maya angelou

Η Μάγια Αγγέλου [Maya Angelou] ήταν Αφροαμερικανίδα συγγραφέας. Παιδί έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο οικογενειακό της περιβάλλον. Το τραύμα της, της προκάλεσε αφωνία. Άρχισε να γράφει μετά τα 30 της με την πίστη ότι βασική προτεραιότητα κάθε συγγραφέα πρέπει να είναι η αναζήτηση της αλήθειας.

Επιμέλεια: Book Press

Η Μάγια Αγγέλου (1928-2014) γεννήθηκε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Μετά από το διαζύγιο των γονιών της, μετακόμισε με τη μητέρα και τον αδερφό της στο σπίτι της γιαγιάς της, στο Αρκάνσας. Σε ηλικία οκτώ ετών, υπήρξε θύμα βιασμού από τον σύντροφο της μητέρας της. Η Αγγέλου το αποκάλυψε στην οικογένειά της και λίγο αργότερα, ο άνδρας που την κακοποίησε βρέθηκε νεκρός. Εξαιτίας του τραύματός της, για πολλά χρόνια η Αγγέλου δεν μπορούσε να μιλήσει. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και εργάστηκε ως σερβιτόρα, μαγείρισσα, χορεύτρια και ιερόδουλη. Το 1959, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και άρχισε να γράφει εντατικά.

Συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και συνεργάστηκε με τον Malcolm X και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Δημοσίευσε ποίηση και αυτοβιογραφικά έργα. Το πιο γνωστό βιβλίο της, με τον τίτλο Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί (1969), περιγράφει τα δύσκολα παιδικά της χρόνια. Η Angelou εργάστηκε ως συνθέτρια και ως συγγραφέας σεναρίων για τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Το σενάριό της για την ταινία «Georgia, Georgia» (1972), του Σουηδού σκηνοθέτη Stig Björkman, ήταν το πρώτο σενάριο γραμμένο από μαύρη γυναίκα που χρηματοδοτήθηκε στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα πεζογραφήματα και τα ποιήματά της, τα οποία πραγματεύονται κυρίως τον ρατσισμό, τη θέση της γυναίκας και τις κοινωνικές ανισότητες, διδάσκονται συχνά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βιβλίο της Μάγια Αγγέλου με τίτλο Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Ιωάννας Καρατζαφέρη.

Τα πεζογραφήματα και τα ποιήματά της, που πραγματεύονται κυρίως τον ρατσισμό, τη θέση της γυναίκας και τις κοινωνικές ανισότητες, διδάσκονται συχνά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τα παρακάτω αποφθέγματά της, τις συγγραφικές συμβουλές της, αποδεικνύεται η αγάπη της για τη γλώσσα καθώς και η πεποίθησή της πως βασική προτεραιότητα κάθε συγγραφέα πρέπει να είναι η αναζήτηση της αλήθειας.

Ένας συγγραφέας ηρεμεί μόνο όταν μοιράζεται τις ιστορίες που κουβαλά μέσα του:

«Τίποτα δεν είναι πιο οδυνηρό απ’ το να κουβαλάς μέσα σου μια ανείπωτη ιστορία».

- από το βιβλίο Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί

Στόχος του συγγραφέα, η καρδιά του αναγνώστη:

«Ο στόχος μας είναι να γράφουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να ακούν τις λέξεις μας, κι αυτές να διεισδύουν στον εγκέφαλό τους και να πηγαίνουν κατευθείαν στην καρδιά τους».

- από συνέντευξή της στη Lynn Darling, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Washington Post

maya angelou bookΟι σπουδαίοι συγγραφείς λένε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια:

«Ορισμένοι μυθιστοριογράφοι είναι πραγματικά σπουδαίοι επειδή λένε την αλήθεια. Μπορεί να χρησιμοποιούν επινοημένα ονόματα, επινοημένους ανθρώπους, επινοημένους τόπους και επινοημένες εποχές, όμως λένε την αλήθεια για τον άνθρωπο - για το τι είμαστε ικανοί, για όσα μας κάνουν να υποφέρουμε, να γελάμε, να κλαίμε, να πέφτουμε στο έδαφος και να σφίγγουμε τα δόντια μας, να σταυρώνουμε τα χέρια μας, να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, να αγαπιόμαστε».

- από συνέντευξή της στο The Paris Review, το 1990

Η γλώσσα είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο:

«Όταν γράφω, προσπαθώ να ανακαλύψω ποια είμαι, ποιοι είμαστε, για τι είδους πράγματα είμαστε ικανοί, πώς αισθανόμαστε, πώς πέφτουμε και ξανασηκώνουμε όρθιοι, καθώς οδεύουμε απ’ το σκοτάδι προς το σκοτάδι. Αυτά προσπαθώ να ανακαλύψω. Επιπλέον, γράφω για την ίδια τη γλώσσα. Προσπαθώ να ανακαλύψω όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ακουστούν οι λέξεις της. Αγαπώ τη γλώσσα. Την αγαπώ για τις δυνατότητές της, για το πώς μας επιτρέπει να περιγράψουμε τον πόνο και το μεγαλείο, τις διαφορετικές αποχρώσεις και τις ομορφιές της ύπαρξής μας. Κι επιπλέον, μας επιτρέπει να γελάμε, καθώς μας επιτρέπει να κάνουμε πνεύμα. Το έξυπνο χιούμορ υπάρχει χάρη στη γλώσσα».

- από συνέντευξή της στο The Paris Review, το 1990

Είναι εξίσου εύκολο με το να κολυμπήσετε σε μια παγωμένη λίμνη:

«Παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθείς με τη συγγραφή, είναι σαν να παίρνεις την απόφαση να βουτήξεις σε μια παγωμένη λίμνη».

- από το βιβλίο της με τίτλο The heart of a woman

Αξιοποιήστε τον θυμό σας:

«Πρέπει να είστε θυμωμένοι, δεν πρέπει να είστε πικρόχολοι. Η πικρία είναι σαν τον καρκίνο, κατασπαράζει το άτομο που τη φιλοξενεί, και δεν έχει την παραμικρή επίδραση στην πηγή της δυσαρέσκειάς του. Αξιοποιήστε, λοιπόν, τον θυμό σας. Γράψτε, ζωγραφίστε, χορέψτε, περπατήστε, ψηφίστε. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Μιλήστε. Μην σταματήσετε ποτέ να μιλάτε».

- από συνομιλία της με τον Dave Chappelle, σε ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Iconoclasts»

Η δημιουργικότητα ενός συγγραφέα είναι αστείρευτη:

«Δεν γίνεται να εξαντλήσετε τη δημιουργικότητά σας. Όσο περισσότερη χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερη έχετε».

- από το βιβλίο του Jeffrey M. Elliot με τίτλο Conversations with Maya Angelou

Να είστε τολμηροί:

«Πιστεύω πως η σπουδαιότερη αρετή, πέρα απ’ την πειθαρχία και την εφευρετικότητα, είναι η τόλμη».

- ρήση που αποδίδεται στη Μάγια Αγγέλου

Διαβάζοντας καταλαβαίνουμε τη θέση μας στον κόσμο:

«Κάθε φορά που σκέφτομαι τα παλιά, εντυπωσιάζομαι από τη ζωογόνο δύναμη της λογοτεχνίας. Αν ήμουν και πάλι νέα σήμερα, κι έπρεπε να ανακαλύψω τη θέση μου στον κόσμο, θα το έκανα διαβάζοντας, όπως το έκανα και παλαιότερα».

- ρήση που αποδίδεται στη Μάγια Αγγέλου

Οι αναγνώστες ξεχνούν τις λέξεις και την πλοκή ενός βιβλίου, όμως δεν ξεχνούν ποτέ όσα αισθάνθηκαν διαβάζοντας:

«Έμαθα πως οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που τους είπες, θα ξεχάσουν αυτά που έκανες, όμως δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν».

- ρήση που αποδίδεται στη Μάγια Αγγέλου

Βρείτε τα βιβλία της εδώ.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο ποιητής και φιλόσοφος Νίκος Ερηνάκης έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο ποιητής και φιλόσοφος Νίκος Ερηνάκης έρχεται στο Υπόγειο

Στο 65ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον ποιητή και φιλόσοφο Νίκο Ερηνάκη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Κρυστάλλη με αφορμή τα «Άπαντά» του – Υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων

Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Κρυστάλλη με αφορμή τα «Άπαντά» του – Υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων

Τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Κρυστάλλη στην Αίθουσα τελετών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Αφορμή, η κυκλοφορία του τόμου «Κώστας Κρυστάλλης: Άπαντα - Ένας πρόωρα επαναστατημένος» (εκδ. Κ. & Μ. Σταμούλη).&nb...

Εκδήλωση για το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Πίσω από το πέπλο – Οι μαθηματικοί του 20ού αιώνα» στο Βιβλιοπωλείο ΠΕΚ

Εκδήλωση για το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Πίσω από το πέπλο – Οι μαθηματικοί του 20ού αιώνα» στο Βιβλιοπωλείο ΠΕΚ

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Πίσω από το πέπλο – Οι μαθηματικοί του 20ού αιώνα» την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο Βιβλιοπωλείο ΠΕΚ. ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Λογαράς: «Πρώτη φορά ταξίδεψα πέρα απ’ τα όρια της γειτονιάς μου με τον Ιούλιο Βερν»

Κώστας Λογαράς: «Πρώτη φορά ταξίδεψα πέρα απ’ τα όρια της γειτονιάς μου με τον Ιούλιο Βερν»

«Ο έφηβος» και «Ο νεαρός Τέρλες» τον ώθησαν στην ενδοσκόπιση και τη γραφή, ενώ επανέρχεται στην «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» ως πρότυπο γλώσσας και ύφους. Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Κώστα Λογαρά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Η δύναμη της συνήθειας» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα

«Η δύναμη της συνήθειας» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα

Για την παράσταση «Η δύναμη της συνήθειας» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, στο Θέατρο Ροές. Μαζί με τον Περλέγκα παίζουν τα μέλη της ομάδας «κι όμΩς κινείται».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Ροές» ο ...

«Τι να διαβάσω;» – 15 επανεκδόσεις ελληνικής πεζογραφίας που έρχονται στα βιβλιοπωλεία το επόμενο διάστημα

«Τι να διαβάσω;» – 15 επανεκδόσεις ελληνικής πεζογραφίας που έρχονται στα βιβλιοπωλεία το επόμενο διάστημα

Δεκαπέντε βιβλία πεζογραφίας, εξαντλημένα (τα περισσότερα), επανεκδίδονται και διεκδικούν νέους αναγνώστες.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας: Αγγλία (εκδ. Διόπτρα)

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ψυχή ντυμένη αέρα» της Έλενας Χουζούρη (προδημοσίευση)

«Ψυχή ντυμένη αέρα» της Έλενας Χουζούρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Έλενας Χουζούρη «Ψυχή ντυμένη αέρα – Ανθούλα Σταθοπούλου - Βαφοπούλου: Η μούσα της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης», η οποία θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μάγε...

«(Α)Κατάλληλο Timing» της Ελένης Αλεξανδροπούλου (προδημοσίευση)

«(Α)Κατάλληλο Timing» της Ελένης Αλεξανδροπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Ελένης Αλεξανδροπούλου «(Α)Κατάλληλο Timing», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο Αύγουστος, όσο μεγαλώνεις, μοιάζει πικρός. Οι περισ...

«Mind the gap» του Λάζαρου Αλεξάκη (προδημοσίευση)

«Mind the gap» του Λάζαρου Αλεξάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Λάζαρου Αλεξάκη «Mind the gap», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 5 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είχε φτάσει σε μικρή απόσταση από τη βιτρίνα, και το νυχτεριν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι να διαβάσω;» – 15 επανεκδόσεις ελληνικής πεζογραφίας που έρχονται στα βιβλιοπωλεία το επόμενο διάστημα

«Τι να διαβάσω;» – 15 επανεκδόσεις ελληνικής πεζογραφίας που έρχονται στα βιβλιοπωλεία το επόμενο διάστημα

Δεκαπέντε βιβλία πεζογραφίας, εξαντλημένα (τα περισσότερα), επανεκδίδονται και διεκδικούν νέους αναγνώστες.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας: Αγγλία (εκδ. Διόπτρα)

...
«Τι να διαβάσω;» – 15 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που κυκλοφορούν το επόμενο διάστημα

«Τι να διαβάσω;» – 15 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που κυκλοφορούν το επόμενο διάστημα

Δεκαπέντε βιβλία ελληνικής πεζογραφίας (μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα) που αναμένουμε τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Στην κεντρική εικόνα, ο Αλέξης Πανσέληνος, η Μάρω Βαμβουνάκη και ο Μιχάλης Μοδινός.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Μυθιστ...

Σίρλεϊ Τζάκσον (1916-1965): Η ευαίσθητη μάγισσα των αμερικανικών γραμμάτων

Σίρλεϊ Τζάκσον (1916-1965): Η ευαίσθητη μάγισσα των αμερικανικών γραμμάτων

Η Σίρλεϊ Τζάκσον [Shirley Jackson, 1916-1965] ήταν πολλά περισσότερα από μια συγγραφέας ιστοριών τρόμου. Με άξονα δύο βιβλία της που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα «Η λοταρία και άλλες ιστορίες» (μτφρ. Χρυσόστομος Τσαπραΐλης) και «Ζούσαμε πάντα σε ένα κάστρο» (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη) από τις εκδόσεις ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ