DEVTH GYNAIKES EKDOTRIES

Πώς δουλεύουν οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες; Πόσο επιδραστικοί είναι; Ποια είναι η εμπειρία εκδοτριών σε ένα εμιράτο; Μια σημαντική συζήτηση που ξεχώρισε κατά την 2η μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο αργότερα με αφορμή τον συλλογικό τόμο με εμπειρίες έφηβων και νέων γυναικών «Μικρές επικίνδυνες» (εκδ. Key Books) φάνηκε ότι η νεότερη γενιά μοιάζει να μπορεί να κινηθεί μακριά από τα κυρίαρχα στερεότυπα.

Γράφει η Φανή Χατζή 

Η δεύτερη μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με μια σημαντική συζήτηση στην Αίθουσα Διάλογος για την επίδραση των εκδοτικών οίκων που διευθύνονται από γυναίκες, η οποία απάντησε σε πολλά ερωτήματα, δημιούργησε όμως και πολλά καινούργια, ενώ παρουσιάστηκε το φιλόδοξο δίκτυο PublisHER. Λίγο αργότερα, στο Φιλολογικό Καφενείο της ΔΕΒΘ έγινε μια παρουσίαση που συνδέεται με αυτούς τους προβληματισμούς. Παρουσιάστηκε το βιβλίο Μικρές επικίνδυνες (εκδ. Key Books), μια συλλογική έκδοση που αναδεικνύει τις ανησυχίες και τα προβλήματα της νέας γενιάς γυναικών που φαίνεται ικανή να αποφύγει τα λάθη των περασμένων και να αντιμετωπίσει τις συνθήκες με ωριμότητα, μακριά από τα κυρίαρχα στερεότυπα. Η Στέλλα Κάσδαγλη είχε τον ρόλο της συντονίστριας στην πρώτη εκδήλωση ενώ στη δεύτερη 

Τι είναι η πρωτοβουλία PublisHER;

Με το καλωσόρισμά της, η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της ΔΕΒΘ, τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της κατάθεσης εμπειριών για τη βελτίωση του εκδοτικού χώρου, καθώς και ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε στο ακροατήριο άνδρες έτοιμους να ακούσουν. Συστήνοντάς μας το PublisHER ως ένα Δίκτυο Γυναικών που συμβουλεύει, ενισχύει και ενδυναμώνει τις γυναίκες του εκδοτικού χώρου, έδωσε τον λόγο στην ιδρύτριά του.

DEVTH GYNAIKES EKDOTRIES 02

Η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της ΔΕΒΘ. 

Η Bodour Al Qasimi μοιράστηκε σύντομα τον σκοπό της οργάνωσης και επισήμανε την επιτακτική ανάγκη της αλλαγής στον εκδοτικό κόσμο, καθώς οι γυναίκες δε φτάνουν σε ηγετικές θέσεις και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες. Διευκρίνισε ότι η ποικολόμορφη διαφορετικότητα (diversity) δεν αρκείται στο «τσεκάρισμα» κάποιων κουτιών, αλλά προτάσσει το βήμα σε διαφορετικές φωνές και δημιουργεί το όραμα ενός μέλλοντος στο οποίο οι γυναίκες δεν είναι απλά συμμετέχουσες, αλλά ηγέτιδες στον χώρο.

DEVTH GYNAIKES EKDOTRIES 03

Η Α.Ε. Sheikha Bodour Al Qasimi, Πρόεδρος της Sharjah Book Authority και ιδρύτρια του δικτύου γυναικών στον εκδοτικό χώρο, PublisHER.

Το κυρίως μέρος της συζήτησης ξεκίνησε όταν κλήθηκαν στο πάνελ δύο Ελληνίδες εκδότριες, η Εύα Καραϊτίδη (εκδόσεις Εστία) και η Άννυ Ραγιά (εκδόσεις Μέλισσα), αλλά και δύο εκδότριες από τη Σάρτζα (ΗΑΕ), η Ameera Ali Bin Kadra, Αντιπρόεδρο Ένωσης Εκδοτών των Εμιράτων, ΗΑΕ, και η Fatma Alkhatib, Εκδότρια και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Εκδοτών των Εμιράτων, με σκοπό να μοιραστούν την εμπειρία της διεύθυνσης εκδοτικού οίκου. Η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας και ιδρύτρια του Women on Top, ανέλαβε τον ρόλο του συντονισμού της συζήτησης, θέτοντας ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Τι συνεισφέρει μια οργάνωση που στηρίζει εκδότριες;

Η πρώτη ερώτηση της συντονίστριας αφορούσε τη σημασία που αποδίδουν οι εκδότριες στην πρωτοβουλία του PublisHER και οι απαντήσεις τους ήταν πολύ διαφορετικές. Οι Ameera Ali Bin Kadra και Fatma Alkhatib ανέδειξαν το ζήτημα της ορατότητας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό για αυτές να δείξουν ότι υπάρχουν, να προωθήσουν την κουλτούρα τους και να μην αφήσουν άλλους να μιλήσουν για το δικό τους βίωμα. Η Εύα Καραϊτίδη διαφοροποίησε τη θέση των Ελληνίδων εκδοτριών ως μέρος ενός «ενδιάμεσου» κόσμου, πολύ πιο ευνοημένου σε σχέση με τον τρίτο, όπου δραστηριοποιείται πολύ η PublisHER. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες αρκετές γυναίκες εκδότριες, οι περισσότερες από αυτές είναι κληρονόμοι ενός άνδρα εκδότη. Η Άννυ Ραγιά, εισφέροντας την προσωπική της εμπειρία, παρατήρησε ότι όχι μόνο ο εκδοτικός χώρος αλλά και τα σωματειακά του παρακλάδια παραμένουν ανδροκρατούμενα.

Σε τι διαφέρει η γυναίκα εκδότρια από έναν άνδρα εκδότη;

Στην ερώτηση που τέθηκε από τη συντονίστρια αναφορικά με τις διαφορετικές οπτικές ή τις καινοτομίες που φέρνει μια γυναίκα σε ηγετικούς ρόλους στον εκδοτικό χώρο, οι απόψεις που υποστηρίχθηκαν ήταν επίσης ποικίλες. Η Ameera Ali Bin Kadra ανέφερε ότι οι γυναίκες προσέχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, από το εξώφυλλο μέχρι την επιμέλεια και συνήθως έχουν να επιδείξουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τις εκδόσεις. Η Fatma Alkhatib μίλησε για διαφορετική οπτική γωνία, μεγαλύτερη ικανότητα χειρισμού πολυποίκιλων απαιτήσεων και ιδεών (multitasking) και πιο ανεπτυγμένο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης σε σχέση με άνδρες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο.

Η Άννυ Ραγιά μάλλον ξεκλείδωσε τη ρεαλιστικότερη διάσταση του προβλήματος: οι γυναίκες μάλλον είναι καλύτερες γιατί προσπαθούν πολύ εντονότερα να αποδείξουν ότι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται για κάποιον λόγο και αυτό τις καθιστά πολύ πιο αποδοτικές.

Σε αντίθεση με τη βιολογικών αποχρώσεων εξήγηση της έμφυλης διαφοράς που πρόταξαν οι συναδέρφισσές τους, οι Ελληνίδες εκδότριες αντέταξαν επιχειρήματα που αγγίζουν περισσότερο την κοινωνική σκοπιά του θέματος. Η Εύα Καραϊτίδη υποστήριξε ότι το ζήτημα αφορά τη νοοτροπία και όχι το φύλο. Οι γυναίκες έχουν «εκπαιδευτεί» καλύτερα σε θέματα συμπερίληψης, εμφορούνται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση ως προς τα έμφυλα ζητήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνδρες δεν έχουν ενσυναίσθηση. Η εκδότρια, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν μια γυναίκα επικεφαλής δεν μιμείται κακώς νοούμενες συμπεριφορές εξουσίας, διαιωνίζοντας τα σχετικά πρότυπα. Η Άννυ Ραγιά μάλλον ξεκλείδωσε τη ρεαλιστικότερη διάσταση του προβλήματος: οι γυναίκες μάλλον είναι καλύτερες γιατί προσπαθούν πολύ εντονότερα να αποδείξουν ότι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται για κάποιον λόγο και αυτό τις καθιστά πολύ πιο αποδοτικές.

Οι γυναίκες εκδότριες προωθούν περισσότερο τις γυναίκες συγγραφείς;

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο οι γυναίκες εκδότριες να προωθούν γυναίκες συγγραφείς, οι εκδότριες από την αραβική χώρα ήταν πιο κατηγορηματικές. Η Ameera Ali Bin Kadra απάντησε θετικά, χωρίς καμία απολογητική διάθεση. Ως συγγραφέας και η ίδια, είπε ότι είναι πιθανό να στηρίξει γυναίκα συγγραφέα γιατί την καταλαβαίνει και γνωρίζει τι περνάει για να μπει στον χώρο. Η Fatma Alkhatib, από την άλλη, δουλεύει με γυναίκες μεταφράστριες, γυναίκες επιμελήτριες και προσπαθεί γενικά να ενθαρρύνει και να στηρίζει τις γυναίκες του χώρου. Όταν οι Ελληνίδες εκδότριες έθεσαν ως σημαντικότερα τα ποιοτικά κριτήρια για την επιλογή, η Alkhatib διευκρίνισε ότι κρίνει και αυτή με αξιολογικά κριτήρια, αλλά φροντίζει να δίνει διαρκώς ευκαιρίες σε γυναίκες.

(...) η Εύα Καραϊτίδη και η Άννυ Ραγιά ανέφεραν ότι ο σεξισμός είναι διάχυτος και τον βλέπουμε τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες και παρατηρούμε προβληματικές συμπεριφορές τις οποίες δεν πρέπει να κρύψουμε «κάτω από το χαλί».

Η Εύα Καραϊτίδη μίλησε εκ μέρους της Εστίας, ως ενός εκδοτικού οίκου με παράδοση σε άνδρες συγγραφείς που τα τελευταία χρόνια, όμως, επιθυμεί να ανακαλύπτει όλο και περισσότερες γυναίκες λογοτέχνες. Η Άννυ Ραγιά συνέδεσε την αύξηση των γυναικών στις εκδόσεις της με την αντίστοιχη αύξηση στον ακαδημαϊκό χώρο. Δεδομένου ότι η Μέλισσα δεν εκδίδει λογοτεχνία αλλά επιστημονικά συγγράμματα και βιβλία τέχνης, το ποσοστό ανδρών και γυναικών που εκδίδονταν αντιστράφηκε, όταν μεταβλήθηκε ανάλογα και η κατάσταση στο πανεπιστήμιο, όπου πλέον οι περισσότερες ακαδημαϊκοί είναι γυναίκες.
Υπάρχει σεξισμός στον εκδοτικό χώρο;

Συνολικά, οι Ελληνίδες εκδότριες εμφάνισαν μια μετριοπαθή στάση σχετικά με τις θετικές διακρίσεις υπέρ γυναικών συγγραφέων, όταν όμως τέθηκε το ερώτημα για τις σεξιστικές στάσεις και την ισότητα εντός του χώρου, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η Fatma Alkhatib δήλωσε ότι υπάρχει μια παρεξήγηση για τον ρόλο της γυναίκας στη χώρα της και ότι ειδικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι άνδρες στηρίζουν τις γυναίκες. Απλώς, στον εκδοτικό χώρο η παρουσία των γυναικών είναι μία πρόσφατη εξέλιξη. Σε αυτό η Εύα Καραϊτίδη και η Άννυ Ραγιά ανέφεραν ότι ο σεξισμός είναι διάχυτος και τον βλέπουμε τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες και παρατηρούμε προβληματικές συμπεριφορές τις οποίες δεν πρέπει να κρύψουμε «κάτω από το χαλί».

(...) μια ερώτηση από το κοινό επανέφερε το ζήτημα και η απάντηση δεν ήταν αυτή που θα περιμέναμε

Σε συνέχεια αυτής της άβολης αντίθεσης, μια ερώτηση από το κοινό επανέφερε το ζήτημα και η απάντηση δεν ήταν αυτή που θα περιμέναμε. Συγκεκριμένα, ένα άτομο από το κοινό ρώτησε εάν οι γυναίκες συγγραφείς στα ΗΑΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη συγγραφή συγκεκριμένων έργων ή θεματικών σε σχέση με τους άνδρες και οι εκδότριες απάντησαν αρνητικά. Από τη μια, αυτή η απάντηση φαίνεται να σκιάζει πολλές συγγραφείς του αραβικού κόσμου που καταδιώκονται, μεταναστεύουν ή φυλακίζονται γι’ αυτά που γράφουν. Από την άλλη, οι συγκεκριμένες εκδότριες κατέστησαν παραπάνω από σαφές ότι επιθυμούν να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους και ότι θέλουν να αντιστρέψουν το στερεότυπο που τις ακολουθεί.

Τροφή για σκέψη

Τα ζητήματα και οι σκέψεις που γεννά η συγκεκριμένη συζήτηση είναι πολλά. Από τη μια, είναι αμφιλεγόμενο το κατά πόσο μπορούμε να προβάλουμε τις δικές μας «δυτικές» αντιλήψεις για τη γυναικεία αυτοδιάθεση πάνω σε άλλα σώματα που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Από την άλλη, πόσο βοηθάει μια συζήτηση ανάμεσα σε εκδότριες που δηλώνουν ότι είναι πρωτοπόρες στη χώρα τους (ΗΑΕ), μία από τις πιο πλούσιες χώρες της Μέσης Ανατολής, και έχουν την υποστήριξη και τη βοήθεια των ανδρών; Μήπως χρειαζόμαστε εκπροσώπηση από λιγότερο προνομιούχες εκδότριες;

(...) ίσως να ήταν χρήσιμη η παρουσία και μαρτυρία και νέων γυναικών επιχειρηματιών που προσπαθούν να μπουν στον χώρο εκ του μηδενός.

Τηρουμένων των αναλογιών και μολονότι οι Ελληνίδες εκδότριες της συζήτησης εισέφεραν ειλικρινώς τις εμπειρίες τους, μας ξένισε κάπως το ότι και οι δύο απέκτησαν τους εκδοτικούς τους οίκους με δικαίωμα κληρονομικής διαδοχής, όπως και τόσοι άλλοι εκδότες στη χώρα μας. Κανένας δεν αμφισβητεί τον αγώνα και τις προκλήσεις της διεύθυνσης του εκδοτικού οίκου, αλλά ίσως να ήταν χρήσιμη η παρουσία και μαρτυρία και νέων γυναικών επιχειρηματιών που προσπαθούν να μπουν στον χώρο εκ του μηδενός.

Μικρές Επικίνδυνες στο Φιλολογικό Καφενείο της ΔΕΒΘ

Λίγα χρόνια μετά το Είμαι Επικίνδυνη, την έκδοση που επιχείρησε να εξηγήσει μερικές πτυχές του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα, ήρθαν οι Μικρές Επικίνδυνες (εκδ. Key Books) που αποτυπώνουν την εμπειρία κοριτσιών σε εφηβική και μετεφηβική ηλικία. Το βιβλίο παρουσιάστηκε κατά την 3η μέρα λειτουργίας της 20ής ΔΕΒΘ, στην αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο, από ένα ζωντανό και ευδιάθετο πάνελ.

Το λόγο πήρε πρώτη η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, που είχε την επιμέλεια της έκδοσης, για να εκθέσει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Εκατό κορίτσια ηλικίας 13-22 ετών έδωσαν συνεντεύξεις στις επιμελήτριες της έκδοσης και αυτές τις συνέλεξαν, προσπαθώντας να διατηρήσουν ακέραιο τον αυθορμητισμό και τη σκέψη των κοριτσιών. Ο στόχος επετεύχθη, όπως φάνηκε από τα αποσπάσματα του βιβλίου που αναγνώστηκαν αργότερα.

Ο Μάκης Μοναστηρίδης, διευθυντής Μάρκετινγκ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε το βιβλίο ως «λυσάρι», ένα πολύτιμο εργαλείο για γονείς που μπορούν να αναζητήσουν στις γλυκόπικρες ιστορίες του τις απαντήσεις σε πολλά αδιέξοδα που μπορεί να κρύβει το εφηβικό μυαλό.

Η Μαρία Αμανατίδου, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός, εστίασε -ως μαμά αγοριού όπως μας είπε- στον βιωματικό χαρακτήρα του βιβλίου, καθώς πολλά από αυτά που διάβασε μετέδιδαν ατόφια τη σημερινή γλώσσα, σε βαθμό που ένιωθε ότι συνομιλεί με φίλες του γιου της. Τα χρήσιμα συμπεράσματα που κομίζει η αυθεντική ανάγνωση του κόσμου μέσα από τα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού, άλλωστε, γεννούν την ελπίδα ότι πλέον τα κορίτσια μπορούν να μάθουν πολύ νωρίτερα αυτά που οι γυναίκες προηγούμενων γενεών χρειάστηκαν δεκαετίες για να συνειδητοποιήσουν.

Η Λώρα Αργυροπούλου, δημοσιογράφος και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, εντόπισε στις Μικρές Επικίνδυνες κάποιους προβληματισμούς που ταλανίζουν διαχρονικά τα κορίτσια, όπως τα ασφυκτικά πρότυπα ομορφιάς και το άγχος του ανήκειν, αλλά και κάποια ζητήματα πολύ έντονα σε αυτή τη γενιά κοριτσιών όπως η σχέση με την εικόνα στα σόσιαλ μίντια, η σχέση με το #metoo και την έμφυλη βία.

Ο Τάσος Παπαναστασίου, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, έδωσε έμφαση στην ευκαιρία που προσφέρει το βιβλίο στους αναγνώστες να «διαβάσουν» την αποτυχία θεσμών όπως το εκπαιδευτικό σύστημα και η οικογένεια να αντιμετωπίσουν τον φόβο και την βία με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα κορίτσια.

DEVTH MIKRES EPIKINDYNES

Ομιλητές και ομιλήτριες στην εκδήλωση με αφορμή τη συλλογική έκδοση «Μικρές επικίνδυνες» στην 20ή ΔΕΒΘ.

Χωρίς να λείψουν τα σχόλια περί των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι έφηβες, σήμερα, όπως το μπούλινγκ και ο πάντοτε παρών εσωτερικευμένος μισογυνισμός, εμφανή και τα δύο στις ιστορίες του βιβλίου, το κλίμα της εκδήλωσης απέπνεε μια θετική αύρα. Άλλωστε, όπως αναγνώρισαν και οι ομιλητές και οι ομιλήτριες, η νέα γενιά έχει περισσότερη διάθεση να κουβεντιάσει ζητήματα φύλου και ταυτοτήτων και αυτό είναι από μόνο του τουλάχιστον καλό νέο. Η νέα γενιά που αναδεικνύει αυτό το βιβλίο μοιάζει ικανή να αποφύγει τα λάθη των περασμένων και να αντιμετωπίσει τις συνθήκες με μεγαλύτερη ωριμότητα, μακριά από την κυριαρχία των στερεοτύπων.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 4ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον Ευρυβιάδη Σοφό για το μυθιστόρημα «Αβέβαιη δόξα» του Καταλανού Ζοάν Σάλες

Το 4ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον Ευρυβιάδη Σοφό για το μυθιστόρημα «Αβέβαιη δόξα» του Καταλανού Ζοάν Σάλες

Απονομή του 4ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ στον Ευρυβιάδη Σοφό για το μυθιστόρημα «Αβέβαιη δόξα» (εκδ. Άγρα) του Καταλανού Ζοάν Σάλες.

Επιμέλεια: Book Press

Ιδιαίτερα συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο καλύτερης μετάφρασης που απονέμει κάθε χρό...

Βραβείο Encore 2024, στην Ισαμπέλα Χαμάντ, για το δεύτερο βιβλίο της «Enter Ghost»

Βραβείο Encore 2024, στην Ισαμπέλα Χαμάντ, για το δεύτερο βιβλίο της «Enter Ghost»

Το βραβείο απονέμει η επιστημονική εταιρεία Royal Society of Literature και πριμοδοτεί κάθε χρόνο με 15.000 λίρες τον συγγραφέα με το καλύτερο δεύτερο βιβλίο του. Φέτος το βραβείο πηγαίνει στην Isabella Hammad.

Eπιμέλεια: Book Press

...
Βραβείο Waterstones: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων για το 2023

Βραβείο Waterstones: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των καλύτερων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων για το 2023

Πρόκειται για μυθιστορήματα που έχουν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και ψηφίζονται από τους βιβλιοπώλες της μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones. Kεντρική εικόνα: αριστερά ο Kaveh Akbar και δεξιά η Kaliane Bradley.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

«Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση

Σκέψεις για την Κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture) και την πατριαρχία στη λογοτεχνία, με αφορμή την έντονη συζήτηση για τον σεξισμό στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση. 

...

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Ο Καραγάτσης, η Γραμμή του Ορίζοντος και η αναγκαία κριτική

Σκέψεις με αφορμή την έντονη συζήτηση που προκάλεσαν πρόσφατα οι νέες αναγνώσεις δύο πολυδιαβασμένων βιβλίων της νεοελληνικής πεζογραφίας, ενός παλιότερου, της «Μεγάλης Χίμαιρας» του Μ. Καραγάτση, κι ενός νεότερου, της «Γραμμής του ορίζοντος», του Χρήστου Βακαλόπουλου. Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Εστ...

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

Για την ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Το καλοκαίρι της Κάρμεν». Τολμηρό φιλμ που όμως δεν πέφτει σε κλισέ και ανούσια δράματα. 

Γράφει η Φανή Χατζή

«Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» είναι η απόλυτα καλοκαιρινή ταινία, ιδανική για ένα χαλαρό βραδάκι σε κάπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...
«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η άλλη κόρη» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σειρά των δύο αφηγήσεων, η δική μου και η δ...

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ