alt

Για το «Hola Flamenco Festival» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στο θέατρο της Δώρας Στράτου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Το φλαμένκο δεν είναι απλώς ένας ισπανικός δημοτικός χορός, ούτε απλώς μια ρυθμική αγωγή. Είναι μια κουλτούρα ολόκληρη, που από την Ισπανία απλώνει τις επιρροές της σε όλη τη Μεσόγειο και που αναζητά τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων. Δεν είναι τυχαίο πως συγκαταλέχθηκε στην «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας». Η δε Ελλάδα δεν είναι απλώς μια χώρα που αγάπησε το φλαμένκο: είναι μια από τις δέκα χώρες που πρωτοστατούν διεθνώς στη θεραπεία αυτής της τραγουδιστικής και χορευτικής τέχνης. Μνημονεύοντας, λοιπόν, τους ανθρώπους που γνώρισαν την τέχνη του φλαμένκο στην Ελλάδα πρέπει να αναφερθεί κανείς οπωσδήποτε στον χορευτή Clive de Bain (Carlos) και στην τραγουδίστρια Yota Baron.

Το φλαμένκο δεν είναι απλώς ένας ισπανικός δημοτικός χορός, ούτε απλώς μια ρυθμική αγωγή. Είναι μια κουλτούρα ολόκληρη, που από την Ισπανία απλώνει τις επιρροές της σε όλη τη Μεσόγειο και που αναζητά τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων.

Όλοι οι φλαμένκοι απ’ όλη την Ελλάδα

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στο Θέατρο της Δώρας Στράτου η Yota Baron διοργάνωσε, για τρίτη συναπτή χρονιά, το «Hola Flamenco Festival», μεταφέροντας το ανδαλουσιανό κλίμα μιας «noche blanca» και παρουσιάζοντας «cante jondo» (βαθύ τραγούδι που μιλά για τα βάσανα της ανθρώπινης ζωής, για την απώλεια και τον θάνατο) και «cante chico» (ανάλαφρο λαϊκό τραγούδι που αντιστοιχεί στα δικά μας «τραγούδια της τάβλας» ή του γλεντιού). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του Κosmos 93.6, της Ισπανικής Πρεσβείας και άλλων φορέων. Πρέπει εδώ να αναφερθεί η παρουσία της Διεθνούς Αμνηστίας στην εκδήλωση. Τη βραδιά «άνοιξε» με την κιθάρα του ο Νίκος Μαλεβίτης, συνοδεύοντας τη Yota Baron στο τραγούδι.

Στην εξάωρη διάρκεια της όμορφης εκδήλωσης σταθεροί συνεργάτες υπήρξαν ο ελβετοκολομβιανός κιθαρίστας Lucas Arrango και ο Juan Peñas από τη Χαέν. Εισάγοντας το κοινό στο τρίπτυχο «κιθάρα – χορός – τραγούδι» και παγιώνοντας ένα κλίμα οικειότητας με το κοινό, ερμήνευσαν οι μαθήτριες της σχολής «Danza Flamenca Grupo» των Βασίλη Σκεπετάρη και Χάνου Βαλάντη και τέσσερεις συνδυαστικές ήχου και κρουστών συνθέσεις του ντουέτου «Drums and Voice Jazztronica» της lead vocalist Αγγελικής Τουμπανάκη στη φωνή και του σχεδιαστή ήχου Γιάννη Δουμάνη στα κρουστά: «Crying Lullaby», «Witchhand», «Pedigree» και «Mirror», με συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές αναφορές. Στις Siguirillas που ακολούθησαν οι κοπέλες έδωσαν τον τόνο υπό την κιθαριστική συνοδεία πάντα του Lucas Arrango. Ακολούθησαν ο Γιώργος Ντινάκος και το σχήμα της Μάρθας Μαυροειδή, ενώ εντυπωσίασε η Άρτεμις Δήμου σε Fandangos Abandolaos με την εκπληκτική, όπως πάντα, συνοδεία του βιρτουόζου και παλαίμαχου κιθαρίστα του είδους Roland Hoffmann.

alt

Οι χορεύτριες του σχήματος της Ηλέκτρας Χρυσάνθου πραγματικά κορύφωσαν τη συγκίνηση της εκδήλωσης, υλοποιώντας μια πιο σύγχρονη, εξελιγμένη μουσικοχορευτικά εκδοχή του παραδοσιακού φλαμένκο, πλησιέστερη στα ακούσματα και τα βιώματα της νέας γενιάς. Υπογραμμίζω εδώ την παρουσία της Βάνας Μαλοκίνη.

Αξίζει να αναφερθεί η Ελένη Γερμάνη από τη βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) και η εκρηκτική Κλαούντια Καραπάνου στον ρυθμό tarantos. Δεν μπορούμε να μην επαινέσουμε την Caňa που ερμήνευσαν η Στέλλα Παππά και η σχολή της Flamenco Rueda. Αξιοσημείωτες οι Rondeňas της Φανής Δεμέστικα και η παρουσία κάποιων ακόμη μουσικών (Σπύρος Χριστόγλου, Ευγένιος Χαλίλ, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Σπύρος Καρβέλας, Ανδρέας Μπουλασίκης, Δανάη Τσαταλιά). Ακολούθησε η Γεωργία Ξανθάκη σε solea, η Δήμητρα Κασκάνη σε tarantos, και προς το τέλος της βραδιάς (μετά τις 11 μ.μ.) ήρθε η έκπληξη με τη σύνθεση «Taconeo: Parenthesis 7» του Γιάννη Παπαγιαννούλη. Οι χορεύτριες του σχήματος της Ηλέκτρας Χρυσάνθου πραγματικά κορύφωσαν τη συγκίνηση της εκδήλωσης, υλοποιώντας μια πιο σύγχρονη, εξελιγμένη μουσικοχορευτικά εκδοχή του παραδοσιακού φλαμένκο, πλησιέστερη στα ακούσματα και τα βιώματα της νέας γενιάς. Υπογραμμίζω εδώ την παρουσία της Βάνας Μαλοκίνη. Στη διάρκεια όλης της βραδιάς η φιγούρα του Γιάννη Παπαγιαννούλη κυριάρχησε στη σκηνή παράγοντας εμφανώς εορταστικό κλίμα. 

Θετική αίσθηση και φιλικό κλίμα

Η αίσθηση που αποκόμισα έπειτα από έξι χρόνια αποχής μου από αυτό το είδος χορού ήταν πολύ θετική: είδα πως υπάρχουν πολλοί νέοι που ενδιαφέρονται για τη φλαμένκο κουλτούρα και διαπίστωσα μια έντονη κινητικότητα και εντυπωσιακό επίπεδο μουσικών και χορευτών. Προφανώς το είδος (που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στη χώρα μας κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες) εξελίχθηκε, τα νέα παιδιά διδάχθηκαν καλύτερα την τεχνική και οι πρώην συμμαθητές μου σήμερα είναι δάσκαλοι, συχνά διατηρούν δικές τους σχολές, ταξιδεύουν, ενημερώνονται και –το κυριότερο– διαπνέονται από άμιλλα και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους.

Eπειδή, όμως, οι χώροι όπου ένας φλαμένκο καλλιτέχνης μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του όλο και λιγοστεύουν, τα φεστιβάλ δεν δέχονται εύκολα ελληνικά σχήματα και το κοινό περιορίζεται, και με δεδομένη την οικονομική κρίση, οι καλλιτέχνες αναγκάζονται να κλείσουν τους ορίζοντές τους και να «μπουν σε κλίμα» πραγματικά φλαμένκο, δηλαδή σε ατμόσφαιρα «φιέστας», φιλικής συγκέντρωσης, νοσταλγικής έκφρασης και να παραιτηθούν από μεγάλες παραγωγές. Σε τέτοιο κλίμα περίπου διεξήχθηκαν, άλλωστε, και τα δύο πρώτα φεστιβάλ «Hola Flamenco», τις δυο χρονιές που πέρασαν. Αυτό φυσικά δεν αποκλείεται να συνέβαλε και στη διατήρηση της αρχικής ποιότητας της μουσικής και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους.

alt

Η εμπνεύστρια και τραγουδίστρια του «Hola Flamenco Festival»

Από οικογένεια μουσικών που έπαιζε σε υπαίθρια πανηγύρια, ξεκίνησε την καριέρα της στο φλαμένκο το 2000 στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου και στη σχολή Estrella.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εμπνεύστρια του θεσμού Yota Baron. Η Γιώτα Ηρωίδου κατάγεται από τις Σέρρες και γαλουχήθηκε με παραδοσιακή και με εκκλησιαστική μουσική. Από οικογένεια μουσικών που έπαιζε σε υπαίθρια πανηγύρια, ξεκίνησε την καριέρα της στο φλαμένκο το 2000 στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου και στη σχολή Estrella. Υπήρξε μαθήτρια των Israel Galvan, Javier Baron, Rosario Toledo, Mercedes Ruiz, Blanca del Rey, Joaquin Grilo και Leonor Leal. Από το 2004 άρχισε να διδάσκεται τραγούδι φλαμένκο στο Jerez de la Frontera και στη Σεβίλλη, ενώ καθοριστική για την καριέρα της υπήρξε η γνωριμία της με τον Andres Marin, το 2007. Από το 2010 διοργανώνει τη Zambomba Flamenca (www.zambomba.gr), μια χριστουγεννιάτικη γιορτή μέσω της οποίας έλληνες μουσικοί και χορευτές φλαμένκο υποστηρίζουν ιδρύματα με παιδιά. Μόνιμα συνεργάζεται με τους εξαιρετικούς μουσικούς και χορευτές της ομάδας «De todas formas» (Ηλέκτρα Χρυσάνθου, Ντίνα Κεσσέ, Πάνο Καρτίμπελη, Παναγιώτη Μπουραζάνη και τον Γιάννη Παπαγιαννούλη). Επίσης, συνεργάστηκε στη στιχουργική με τον Δημοσθένη Κωστόπουλο και με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Sami Amiris.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο του, η νουβέλα «Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία» (εκδ. Κριτική).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρος και Ρέιτσελ, στο θέατρο «Κυδωνία»

Ρος και Ρέιτσελ, στο θέατρο «Κυδωνία»

Για την παράσταση του Τζέιμς Φριτς «Ρος και Ρέιτσελ» σε μετάφραση του Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη, η οποία παρουσιάστηκε στον αίθριο χώρο του θεάτρου «Κυδωνία» στα Χανιά. Και δυο λόγια για το Θέατρο «Κυδωνία», ως κοιτίδα πολιτισμού για τα Χανιά. 

Γράφει ο ...

Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Για την περφόρμανς της Τάνια Ελ Χούρυ «Cultural Exchange Rate» η οποία παρουσιάστηκε στη Στέγη από τις 6-8 Μαρτίου και για το μιούζικαλ «Moby Dick» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Παλλάς.

...

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Για την παράσταση του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πριν την αποχώρηση» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, η οποία παρουσιάστηκε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Του Νίκου Ξένιου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Γιαγιάννου: «Το μέλος φάντασμα»

Μαρία Γιαγιάννου: «Το μέλος φάντασμα»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μαρία Γιαγιάννου «Το μέλος φάντασμα», που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατούσε προς το οίκημα με βήμα χαλαρό αλλά, όταν διαπίστωσε ότι δεν πλησία...

Σωστό αίμα, της Φραντσέσκα Μελάντρι – τοιχογραφία μιας αμαρτωλής Ιταλίας

Σωστό αίμα, της Φραντσέσκα Μελάντρι – τοιχογραφία μιας αμαρτωλής Ιταλίας

Για το μυθιστόρημα της Φραντσέσκα Μελάντρι «Σωστό αίμα» (μτφρ. Άμπυ Ραΐκου, εκδ. Καστανιώτη).

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Η σύγχρονη ιταλική λογοτεχνία δεν σταματά να μας εκπλήσσει θετικά. Οι Ιταλοί και κυρίως οι Ιταλίδες μυθι...

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογή από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και βιογραφιών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με σκεπτικισμό αλλα και συγκρατημένη αισιοδοξία κινούνται οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους ενόψει ενός χ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μαρία Γιαγιάννου: «Το μέλος φάντασμα»

Μαρία Γιαγιάννου: «Το μέλος φάντασμα»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μαρία Γιαγιάννου «Το μέλος φάντασμα», που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατούσε προς το οίκημα με βήμα χαλαρό αλλά, όταν διαπίστωσε ότι δεν πλησία...

Marilynne Robinson: «Στο σπίτι»

Marilynne Robinson: «Στο σπίτι»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Marilynne Robinson «Στο σπίτι» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), που κυκλοφορεί στις 24 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Γκλόρι πήρε τον Τζακ επάνω στο δωμάτιο που είχε ετοιμά...

Βάσια Τζανακάρη: «Αδελφικό»

Βάσια Τζανακάρη: «Αδελφικό»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βάσιας Τζανακάρη «Αδελφικό», που κυκλοφορεί στις 24 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΜΑΡΩ

Το μωρό γκρίνιαζε σε όλη τη διαδρομή. Τόσο που το μι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογή από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και βιογραφιών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με σκεπτικισμό αλλα και συγκρατημένη αισιοδοξία κινούνται οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους ενόψει ενός χ...

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Δήμητρα Λουκά, Μάκης Μαλαφέκας, Βαγγέλης Μπέκας, Ιωάννα Ντούμπρου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Γιώργος Παυλόπουλος, Γιώργος Πετράκης, Βάσια Τζανακάρη. Εννέα νέοι συγγραφείς μοιράζονται μαζί μας σκέψεις τους για ένα βιβλίο που διάβασαν τον Αύγουστο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

Τα καλύτερα μυθιστορήματα της δεκαετίας στην αγγλόφωνη πεζογραφία

Τα καλύτερα μυθιστορήματα της δεκαετίας στην αγγλόφωνη πεζογραφία

Αυτά είναι τα είκοσι (20) καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν και εκδόθηκαν στα αγγλικά την τελευταία δεκαετία (2010-2019), σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του έγκριτου αμερικανικού ιστότοπου για τα βιβλία και τον πολιτισμό Literary Hub. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

27 Σεπτεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογή από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και βιογραφιών. Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ