alt

Για το «Hola Flamenco Festival» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στο θέατρο της Δώρας Στράτου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Το φλαμένκο δεν είναι απλώς ένας ισπανικός δημοτικός χορός, ούτε απλώς μια ρυθμική αγωγή. Είναι μια κουλτούρα ολόκληρη, που από την Ισπανία απλώνει τις επιρροές της σε όλη τη Μεσόγειο και που αναζητά τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων. Δεν είναι τυχαίο πως συγκαταλέχθηκε στην «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας». Η δε Ελλάδα δεν είναι απλώς μια χώρα που αγάπησε το φλαμένκο: είναι μια από τις δέκα χώρες που πρωτοστατούν διεθνώς στη θεραπεία αυτής της τραγουδιστικής και χορευτικής τέχνης. Μνημονεύοντας, λοιπόν, τους ανθρώπους που γνώρισαν την τέχνη του φλαμένκο στην Ελλάδα πρέπει να αναφερθεί κανείς οπωσδήποτε στον χορευτή Clive de Bain (Carlos) και στην τραγουδίστρια Yota Baron.

Το φλαμένκο δεν είναι απλώς ένας ισπανικός δημοτικός χορός, ούτε απλώς μια ρυθμική αγωγή. Είναι μια κουλτούρα ολόκληρη, που από την Ισπανία απλώνει τις επιρροές της σε όλη τη Μεσόγειο και που αναζητά τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων.

Όλοι οι φλαμένκοι απ’ όλη την Ελλάδα

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στο Θέατρο της Δώρας Στράτου η Yota Baron διοργάνωσε, για τρίτη συναπτή χρονιά, το «Hola Flamenco Festival», μεταφέροντας το ανδαλουσιανό κλίμα μιας «noche blanca» και παρουσιάζοντας «cante jondo» (βαθύ τραγούδι που μιλά για τα βάσανα της ανθρώπινης ζωής, για την απώλεια και τον θάνατο) και «cante chico» (ανάλαφρο λαϊκό τραγούδι που αντιστοιχεί στα δικά μας «τραγούδια της τάβλας» ή του γλεντιού). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του Κosmos 93.6, της Ισπανικής Πρεσβείας και άλλων φορέων. Πρέπει εδώ να αναφερθεί η παρουσία της Διεθνούς Αμνηστίας στην εκδήλωση. Τη βραδιά «άνοιξε» με την κιθάρα του ο Νίκος Μαλεβίτης, συνοδεύοντας τη Yota Baron στο τραγούδι.

Στην εξάωρη διάρκεια της όμορφης εκδήλωσης σταθεροί συνεργάτες υπήρξαν ο ελβετοκολομβιανός κιθαρίστας Lucas Arrango και ο Juan Peñas από τη Χαέν. Εισάγοντας το κοινό στο τρίπτυχο «κιθάρα – χορός – τραγούδι» και παγιώνοντας ένα κλίμα οικειότητας με το κοινό, ερμήνευσαν οι μαθήτριες της σχολής «Danza Flamenca Grupo» των Βασίλη Σκεπετάρη και Χάνου Βαλάντη και τέσσερεις συνδυαστικές ήχου και κρουστών συνθέσεις του ντουέτου «Drums and Voice Jazztronica» της lead vocalist Αγγελικής Τουμπανάκη στη φωνή και του σχεδιαστή ήχου Γιάννη Δουμάνη στα κρουστά: «Crying Lullaby», «Witchhand», «Pedigree» και «Mirror», με συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές αναφορές. Στις Siguirillas που ακολούθησαν οι κοπέλες έδωσαν τον τόνο υπό την κιθαριστική συνοδεία πάντα του Lucas Arrango. Ακολούθησαν ο Γιώργος Ντινάκος και το σχήμα της Μάρθας Μαυροειδή, ενώ εντυπωσίασε η Άρτεμις Δήμου σε Fandangos Abandolaos με την εκπληκτική, όπως πάντα, συνοδεία του βιρτουόζου και παλαίμαχου κιθαρίστα του είδους Roland Hoffmann.

alt

Οι χορεύτριες του σχήματος της Ηλέκτρας Χρυσάνθου πραγματικά κορύφωσαν τη συγκίνηση της εκδήλωσης, υλοποιώντας μια πιο σύγχρονη, εξελιγμένη μουσικοχορευτικά εκδοχή του παραδοσιακού φλαμένκο, πλησιέστερη στα ακούσματα και τα βιώματα της νέας γενιάς. Υπογραμμίζω εδώ την παρουσία της Βάνας Μαλοκίνη.

Αξίζει να αναφερθεί η Ελένη Γερμάνη από τη βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) και η εκρηκτική Κλαούντια Καραπάνου στον ρυθμό tarantos. Δεν μπορούμε να μην επαινέσουμε την Caňa που ερμήνευσαν η Στέλλα Παππά και η σχολή της Flamenco Rueda. Αξιοσημείωτες οι Rondeňas της Φανής Δεμέστικα και η παρουσία κάποιων ακόμη μουσικών (Σπύρος Χριστόγλου, Ευγένιος Χαλίλ, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Σπύρος Καρβέλας, Ανδρέας Μπουλασίκης, Δανάη Τσαταλιά). Ακολούθησε η Γεωργία Ξανθάκη σε solea, η Δήμητρα Κασκάνη σε tarantos, και προς το τέλος της βραδιάς (μετά τις 11 μ.μ.) ήρθε η έκπληξη με τη σύνθεση «Taconeo: Parenthesis 7» του Γιάννη Παπαγιαννούλη. Οι χορεύτριες του σχήματος της Ηλέκτρας Χρυσάνθου πραγματικά κορύφωσαν τη συγκίνηση της εκδήλωσης, υλοποιώντας μια πιο σύγχρονη, εξελιγμένη μουσικοχορευτικά εκδοχή του παραδοσιακού φλαμένκο, πλησιέστερη στα ακούσματα και τα βιώματα της νέας γενιάς. Υπογραμμίζω εδώ την παρουσία της Βάνας Μαλοκίνη. Στη διάρκεια όλης της βραδιάς η φιγούρα του Γιάννη Παπαγιαννούλη κυριάρχησε στη σκηνή παράγοντας εμφανώς εορταστικό κλίμα. 

Θετική αίσθηση και φιλικό κλίμα

Η αίσθηση που αποκόμισα έπειτα από έξι χρόνια αποχής μου από αυτό το είδος χορού ήταν πολύ θετική: είδα πως υπάρχουν πολλοί νέοι που ενδιαφέρονται για τη φλαμένκο κουλτούρα και διαπίστωσα μια έντονη κινητικότητα και εντυπωσιακό επίπεδο μουσικών και χορευτών. Προφανώς το είδος (που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες) εξελίχθηκε, τα νέα παιδιά διδάχθηκαν καλύτερα την τεχνική και οι πρώην συμμαθητές μου σήμερα είναι δάσκαλοι, συχνά διατηρούν δικές τους σχολές, ταξιδεύουν, ενημερώνονται και –το κυριότερο– διαπνέονται από άμιλλα και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους.

Eπειδή, όμως, οι χώροι όπου ένας φλαμένκο καλλιτέχνης μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του όλο και λιγοστεύουν, τα φεστιβάλ δεν δέχονται εύκολα ελληνικά σχήματα και το κοινό περιορίζεται, και με δεδομένη την οικονομική κρίση, οι καλλιτέχνες αναγκάζονται να κλείσουν τους ορίζοντές τους και να «μπουν σε κλίμα» πραγματικά φλαμένκο, δηλαδή σε ατμόσφαιρα «φιέστας», φιλικής συγκέντρωσης, νοσταλγικής έκφρασης και να παραιτηθούν από μεγάλες παραγωγές. Σε τέτοιο κλίμα περίπου διεξήχθηκαν, άλλωστε, και τα δύο πρώτα φεστιβάλ «Hola Flamenco», τις δυο χρονιές που πέρασαν. Αυτό φυσικά δεν αποκλείεται να συνέβαλε και στη διατήρηση της αρχικής ποιότητας της μουσικής και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους.

alt

Η εμπνεύστρια και τραγουδίστρια του «Hola Flamenco Festival»

Από οικογένεια μουσικών που έπαιζε σε υπαίθρια πανηγύρια, ξεκίνησε την καριέρα της στο φλαμένκο το 2000 στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου και στη σχολή Estrella.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εμπνεύστρια του θεσμού Yota Baron. Η Γιώτα Ηρωίδου κατάγεται από τις Σέρρες και γαλουχήθηκε με παραδοσιακή και με εκκλησιαστική μουσική. Από οικογένεια μουσικών που έπαιζε σε υπαίθρια πανηγύρια, ξεκίνησε την καριέρα της στο φλαμένκο το 2000 στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου και στη σχολή Estrella. Υπήρξε μαθήτρια των Israel Galvan, Javier Baron, Rosario Toledo, Mercedes Ruiz, Blanca del Rey, Joaquin Grilo και Leonor Leal. Από το 2004 άρχισε να διδάσκεται τραγούδι φλαμένκο στο Jerez de la Frontera και στη Σεβίλλη, ενώ καθοριστική για την καριέρα της υπήρξε η γνωριμία της με τον Andres Marin, το 2007. Από το 2010 διοργανώνει τη Zambomba Flamenca (www.zambomba.gr), μια χριστουγεννιάτικη γιορτή μέσω της οποίας έλληνες μουσικοί και χορευτές φλαμένκο υποστηρίζουν ιδρύματα με παιδιά. Μόνιμα συνεργάζεται με τους εξαιρετικούς μουσικούς και χορευτές της ομάδας «De todas formas» (Ηλέκτρα Χρυσάνθου, Ντίνα Κεσσέ, Πάνο Καρτίμπελη, Παναγιώτη Μπουραζάνη και τον Γιάννη Παπαγιαννούλη). Επίσης, συνεργάστηκε στη στιχουργική με τον Δημοσθένη Κωστόπουλο και με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Sami Amiris.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο του, η νουβέλα «Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ