apergi aerites kentriki

Για την παράσταση σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη «U(r)topias» με την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, η οποία παρουσιάζεται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στο «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».

Του Νίκου Ξένιου

Ποια είναι η αυταπάτη που περικλείεται στην ιδέα της επανάστασης ή της εξέγερσης; Ποιες είναι οι ουτοπίες που περικλείονται στο όραμα για την ανασύσταση ενός έθνους ή για τη διεκδίκηση της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας;

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η Πατρίσια Απέργη χορογραφεί την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με βοηθό την Εμμανουέλα Σακελλάρη και με τη δραματουργική συμβολή του Roberto Fratini Serafide. «U(r)topias» είναι ο τίτλος της νέας χορογραφικής δουλειάς της, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στην παλιά Λυρική Σκηνή (σήμερα «Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας»). Η παράσταση προέκυψε από την παραμονή στο ίδρυμα Φελτρινέλι στο Μιλάνο και την περιδιάβαση στα στοιχεία που συγκρότησαν μια σειρά από Επαναστατικές Ουτοπίες. Ur σημαίνει το αρχέγονο, το πρωτόγονο, και είναι και η Ur των Χαλδαίων, όμως παραπέμπει και στο «Your-topias», δηλαδή στις προσωπικές μας ουτοπίες.

Έλαμψε η δύσκολη, απαιτητική και παράλληλα εξατομικευμένη δουλειά που παρήγαγε διακριτή κινησιολογική ταυτότητα για τους επτά χορευτές. 

Μια κοινωνία σε συνεχή ήττα, σε συνεχή κίνδυνο ολισθήματος, μια κοινωνία που εκ της κόνεώς της αναγεννάται και ξανασηκώνεται. Δηλαδή μια σειρά διαρκών πτώσεων που συνδέονται με το μαχητικό, επαναστατικό πνεύμα: όποιος γλιστρά και πέφτει ή μια ομάδα που γλιστρά και πέφτει δεν παραμένει στο έδαφος, αλλά υπερνικά τη βαρύτητα και, με όπλο την ποίηση, παράγει νέους τρόπους ανάτασης, ανασύστασης των δυνάμεων και αντίστασης στη βία της εξουσίας. Τελικά η συγκεκριμένη χορογραφία «θεσπίζει», τρόπον τινά, ένα χορογραφικό «λεξιλόγιο» της διαδικασίας του επαναστατικού ξεσηκώματος, που μέσα στον χρόνο προσλαμβάνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις και μορφές.

Είναι πολύ διαφωτιστική η τοποθέτηση της Πατρίσια Απέργη, σε μια συζήτησή της με τη Στέλλα Χαραμή στο monopoli.gr, για τη χορογραφία:

«Ενώ δουλεύουμε με χορευτές μπαλέτου, τα σώματα μιας απολλώνιας αρμονίας, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για σώματα πτοημένα. Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το σώμα σαν άγαλμα. Αλλά η ομορφιά δεν κρύβεται μόνο στο τέλειο, αλλά και σ’ ένα σώμα που έχει αλλάξει, έχει βιώσει μια κρίση κι έχει μετουσιωθεί σε κάτι άλλο. Η ομορφιά του ανθρώπινου σώματος είναι ότι μπορεί να προσαρμόζεται στη συνθήκη και αυτή η μετάλλαξη μπορεί να φέρει την ομορφιά του αύριο. Γιατί το σκυμμένο σώμα –εξαιρώ τις παραμέτρους της υγείας– αποδεικνύει πως κουράζεται, μάχεται και συνθέτει. Δεν είναι ανάγκη να είσαι Ηρακλής για να μάχεσαι και να επαναστατείς. Κάθε σώμα μπορεί να εφεύρει τη δύναμη μέσα του. Η παράσταση, επομένως, μιλάει, με έναν τρόπο, για το είδος της επανάστασης στην οποία μπορούμε να οδηγηθούμε σήμερα». Aυτό ακριβώς υλοποιείται με τις Urtopias.

Η υπέροχη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με την πρωτότυπη, δυναμική χορογραφική δουλειά που πέτυχε αυτή η ομάδα. Έλαμψε η δύσκολη, απαιτητική και παράλληλα εξατομικευμένη δουλειά που παρήγαγε διακριτή κινησιολογική ταυτότητα για τους επτά χορευτές: την ταλαντούχα Σεβαστή Ζαφείρα, τον εκπληκτικό Άγγελο Αποστολίδη-Ισαάκ (Fuerza Negra), τον ελαστικό Γιάννη Οικονομίδη, τον ανεπανάληπτο Κώστα Phoenix, την τόσο ξεχωριστή στην τεχνική της Σοφία Πουχτού, τον νεαρό και δραματικό Χάρη Χατζηανδρέου και τον ώριμο, περιγραφικό coach Ηλία Χατζηγεωργίου. Το λειτουργικό σκηνικό του Δημήτρη Νασιάκου και οι υπέροχοι, ζεστοί φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου, καθώς και τα πολυσήμαντα κοστούμια της Ειρήνης Γεωργακίλα, έδεσαν με την κεντρική σύλληψη της πτώσης.

apergi aerites 01

Και είδαμε όλες τις πιθανές εκδοχές πτώσεων σε αυτήν τη χορογραφία: τον ανοίκειο χαρακτήρα της επικείμενης πτώσης και την απώλεια της ισορροπίας, το σφάλμα, το σπρώξιμο, τη σύνθλιψη και το πένθος, την κατάντια από την πτώση, τη θέση της «καρπαζιάς» που αυτή συνεπάγεται και την μπαγαποντιά της επανόρθωσης, την επίδειξη και την αποδοχή της πτώσης, τη χιουμοριστική της παραδοχή όπως αντλείται από το μπουφόνικο, αυτοσαρκαστικό στοιχείο των βουβών ταινιών του Τσάρλι Τσάπλιν, την οργή του πεσμένου, τον πόνο και την τραγικότητα, ακόμη την ελεύθερη πτώση, την ηρωϊκή πτώση στο Ζάλογγο, τη σταδιακή πτώση και την ατομική σε αντιδιαστολή προς τη συλλογική πτώση. Και, εν τέλει, τον απελευθερωτικό ορίζοντα που διανοίγεται με την πτώση καθ' εαυτήν, «τη συγκίνηση, τη σκέψη, τον προβληματισμό, την επαφή, τον διάλογο, τη μελαγχολία, τον σαρκασμό, τη διακωμώδηση», την κατάργηση της βαρύτητας και την υπέρβαση της ήττας, δηλαδή την πεμπτουσία μιας επανάστασης.

Και είδαμε όλες τις πιθανές εκδοχές πτώσεων σε αυτήν τη χορογραφία: τον ανοίκειο χαρακτήρα της επικείμενης πτώσης και την απώλεια της ισορροπίας, το σφάλμα, το σπρώξιμο, τη σύνθλιψη και το πένθος, την κατάντια από την πτώση...

Η Πατρίσια Απέργη έχει επιλεγεί ως modul-dance artist του ευρωπαϊκού δικτύου EDΝ και για τα έτη 2016-2017 ως associate artist του Maison de la danse (Λυών). Συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Egri Bianco Danza (Τορίνο), με τον Hikaru Fujii, με το Λύκειο Επιδαύρου, με το μπαλέτο της Όπερας του Γκντάνσκ (Πολωνία), με την ομάδα Aterballetto (Ρέτζιο Εμίλια Ιταλίας), με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και με το διεθνές φεστιβάλ ανερχόμενων καλλιτεχνών του Λονδίνου. Το 2021 ίδρυσε, την πρώτη Ακαδημία Χορογραφίας στην Ελλάδα. Η ομάδα «Αερίτες» έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο Μιλάνο, στο Ρέτζιο Εμίλια, στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, στο Λουνβιντσχάφεν, στο Μπάντεν, στη Λυών, στη Βαρκελώνη, στη Μασσαλία, στην Παλαιστίνη, στη Ζυρίχη, στο Δουβλίνο, στη Δρέσδη, στην Τουλόν, στο Σιμπίου, στο Τορίνο, στο Γκιμαράες, στο Παρίσι, στη Λειψία, στη Λυόν, στη Λεμεσό, στο Ντίσελντορφ, στην Αβινιόν, στο Φεστιβάλ Καλαμάτας, στη Θεσσαλονίκη, στο Δυρράχιο, στη Λιουμπλιάνα, στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο, στο Zάγκρεμπ, στα Σκόπια, στην Οχρίδα, στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

«INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

Για την παράσταση «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτογραφίες © Julian Mommert.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παραμένοντας σταθερά ένας ύψιστης αισθητικής créateur/auteur σκηνικών γεγο...

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

Το ανατρεπτικό έργο του καταξιωμένου Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Julian Mommert.

Επιμέλεια: Book Press

16 – ...

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Māris Morkāns

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης στήνουν νέο ΕΚΕΒΙ χωρίς διαβούλευση – Τι καταγγέλλουν οι εκδότες

Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης στήνουν νέο ΕΚΕΒΙ χωρίς διαβούλευση – Τι καταγγέλλουν οι εκδότες

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης, στήνει νέο ΕΚΕΒΙ ερήμην εκδοτών και συγγραφέων. Τα σωματεία των εκδοτών καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματά τους για συνάντηση και ζητούν από το υπουργείο, την ύστατη ώρα, να κληθούν για να συνεργαστούν. Φωτογραφία: Το κτίριο που...

«Αστικά βήματα» του Γιώργου Ν. Θεοχάρη (κριτική)

«Αστικά βήματα» του Γιώργου Ν. Θεοχάρη (κριτική)

Για την ποιητική και φωτογραφική συλλογή του Γιώργου Ν. Θεοχάρη «Αστικά βήματα» (εκδ. ΑΩ). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία του Thorsten Koch.

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Αναπαράσταση συναισθημάτων με λόγο και ε...

«Διάλογοι με την αρχαιότητα»: Μία εκδήλωση για τη βία, τον έρωτα και τα παράδοξα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

«Διάλογοι με την αρχαιότητα»: Μία εκδήλωση για τη βία, τον έρωτα και τα παράδοξα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Βία, έρωτας και παράδοξα στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Αναγνώσεις από τους πρόσφατους τόμους της σειράς Διάλογοι με την αρχαιότητα».

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ