apergi aerites kentriki

Για την παράσταση σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη «U(r)topias» με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, η οποία παρουσιάζεται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στο «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».

Του Νίκου Ξένιου

Ποια είναι η αυταπάτη που περικλείεται στην ιδέα της επανάστασης ή της εξέγερσης; Ποιες είναι οι ουτοπίες που περικλείονται στο όραμα για την ανασύσταση ενός έθνους ή για τη διεκδίκηση της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας;

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η Πατρίσια Απέργη χορογραφεί την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με βοηθό την Εμμανουέλα Σακελλάρη και με τη δραματουργική συμβολή του Roberto Fratini Serafide. «U(r)topias» είναι ο τίτλος της νέας χορογραφικής δουλειάς της, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στην παλιά Λυρική Σκηνή (σήμερα «Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας»). Η παράσταση προέκυψε από την παραμονή στο ίδρυμα Φελτρινέλι στο Μιλάνο και την περιδιάβαση στα στοιχεία που συγκρότησαν μια σειρά από Επαναστατικές Ουτοπίες. Ur σημαίνει το αρχέγονο, το πρωτόγονο, και είναι και η Ur των Χαλδαίων, όμως παραπέμπει και στο «Your-topias», δηλαδή στις προσωπικές μας ουτοπίες.

Έλαμψε η δύσκολη, απαιτητική και παράλληλα εξατομικευμένη δουλειά που παρήγαγε διακριτή κινησιολογική ταυτότητα για τους επτά χορευτές. 

Μια κοινωνία σε συνεχή ήττα, σε συνεχή κίνδυνο ολισθήματος, μια κοινωνία που εκ της κόνεώς της αναγεννάται και ξανασηκώνεται. Δηλαδή μια σειρά διαρκών πτώσεων που συνδέονται με το μαχητικό, επαναστατικό πνεύμα: όποιος γλιστρά και πέφτει ή μια ομάδα που γλιστρά και πέφτει δεν παραμένει στο έδαφος, αλλά υπερνικά τη βαρύτητα και, με όπλο την ποίηση, παράγει νέους τρόπους ανάτασης, ανασύστασης των δυνάμεων και αντίστασης στη βία της εξουσίας. Τελικά η συγκεκριμένη χορογραφία «θεσπίζει», τρόπον τινά, ένα χορογραφικό «λεξιλόγιο» της διαδικασίας του επαναστατικού ξεσηκώματος, που μέσα στον χρόνο προσλαμβάνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις και μορφές.

Είναι πολύ διαφωτιστική η τοποθέτηση της Πατρίσια Απέργη, σε μια συζήτησή της με τη Στέλλα Χαραμή στο monopoli.gr, για τη χορογραφία:

«Ενώ δουλεύουμε με χορευτές μπαλέτου, τα σώματα μιας απολλώνιας αρμονίας, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για σώματα πτοημένα. Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το σώμα σαν άγαλμα. Αλλά η ομορφιά δεν κρύβεται μόνο στο τέλειο, αλλά και σ’ ένα σώμα που έχει αλλάξει, έχει βιώσει μια κρίση κι έχει μετουσιωθεί σε κάτι άλλο. Η ομορφιά του ανθρώπινου σώματος είναι ότι μπορεί να προσαρμόζεται στη συνθήκη και αυτή η μετάλλαξη μπορεί να φέρει την ομορφιά του αύριο. Γιατί το σκυμμένο σώμα –εξαιρώ τις παραμέτρους της υγείας– αποδεικνύει πως κουράζεται, μάχεται και συνθέτει. Δεν είναι ανάγκη να είσαι Ηρακλής για να μάχεσαι και να επαναστατείς. Κάθε σώμα μπορεί να εφεύρει τη δύναμη μέσα του. Η παράσταση, επομένως, μιλάει, με έναν τρόπο, για το είδος της επανάστασης στην οποία μπορούμε να οδηγηθούμε σήμερα». Aυτό ακριβώς υλοποιείται με τις Urtopias.

Η υπέροχη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με την πρωτότυπη, δυναμική χορογραφική δουλειά που πέτυχε αυτή η ομάδα. Έλαμψε η δύσκολη, απαιτητική και παράλληλα εξατομικευμένη δουλειά που παρήγαγε διακριτή κινησιολογική ταυτότητα για τους επτά χορευτές: την ταλαντούχα Σεβαστή Ζαφείρα, τον εκπληκτικό Άγγελο Αποστολίδη-Ισαάκ (Fuerza Negra), τον ελαστικό Γιάννη Οικονομίδη, τον ανεπανάληπτο Κώστα Phoenix, την τόσο ξεχωριστή στην τεχνική της Σοφία Πουχτού, τον νεαρό και δραματικό Χάρη Χατζηανδρέου και τον ώριμο, περιγραφικό coach Ηλία Χατζηγεωργίου. Το λειτουργικό σκηνικό του Δημήτρη Νασιάκου και οι υπέροχοι, ζεστοί φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου, καθώς και τα πολυσήμαντα κοστούμια της Ειρήνης Γεωργακίλα, έδεσαν με την κεντρική σύλληψη της πτώσης.

apergi aerites 01

Και είδαμε όλες τις πιθανές εκδοχές πτώσεων σε αυτήν τη χορογραφία: τον ανοίκειο χαρακτήρα της επικείμενης πτώσης και την απώλεια της ισορροπίας, το σφάλμα, το σπρώξιμο, τη σύνθλιψη και το πένθος, την κατάντια από την πτώση, τη θέση της «καρπαζιάς» που αυτή συνεπάγεται και την μπαγαποντιά της επανόρθωσης, την επίδειξη και την αποδοχή της πτώσης, τη χιουμοριστική της παραδοχή όπως αντλείται από το μπουφόνικο, αυτοσαρκαστικό στοιχείο των βουβών ταινιών του Τσάρλι Τσάπλιν, την οργή του πεσμένου, τον πόνο και την τραγικότητα, ακόμη την ελεύθερη πτώση, την ηρωϊκή πτώση στο Ζάλογγο, τη σταδιακή πτώση και την ατομική σε αντιδιαστολή προς τη συλλογική πτώση. Και, εν τέλει, τον απελευθερωτικό ορίζοντα που διανοίγεται με την πτώση καθ' εαυτήν, «τη συγκίνηση, τη σκέψη, τον προβληματισμό, την επαφή, τον διάλογο, τη μελαγχολία, τον σαρκασμό, τη διακωμώδηση», την κατάργηση της βαρύτητας και την υπέρβαση της ήττας, δηλαδή την πεμπτουσία μιας επανάστασης.

Και είδαμε όλες τις πιθανές εκδοχές πτώσεων σε αυτήν τη χορογραφία: τον ανοίκειο χαρακτήρα της επικείμενης πτώσης και την απώλεια της ισορροπίας, το σφάλμα, το σπρώξιμο, τη σύνθλιψη και το πένθος, την κατάντια από την πτώση...

Η Πατρίσια Απέργη έχει επιλεγεί ως modul-dance artist του ευρωπαϊκού δικτύου EDΝ και για τα έτη 2016-2017 ως associate artist του Maison de la danse (Λυών). Συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Egri Bianco Danza (Τορίνο), με τον Hikaru Fujii, με το Λύκειο Επιδαύρου, με το μπαλέτο της Όπερας του Γκντάνσκ (Πολωνία), με την ομάδα Aterballetto (Ρέτζιο Εμίλια Ιταλίας), με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και με το διεθνές φεστιβάλ ανερχόμενων καλλιτεχνών του Λονδίνου. Το 2021 ίδρυσε, την πρώτη Ακαδημία Χορογραφίας στην Ελλάδα. Η ομάδα «Αερίτες» έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Μιλάνο, στο Ρέτζιο Εμίλια, στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, στο Λουνβιντσχάφεν, στο Μπάντεν, στη Λυών, στη Βαρκελώνη, στη Μασσαλία, στην Παλαιστίνη, στη Ζυρίχη, στο Δουβλίνο, στη Δρέσδη, στην Τουλόν, στο Σιμπίου, στο Τορίνο, στο Γκιμαράες, στο Παρίσι, στη Λειψία, στη Λυόν, στη Λεμεσό, στο Ντίσελντορφ, στην Αβινιόν, στο Φεστιβάλ Καλαμάτας, στη Θεσσαλονίκη, στο Δυρράχιο, στη Λιουμπλιάνα, στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο, στο Zάγκρεμπ, στα Σκόπια, στην Οχρίδα, στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία: Στις 25 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης συζήτηση για LSD / Ψυχεδέλεια / Μανιτάρια / Θεραπεία / Ψυχική Υγεία / Microdosing.

Επιμέλεια: Book Press

Το Society Uncensored της Στέγης του Ιδρύματος ...

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ