apergi aerites kentriki

Για την παράσταση σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη «U(r)topias» με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, η οποία παρουσιάζεται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στο «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».

Του Νίκου Ξένιου

Ποια είναι η αυταπάτη που περικλείεται στην ιδέα της επανάστασης ή της εξέγερσης; Ποιες είναι οι ουτοπίες που περικλείονται στο όραμα για την ανασύσταση ενός έθνους ή για τη διεκδίκηση της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας;

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η Πατρίσια Απέργη χορογραφεί την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με βοηθό την Εμμανουέλα Σακελλάρη και με τη δραματουργική συμβολή του Roberto Fratini Serafide. «U(r)topias» είναι ο τίτλος της νέας χορογραφικής δουλειάς της, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στην παλιά Λυρική Σκηνή (σήμερα «Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας»). Η παράσταση προέκυψε από την παραμονή στο ίδρυμα Φελτρινέλι στο Μιλάνο και την περιδιάβαση στα στοιχεία που συγκρότησαν μια σειρά από Επαναστατικές Ουτοπίες. Ur σημαίνει το αρχέγονο, το πρωτόγονο, και είναι και η Ur των Χαλδαίων, όμως παραπέμπει και στο «Your-topias», δηλαδή στις προσωπικές μας ουτοπίες.

Έλαμψε η δύσκολη, απαιτητική και παράλληλα εξατομικευμένη δουλειά που παρήγαγε διακριτή κινησιολογική ταυτότητα για τους επτά χορευτές. 

Μια κοινωνία σε συνεχή ήττα, σε συνεχή κίνδυνο ολισθήματος, μια κοινωνία που εκ της κόνεώς της αναγεννάται και ξανασηκώνεται. Δηλαδή μια σειρά διαρκών πτώσεων που συνδέονται με το μαχητικό, επαναστατικό πνεύμα: όποιος γλιστρά και πέφτει ή μια ομάδα που γλιστρά και πέφτει δεν παραμένει στο έδαφος, αλλά υπερνικά τη βαρύτητα και, με όπλο την ποίηση, παράγει νέους τρόπους ανάτασης, ανασύστασης των δυνάμεων και αντίστασης στη βία της εξουσίας. Τελικά η συγκεκριμένη χορογραφία «θεσπίζει», τρόπον τινά, ένα χορογραφικό «λεξιλόγιο» της διαδικασίας του επαναστατικού ξεσηκώματος, που μέσα στον χρόνο προσλαμβάνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις και μορφές.

Είναι πολύ διαφωτιστική η τοποθέτηση της Πατρίσια Απέργη, σε μια συζήτησή της με τη Στέλλα Χαραμή στο monopoli.gr, για τη χορογραφία:

«Ενώ δουλεύουμε με χορευτές μπαλέτου, τα σώματα μιας απολλώνιας αρμονίας, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για σώματα πτοημένα. Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το σώμα σαν άγαλμα. Αλλά η ομορφιά δεν κρύβεται μόνο στο τέλειο, αλλά και σ’ ένα σώμα που έχει αλλάξει, έχει βιώσει μια κρίση κι έχει μετουσιωθεί σε κάτι άλλο. Η ομορφιά του ανθρώπινου σώματος είναι ότι μπορεί να προσαρμόζεται στη συνθήκη και αυτή η μετάλλαξη μπορεί να φέρει την ομορφιά του αύριο. Γιατί το σκυμμένο σώμα –εξαιρώ τις παραμέτρους της υγείας– αποδεικνύει πως κουράζεται, μάχεται και συνθέτει. Δεν είναι ανάγκη να είσαι Ηρακλής για να μάχεσαι και να επαναστατείς. Κάθε σώμα μπορεί να εφεύρει τη δύναμη μέσα του. Η παράσταση, επομένως, μιλάει, με έναν τρόπο, για το είδος της επανάστασης στην οποία μπορούμε να οδηγηθούμε σήμερα». Aυτό ακριβώς υλοποιείται με τις Urtopias.

Η υπέροχη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με την πρωτότυπη, δυναμική χορογραφική δουλειά που πέτυχε αυτή η ομάδα. Έλαμψε η δύσκολη, απαιτητική και παράλληλα εξατομικευμένη δουλειά που παρήγαγε διακριτή κινησιολογική ταυτότητα για τους επτά χορευτές: την ταλαντούχα Σεβαστή Ζαφείρα, τον εκπληκτικό Άγγελο Αποστολίδη-Ισαάκ (Fuerza Negra), τον ελαστικό Γιάννη Οικονομίδη, τον ανεπανάληπτο Κώστα Phoenix, την τόσο ξεχωριστή στην τεχνική της Σοφία Πουχτού, τον νεαρό και δραματικό Χάρη Χατζηανδρέου και τον ώριμο, περιγραφικό coach Ηλία Χατζηγεωργίου. Το λειτουργικό σκηνικό του Δημήτρη Νασιάκου και οι υπέροχοι, ζεστοί φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου, καθώς και τα πολυσήμαντα κοστούμια της Ειρήνης Γεωργακίλα, έδεσαν με την κεντρική σύλληψη της πτώσης.

apergi aerites 01

Και είδαμε όλες τις πιθανές εκδοχές πτώσεων σε αυτήν τη χορογραφία: τον ανοίκειο χαρακτήρα της επικείμενης πτώσης και την απώλεια της ισορροπίας, το σφάλμα, το σπρώξιμο, τη σύνθλιψη και το πένθος, την κατάντια από την πτώση, τη θέση της «καρπαζιάς» που αυτή συνεπάγεται και την μπαγαποντιά της επανόρθωσης, την επίδειξη και την αποδοχή της πτώσης, τη χιουμοριστική της παραδοχή όπως αντλείται από το μπουφόνικο, αυτοσαρκαστικό στοιχείο των βουβών ταινιών του Τσάρλι Τσάπλιν, την οργή του πεσμένου, τον πόνο και την τραγικότητα, ακόμη την ελεύθερη πτώση, την ηρωϊκή πτώση στο Ζάλογγο, τη σταδιακή πτώση και την ατομική σε αντιδιαστολή προς τη συλλογική πτώση. Και, εν τέλει, τον απελευθερωτικό ορίζοντα που διανοίγεται με την πτώση καθ' εαυτήν, «τη συγκίνηση, τη σκέψη, τον προβληματισμό, την επαφή, τον διάλογο, τη μελαγχολία, τον σαρκασμό, τη διακωμώδηση», την κατάργηση της βαρύτητας και την υπέρβαση της ήττας, δηλαδή την πεμπτουσία μιας επανάστασης.

Και είδαμε όλες τις πιθανές εκδοχές πτώσεων σε αυτήν τη χορογραφία: τον ανοίκειο χαρακτήρα της επικείμενης πτώσης και την απώλεια της ισορροπίας, το σφάλμα, το σπρώξιμο, τη σύνθλιψη και το πένθος, την κατάντια από την πτώση...

Η Πατρίσια Απέργη έχει επιλεγεί ως modul-dance artist του ευρωπαϊκού δικτύου EDΝ και για τα έτη 2016-2017 ως associate artist του Maison de la danse (Λυών). Συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Egri Bianco Danza (Τορίνο), με τον Hikaru Fujii, με το Λύκειο Επιδαύρου, με το μπαλέτο της Όπερας του Γκντάνσκ (Πολωνία), με την ομάδα Aterballetto (Ρέτζιο Εμίλια Ιταλίας), με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και με το διεθνές φεστιβάλ ανερχόμενων καλλιτεχνών του Λονδίνου. Το 2021 ίδρυσε, την πρώτη Ακαδημία Χορογραφίας στην Ελλάδα. Η ομάδα «Αερίτες» έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Μιλάνο, στο Ρέτζιο Εμίλια, στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, στο Λουνβιντσχάφεν, στο Μπάντεν, στη Λυών, στη Βαρκελώνη, στη Μασσαλία, στην Παλαιστίνη, στη Ζυρίχη, στο Δουβλίνο, στη Δρέσδη, στην Τουλόν, στο Σιμπίου, στο Τορίνο, στο Γκιμαράες, στο Παρίσι, στη Λειψία, στη Λυόν, στη Λεμεσό, στο Ντίσελντορφ, στην Αβινιόν, στο Φεστιβάλ Καλαμάτας, στη Θεσσαλονίκη, στο Δυρράχιο, στη Λιουμπλιάνα, στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο, στο Zάγκρεμπ, στα Σκόπια, στην Οχρίδα, στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Moby Dick, το μιούζικαλ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου – Επιστρέφει στη σκηνή τον Φεβρουάριο

«Moby Dick, το μιούζικαλ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου – Επιστρέφει στη σκηνή τον Φεβρουάριο

Το μιούζικαλ Moby Dick του Δημήτρη Παπαδημητρίου βασισμένο στο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ επιστρέφει στη σκηνή, αυτή τη φορά του Christmas Theater, από τις 9 Φεβρουαρίου. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου. Φωτογραφία: @Andreas Simopoulos

Επιμέλεια: Book Press

...
«Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Θέατρο Νέου Κόσμου

«Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Για την παράσταση «Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ουκρανής νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, που παίζεται στο Θέατρο Νέου Κόσμου, με τους Στέλιο Μάινα, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννης Λεάκος, Δαυίδ Μαλτέζε, Αρετή Σεϊνταρίδου,...

Τρεις θεατρικές παραστάσεις του Νοεμβρίου που ξεχωρίζουν

Τρεις θεατρικές παραστάσεις του Νοεμβρίου που ξεχωρίζουν

Η «αγία οικογένεια» στα εξ ών συνετέθη στις θεατρικές παραστάσεις αυτού του Νοεμβρίου. Είδαμε: «Το λευκό δωμάτιο», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, «Τρία αστικά κουαρτέτα – Φθινόπωρο-Χειμώνας» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και «Τα τρία φιλιά – Η σταχτιά γυναίκα» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Φιλιππίδου.

Το...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Νίκο Κουφάκη

Διαβάζοντας με τον Νίκο Κουφάκη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Νίκος Κουφάκης απαντά σε 18 κλασικές ή απρόσμενες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Eugen Ruge «Ξενοδοχείο Metropol» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Συζήτηση στον πέμπτο όροφο

...
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Η επιδημία του AIDS επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή χιλιάδων οροθετικών στη χώρα μας ενώ οι νέες μολύνσεις κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες. Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Προσεγγίζουμε το θέμα με οδηγούς δύο καλά βιβλία, πολύ διακριτά μεταξύ τους...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Eugen Ruge «Ξενοδοχείο Metropol» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Συζήτηση στον πέμπτο όροφο

...
«Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν», της Τσάρλι Τζέιν Άντερς (προδημοσίευση)

«Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν», της Τσάρλι Τζέιν Άντερς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Charlie Jane Anders «Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν» (μτφρ. Πόλυ Μοσχοπούλου), το οποίο κυκλοφορεί στις 30 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Φουρφούρι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το Δέντρο δεν μιλούσε. ...

«Μακάβριες ιστορίες κατά Σαρλ Μποντλέρ», του Έντγκαρ Άλαν Πόε (προδημοσίευση)

«Μακάβριες ιστορίες κατά Σαρλ Μποντλέρ», του Έντγκαρ Άλαν Πόε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος του Edgar Allan Poe από το βιβλίο «Μακάβριες ιστορίες», έτσι όπως το μετέφρασε στα γαλλικά ο Charles Baudelaire. Η εικονογράφηση είναι του Benjamin Lacombe, ενώ η μετάφραση από τα γαλλικά είναι της Ιλέην Ρήγα. Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 30 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Η επιδημία του AIDS επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή χιλιάδων οροθετικών στη χώρα μας ενώ οι νέες μολύνσεις κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες. Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Προσεγγίζουμε το θέμα με οδηγούς δύο καλά βιβλία, πολύ διακριτά μεταξύ τους...

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Καθώς η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πλησιάζει τον μισό αιώνα, τίθεται το ερώτημα πώς να μιλήσουμε στα σημερινά παιδιά για ένα από τα κομβικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας που για τα ίδια δεν είναι παρά μια αργία μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και Χριστουγέννων.

...
11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ