troilos kai hrisiida 01

Για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά και μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη».

Του Νίκου Ξένιου

Σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά, από το Εθνικό Θέατρο, είδα το «Τρωίλος και Χρυσηίδα» (1603), την τραγωδία του Σαίξπηρ που σπανίως ανεβαίνει στη σκηνή, ίσως επειδή μάς εισάγει στον νεωτερισμό με απρόσμενη ευθυλογία. Η ερωτική περιπέτεια του Τρωίλου και της Χρυσηίδας διαδραματίζεται στο έβδομο έτος του Τρωϊκού Πολέμου και σηματοδοτεί το τέλος της ηρωϊκής εποχής – γραμμένο σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Τσώσερ, το έργο αυτό του Σαίξπηρ αποκαλύπτει την ανθρώπινη αδράνεια και μικρότητα σε περίοδο πολέμου και διατρανώνει την αποκαθήλωση του συστήματος των κλασικών ιδεωδών. Ο πόλεμος προσλαμβάνει καθαρά λιμπιντινική διάσταση, η ιεραρχία στο στράτευμα εκπίπτει σε φατριασμό, ο έρωτας εκφράζεται σε όρους πολεμικής αναμέτρησης.

«Τα πάντα γίνονται για το χατήρι μιας πόρνης και ενός κερατά», παρατηρεί σαρκαστικά ο Θερσίτης, που στο έργο αυτό αναβαθμίζεται σε κεντρικό ήρωα που καταγγέλλει αθυρόστομα τα ανθρώπινα: καμιά ανθρώπινη ποιότητα δεν είναι αναντικατάστατη, σύμφωνα με την κυνική προσέγγιση του Θερσίτη, καθώς ο Πάρις αντικαθιστά τον Μενέλαο στο κρεβάτι της Ελένης, ο Αίαντας αντικαθιστά τον Αχιλλέα στο πεδίο της μάχης (με πανουργία του Οδυσσέα, που τον ερμηνεύει ο Μπάμπης Γαλιατσάτος) και η Χρυσηίδα αντικαθιστά τον Αντήνορα ως λάφυρο στη σκηνή του Διομήδη (Άρης Νινίκας). Εντέλει, η Χρυσηίδα συνιστά τρόπαιο για τους Έλληνες, ενώ ο έρωτάς της για τον Τρωίλο αποδεικνύεται αβαρής: η αγάπη εκπίπτει σε προδοσία και ο Τρωίλος ικετεύει τους θεούς να μην ισχύει αυτό για όλες τις γυναίκες. Εννοείται πως οι θεοί δεν απαντούν, γιατί σ’ αυτό το έργο του Σαίξπηρ οι θεοί είναι απόντες. Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι οι Κασσάνδρες είναι τρεις στην εκδοχή της κυρίας Πανουργιά, όπως οι τρεις μάγισσες του Μακμπέθ, και κραυγάζουν σαν ένα πολύποδο εφιαλτικό ον.

Η αγάπη εκπίπτει σε προδοσία και ο Τρωίλος ικετεύει τους θεούς να μην ισχύει αυτό για όλες τις γυναίκες. Εννοείται πως οι θεοί δεν απαντούν, γιατί σ’ αυτό το έργο του Σαίξπηρ οι θεοί είναι απόντες.

Καθώς ο Θερσίτης βρίζει τους πάντες και τα πάντα (πολύ γοητευτικός στον ρόλο ο Ηλίας Μουλάς), ο ξεπεσμός και η νωθρότητα γενικεύονται: ο Αχιλλέας (ο Θανάσης Ζερίτης εγγράφεται επίσης στα πολύ θετικά στοιχεία της παράστασης, με μια «μάτσο» παρουσία κατάλληλη για τον ρόλο) χρονοτριβεί στο κρεβάτι με τον Πάτροκλο (ο Μάνος Πετράκης ερμηνεύει τον Πάρι και τον Πάτροκλο με μεγάλη δόση αισθησιασμού) αρνούμενος τη συμμετοχή στον πόλεμο και στη συνέχεια σκοτώνει με τέχνασμα τον Έκτορα (Κωνσταντίνος Πλεμμένος), πιάνοντάς τον άοπλο σε ενέδρα με τους Μυρμιδόνες του – με την ανανδρία και την έπαρση του Αχιλλέα όλη η περίφημη ανδραγαθία της ηρωϊκής εποχής μετατρέπεται σε fake news!

Κομμάτια και σπαράγματα ηρώων

Ο Αίαντας είναι αφελής (πολύ καλός στον ρόλο ο Γιώργος Κριθάρας), ο Αγαμέμνονας είναι ένας συγκαταβατικός μεσήλικας που όλοι τον περιφρονούν (μέτρια η ερμηνεία του Αγαμέμνονα από την Eυδοξία Ανδρουλιδάκη, που όμως ερμηνεύει θαυμάσια τον Πρίαμο, ως καλυμμένο ανδρείκελο που περπατά στα γόνατα), ο Πάνδαρος είναι ένας αποτυχημένος τρυφηλός μαστροπός που καταλήγει συφιλιδικός (ο Γιάννης Κλίνης εξαιρετικός στον ρόλο του Πάνδαρου). Όλοι τους είναι πολεμοκάπηλοι, υπό μιαν έννοια, ενώ κανείς τους δεν είναι ολοκληρωμένος, σαν να έχουν φτιαχτεί από θραύσματα ηρωϊκών προσωπικοτήτων. Απορροφημένος στη γλυκειά σαρκική του απόλαυση, ο Πάρις αδιαφορεί για το απόλυτο πένθος της Τροίας που προφητεύει η Κασσάνδρα (η Θεανώ Μεταξά ερμηνεύει τον Αινεία και μια από τις τρεις Κασσάνδρες). Ο πόθος του για την Ελένη είναι ένας πόθος αμοραλιστικός και ασελγής, εφόσον στον βωμό του θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές, καθώς και ο έρωτας του Τρωίλου για τη Χρυσηίδα.

Η Νάνσυ Σιδέρη αποδεικνύει το ταλέντο της στον ρόλο της Χρυσηίδας, κινούμενη στη ζωόμορφη γραμμή που της επιβάλλει η σκηνοθεσία και αποδίδοντας την ψυχική «σχάση» από την οποία υποφέρει: ένα μέρος του εαυτού της επιθυμεί ερωτικά τον Τρωίλο, ενώ ένα άλλο τον προδίδει.

Η Νάνσυ Σιδέρη αποδεικνύει το ταλέντο της στον ρόλο της Χρυσηίδας, κινούμενη στη ζωόμορφη γραμμή που της επιβάλλει η σκηνοθεσία και αποδίδοντας την ψυχική «σχάση» από την οποία υποφέρει: ένα μέρος του εαυτού της επιθυμεί ερωτικά τον Τρωίλο, ενώ ένα άλλο τον προδίδει. Η Χρυσηίδα του Σαίξπηρ είναι «το προς κατάκτησιν», το ακατανόητο, «the thing ungained». Ο Λάμπρος Γραμματικός ως Τρωίλος ξεχωρίζει με την ενέργεια και την ευελιξία του επί σκηνής. Δυστυχώς η σκηνοθετική προσέγγιση δεν αποδίδει τον εσωτερικό διχασμό του Τρωίλου, που στην αμφίρροπη στάση της Χρυσηίδας διακρίνει το διφυές της πραγματικότητας.

troilos kai hrisiida 02

Φιλότης και Νείκος

Παρά την απόλυτη έχθρα όλων προς την Ελένη (Στέλλα Βογιατζάκη), τα δύο στρατόπεδα μοιάζουν το ένα με αντανάκλαση του άλλου (το σκηνικό της Μυρτώς Λάμπρου με τις δυο παράλληλες καλύβες υλοποιεί αυτήν την ομοιότητα), ενώ οι πολέμαρχοι του ενός τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα προς τους πολέμαρχους του άλλου: ο Αγαμέμνονας παραθέτει γεύμα στον Αινεία, ο Έκτορας αγκαλιάζει τον έλληνα εξάδελφό του Αίαντα, ο Οδυσσέας γίνεται φίλος με τον Τρωίλο. Κατόπιν προσβάλλουν ο ένας τον άλλον με το γάντι, γεύονται το διφυές μιας επιθετικής μορφής στοργής (τις καλά αφομοιωμένες έννοιες της Φιλότητος και του Νείκους του Εμπεδοκλή) και καταλήγουν στον απόλυτο καννιβαλισμό.

Η παράσταση επιχειρεί μετάθεση της κεντρικής θεματικής του έργου σε ένα διαφορετικό αισθητικό σύμπαν, χωρίς ιστορικότητα, πράγμα που βεβαίως συνάδει με την απουσία ιστορικής συνείδησης των χαρακτήρων του Σαίξπηρ. Ωστόσο, το σκηνικό αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις προθέσεις και ο θεατής μένει με αναπάντητα ερωτήματα. Και η κινησιολογική παρέμβαση της Ζωής Χατζηαντωνίου, παρά την αρτιότητά της, δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην υπογράμμιση της κεντρικής ιδέας. Με αφορμή το στοιχείο απομυθοποίησης ηρώων και θεών, η κυρία Πανουργιά φιλοτεχνεί μιαν ενδιαφέρουσα παράσταση, αισθητικά αυτόνομη, που όμως απομακρύνεται από την αρχική σύλληψη του έργου.

Με αφορμή το στοιχείο απομυθοποίησης ηρώων και θεών, η κυρία Πανουργιά φιλοτεχνεί μιαν ενδιαφέρουσα παράσταση, αισθητικά αυτόνομη, που όμως απομακρύνεται από την αρχική σύλληψη του έργου.

Στην ελεύθερη απόδοση του Νίκου Χατζόπουλου οι εκτενείς, λυρικώτατοι μονόλογοι του Σαίξπηρ περιορίζονται, με αποτέλεσμα να απομένει η συμβολική διάσταση και να χάνεται η ποίηση. Στη σχηματικότητα της παράστασης συμβάλλουν και οι δραματουργικές παρεμβάσεις της Κατερίνας και της Παναγιώτας Κωνσταντινάκου. Ντύνοντας τους χαρακτήρες με κοστούμια (που παραπέμπουν σε ζωομορφικές φιγούρες του Ευριπίδη Λασκαρίδη) η Ιωάννα Τσάμη υπηρετεί σκηνογραφικά το αριστοφανικών καταβολών εικαστικό σύμπαν της κυρίας Πανουργιά, μιαν εξωτική no man’s land (κατά τη σκηνοθέτιδα εμπνευσμένη και από το ανθρωπολογικό δοκίμιο Θλιβεροί Τροπικοί του Κλοντ Λεβι-Στρος ), όπου θηριώδεις φιγούρες με υπερτονισμένους γλουτούς κινούνται, σαν σε λήθαργο, σε ένα απολύτως νοσηρό τοπίο τρώγοντας ηλιόσπορους και φτύνοντας τα τσόφλια, χαϊδεύοντας την ηβική χώρα και συμπεριφερόμενοι κτηνωδώς, τέλος συγχέοντας τη λαγνεία με την αρετή, σαν άνθρωποι-τέρατα που ενσαρκώνουν μια συβιλλική μελλοντολογική δυστοπία.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο γλάρος» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου (κριτική) – Μια παράσταση γεμάτη μεταμορφώσεις, για τη δύσκολη ζωή του καλλιτέχνη

«Ο γλάρος» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου (κριτική) – Μια παράσταση γεμάτη μεταμορφώσεις, για τη δύσκολη ζωή του καλλιτέχνη

Για την παράσταση «Ο γλάρος» του Άντον Τσέχοφ (Anton Chekhov), σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, στο Θέατρο «Θησείον». © Kiki Papadopoulou

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Χρειάζονται νέες φόρμες, νέες μορφές στην τέχνη, κι αν δεν ...

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς (κριτική) – Η παράσταση για τη βάρβαρη καταγωγή του έρωτα, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς (κριτική) – Η παράσταση για τη βάρβαρη καταγωγή του έρωτα, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Για την τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα την καλύτερη παράσταση αρχαίας τραγωδίας της χρονιάς, τη «Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. Η «Μήδεια» διδ...

«MyCenae» της Βαλεντίνης Γιαννοπούλου (κριτική) – Η κατάρα των Ατρειδών μέσα από τον χορό

«MyCenae» της Βαλεντίνης Γιαννοπούλου (κριτική) – Η κατάρα των Ατρειδών μέσα από τον χορό

Για την παράσταση της Βαλεντίνης Γιαννοπούλου «MyCenae», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. © Δημήτρης Παπαδόπουλος

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Ονειρεύομαι ένα θέατρο όπου ο χορός γίνεται γλώσσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Do you love me»: Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λάνα Ντάχερ στη Στέγη

«Do you love me»: Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λάνα Ντάχερ στη Στέγη

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 20:30, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λάνα Ντάχερ (Lana Daher) «Do you love me», ένα ταξίδι στην οπτικοακουστική μνήμη του Λιβάνου. 

Επιμέλεια: ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Η «Εναλλακτική Εποχή» ξεκινά στην Εθνική Λυρική Σκηνή – Τι θα παρακολουθήσουμε

Η «Εναλλακτική Εποχή» ξεκινά στην Εθνική Λυρική Σκηνή – Τι θα παρακολουθήσουμε

Τα δέκα της χρόνια συμπληρώνει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τα γιορτάζει με ένα πολυεπίπεδο και τολμηρό πρόγραμμα με τίτλο «Εναλλακτική Εποχή». Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Από την παράσταση «Κάθοδος».

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλίκης Καγιαλόγλου «Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ

...
«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Τσαλή «Αθλητικά παπούτσια No 7», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με τη Λουίζα, τη μικρότερη από τις δύο...

«Χελιδόνια» της Νατσούο Κιρίνο (προδημοσίευση)

«Χελιδόνια» της Νατσούο Κιρίνο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Νατσούο Κιρίνο [Natsuo Kirino] «Χελιδόνια» (μτφρ. Δέσποινα Γιανναρούδη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γυρίζοντας στο σπίτι από τη ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Δέκα πρόσφατα βιογραφικά και αυτοβιογραφικά βιβλία, για καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους. Εικόνα: Ο Γιώργος Σεφέρης. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς έζησαν και πορεύτηκαν οι ...

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Από τον αρχικό τρόμο μέχρι την κραυγή «Γιε μου, τα κατάφερες», της μητέρας του όταν καταδικάστηκαν τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αναζητούμε τα βιβλία που κρατούν τη μνήμη ζωντανή. Εικόνα: Γκραφίτι της ομάδας Political Stencil. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ