saul bellow

Ο Σολ Μπέλοου (Saul Bellow) ήταν Καναδο-Αμερικανός συγγραφέας, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1976. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων του είναι συχνά διανοούμενοι εβραϊκής καταγωγής και έρχονται αντιμέτωποι με την παράνοια του σημερινού κόσμου, τις συνέπειες του καταναλωτισμού και την αποξένωση των μεγάλων αστικών κέντρων.

Επιμέλεια: Book Press

Ακολουθούν δεκατέσσερις συμβουλές του Σολ Μπέλοου προς εκκολαπτόμενους συγγραφείς, αποσπάσματα από επιστολές και ομιλίες του.

Να καταγράφετε τις «αληθινές εντυπώσεις» σας.

Η ουσία του συναισθηματικού μας κόσμου, η πολυπλοκότητα, η σύγχυση, ο πόνος, μας φανερώνονται όταν έχουμε αναλαμπές, όταν αποκρυπτογραφούμε αυτό που ο Προυστ και ο Τολστόι ονόμαζαν «αληθινές εντυπώσεις»… Η αξία της λογοτεχνίας κρύβεται σε αυτές τις «αληθινές εντυπώσεις», που έρχονται και φεύγουν... Όσοι έχουν αφιερώσει χρόνια ολόκληρα στη συγγραφή μυθιστορημάτων το γνωρίζουν καλά αυτό. Το μυθιστόρημα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα έπη ή με τη δραματική ποίηση. Είναι όμως ό,τι καλύτερο μπορούμε να γράψουμε πλέον. Είναι μια παρηγοριά της εποχής μας, ένα χαμόσπιτο όπου η ψυχή μας βρίσκει καταφύγιο. Ένα μυθιστόρημα ισορροπεί ανάμεσα στις λιγοστές «αληθινές εντυπώσεις» και στις ατελείωτες ψευδείς εντυπώσεις, που άλλωστε αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας.

– από τη διάλεξή του όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ, το 1976

Μην αναζητείτε εμπειρίες απλώς και μόνο για να γίνετε καλύτεροι συγγραφείς.

Αν εσείς, ο συγγραφέας, αγαπάτε τις σκληρές δουλειές ή τις περιπλανήσεις χωρίς προορισμό, τότε κάντε αυτό που έκανε κι ο Γουόλτ Γουίτμαν, βγείτε στους δρόμους, περιπλανηθείτε στο Μπρόντγουεϊ ή ξεκινήστε να σκάβετε για αχιβάδες. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα κάνετε όλα αυτά εσκεμμένα, προκειμένου να αποκτήσετε εμπειρίες για τη συγγραφική σας καριέρα. Τι σπουδαία ιδέα! Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν υπάρχει κάποια συνταγή της επιτυχίας.

– στο «The University as Villain», 1956

saul bellow hertzogΝα είσαι ο εαυτός σου.

Ένας συγγραφέας πρέπει να μπορεί να εκφράζεται εύκολα, με φυσικότητα, επαρκώς, να απελευθερώνει το μυαλό του, τις ενέργειές του. Δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται με τυπικότητες. Ούτε να δανείζεται από άλλους. Ούτε να επιθυμεί να γράφει «σωστά». Γιατί να αναγκαστώ να γράψω σαν Άγγλος ή σαν συνεργάτης του The New Yorker; Το ότι γράφω με τον τρόπο που γράφω δεν είναι στο χέρι μου.

- από συνέντευξή του, το 1966, στο The Paris Review

Η απόρριψη μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ανακάλυψα πως οι απορρίψεις δεν είναι αναγκαστικά κάτι κακό. Μαθαίνουν σε έναν συγγραφέα να στηρίζεται στην κρίση του και να λέει με πραγματική ειλικρίνεια: «Δεν πάει στα κομμάτια!»

– όπως αναφέρεται στο «Feeling Rejected? Join Updike, Mailer, Oates…», των Barbara Bauer και Robert F. Moss στους New York Times, το 1985

Στρωθείτε στη δουλειά, γράψτε!

Όταν ήταν νέος, ο Ρίλκε ταξίδεψε σαν προσκυνητής ως την Ρωσία για να δει τον Τολστόι. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Ρίλκε άρχισε να ακολουθεί τον ευέξαπτο γέρο Τολστόι, μιλώντας του συνεχώς για τα προβλήματά του σχετικά με τη γραφή. Ο Τολστόι δεν άντεξε. Είχε σταματήσει να ασχολείται με την τέχνη για να αφοσιωθεί στη θρησκεία, οπότε η συζήτηση του φάνηκε ανούσια. «Θέλετε να γίνετε συγγραφέας;», ρώτησε τον Ρίλκε. «Τέλεια, στρωθείτε στη δουλειά, γράψτε!» Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε. Να το κάνετε αν θέλετε, αλλά μην παραπονιέστε.

- στο «Distractions of a Fiction Writer»

Μην περιορίζεστε από τις απόψεις των κριτικών.

Μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό ύφος γραφής, εφόσον το συγκεκριμένο ύφος εξυπηρετεί την ιστορία. Αλλά είναι μεγάλη ανοησία να αλλάζουμε το ύφος μας μόνο και μόνο επειδή φοβόμαστε πως η περίοδος της δόξας μας έχει παρέλθει. Οι θεωρητικοί της λογοτεχνίας δεν είναι τα αφεντικά μας. Και δεν πρέπει να τους αφήνουμε να κάνουν κουμάντο στον χώρο των τεχνών. Πολλές φορές οι κριτικοί, όταν διαβάζουν μυθιστορήματα, ψάχνουν να βρουν μόνο όσα θα επικυρώσουν τις απόψεις τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε το παιχνίδι τους.

– από τη διάλεξή του όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ, το 1976

Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά.

Μερικοί συγγραφείς παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Αποδέχονται τις αντιλήψεις του «καλλιεργημένου κοινού». Πιστεύουν πως είναι Καλλιτέχνες, με κάπα κεφαλαίο.

- από συνέντευξή του, το 1966, στο The Paris Review

Και μην παίρνετε πολύ στα σοβαρά ούτε τους επικριτές σας.

Θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή, ώστε να αποφύγετε ένα λάθος που κάνω συνεχώς εγώ, το λάθος να παίρνω πολύ στα σοβαρά την κριτική μιας συγκεκριμένης ιστορίας μου. Μία μόνο ιστορία, ή ένα μόνο βιβλίο, δεν μας κάνει συγγραφείς, ούτε μας στερεί το αξίωμα.

- από επιστολή του, το 1944, προς τον David Bazelon

Η τέχνη έχει να κάνει με την ηρεμία.

Αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει ποτέ αρκετή ηρεμία στον σημερινό κόσμο, αρκετή ηρεμία που θα επιτρέψει στο σύγχρονο Γουόρντσγουορθ να σκεφτεί το οτιδήποτε. Νιώθω πως η τέχνη έχει να κάνει με την κατάκτηση μιας σταθερότητας μέσα στο χάος. Μια σταθερότητα που χαρακτηρίζει τόσο τη διαδικασία της προσευχής, όσο και το μάτι του κυκλώνα. Νομίζω πως η τέχνη έχει να κάνει με τη διατήρηση της προσοχής μας, ενώ όλα τριγύρω μας προσπαθούν να μας την αποσπάσουν.

- από συνέντευξή του, το 1966, στο The Paris Review

Εμπιστεύσου το ένστικτό σου.

Δεν θα χρειαστεί ποτέ να αλλάξετε όσα γράψατε μέσα στη νύχτα, έχοντας σηκωθεί από το κρεβάτι σας.

– όπως αναφέρεται στο The #1 Bestseller των New York Times (1992) του John Bear

Οι χαρακτήρες σας πρέπει να θυμίζουν πραγματικούς ανθρώπους.

Οι χαρακτήρες, όπως είπε κάποτε και η Ελίζαμπεθ Μπάουεν, δεν δημιουργούνται από τους συγγραφείς. Προϋπάρχουν και πρέπει να βρεθούν. Αν δεν τους βρούμε, αν δεν τους εκπροσωπήσουμε, το λάθος είναι δικό μας. Πρέπει να ομολογήσουμε, ωστόσο, πως η εύρεση τους δεν είναι εύκολη. Είναι πια πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε την ανθρώπινη φύση.

– από τη διάλεξή του όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ, το 1976

Μην προσπαθείτε να «καπελώσετε» τις ιστορίες σας.

Οι μυθιστοριογράφοι σφάλουν όταν βασίζουν τη δημιουργία της ιστορίας τους σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία – θέλοντας, τρόπον τινά, να έχουν «τον τελευταίο λόγο». Είναι προτιμότερο ο μυθιστοριογράφος να εμπιστεύεται την δική του αντίληψη για τη ζωή. Είναι μια πιο ταπεινή στόχευση. Πιθανότερο να προκύψει έτσι κάποια αλήθεια. 

- από συνέντευξή του, το 1966, στο The Paris Review

Μην βασιστείτε σε κλισέ και σε αρχέτυπα, χαράξτε τη δική σας πορεία.

Οι έτοιμες συνταγές δεν ωφελούν κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να πει στους συγγραφείς τι να κάνουν. Η φαντασία τους πρέπει να βρει τον δρόμο της. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για τους συγγραφείς είναι να τους ευχηθούμε να βγουν από τον περιφερειακό δρόμο. Εμείς, εμείς οι συγγραφείς, συχνά δεν εκπροσωπούμε επαρκώς την ανθρωπότητα. Τι σκέφτονται οι Αμερικανοί για τον εαυτό τους, τι λένε γι’ αυτούς οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι ιστορικοί, οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς; Συχνά απεικονίζουμε τους ανθρώπους στο συμβατικό φως της ημέρας, με τρόπους που όλοι μας γνωρίζουμε καλά. Αυτές οι συμβατικές εικόνες, που φαίνονται στο συμβατικό φως, που είναι τόσο βαρετές για τον Ρομπ-Γκριγιέ και για εμένα, προέρχονται από τη σύγχρονη κοσμοθεωρία: βάζουμε στα βιβλία μας τον καταναλωτή, τον δημόσιο υπάλληλο, τον ποδοσφαιρόφιλο, τον εραστή, τον τηλεθεατή. Και στο συμβατικό φως, η ζωή τους είναι ένα είδος θανάτου. Όμως, υπάρχει και μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή, που πηγάζει από την επίμονη συναίσθηση αυτού που πραγματικά είμαστε, η οποία διαψεύδει όσα φαίνονται στο συμβατικό φως. Στον αντίποδα, υπάρχει η ψεύτικη ζωή που μας επιβάλλουν, που είναι μια μορφή θανάτου. Γιατί είναι ψεύτικη, και το γνωρίζουμε, και η κρυφή και ασυνάρτητη εναντίωση μας σ’ αυτή δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει, γιατί η εναντίωση προκύπτει από την επίμονη συναίσθηση που προανέφερα. Ίσως η ανθρωπότητα να μην μπορεί να αντέξει πολλή από την πραγματικότητα, ούτε όμως και την υπερβολική μη πραγματικότητα, την υπερβολική κατάχρηση της αλήθειας.

– από τη διάλεξή του όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ, το 1976

Και τότε γράψε όσο καλύτερο μπορείς. 

Υπάρχει μονάχα ένας τρόπος για να νικήσεις τον εχθρό, και αυτός είναι να γράψεις όσο καλύτερα μπορείς. Το καλύτερο επιχείρημα για να τους πείσεις είναι ένα αναμφισβήτητα καλό βιβλίο. Κι αν αυτό δεν τους πείσει, και ίσως να μην τους πείσει γιατί η άρνησή τους είναι συχνά πολύ ισχυρή, τουλάχιστον θα έχεις εργαστεί σκληρά και θα αγγίξεις τις λιγότερο αυταρχικές και δογματικές ψυχές, που δεν έχουν ακούσει ακόμα για τη θλιβερή απαξίωση της μυθοπλασίας.

– από επιστολή του προς τον Granville Hicks, το 1956

Βρείτε τα βιβλία του συγγραφέα εδώ.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 μέχρι και τις 19:00 στην οδό Θουκυδίδου 4, στην Πλάκα και υπόσχονται δύο μέρες γεμάτες με μουσική, κεράσματα, προτάσεις για δώρα και μεγάλες προσφορές.

Επιμέλεια: ...

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

Μηνάς Δημάκης: Ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφοσιωμένος στην ποίηση

Μηνάς Δημάκης: Ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφοσιωμένος στην ποίηση

Στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζεται το αφιέρωμα του περιοδικού «Ο Κύκλος» στον ποιητή Μηνά Δημάκη, στις 14 Δεκεμβρίου, με ομιλητές τη μόνιμη διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ Βαρβάρα Ρούσσου και τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, και συντονίστρια την Ευτυχία Παναγιώτου.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 μέχρι και τις 19:00 στην οδό Θουκυδίδου 4, στην Πλάκα και υπόσχονται δύο μέρες γεμάτες με μουσική, κεράσματα, προτάσεις για δώρα και μεγάλες προσφορές.

Επιμέλεια: ...

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ