STEGI HALEPAS PARASTASH 1 KENTRIKH

Για την παράσταση «Χαλεπάς» σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη και με λιμπρέτο του «The Boy», η οποία θα παρουσιάζεται στην Κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Απόρριψη, περιθωριοποίηση, ένδεια, μια κοινωνία προκαταλήψεων και μια μητέρα κυριαρχική, όλα αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να αποτρέψουν τον Γιαννούλη Χαλεπά από τη δημιουργία. Η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα των συνεργατών της, στο πλαίσιο καλλιτεχνικής υποτροφίας έρευνας και ανάπτυξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ταξίδεψε στην Τήνο, μάζεψε την πρώτη ύλη για να δημιουργήσει αρχικά την ταινία μικρού μήκους «Χαλεπάς»: βίωσε τον φυσικό του χώρο, το σπίτι του, το τοπίο και την ένταση του φωτός, είδε τα πρώτα σκίτσα του (εκείνα που φιλοτέχνησε στα κατάστιχα της επιχείρησης μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του), καθώς και όσα έργα του εκτίθενται.

Η υποτροφία της Βασιλικής Ακαδημίας της Βαυαρίας δεν φάνηκε να πείθει την παρεμβατική μητέρα του Χαλεπά, που προφανώς απέδιδε στο επάγγελμα του μαρμαρογλύπτη την υπαιτιότητα για τον «φευγάτο», αιθεροβάμονα χαρακτήρα του γιου της. Δύσκολο να συναγάγει κανείς με βεβαιότητα συμπεράσματα σχετικά με την αυτοακύρωση του Χαλεπά, ωστόσο μια ερωτική απόρριψη φαντάζει ως επαρκής αιτία για τα νευρικά του γέλια, για τον αυτοσαρκασμό και την απόσυρσή του από τη δημιουργία, έως και για τον εγκλεισμό του στο τοπικό ψυχιατρείο και την πρόωρη γήρανσή του. Η μόνη πειστική μαρτυρία του ότι πίσω απ’ όλα αυτά βρισκόταν η δαμόκλειος σπάθη της απειλητικής, τιμωρού Μητέρας, είναι η «επανέναρξη» των γλυπτικών του επιδόσεων αμέσως μετά τον θάνατό της, στα εξήντα πέντε του χρόνια, εν είδει οριστικής λύτρωσης του καλλιτέχνη.

Το ύφος των έργων του, σύμφωνα με τους τεχνοκριτικούς, έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του, είναι πολύ πιο ελεύθερο, πηγαίο (...)

Τα έργα της ύστατης αυτής περιόδου φιλοτεχνήθηκαν, πολλά ταυτόχρονα, είτε ως πήλινα προπλάσματα είτε ως γύψινα γλυπτά, ενώ το θεματολόγιο παραμένει πεισματικά το ίδιο: μυθολογικές φιγούρες, Σάτυρος και Έρωτας, Μήδειες, Πήγασοι, Αφροδίτες, ημικλινείς γυναίκες σαν την «Κοιμωμένη», πορτρέτα και καθημερινές σκηνές. Το ύφος των έργων του, σύμφωνα με τους τεχνοκριτικούς, έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του, είναι πολύ πιο ελεύθερο, πηγαίο, χωρίς προσήλωση στη λεπτομέρεια, και σε σημαντικό βαθμό εσωστρεφές, μυστηριώδες και εκπνευματωμένο.

«Σωπάστε, γιατί εγώ θα πιάσω την Τέχνη να δουλέψω»

Υποθέτω πως ο Χαλεπάς χαρακτηρίστηκε μονομανής με την επιδίωξη του «απόλυτου γλυπτού», της ενιαίας, αδιάσπαστης δημιουργίας που διακρίνεται για την απόλυτη ισορροπία των όγκων και την απόλυτη αρμονία. Ως εκ τουτου, κύριο χαρακτηριστικό μιας πλειάδας έργων του είναι το infinito (το ημιτελές), αρετή που αποδίδεται σε σειρά μεγάλων δημιουργών, από τον Μικελάντζελο έως τον Λεοπάρντι και τον Διονύσιο Σολωμό: «Ακόμη και τα σκίτσα του, που μπορεί να είναι μια λεπτομέρεια πτύχωσης, είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Αυτό το ατελές είναι τελικά τέλειο», σημειώνει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή την έκθεση εκατόν πενήντα έργων και σκίτσων του γλύπτη στο Τελλόγλειο. Εδώ παραθέτω και την άποψη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα: «Η απόσταση που χωρίζει τον τέλειο νεοκλασικό γλύπτη της “Κοιμωμένης” από τα τολμηρά γυμνάσματα της ωριμότητάς του δεν εξισώνεται με το απόλυτο κενό. Η φρενοβλάβεια, η μοναξιά, η σιωπή, “ο πόνος που είναι άντρας”, όπως ο ίδιος έλεγε, λειτούργησαν σαν μυστικό εργαστήρι απ’ όπου αναδύθηκε ένας αναγεννημένος, ένας άλλος Χαλεπάς».

STEGI HALEPAS PARASTASH 2
Τους ρόλους του Γιαννούλη Χαλεπά νέου και γέρου υποδύονται οι ηθοποιοί Σίμος Κακάλας και Αντώνης Μυριαγκός.
 

Ο «Boy» έφτιαξε μιαν απόλυτα ποιητική σύνθεση, όπου τα κομμάτια αυτού του παζλ επιχειρούν να συνυπάρξουν σε μια γραμμική παράθεση. Κυρίαρχο μοτίβο του κειμένου είναι η διττότητα της φύσης του καλλιτέχνη, «ο νέος (γέρος) Χαλεπάς που ξεπέρασε τον παλιό (νεαρό) εαυτό του», μια συνεχής αντιπαράθεση ανάμεσα στον «εν κόσμω» Γιαννούλη Χαλεπά και στο alter ego του: τους δυο ρόλους υποδύονται, αντίστοιχα, ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός. Να είναι το διφυές ενός ενεργού, σαρκικού καλλιτέχνη και του «δαιμονίου» απ’ όπου πηγάζει η παραγωγή έργων τέχνης; Να είναι η ταλαιπωρημένη σάρκα σε αντιπαράθεση με την ψυχή; Να είναι ο εξωτερικός καταναγκασμός του πολιτισμού απέναντι στην καλλιτεχνική χειραφέτηση και το φυσικό ένστικτο; Επιχειρώντας τη σύνθεση μιας μορφής τραγωδίας, το κείμενο διακρίνεται από δημιουργική ασάφεια.

Η σκηνική εκδοχή του Χαλεπά

Η σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη δεν δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα του θεατή. Είναι βέβαιο πως στις προθέσεις της εμπίπτει ένας υψηλός βαθμός ρομαντισμού, εφόσον το θέμα της είναι ένας πραγματικά ταλαιπωρημένος εργάτης του πνεύματος. Τι πιο ρομαντικό απ’ αυτό; Όμως δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για μια προσπάθεια βιογράφησης του Χαλεπά ή για ένα ποιητικό, από σκηνής δοκίμιο που ανακλά την προσωπική σύλληψη της σκηνοθέτιδος. Υψηλές εικαστικές προδιαγραφές, ενώ η σκηνογραφία (κυπαρίσσια που συνθέτουν ένα μεγάλο δάσος και μεταφέρουν τη γαλήνη και την αίσθηση διαλόγου με τους νεκρούς) υπηρετεί την ίδια ρομαντική διάθεση, όπως και η μουσική σύνθεση της παράστασης από τον Jan Van Angelopoulos.

STEGI HALEPAS PARASTASH 4
«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη μεταλλική στήλη που κατέβαινε από την οροφή της σκηνής, και πάνω στην οποία κατέβαινε, σε στρεφόμενο ρολό, το στυπόχαρτο (...)».
 

Το έργο έμοιαζε με όπερα και με installation, είχε δε χορωδιακά μέρη από τους ηθοποιούς που ενσάρκωναν τον κοινωνικό περίγυρο του βιογραφούμενου προσώπου. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη μεταλλική στήλη που κατέβαινε από την οροφή της σκηνής, και πάνω στην οποία κατέβαινε, σε στρεφόμενο ρολό, το στυπόχαρτο πάνω στο οποίο η μία από τις δύο φύσεις του Χαλεπά χάρασσε προσχέδια, γραφήματα, πρωτόλεια μεταγενέστερων έργων: το συγκεκριμένο σκηνογραφικό (και δραματουργικό) εύρημα είχε υψηλό βαθμό υποβλητικότητας και προίκιζε την παράσταση με έναν ιδιότυπο μυστικισμό. Αντίθετα, μια σειρά αντιδράσεων των «ζωντανών γλυπτών» (όπως το φτέρνισμα της «Κοιμωμένης» λόγω αλλεργίας στη μαρμαρόσκονη) κατά την άποψή μου υποβάθμιζαν σημαντικά το όλο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, παρά το γεγονός ότι μάντευα πολλή ομαδική δουλειά πίσω από το σκηνικό αποτέλεσμα, η παράσταση δεν μου γέννησε δυνατά συναισθήματα, δεν ξεκαθάρισα κατά τόπους πώς γινόταν η μετάβαση από τη μια σκηνή στην άλλη, ούτε απέκτησα εν γένει σαφή εικόνα των τεκταινομένων.

«Παρεφρόνησεν αναζητών το τέλειον»

Η Αργυρώ Χιώτη ένιωσε πνευματική συγγένεια με τον Χαλεπά, η ιδιοτυπία του οποίου διογκώνει τον μύθο που κυριαρχεί ευρύτερα στον μοντερνισμό και που πληροί τα ψυχαναλυτικά κριτήρια περί δημιουργίας: το στερεότυπο που θέλει τον σπουδαίο καλλιτέχνη να είναι βασανισμένος, παραγκωνισμένος, ημίτρελος ή πάμφτωχος, ένας «αναρρώσας φρενοβλαβής».

STEGI HALEPAS PARASTASH 8
Ο ηθοποιός Αντώνης Μυριαγκός. 
 

Σ’ αυτό έρχονται να προστεθούν αφενός η συμπτωματική, την ίδια εποχή, έναρξη της ψυχοπάθειας του Νίτσε κι αφετέρου ο αυτοακρωτηριασμός (η αποκοπή του αυτιού) του Βαν Γκογκ. Κρίνω πως πρόκειται για ένα ισχυρό κλισέ, αντίστοιχο με τα γνωρίσματα του ανεδαφικού bohème που ο όψιμος ρομαντισμός απέδιδε στην καλλιτεχνική φύση. Είναι ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το παρακάτω απόσπασμα από το «Φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» του Δημήτρη Χατζή (από τη συλλογή Σπουδές του 1956), ώστε να κάνει τον παραλληλισμό προς αυτήν την υποτιθέμενη γλύπτρια, που καταστρέφει τα έργα της σε μια φάση οριστικής κατάρρευσης του ψυχικού της κόσμου:

«Η αταξία της Ιζαμπέλας Μόλναρ δεν είχε τίποτα ρομαντικό, αυτόν τον μποεμισμό που φαντάζονται οι ανόητοι για τους καλλιτέχνες. Το σπίτι της, το εργαστήρι της μέσα, το νοικοκυριό της, το ντύσιμό της, ήταν όλα σφραγισμένα απ' το κακό της γούστο και τις κακές της συνήθειες. Μα περισσότερο απ' όλα η ζωή της οριζόταν από τη χειρότερη τσιγκουνιά που 'χω δει, μια τσιγκουνιά γεροντική απάνω στην ακμή της ηλικίας της. Η ζωή της μου φάνηκε έτσι κατακόρυφα κι αγεφύρωτα χωρισμένη στα δυο: Της μεγάλης γλύπτριας το ένα – την ώρα που εργατική και αφοσιωμένη δημιουργούσε το λαμπρό κόσμο των αγαλμάτων της. Και της κοινότατης, αδιανόητης και χυδαίας γυναίκας το άλλο – την ίδια στιγμή που ξεμάκραινε απ' αυτόν.

»Και σκέφτηκα πάντα, κοιτάζοντας εκείνο το θαυμάσιο έργο της –εγώ που κανένα μυστικισμό δεν είχα ποτέ στην ψυχή μου, την απλή και μονότροπη– ποια τάχα ανταπόδοση μυστική μπορεί να 'ταν αυτή, που περνώντας από την ασίγαστη ταραχή και την αταξία της ανάξιας ζωής της, έβρισκε εδώ τη γαλήνη και την ισορροπία, τη συμφιλίωση και τη νίκη. Και σκέφτηκα μάλιστα μερικές φορές –ξένος εγώ σε κάθε μεταφυσική– ναι, το σκέφτηκα, πως η ίδια δεν είχε καθόλου συνείδηση της λειτουργίας αυτής και της ανταπόδοσης αυτής. Πως ενεργούσε σαν όργανο μόνο.

»Είδα τα έργα της των δύο τελευταίων χρόνων – των χρόνων της καλής της ζωής, της τάξης, της ευτυχίας της. Πάνω σ' όλα τους είδα –δεν χρειαζότανε να προσέξω– την ίδια διαταραχή των όγκων – δεν ισορροπούσαν. Στ' ασκημένο –τι ασκημένο; ας το πω καλύτερα εξοικειωμένο μου μάτι– πέσαν αμέσως οι δυσαναλογίες στους άξονες, οι ανισορροπίες στη σύνθεση. Κάτι ξέφευγε από παντού. Οι σοφές, μυστικές εκείνες αντιστοιχίες των παλιών της έργων, δεν ήταν πια σε κανένα απ' τα έργα των δύο αυτών χρόνων».

Έξι μήνες αργότερα, η Ιζαμπέλα Μόλναρ του διηγήματος σκοτώνει με σφυρί τον άντρα της και καταστρέφει με το ίδιο το φονικό όργανο τα έργα της τελευταίας περιόδου. Στη δίκη που ακολουθεί δεν ανοίγει το στόμα της να απολογηθεί. Καταδικάζεται σε ισόβια και μετά από δυο χρόνια την κλείνουν σε φρενοκομείο, όπου συνεχίζει τον άστατο βίο που είχε προηγηθεί του γάμου της: τη συνεχή αντιδικία με τους άλλους, τους καυγάδες με τις κρατούμενες και τους φύλακες, τους νοσοκόμους και τους γιατρούς. Δεν επιδίδεται πλέον στη γλυπτική. Η γλυπτική γι’ αυτήν έχει τελειώσει οριστικά...


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

 
ΛΙΜΠΡΕΤΟ THE BOY
ΣΥΛΛΗΨΗ & ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ & ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ JAN VAN ANGELOPOULOS
ΣΚΗΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ ΕΦΗ ΜΠΙΡΜΠΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ ΤΑΣΟΣ ΠΑΛΑΙΟΡΟΥΤΑΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΘΕΟΥ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗ ΓΙΩΤΗ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΧΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ SANDI COUTURE ATELIER
Α΄ ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΤΣΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ ΒΑΣΙΑ ΛΥΡΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΡΝΑΒΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΦΩΤΙΣΜΩΝ ΣΟΦΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Β’ ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΔΑΚΑΡΗΣ
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ (ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ) ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ, ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΙΚΗ ΣΤΕΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΧΡΥΣΚΙΩΤΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ LIMINAL ACCESS
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΡΙΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΗ
ΥΠΕΡΤΙΤΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ν.Γ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΡΟΥ / VASISTAS
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΩΝ ΟΡΦΕΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ERT EMILIA ROMAGNA TEATRO (ΙΤΑΛΙΑ)

H ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ