antonio 1

Για την παράσταση «Αντόνιο ή το μήνυμα», της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη από την «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων».

Του Νίκου Ξένιου

«Οι επαναστάσεις είναι το άνθισμα της ανθρωπότητας,
όπως ακριβώς ο έρωτας είναι το άνθισμα της καρδιάς».
Louise Michelle

Η «Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» ανεβάζει στον πολυχώρο String Theory (Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α.), το θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη Αντόνιο ή το μήνυμα (εκδ. ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ), στην εκπληκτική σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη. Το έργο, που έχει ως σήμερα ανέβει μόνο μια φορά, τον Φεβρουάριο του 1972, από το Θέατρο Τέχνης, είναι ξεκάθαρα στρατευμένο, ανοιχτό όμως σε πολλαπλές αναγνώσεις.

Ζώντας στο ανελεύθερο καθεστώς της μητρικής κυριαρχίας (...), ο όμορφος, ποιητικός και απροσάρμοστος Αντόνιο αντιδρά με ιδιάζοντα τρόπο.

Το πάθος και η σκηνική δράση πρωταγωνιστούν στις ιεραρχήσεις της Λούλας Αναγνωστάκη – αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον το «μήνυμα» είναι κάπως ασαφές ως προς το λεκτικό περιεχόμενο, ώστε να επιτρέπει στη συνείδηση του κάθε θεατή να προσλαμβάνει ποικίλα σημαινόμενα. Ο «αυτιστικός» Αντόνιο είναι συνονόματος με κάποιον «άλλον» Αντόνιο, αρχηγό αντικαθεστωτικής νεανικής ομάδας, εκ μέρους του οποίου ο πρώτος θα λάβει το «μήνυμα» της εξέγερσης. Ζώντας στο ανελεύθερο καθεστώς της μητρικής κυριαρχίας που απαιτεί απ’ αυτόν να πιθηκίζει συμπεριφορές και να συμπεριφέρεται ως αξιοθέατο, ο όμορφος, ποιητικός και απροσάρμοστος Αντόνιο αντιδρά με ιδιάζοντα τρόπο, αναδιπλούμενος στην απόλυτα προσωπική του αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων.

Ο Γιώργος Κισσανδράκης (τον είχα απολαύσει και ως Δούκα του Μπάκιγχαμ στον «Ριχάρδο τον Τρίτο») υποστηρίζει τον ρόλο του Αντόνιο με ακρίβεια και έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, παράγοντας υψηλή συγκίνηση.

Η Αλίκη, ως οικοδέσποινα, υποστηρίζει τη συνύπαρξη, σ’ ένα μεγάλο διαμέρισμα με έξι δωμάτια και τέσσερα μπάνια, μιας τεχνητής «οικογένειας» που χαρακτηρίζεται από βιολογική, κοινωνική και συναισθηματική στειρότητα και, κυρίως, από παθητικότητα.

Η κυρία Αλίκη επαινεί το εύκρατο, υγρό κλίμα της ήρεμης, πολιτικά σταθερής χώρας όπου έχει επιλέξει να ζει, ενός τόπου γαλήνης που τη διαταράσσουν μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες: «Να πάρει η οργή, πάλι βρέχει. Έχουμε πολλές βροχές εδώ», λέει η κυρία Αλίκη στην Ελένη. Η Γιώτα Αργυροπούλου στον ρόλο της Αλίκης αποδίδει πολύ καλά το μικροαστικό κλίμα επανάπαυσης και το ύφος της «κυρίας» που ζει στον μικρόκοσμό της, με τα φυτά και την τηλεόραση, το τσάι της στην ίδια πάντα θέση και την ίδια πάντα ώρα, χωρίς να ανέχεται παρεκκλίσεις του ειθισμένου ημερήσιου προγράμματός της. Η Αλίκη, ως οικοδέσποινα, υποστηρίζει τη συνύπαρξη, σ’ ένα μεγάλο διαμέρισμα με έξι δωμάτια και τέσσερα μπάνια, μιας τεχνητής «οικογένειας» που χαρακτηρίζεται από βιολογική, κοινωνική και συναισθηματική στειρότητα και, κυρίως, από παθητικότητα. Αυτοί όλοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους, έχουν έρθει για να βρουν γαλήνη και ασφάλεια, ωστόσο οι δρόμοι έξω φρουρούνται και τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Αντόνιο –στο διπλότυπό του– δεν είναι παρά η ενσάρκωση των επαναστατικών τους πόθων.

Η Τατιάνα Πίττα (παλιά συνεργάτις του κύριου Θεοδωρίδη, που την είχα θαυμάσει και ως βασίλισσα Ελισάβετ στον «Ριχάρδο τον Τρίτο») υποστηρίζει θαυμάσια τον ρόλο της Ελένης, που έρχεται από μια χώρα «γεμάτη ελιές και πικροδάφνες και με γαλάζια, διάφανη και αστραφτερή θάλασσα» (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται). Η Άμπια Νζάγκα έχει αναλάβει τον ρόλο της –λευκής– Σάλλυ, ενώ τον ρόλο του «Νέγρου» ενσαρκώνει ο Δημήτρης Παπαβασιλείου ως λευκός καθολικός Τζον. Η Σάλλυ, αφού εγκατασταθεί στο σπίτι της Αλίκης, θα ξεσηκώσει την Ελένη, θα εκστασιαστεί και θα χορέψει μαζί με τα Αγόρια και τα Κορίτσια για να συλληφθεί, τελικά, από τους αστυνομικούς, οι οποίοι «της φράζουν το στόμα και βάρβαρα τη σέρνουν έξω από τη σκηνή». Γι’ αυτές τις γυναίκες «το προσωπικό είναι και πολιτικό».

Το ετερόφυλο ζευγάρι του έργου μετατρέπεται σε ομόφυλο ζευγάρι του Τσάρλυ (ο Πέτρος Σκαρμέας έχει και το δέμας και τη φωνή για σωστή απόδοση αυτού του «προδοτικού» ρόλου) και του Τζουντ (ο Ντένης Μακρής σε μια πολύ καλή ερμηνεία, γεμάτη πάθος). «Γιατί μπήκες σ’ αυτό το σπίτι; Κανείς δεν σε ξέρει», λέει ο Τσάρλυ στον Τζουντ και τον πετάει έξω από το παράθυρο. Αυτή είναι μια από τις «παράφορες» στιγμές όπου, στα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, οι ήρωες υπερβαίνουν τον εαυτό τους και επιτελούν ένα άλμα προς πιο ριψοκίνδυνες περιοχές αυτογνωσίας.

Η Λούλα Αναγνωστάκη, στις σκηνικές της οδηγίες, προβλέπει ο σκηνικός χώρος του εσωτερικού του μεγάλου σπιτιού να «ενώνεται», τρόπον τινά, με τον προαύλειο χώρο, και η συγκεκριμένη σκηνογραφία υπηρετεί αυτήν τη σύλληψη.

Το αφαιρετικό σκηνικό της Ελίνας Λούκου εξορίζει στον «περιφερικό» χώρο τα σημαντικά γεγονότα και διαφυλάσσει την κυρίως σκηνή για το δωμάτιο του Αντόνιο. Το «μήνυμα» εκφωνείται έξω, γύρω από τους θεατές, με τους κρότους του ξεσπάσματος, τις κραυγές και τη βία να συνταράσσει τις πλάτες τους. Η Λούλα Αναγνωστάκη, στις σκηνικές της οδηγίες, προβλέπει ο σκηνικός χώρος του εσωτερικού του μεγάλου σπιτιού να «ενώνεται», τρόπον τινά, με τον προαύλειο χώρο, και η συγκεκριμένη σκηνογραφία (διάτρητη, με πολλές εισόδους και τον διάδρομο «δράσης» να περιβάλλει τους θεατές) υπηρετεί αυτήν τη σύλληψη. Ομοίως, το «σκούρο κουστούμι» με το «πορτοκαλί σμόκιν με μαύρο πουκάμισο» (διευθυντή ορχήστρας) του Τσάρλι, και το αδιάβροχο και η βαλίτσα της Ελένης, είναι σύμφωνα με τις σκηνικές οδηγίες.

Όμως το εκπληκτικό (τόσο ως επινόηση, όσο και ως κινησιολογική οδηγία για τον πρωταγωνιστή) είναι το μικρό «τέρας-σκυλί» με το διαστημικό όνομα «Λάικα» που κατασκευάζει ο νεαρός Αντόνιο από μια τσάντα ώμου και μερικούς σωλήνες: το ζωόμορφο αυτό πλάσμα είναι τρίποδο αντί για τετράποδο και φέρει μια ανακριτική λάμπα ως κεφάλι: ο σκηνοθέτης επιφέρει, με αυτό, ένα πολύ υποβλητικό αποτέλεσμα.

antonio 2
 

Στην τελική σκηνή εισβάλλουν τα Αγόρια και τα Κορίτσια, κραυγάζοντας: «Βάλτε φωτιά παντού. Κάψτε την πόλη ολόκληρη – πριν μας κάψουν εκείνοι. Εμπρός!» Στο έργο δεν διευκρινίζεται ποιοι ακριβώς είναι «εκείνοι», αλλά αυτό περιττεύει, γιατί τα Αγόρια και τα Κορίτσια θα παίξουν το οδυνηρό, αποκαλυπτικό παιχνίδι «Θάρρος ή Αλήθεια», ενώ από πίσω η δικτατορική τηλεόραση θα προβάλλει το παιχνίδι «Πήτε την αλήθεια» (χαρακτηριστική η ανορθογραφία) με τη Μπέτυ Λιβανού και τον υπαινιγμό για τον «αυτιστικό» ρόλο της τέχνης σε περίοδο σύνθλιψης της δημοκρατίας.

Η μουσική του Βασίλη Ντοκάκη υποβλητική και το βαλς του Στράους την ώρα του ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς είναι πραγματικά ανατριχιαστικό! Η Σεμίραμις Αμπατζόγλου, η Ελένη Βλάχου, ο Νίκος Κούκας, ο Διονύσης Λάνης, η Ράνια Πολυχρονάκη, ο Γιάννης Τσουμαράκης, ο Τάσος Τυρογαλάς και η Χρυσάνθη Φύτιζα συνοδεύουν δυναμικά την ίδια την Ξένια Θεμελή σε μιαν ακόμη εξαιρετική χορογραφική της δουλειά. (Την προηγούμενη την είχα δει στην παράσταση του «Ριχάρδου του Τρίτου» όπου η κυρία Θεμελή είχε υποδυθεί και δύο ρόλους και, μαζί με τον Θεοδωρίδη, είχε συντονίσει εκπληκτικά τα χείλη των ερμηνευτών με το τραγούδι «First we take Manhattan» του Κοέν).

Μιλώντας για το ατομικό του τραύμα ο κάθε μεμονωμένος ήρωας του έργου οδηγεί τον θεατή στη ρίζα του πολιτικού κακού και της βίας...

Υπάρχει, πράγματι, στο έργο της Αναγνωστάκη αυτός ο περίφημος «δραματουργικός μετεωρισμός» που εντοπίζουν οι θεατρολόγοι; Τα «δύο παράλληλα σύμπαντα» του «Αντόνιο», πέρα από δύο σύμπαντα χωροχρονικά (Αθήνα των συνταγματαρχών και Λονδίνο εκείνης της εποχής), δεν σημαίνουν άραγε και την ανάγνωση των τεκταινόμενων επί σκηνής παράλληλα με το άπλωμα της συνείδησης σ’ έναν ευρύτερο, ποιητικό χώρο;

«Στις μικρές πόλεις και στις μεγάλες πρωτεύουσες» συναντιούνται όλοι αυτοί οι νέοι με τον Αντόνιο: ποιος είναι, λοιπόν, ο Αντόνιο; Η σκηνοθεσία του κύριου Θεοδωρίδη (με τη συμβολή του Μάκη Σεμερτζίδη, της Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου και της Κορίνας Χαρίτου), θα μας δώσει την απάντηση, δίνοντας την πρωτοκαθεδρία στην ποίηση και στη μουσική. Μιλώντας για το ατομικό του τραύμα (που συνεγείρει τη μνήμη και την αφήγηση, παράλληλα με τις υπόλοιπες αφηγήσεις), ο κάθε μεμονωμένος ήρωας του έργου οδηγεί τον θεατή στη ρίζα του πολιτικού κακού και της βίας, ενώ στην ατμόσφαιρα αιωρούνται υπονοούμενα, τσιτάτα και ιδεολογικά σλόγκαν που ίσως η ίδια η συγγραφέας να τα θεωρούσε απονευρωμένα ή διαψευσμένα.


* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

INFO

Δραματουργική επεξεργασία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Κορίνα Χαρίτου, Χρήστος Θεοδωρίδης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Σκηνογραφία: Ελίνα Λούκου
Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Μουσική: Βασίλης Ντοκάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάκης Σεμερτζίδης
Βοηθός σκηνογράφου: Χρυσούλα Γλωσσίδου
Βοηθοί ενδυματολόγου: Βαγγέλης Σκουλιδάς, Ελένη Γεωργίου
Βοηθός φωτιστή: Σοφία Αδαμοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας – προγράμματος: Dazno
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Έλενα Ζαφείρη
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Χειριστής ήχου – φώτων: Λάμπρος Σίμος
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Καλλέργης
Παίζουν: Γιώτα Αργυροπούλου (Αλίκη), Γιώργος Κισσανδράκης (Αντόνιο), Ντένης Μακρής (Τζουντ) Ελένη Άμπια Νζάγκα (Σάλλυ), Δημήτρης Παπαβασιλείου (Τζον), Τατιάνα Πίττα (Ελένη), Πέτρος Σκαρμέας (Τσάρλυ), Σεμίραμις Αμπατζόγλου (Κορίνα), Ελένη Βλάχου (Ζωή), Ξένια Θεμελή (Καίτη), Νίκος Κούκας (Μιχάλης), Διονύσης Λάνης (Παύλος), Ράνια Πολυχρονάκη (Σόνια), Γιάννης Τσουμαράκης (Νίκος), Τάσος Τυρογαλάς (Άγης), Χρυσάνθη Φύτιζα (Σοφία)
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
String Theory (Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α.). Κορυτσάς 39, Βοτανικός
Πληροφορίες: 6942 288 662

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

«Πέντε μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ» & «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» – Δύο σοβαρές θεατρικές δουλειές από δύο νέες ομάδες

«Πέντε μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ» & «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» – Δύο σοβαρές θεατρικές δουλειές από δύο νέες ομάδες

Για τις παραστάσεις «Πέντε μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ», από τους Loxodox, σε σκηνοθεσία Αλκίνοου Δωρή και «Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, από τους «Αυτή κι Αυτοί», σε σκηνοθεσία Αντρέα Ψύλλια. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Πέντε μικρά έρ...

«Ελεγεία της μνήμης» του Νικ Πέιν, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή (κριτική) – Επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

«Ελεγεία της μνήμης» του Νικ Πέιν, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή (κριτική) – Επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Για την παράσταση «Ελεγεία της μνήμης» του Νικ Πέιν, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, στο Studio Μαυρομιχάλη.  

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Studio Μαυρομιχάλη, το έργο του Νικ Πέιν «Ελεγεία της μνήμης» («Elegy»)...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, το άκουσα στη μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου, διαβασμένο από την ίδια. Εμπειρία!»

Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, το άκουσα στη μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου, διαβασμένο από την ίδια. Εμπειρία!»

«Το καπλάνι της βιτρίνας», «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Το όνομα του ρόδου» και ο «Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα» είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής της Ιωάννας Μπουραζοπούλου. Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» για το 2024: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» για το 2024: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τέταρτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Η διάκριση αυτή προέρχεται από μια ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

«Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» του Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (προδημοσίευση)

«Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» του Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Φιλιππινέζου συγγραφέα Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος [Blaise Campo Gacoscos] «Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου) που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ