alt

Για το «Hola Flamenco Festival» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στο θέατρο της Δώρας Στράτου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Το φλαμένκο δεν είναι απλώς ένας ισπανικός δημοτικός χορός, ούτε απλώς μια ρυθμική αγωγή. Είναι μια κουλτούρα ολόκληρη, που από την Ισπανία απλώνει τις επιρροές της σε όλη τη Μεσόγειο και που αναζητά τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων. Δεν είναι τυχαίο πως συγκαταλέχθηκε στην «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας». Η δε Ελλάδα δεν είναι απλώς μια χώρα που αγάπησε το φλαμένκο: είναι μια από τις δέκα χώρες που πρωτοστατούν διεθνώς στη θεραπεία αυτής της τραγουδιστικής και χορευτικής τέχνης. Μνημονεύοντας, λοιπόν, τους ανθρώπους που γνώρισαν την τέχνη του φλαμένκο στην Ελλάδα πρέπει να αναφερθεί κανείς οπωσδήποτε στον χορευτή Clive de Bain (Carlos) και στην τραγουδίστρια Yota Baron.

Το φλαμένκο δεν είναι απλώς ένας ισπανικός δημοτικός χορός, ούτε απλώς μια ρυθμική αγωγή. Είναι μια κουλτούρα ολόκληρη, που από την Ισπανία απλώνει τις επιρροές της σε όλη τη Μεσόγειο και που αναζητά τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων.

Όλοι οι φλαμένκοι απ’ όλη την Ελλάδα

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στο Θέατρο της Δώρας Στράτου η Yota Baron διοργάνωσε, για τρίτη συναπτή χρονιά, το «Hola Flamenco Festival», μεταφέροντας το ανδαλουσιανό κλίμα μιας «noche blanca» και παρουσιάζοντας «cante jondo» (βαθύ τραγούδι που μιλά για τα βάσανα της ανθρώπινης ζωής, για την απώλεια και τον θάνατο) και «cante chico» (ανάλαφρο λαϊκό τραγούδι που αντιστοιχεί στα δικά μας «τραγούδια της τάβλας» ή του γλεντιού). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του Κosmos 93.6, της Ισπανικής Πρεσβείας και άλλων φορέων. Πρέπει εδώ να αναφερθεί η παρουσία της Διεθνούς Αμνηστίας στην εκδήλωση. Τη βραδιά «άνοιξε» με την κιθάρα του ο Νίκος Μαλεβίτης, συνοδεύοντας τη Yota Baron στο τραγούδι.

Στην εξάωρη διάρκεια της όμορφης εκδήλωσης σταθεροί συνεργάτες υπήρξαν ο ελβετοκολομβιανός κιθαρίστας Lucas Arrango και ο Juan Peñas από τη Χαέν. Εισάγοντας το κοινό στο τρίπτυχο «κιθάρα – χορός – τραγούδι» και παγιώνοντας ένα κλίμα οικειότητας με το κοινό, ερμήνευσαν οι μαθήτριες της σχολής «Danza Flamenca Grupo» των Βασίλη Σκεπετάρη και Χάνου Βαλάντη και τέσσερεις συνδυαστικές ήχου και κρουστών συνθέσεις του ντουέτου «Drums and Voice Jazztronica» της lead vocalist Αγγελικής Τουμπανάκη στη φωνή και του σχεδιαστή ήχου Γιάννη Δουμάνη στα κρουστά: «Crying Lullaby», «Witchhand», «Pedigree» και «Mirror», με συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές αναφορές. Στις Siguirillas που ακολούθησαν οι κοπέλες έδωσαν τον τόνο υπό την κιθαριστική συνοδεία πάντα του Lucas Arrango. Ακολούθησαν ο Γιώργος Ντινάκος και το σχήμα της Μάρθας Μαυροειδή, ενώ εντυπωσίασε η Άρτεμις Δήμου σε Fandangos Abandolaos με την εκπληκτική, όπως πάντα, συνοδεία του βιρτουόζου και παλαίμαχου κιθαρίστα του είδους Roland Hoffmann.

alt

Οι χορεύτριες του σχήματος της Ηλέκτρας Χρυσάνθου πραγματικά κορύφωσαν τη συγκίνηση της εκδήλωσης, υλοποιώντας μια πιο σύγχρονη, εξελιγμένη μουσικοχορευτικά εκδοχή του παραδοσιακού φλαμένκο, πλησιέστερη στα ακούσματα και τα βιώματα της νέας γενιάς. Υπογραμμίζω εδώ την παρουσία της Βάνας Μαλοκίνη.

Αξίζει να αναφερθεί η Ελένη Γερμάνη από τη βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) και η εκρηκτική Κλαούντια Καραπάνου στον ρυθμό tarantos. Δεν μπορούμε να μην επαινέσουμε την Caňa που ερμήνευσαν η Στέλλα Παππά και η σχολή της Flamenco Rueda. Αξιοσημείωτες οι Rondeňas της Φανής Δεμέστικα και η παρουσία κάποιων ακόμη μουσικών (Σπύρος Χριστόγλου, Ευγένιος Χαλίλ, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Σπύρος Καρβέλας, Ανδρέας Μπουλασίκης, Δανάη Τσαταλιά). Ακολούθησε η Γεωργία Ξανθάκη σε solea, η Δήμητρα Κασκάνη σε tarantos, και προς το τέλος της βραδιάς (μετά τις 11 μ.μ.) ήρθε η έκπληξη με τη σύνθεση «Taconeo: Parenthesis 7» του Γιάννη Παπαγιαννούλη. Οι χορεύτριες του σχήματος της Ηλέκτρας Χρυσάνθου πραγματικά κορύφωσαν τη συγκίνηση της εκδήλωσης, υλοποιώντας μια πιο σύγχρονη, εξελιγμένη μουσικοχορευτικά εκδοχή του παραδοσιακού φλαμένκο, πλησιέστερη στα ακούσματα και τα βιώματα της νέας γενιάς. Υπογραμμίζω εδώ την παρουσία της Βάνας Μαλοκίνη. Στη διάρκεια όλης της βραδιάς η φιγούρα του Γιάννη Παπαγιαννούλη κυριάρχησε στη σκηνή παράγοντας εμφανώς εορταστικό κλίμα. 

Θετική αίσθηση και φιλικό κλίμα

Η αίσθηση που αποκόμισα έπειτα από έξι χρόνια αποχής μου από αυτό το είδος χορού ήταν πολύ θετική: είδα πως υπάρχουν πολλοί νέοι που ενδιαφέρονται για τη φλαμένκο κουλτούρα και διαπίστωσα μια έντονη κινητικότητα και εντυπωσιακό επίπεδο μουσικών και χορευτών. Προφανώς το είδος (που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες) εξελίχθηκε, τα νέα παιδιά διδάχθηκαν καλύτερα την τεχνική και οι πρώην συμμαθητές μου σήμερα είναι δάσκαλοι, συχνά διατηρούν δικές τους σχολές, ταξιδεύουν, ενημερώνονται και –το κυριότερο– διαπνέονται από άμιλλα και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους.

Eπειδή, όμως, οι χώροι όπου ένας φλαμένκο καλλιτέχνης μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του όλο και λιγοστεύουν, τα φεστιβάλ δεν δέχονται εύκολα ελληνικά σχήματα και το κοινό περιορίζεται, και με δεδομένη την οικονομική κρίση, οι καλλιτέχνες αναγκάζονται να κλείσουν τους ορίζοντές τους και να «μπουν σε κλίμα» πραγματικά φλαμένκο, δηλαδή σε ατμόσφαιρα «φιέστας», φιλικής συγκέντρωσης, νοσταλγικής έκφρασης και να παραιτηθούν από μεγάλες παραγωγές. Σε τέτοιο κλίμα περίπου διεξήχθηκαν, άλλωστε, και τα δύο πρώτα φεστιβάλ «Hola Flamenco», τις δυο χρονιές που πέρασαν. Αυτό φυσικά δεν αποκλείεται να συνέβαλε και στη διατήρηση της αρχικής ποιότητας της μουσικής και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους.

alt

Η εμπνεύστρια και τραγουδίστρια του «Hola Flamenco Festival»

Από οικογένεια μουσικών που έπαιζε σε υπαίθρια πανηγύρια, ξεκίνησε την καριέρα της στο φλαμένκο το 2000 στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου και στη σχολή Estrella.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εμπνεύστρια του θεσμού Yota Baron. Η Γιώτα Ηρωίδου κατάγεται από τις Σέρρες και γαλουχήθηκε με παραδοσιακή και με εκκλησιαστική μουσική. Από οικογένεια μουσικών που έπαιζε σε υπαίθρια πανηγύρια, ξεκίνησε την καριέρα της στο φλαμένκο το 2000 στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου και στη σχολή Estrella. Υπήρξε μαθήτρια των Israel Galvan, Javier Baron, Rosario Toledo, Mercedes Ruiz, Blanca del Rey, Joaquin Grilo και Leonor Leal. Από το 2004 άρχισε να διδάσκεται τραγούδι φλαμένκο στο Jerez de la Frontera και στη Σεβίλλη, ενώ καθοριστική για την καριέρα της υπήρξε η γνωριμία της με τον Andres Marin, το 2007. Από το 2010 διοργανώνει τη Zambomba Flamenca (www.zambomba.gr), μια χριστουγεννιάτικη γιορτή μέσω της οποίας έλληνες μουσικοί και χορευτές φλαμένκο υποστηρίζουν ιδρύματα με παιδιά. Μόνιμα συνεργάζεται με τους εξαιρετικούς μουσικούς και χορευτές της ομάδας «De todas formas» (Ηλέκτρα Χρυσάνθου, Ντίνα Κεσσέ, Πάνο Καρτίμπελη, Παναγιώτη Μπουραζάνη και τον Γιάννη Παπαγιαννούλη). Επίσης, συνεργάστηκε στη στιχουργική με τον Δημοσθένη Κωστόπουλο και με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Sami Amiris.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο του, η νουβέλα «Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Στο πλαίσιο του πρώτου POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας, τέσσερις αξιοπρόσεκτες παραστάσεις ανέβηκαν στο ΠΛΥΦΑ από τις 22 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου, ενώ αναμένεται να πρα...

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

Για τη σκηνική δημιουργία «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία, στον χώρο «Αμάλγαμα».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στον χώρο «Αμάλγαμα» είδα την τελευταία σκηνική δημιουργία της Μαρίας Γοργία, που έχει τίτλο «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της». Σταθε...

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

Για το 12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025. Τι είδαμε τη δεύτερη μέρα. Εντυπώσεις, σκέψεις, κρίσεις.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Πέντε χορευτικές παραστάσεις και μία ταινία σ’ένα συνεπτυγμένο τετραήμερο χορού παρακολούθησα στη Στέγη Ιδ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

Για το μυθιστόρημα της Φερνάντα Τρίας (Fernanda Trías) «Ροζ γλίτσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Carnívora, σε μετάφραση Ιφιγένειας Ντούμη. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

«Ο Μωυσής με τον Ααρών έκαναν όπως ακριβώς του...

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

Για το θεολογικό δοκίμιο του Άντριου Πάρκερ (Andrew Parker) «Το αίνιγμα της Γενέσεως», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ουρανός, σε μετάφραση Μαρτίνας Κόφφα. 

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Ο Βρετανός συγγρα...

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Απαντήσεις», από τη συλλογή «Του λιναριού τα πάθη – Ο Μέγας Μυρμηκοφάγος», εκδ. Άγρα, της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000). Κεντρική εικόνα, «Ρόδια» του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Επιμέλεια: Οράτιος

Οι απαντήσεις

Σ’ αυτό που ρω...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

Για τα βιβλία «Ο παράδεισος και η κόλαση στη γη. Προσωπικές εμπειρίες του Βασιλείου Καισαρείας, του Γρηγορίου Νύσσης και του Ιωάννου Κωνσταντινουπόλεως» (εκδ. ΠΕΚ), «Αυγούστας Ευδοκίας, Βίος Κυπριανού» (εκδ. Αρμός) και για το λεύκωμα «Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Φώτη Κόντογλου, διαχρονικές δημιουργίες» (εκδ....

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Δώδεκα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας διαλεγμένα από τις πρόσφατες εκδόσεις στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αρκετοί θεωρούν πως οι οδηγοί αυτοβοήθειας κι αυτογνωσίας είναι μόδα που θα περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ