Francis Scott Fitzgerald

Ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (Francis Scott Fitzgerald) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους πεζογράφους του 20ου αιώνα, ο οποίος προσέγγισε μέσα από τις ιστορίες του, τη χλιδή, την υπερβολή του έρωτα, αλλά και τη μοναξιά, τη συντριβή και την απώλεια. «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ» ή «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα και από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος), το δημοφιλέστερο μυθιστόρημά του, έχει ως κεντρικό θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα και τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου.

Επιμέλεια: Book Press

Ακολουθούν οι επτά συγγραφικοί κανόνες του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ – αποσπάσματα αλιευμένα από τις επιστολές του προς τους συναδέλφους του και την οικογένειά του, καθώς και από άλλα γραπτά του.

1 / Ξεκινήστε κρατώντας σημειώσεις.

Ο Φιτζέραλντ συνήθιζε να ηχογραφεί τις σκόρπιες σκέψεις του και να τις καταγράφει σε ένα σημειωματάριο. Έφτιαχνε κατηγορίες όπως «Αισθήματα και συναισθήματα», «Συζητήσεις και λαθρακροάσεις», «Περιγραφές κοριτσιών».

«Πρέπει να ξεκινήσετε κρατώντας σημειώσεις. Ίσως χρειαστεί να κρατήσετε σημειώσεις για χρόνια... Όταν σκέφτεστε κάτι, όταν ανακαλείτε κάτι, σημειώστε το. Σημειώστε το αμέσως μόλις το σκέφτεστε. Μπορεί να μην το ξανασκεφτείτε με τόσο ζωντανό τρόπο τη δεύτερη φορά».

— όπως αναφέρει η ερωμένη του Φιτζέραλντ, Sheilah Graham, στα απομνημονεύματά της Beloved Infidel.

2 / Σχεδιάστε λεπτομερώς την ιστορία σας.

Κάθε φορά που ο Φιτζέραλντ δούλευε ένα μυθιστόρημα, περιστοιχιζόταν από πλήθος σημειώσεων με τις περιλήψεις σκηνών των χαρακτήρων του βιβλίου του.

«Επινοήστε ένα σύστημα σαν του Ζολά… αλλά κρατήστε αρχείο. Στην πρώτη σελίδα του αρχείου βάλτε ένα τεράστιας κλίμακας προσχέδιο του μυθιστορήματος (μην ανησυχείτε, θα συρρικνωθεί από μόνο του) και δουλέψτε πάνω στο προσχέδιο για δύο μήνες. Χρησιμοποιήστε το κεντρικό σημείο της ιστορίας σας και εκεί κορυφώστε τη, κάνοντας ένα μεγάλο φινάλε. Δουλέψτε την ιστορία σας πριν και μετά από αυτό το σημείο, για ακόμα τρεις μήνες. Τέλος, οργανώστε κάτι τόσο περίπλοκο όσο η γραμμική σύνδεση των επιμέρους ιστοριών σας που είχατε στο προσχέδιο».

— από ένα γράμμα του Φιτζέραλντ στον συγγραφέα John O’Hara.

3 / Μην περιγράφετε σε κανέναν το έργο σας προτού το ολοκληρώσετε.

Ο Φιτζέραλντ ποτέ δεν μιλούσε σε κανέναν για τα βιβλία του κατά τη διάρκεια της συγγραφής τους.

«Νομίζω πως ένας πολύ καλός κανόνας είναι να μην λέτε πολλά για ένα έργο σας μέχρι να το ολοκληρώσετε. Αν το κάνετε, νομίζω πως χάνετε πάντα ένα κομμάτι του. Δεν σας ανήκει ποτέ ξανά τόσο πολύ».

— από μια επιστολή του Φιτζέραλντ στην κόρη του Scottie.

4 / Δημιουργήστε ανθρώπους, όχι μονοδιάστατους χαρακτήρες.

Ο Φιτζέραλντ έπλασε πολλούς εμβληματικούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες, αλλά ισχυριζόταν πως αυτό έγινε τυχαία. «Δεν είχα ιδέα πώς να φτιάξω τον τύπο της νεαρής ασυμβίβαστης κοπέλας, όταν ξεκίνησα να γράφω», ανέφερε σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Metropolitan, το 1923. «Απλώς χρησιμοποίησα στοιχεία από διάφορες κοπέλες που γνώριζα καλά –γιατί με ενδιέφεραν ως μοναδικά ανθρώπινα πλάσματα–, και με αυτά έφτιαχνα τις ηρωίδες μου».

«Ξεκινήστε με ένα απολύτως ξεχωριστό άτομο, και πριν καλά καλά το καταλάβετε, θα διαπιστώσετε ότι έχετε δημιουργήσει έναν αντιπροσωπευτικό τύπο· ξεκινήστε με τα γενικά χαρακτηριστικά ενός τυπικού χαρακτήρα και θα διαπιστώσετε ότι έχετε δημιουργήσει ένα μηδενικό».

— όπως γράφει στην έναρξη του διηγήματός του  «Το πλουσιόπαιδο».

Υιοθετήστε μια αντικειμενική ματιά έχοντας εποπτεία όλου του κειμένου σας και ό,τι δεν σας ταιριάζει, πετάξτε το.

5 / Χρησιμοποιήστε λέξεις που ξέρετε.

«Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε μια άγνωστή σας λέξη, εκτός κι αν χρειαστεί να την αναζητήσετε εξαντλητικά προκειμένου να εκφράσετε μια εξειδικευμένη απόχρωση κάποιας έννοιας – αν συμβεί αυτό, στην πραγματικότητα έχετε επανεφεύρει μια λέξη. Και αυτός νομίζω πως είναι ένας πολύ καλός πεζογραφικός κανόνας… Εξαιρέσεις: α. Για να αποφύγεται μια επανάληψη β. Για να έχει ρυθμό η φράση σας».

— από μια επιστολή του Φιτζέραλντ το 1929 στον συμφοιτητή του και συγγραφέα John Peale Bishop.

6 / Χρησιμοποιήστε ρήματα, όχι επίθετα, για να δημιουργήσετε δυναμικές προτάσεις.

«Σχετικά με τα επίθετα: όλη η καλή πεζογραφία βασίζεται στα ρήματα που πρωτοστατούν στις προτάσεις. Κάνουν τις προτάσεις να έχουν ροή. Πιθανότατα το αρτιότερο τεχνικά ποίημα στα αγγλικά είναι το «Eve of Saint Agnes» του Κητς. Ο στίχος «Ο λαγός χοροπηδούσε τρέμοντας στο παγωμένο γρασίδι», είναι τόσο ζωντανός, που ρέει αβίαστα καθώς διαβάζεις το ποίημα, τόσο που μπορεί και να μην τον προσέξεις, ωστόσο έχει επιβάλει τον ρυθμό του σε ολόκληρο το ποίημα με ροή του – η κίνηση του λαγού, το τρέμουλο και το παγωμένο γρασίδι περνάνε γλαφυρά μπροστά από τα μάτια σου».

— από μία επιστολή του Φιτζέραλντ στην κόρη του Scottie.

7 / Να είστε αδίστακτοι όταν σβήνετε.

Ο συγγραφέας πρέπει να παίρνει κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Ο Φιτζέραλντ ανησυχεί για τον ενδεχόμενο κάποιος που γράφει να μη θέλει να πετάξει τίποτα από το κείμενό του. Υιοθετήστε μια αντικειμενική ματιά έχοντας εποπτεία όλου του κειμένου σας και ό,τι δεν σας ταιριάζει, πετάξτε το.

«Είμαι μόνος στην ασφάλεια του ξεθωριασμένου μπλε δωματίου μου, με την άρρωστη γάτα μου, τα γυμνά κλαδιά του Φεβρουαρίου που σαλεύουν στο παράθυρο, ένα χαρτί με την ειρωνική φράση “Η δουλειά είναι καλή”, τη συνείδησή μου της Νέας Αγγλίας –η οποία διαμορφώθηκε στη Μινεσότα– και το μεγαλύτερο πρόβλημά μου:
“Να το τελειώσω; Ή να ξεκινήσω πάλι από την αρχή;”

Ή μήπως να πω:
“Ξέρω πως είχα κι άλλα ν' αποδείξω αλλά μπορεί να αναπτυχθούν περαιτέρω στη συνέχεια της ιστορίας”.

Ή:
“Αυτό δεν βγάζει πουθενά. Καλύτερα πέταξέ το και ξεκίνα από την αρχή”.

Αυτό το τελευταίο είναι μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρει ένας συγγραφέας. Για να το θέσουμε φιλοσοφικά, προτού εξαντληθεί σε μια προσπάθεια ατελείωτων ωρών ν' αναστήσει ένα πτώμα ή να ξεμπλέξει αναρίθμητα υγρά γρυλίσματα, αυτή η απόφαση είναι και ένα τεστ, για το αν είναι ή όχι αληθινά επαγγελματίας συγγραφέας. Συχνά προκύπτουν περιπτώσεις όπου μια τέτοια απόφαση είναι πολύ δύσκολη. Στα τελευταία στάδια ενός μυθιστορήματος, για παράδειγμα, όπου δεν τίθεται θέμα να πεταχτεί όλο το υλικό στα σκουπίδια, αλλά ένας αγαπημένος χαρακτήρας πρέπει να βγει από την ιστορία, κάνοντας φασαρία και συμπαρασύροντας προς την έξοδο μια ντουζίνα καλές σκηνές».

— όπως γράφει σε ένα άρθρο του το 1933 στη Saturday Evening Post, με τίτλο «Εκατό λάθος ενάρξεις».


Βρείτε τα βιβλία του συγγραφέα εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ