Christos Papadopoulos Larsen C

Για την παράσταση «Larsen C» σε σύλληψη και χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Φωτογραφίες © Πηνελόπη Γερασίμου.

Του Νίκου Ξένιου

Ο παγετώνας «Larsen C», ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική, και του οποίου η κίνηση και μεταβολή είναι τόσο αργή, ώστε δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις, είναι η πηγή έμπνευσης της conceptual χορογραφίας του Χρήστου Παπαδόπουλου που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Ο χορογράφος, σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, θραύει την κάθε κίνηση σε επιμέρους «μικροκινήσεις» και θεσπίζει νέο κινησιολογικό κώδικα, επινοώντας δραματουργικά «τεμάχια ερμηνείας» ή «μικρομοτίβα» που αυτονομούν τα μέλη του σώματος, τα στρεβλώνουν, τα αναδιατάσσουν. Παράγοντας «απατηλές» εντυπώσεις «floating»/ρέοντος υλικού, θραύοντας τον φυσικό χρόνο μετάβασης από τη μια «στάση» στην άλλη και «συγκολλώντας» τα θραύσματα, ώστε να ακινητοποιήσει τη μεταβατική κατάσταση της διάβρωσης, της τήξης, της μεταμόρφωσης και να καταργήσει τη βαρύτητα και την τριβή. Mε πρωταγωνιστή το παιχνίδι φωτός και σκοταδιού, η performance «Larsen C» είναι μια άρτια ομαδική δουλειά που διακρίνεται για τη σαφή απόδοση του κυματισμού, κύριας συμπεριφοράς ενός «πλέοντος» σώματος. Σε εννοιολογικό επίπεδο ο κυματισμός παραπέμπει αυτόματα σε μεταμορφωσιγένεια του σώματος αντίστοιχη με τη μετατρεψιμότητα του τοπίου.

Η λεπτή, ανεπαίσθητη παραλλαγή μιας βασικής, «πυρηνικής» κίνησης, το τέντωμα και η χαλάρωση, μικροί βηματισμοί παράλληλης, ροϊκής μετακίνησης στο επίπεδο σαν σε κινούμενο τάπητα, η αίσθηση των φορτισμένων «ιόντων» που έλκονται και απωθούνται, ή του «σμήνους πουλιών» ή της «ομάδας ψαριών» που ταυτόχρονα αλλάζουν κατευθύνσεις, πότε ως μπουλούκι και πότε εξατομικευμένα, είναι το δεύτερο πάγιο γνώρισμα της χορογραφικής αυτής πρότασης. Όπως και στην «Άσκηση 27» μερικά χρόνια πριν στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Παπαδόπουλος υιοθετεί την τεχνική του «κυλίσματος» στο έδαφος με μικρές μετατοπίσεις των ποδιών, σταδιακά επανενώνοντας τους έξι ερμηνευτές και παράγοντας υποσύνολα που δονούνται από «ρεύματα ενέργειας».

Christos Papadopoulos Larsen C 2

Οι χορευτές τις παράστασης.

Είναι εντυπωσιακή η αίσθηση ελευθερίας του κάθε μεμονωμένου ερμηνευτή: πέντε χορευτές (Αντώνης Βαής, Χαρά Κότσαλη, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρεγιάννη, Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς, Ιωάννα Παρασκευοπούλου) ακολουθούν τον Γεώργιο Κοτσιφάκη, του οποίου η σκηνική παρουσία είναι η πιο υποβλητική. Ο κυματισμός του σώματος του Κοτσιφάκη εδραιώνει, ήδη από την πρώτη σκηνή, το «αλφάβητο» της κίνησης που δομεί την όλη χορογραφία και για τους έξι ερμηνευτές, χωρίς να εμποδίζει την ατομική διαφοροποίηση, χωρίς να δίνει την αίσθηση της στρατιωτικής πειθαρχίας – αντίθετα, αυτή η «δόνηση» που διαπερνά τα σώματα των χορευτών πραγματικά παράγει την αίσθηση της ατομικής ελευθερίας.

Ο κυματισμός του σώματος του Κοτσιφάκη εδραιώνει, ήδη από την πρώτη σκηνή, το «αλφάβητο» της κίνησης που δομεί την όλη χορογραφία και για τους έξι ερμηνευτές, χωρίς να εμποδίζει την ατομική διαφοροποίηση...

Στόχος του Παπαδόπουλου, με βάση το έργο του, είναι να αποθεώσει τις ασυναίσθητες μετατροπές του σώματος και της ανθρώπινης κατάστασης, αυτές που δύσκολα γίνονται αντιληπτές με βλέμμα μη-αισθητικά προσανατολισμένο. Αυτές οι μετατροπές και ανεπαίσθητες «αυτονομήσεις» των μελών είναι ευθέως συνδεδεμένες με την αλλαγή στις εξωτερικές συνθήκες: στη μουσική, στο φως, στη θέση του χορευτή μέσα στο ταμπλώ, στα «ασυντόνιστα» στοιχεία που διακρίνονται –με δυσκολία, είναι η αλήθεια– μέσα σ’ ένα ευρέως συντονισμένο σύνολο κινήσεων ή σωμάτων που κινούνται. Τα κοστούμια από μαύρο βινύλ του Άγγελου Μέντη αναδεικνύουν το σώμα που κινείται, από κάτω, σε υπνωτιστικούς ρυθμούς: κατακερματισμένο, με σχετικά «αυτονομημένα» μέλη, το σώμα φωτίζεται και σβήνει δίνοντας την εντύπωση της «διακεκομμένης» («λυωμένης») κίνησης, ενώ από το σκοτάδι αναδύονται νέα σώματα.

Η «τήξη» (όπως και στο παγόβουνο) παράγει την κίνηση και τα σώματα των χορευτών ενοποιούνται και αποκτούν δύναμη από την ομαδοποίησή τους, πράγμα που μπορεί να συνιστά μιαν υπαρξιακή τοποθέτηση που διαισθητικά εισάγει ο χορογράφος. Η μεταμόρφωση υπογραμμίζεται με ψευδαισθησιακή μετάβαση σε νέο σκηνικό ή σε διαφορετικό σημείο του ίδιου σκηνικού, απόλυτα εναρμονισμένη με τις φωτιστικές συνθήκες της Ελίζας Αλεξανδροπούλου καθώς και με τη minimal, ηλεκτρονική και τέκνο μουσική υπόκρουση του Γιώργου Πούλιου. Η Κλειώ Μπομπότη συμβάλλει ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση του εικαστικού δρωμένου που η παράσταση προτείνει, «διακόπτοντας» τη συνέχεια του οπτικού πεδίου με μια διαρκή ανάδειξη της γραμμής του ορίζοντα.

Christos Papadopoulos Larsen C 3

Η μοναδική επιφύλαξή μου έναντι της πρότασης αυτής είναι πως, για μιαν ακόμη φορά, δεν μπορώ να αναγνώσω κάποια καινοτόμο θέση, που να σπάει τις καθιερωμένες αναζητήσεις των νέων καλλιτεχνών (είτε πρόκειται για «έξοδο» από την ατομικότητα και πανανθρώπινη ματιά, είτε για αποδοχή της διαφοροποίησης –το περίφημο diversity που είναι της μόδας–, είτε πρόκειται για χειραφέτηση της κίνησης του καλλιτέχνη, είτε πρόκειται για τη θέση του χορογράφου στο σύνολο της ομαδικής δουλειάς) και να περνά σε ένα νέο πεδίο προβληματισμού, να αφηγείται όντως μιαν ανθρώπινη κατάσταση ή ιστορία, πέραν των καθηλώσεων του συρμού.

Στόχος του Παπαδόπουλου, με βάση το έργο του, είναι να αποθεώσει τις ασυναίσθητες μετατροπές του σώματος και της ανθρώπινης κατάστασης, αυτές που δύσκολα γίνονται αντιληπτές με βλέμμα μη-αισθητικά προσανατολισμένο.

Οι μινιμαλιστικές συνθέσεις του Φίλιπ Γκλας ή του Στιβ Ράιχ θα μπορούσαν να δώσουν τη συνθήκη για απλό «γκρουβάρισμα», χωρίς να υποτάσσουν τον ερμηνευτή σε δραματουργικά κλισέ, όμως πόσο αυτό συνιστά νέα πρόταση; Σε συνέντευξή του, ο Χρήστος Παπαδόπουλος δήλωσε πως, γι’ αυτόν, η παράσταση θυμίζει ένα «techno party» όπου μαζεύονται κάποια «νυχτερινά πλάσματα» γύρω από μια πηγή φωτός: και εγώ είχα ακριβώς την ίδια αίσθηση, μιας ανέμελης νεανικής επίδοσης. Παρά τις προσωπικές (κι εκπεφρασμένες) ανησυχίες του αξιόλογου αυτού νέου καλλιτέχνη για το κατά πόσο η τέχνη του χορού όντως αφορά το κοινό, για μιαν ακόμη φορά διακρίνω τη γνωστή παγίδευση στα πεπατημένα σχήματα που υπηρετεί η ακαδημαϊκή προσέγγιση του χορού.

Christos Papadopoulos portrait

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία © Ελίνα Γιουνανλή

Λίγα λόγια για τον χορογράφο

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Νεμέα. Σπούδασε χορό και χορογραφία στο SNDO (School for New Dance Development Holland), θέατρο στη δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει τις προσωπικές δουλειές «De Perdidos», «Gandau» και «Counter Reset» (Melkweg Τheater Amsterdam). Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τους: Δημήτρη Παπαϊωάννου, Φώτη Νικολάου, Μαριέλλα Νέστορα, Alexandra Waierstall Noema Dance Company, Kirstin Andersen WEGO Company, Robert Stein, Ria Higler. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους: Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Καλαβριανό, Γιάννη Κακλέα, Βασίλη Νικολαΐδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κώστα Γάκη. Μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», υποδύθηκε τον Κένταυρο. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις «Μήδεια» (2017), «Τρεις αδελφές» (2020), «Συρανό» (2016), «2» (2006). Έκανε το χορογραφικό του ντεμπούτο με το «Εlvedon», ένα έργο για έξι χορευτές, με αφετηρία «Τα κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ (νικητής του πανευρωπαϊκού δικτύου «Aerowaves 16 Dance Across Europe» και επιτυχία στο Théâtre de la Ville και στην Briqueterie). Το «Ιόν» το είδα το 2018 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το «Opus» και το «Elvedon» τα είδα στο θέατρο «Πόρτα», ενώ την «Άσκηση 27» την απόλαυσα στη βραδιά νέων ομάδων του προπέρσινου Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260). Την επόμενη χρονιά ο Χρήστος Παπαδόπουλος θα χορογραφήσει το μπαλέτο της Όπερας της Λυών και τη χορευτική ομάδα Dance Οn του Βερολίνου.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ