αναστολής, κατά του φόβου και της ψευτιάς. Πρόκειται, εξάλλου, για έναν ύμνο στην ετερότητα.

Ένα θέατρο που σχολιάζει την ίδια την υπόστασή του

Αν ως «ετερότητα» αντιλαμβανόμαστε κάθε μορφή απόκλισης από την πεπατημένη, τότε ο Άλλος γίνεται αυτομάτως ο δήμιος της ψυχικής υγείας του υποκειμένου: ό,τι διαπράττεται εσφαλμένα, είναι παράπτωμα όχι του εαυτού μας, αλλά του «Άλλου», μιας αφαιρετικής σύλληψης του Αλλοτριωμένου Εγώ – ενός Εγώ κατά βάσιν εχθρικού, που ρέπει προς τoν παραλογισμό. Αν γίνει αντιληπτό ως performance, το βαθύτερο νόημά του (η άρνηση των ταυτοτήτων ως μια εξω-λογική διεργασία) δεν πλήττεται από τυχόν ερμηνευτικές παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα όταν η σκηνοθετική πινελιά είναι στυλιζαρισμένη σκοπίμως (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αντινατουραλιστικής σκηνοθεσίας του Θεόδωρου Εσπίριτου), τότε μπορούμε να μιλούμε για μια μεταδραματική διάσταση, για ένα θέατρο που σχολιάζει την ίδια την υπόστασή του ακολουθώντας μιαν αυστηρά δομημένη σκηνική τελετουργία: κινήσεις υπερτονισμένες που συνοδεύουν τις υπερτονισμένες φράσεις, pop art κόκκινα ακουστικά τηλεφώνου, ποδήρεις ενδυμασίες (Χαρά Κονταξάκη) που παραπέμπουν σε λαίδη αλλά και σε περιστρεφόμενο δερβίση και ένα ζευγάρι γυναικεία παπούτσια με κοθόρνους.

irodotos ekkremotitaΝομίζω ότι ο μίτος που συνδέει τον Τσιμάρα Τζανάτο με τον Θεόδωρο Εσπίριτου είναι το κίνητρο της ειλικρίνειας. Το έργο του Τσιμάρα έχει σαφείς σκηνικές οδηγίες, ο ίδιος όμως επέτρεπε πλήρη ελευθερία κινήσεων στους σκηνοθέτες των έργων του. Είναι ένα έργο για την απόλυτη μοναξιά, τη μοναξιά που εκπορεύεται από την υπαρξιακή συνθήκη του δυτικού ανθρώπου: από τον ερμητισμό και τον απόλυτο ιντιβιντουαλισμό της έως τη χειραγώγηση που ασκεί το σύστημα μέσω της ετεροκανονικότητας και της απόκρυψης της αλήθειας: «Επικίνδυνο πράγμα η ερώτηση. Aνοίγει πόρτα στο αόριστο. Να μπει, να χώσει τη μαύρη του μουσούδα ως το Πραγματικό».

Με αγωνία και εσωτερικότητα μύστη, αλλά και με έντονη αίσθηση του χιούμορ, ο Νίκος Παντελίδης και ο Σπύρος Βάρελης υποστηρίζουν αυτήν την προγραμματικά πολυδιάστατη «persona σε καθρέφτη» που βιώνει τραυματικά, σαν σε θρίλερ, τη βαθμιαία αλλοίωσή της, σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό της. Η κάθαρση έρχεται μαζί με τον αυτοπροσδιορισμό του ήρωα και την επανασύνδεσή του με την πραγματικότητα, πράγμα που προσδίδει αισιόδοξη προοπτική στο έργο.

Ο αξέχαστος Τσιμάρας Τζανάτος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, θέατρο και Ιστορία της Τέχνης, εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ως δημοσιογράφος, ως αρχισυντάκτης στην τηλεόραση και ως θεατρικός συγγραφέας (Έξοδος, Μαζί Ποτέ, Πόσα ζώα χωράει ένας άνθρωπος, Κ, Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές, Δεσποινίς Δυστυχία και Το παιδί που το φώναζαν Μουράτ). Τον χάσαμε πέρυσι, κι αυτή ήταν μια τεράστια απώλεια για όλους τους φίλους του και για όλον τον κόσμο της ποίησης και του θεάτρου.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).


INFO

Κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου
Σκηνικά/κοστούμια: Χαρά Κονταξάκη
Μουσική: Μανώλης Μανουσάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Visual Artist: Αλεξάνδρα Νιάκα
Εκτέλεση Παραγωγής: ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ηθοποιοί: Νίκος Παντελίδης, Σπύρος Βάρελης

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ