nickel boys whitehead

Οκτώ από τις ταινίες που διεκδικούν βραβεία στα Όσκαρ 2025 βασίζονται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε βιβλία, αμιγώς λογοτεχνικά, αλλά και βιογραφίες. Ορισμένα από αυτά, κυκλοφορούν στα ελληνικά. Κεντρική φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ταινία «Nickel Boys» του ΡαΜελ Ρος, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Τα αγόρια του Νίκελ» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος) του Κόλσον Γουάιτχεντ.

Επιμέλεια: Σόλων Παπαγεωργίου

Ανάμεσα στις ταινίες που διεκδικούν τα χρυσά αγαλματίδια των Όσκαρ το 2025 -στις σημαντικότερες κατηγορίες, μάλιστα, όπως αυτή της Καλύτερης Ταινίας- βρίσκονται κι ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις που βασίζονται σε βιβλία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τις συγκεντρώσαμε σε μια λίστα, που αποτελεί τον λογοτεχνικό μας οδηγό για τα βραβεία της Κινηματογραφικής Ακαδημίας.

«Dune: Part II» του Ντενί Βιλνέβ, βασισμένο στο Dune (εκδ. Anubis, μτφρ. Ορέστης Μανούσος) του Φρανκ Χέρμπερτ

anubis herbert dune

Υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας, εμπνευσμένη από το θρυλικό μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ για την αρχοντική οικογένεια των Ατρειδών, που μάχονται για να κυριαρχήσουν στον αμμώδη πλανήτη Αρράκις.

Ο Χέρμπερτ δημιούργησε ένα πρωτοποριακό έργο, που πραγματεύεται οικολογικά ζητήματα και θέματα σχετικά με την αποικιοκρατία, και χάραξε τον δρόμο που ακολούθησαν διάφοροι σύγχρονοί του και μεταγενέστεροι δημιουργοί, όπως ο Τζορτζ Λούκας, που ζούσε στον αστερισμό του προπάτορά του.

«Εμίλια Περέζ» (Emilia Pérez) του Ζακ Οντιάρ, επηρεασμένο από το Écoute του Μπορίς Ραζόν

ecoute eksofyllo

Προτού ανακύψει το θέμα των προβληματικών δηλώσεων της Κάρλα Σοφία Γκασκόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «Εμίλια Περέζ» του Ζακ Οντριάρ ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί της φετινής οσκαρικής κούρσας, συγκεντρώνοντας δεκατρείς υποψηφιότητες και έχοντας τα διαπιστευτήρια του (συλλογικού) Βραβείου Γυναικείας Ερμηνείας και του Βραβείου της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία, για τον ηγεμόνα ενός καρτέλ ναρκωτικών που αποφασίζει να προβεί σε ιατρική φυλομετάβαση, είναι βασισμένη σ’ ένα λιμπρέτο που συνέθεσε ο ίδιο ο Οντριάρ, αντλώντας στοιχεία από ένα μόνο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Μπορίς Ραζόν Écoute. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί ο αποσυντονισμένος αστυνόμος της Αντιτρομοκρατικής Βενσάν Λεμασόν κι ο χαρακτήρας της τρανς βαρόνου ναρκωτικών δεν εμφανίζεται παρά ελάχιστα.

«Nickel Boys» του ΡαΜελ Ρος, βασισμένο στο Τα αγόρια του Νίκελ (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) του Κόλσον Γουάιτχεντ

ikaros whitehead ta agoria tou nikel

Ένα μυθιστόρημα τιμημένο με Βραβείο Πούλιτζερ εμπνέει μια κινηματογραφική διασκευή που απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη του Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών, θεσμού που επηρεάζει σημαντικά τα προγνωστικά για την απονομή των Όσκαρ.

Η ιστορία ακολουθεί τον Έλγουντ, ένα μαύρο αγόρι που κατηγορείται αδίκως για την κλοπή ενός αυτοκινήτου και καταλήγει έγκλειστο στο αναμορφωτήριο Νίκελ. Όπως συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα, το προσωπικό που έχει αναλάβει τη «σωματική, πνευματική και ηθική εκπαίδευση» των παραβατών, υποβάλει τα παιδιά με αφροαμερικανική καταγωγή σε σκληρά βασανιστήρια, ενώ συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη ευγένεια στους λευκούς νέους.

Στην προσπάθειά του να επιβιώσει, ο Έλγουντ θα ‘ρθει κοντά με τον σιωπηλό και ταλαιπωρημένο Τέρνερ, που δεν μοιράζεται τον ενθουσιασμό του φίλου του για το κήρυγμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κι αντιμετωπίζει τις κακουχίες με κυνισμό κι απολυτότητα.

«Wicked» του Τζον Τσου, βασισμένο στο Wicked του Γκρέγκορι Μαγκουάιρ και στο Ο θαυμάσιος μάγος του Οζ (εκδ. Ερατώ, μτφρ. Σωτήρης Κακίσης) του Φρανκ Λ. Μπάουμ

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γκρέγκορι Μαγκουάιρ, που αξιοποιεί τη μυθολογία του κλασικού έργου του Φρανκ Λ. Μπάουμ, εν μέρει συνεχίζοντας πιστά το ξετύλιγμα του αφηγηματικού μίτου κι εν μέρει ανατρέποντας στοιχεία της αρχικής ιστορίας.

wicked eksofyllo

Μετά από τον θάνατο της Κακιάς Μάγισσας της Δύσης, ο λαός της Χώρας του Οζ πανηγυρίζει, αποθεώνοντας την Καλή Μάγισσα Γκαλίντα, που διηγείται σε όλους την τραγική ιστορία της προαιώνιας αντιπάλου της, με την οποία γνωριζόταν από τα φοιτητικά τους χρόνια στο πανεπιστήμιο Σιζ.

Το Wicked έχει επίσης εμπνεύσει ένα επιτυχημένο μιούζικαλ, τιμημένο με τρία Βραβεία Τόνι.

«A complete unknown» του Τζέιμς Μάνγκολντ, βασισμένο στο Dylan Goes Electric! του Ιλάιτζα Γουόλντ

Το φιλμ του Μάνγκολντ εξιστορεί την άνοδο του Μπομπ Ντίλαν και την καθιέρωσή του στο διεθνές μουσικό στερέωμα – η ταινία δεν προχωρά ως εκεί, αλλά αξίζει να αναφερθεί πως οι στίχοι του Ντίλαν τού απέφεραν το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016.

dylan goes electric eksofyllo

Όπως άλλωστε μαρτυρά ο τίτλος της βιογραφίας που υπογράφει ο Ιλάιτζα Γουόλντ, σημαντικό μέρος της πλοκής σχετίζεται με το περιβόητο σκάνδαλο που πυροδότησε η απόφαση του Ντίλαν να στραφεί στον ηλεκτρικό ήχο.

«Είμαι ακόμη εδώ» (Ainda Estou Aqui / I'm Still Here) του Βάλτερ Σάλες, βασισμένο στο Ainda Estou Aqui του Μαρσέλο Ρούμπενς Πάιβα

Η τραγική ιστορία της οικογένειας του Ρούμπενς Πάιβα, Βραζιλιάνου πολιτικού μηχανικού και πρώην βουλευτή, που «εξαφανίστηκε» ένα βράδυ το 1971, όταν άντρες της αεροπορίας εισέβαλλαν στο σπίτι του και τον πήραν μαζί τους με τη βία.

eimai akoma edo eksofyllo

Στα απομνημονεύματά του, ο γιος του δολοφονημένου Πάιβα εστιάζει στη μητέρα του, τη Γιούνις, δικηγόρο και ακτιβίστρια, που μεγάλωσε ολομόναχη πέντε παιδιά και εναντιώθηκε στη βραζιλιάνικη χούντα, απαιτώντας δικαίωση για τον χαμό του συζύγου της.

«Κονκλάβιο» (Conclave) του Έντουαρντ Μπέργκερ, βασισμένο στο Conclave του Ρόμπερτ Χάρις 

Μετά από τον θάνατο του πάπα από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του, καρδινάλιοι από διάφορες μεριές της γης συγκεντρώνονται στο Βατικανό για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Το κονκλάβιο που ακολουθεί είναι επεισοδιακό, γεμάτο αποκαλύψεις μυστικών που αλλάζουν τα δεδομένα. Το τέλος είναι αρκετά ανατρεπτικό, και μάλιστα σχετίζεται με τα θέματα φύλου που απασχολούν την εποχή μας – που άλλωστε, με αρκετά διαφορετικό τρόπο, έχουν συνδεθεί και παλαιότερα με τη διαδικασία της παπικής εκλογής, στο μύθο της Πάπισσας Ιωάννας.

robert harris conclave eksofyllo

Ο μεγάλος νικητής των φετινών Bafta, το φιλμ είναι διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Ρόμπερτ Χάρις, ευρέως γνωστού για τα ιστορικά μυθιστορήματά του, που συχνά εκτυλίσσονται κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή στην Αρχαία Ρώμη. Πολλά από αυτά, κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς, βασισμένο στον Δράκουλα (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Βασίλης Κιμούλης) του Μπραμ Στόκερ

metaichmio stoker drakoulas

Η τέταρτη εμφάνιση του Κόμη Όρλοκ στη μεγάλη οθόνη. Έχει προηγηθεί το βωβό, εξπρεσιονιστικό αριστούργημα του Μουρνάου, η μπαρόκ διασκευή του Χέρτζογκ, αλλά και μια εν πολλοίς παραγνωρισμένη, ασπρόμαυρη παραγωγή του 2023, από τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λι Φίσερ.

Το πρώτο «Νοσφεράτου» είναι μια μη εξουσιοδοτημένη διασκευή του μυθιστορήματος τρόμου του Μπραμ Στόκερ. Προκειμένου να αποφύγουν τα δικαστήρια, αλλά και για καλλιτεχνικούς λόγους, οι δημιουργοί του φιλμ του 1922 τροποποίησαν αρκετά την ιστορία, διαφοροποιώντας την από τη λογοτεχνική πρώτη ύλη. Φευ, η χήρα του Στόκερ τους κυνήγησε και προσπάθησε να καταστρέψει τις κόπιες, ευτυχώς ανεπιτυχώς. Όσα ακολούθησαν, γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του σινεμά.

Δύο φιλόδοξες ταινίες που αγνοήθηκαν από την Ακαδημία

 Δεν πήγαν στα Όσκαρ, εντούτοις αξίζουν την προσοχή του ευαίσθητου θεατή. «Το διπλανό δωμάτιο», που απέσπασε Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, είναι μια αξιόλογη προσθήκη στην εν προώδω φιλμογραφία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, με θέμα τη σύνθετη σχέση δυο γυναικών, εκ των οποίων η μία αποφασίζει να προχωρήσει σε ευθανασία, έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο τελικού σταδίου.

nunez what are you going trhough

Ο Αλμοδόβαρ, που εκτελεί και χρέη σεναριογράφου, βασίστηκε στο μυθιστόρημα What are you going through της Σίγκριντ Νιούνεζ, την οποία οι εκδόσεις Gutenberg σύστησαν στο ελληνικό κοινό το 2021, με την κυκλοφορία του βιβλίου της Ο φίλος (μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος).

Το «Queer» του Λούκα Γκουαντανίνο, ακόμα μία ηχηρή απουσία, είναι βασισμένο στην εμβληματική νουβέλα του Γουίλιαμ Μπάροουζ (εκδ. Τόπος, μτφρ. Γιώργος Μπέτσος), για την προσπάθεια ενός ομοφυλόφιλου μποέμ, alter ego του συγγραφέα του, να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του για έναν νεότερό του άντρα, καθώς οι δυο τους αναζητούν το ναρκωτικό yagé, που υποτίθεται πως χαρίζει τηλεπαθητικές ικανότητες στους χρήστες του.

topos burroughs queer

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» – Ένα ντοκιμαντέρ  για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» – Ένα ντοκιμαντέρ για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Σκέψεις για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βούλας Κωστάκη, με θέμα τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Η ταινία προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπ...

«The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (κριτική) – Όταν η γη της Επαγγελίας μετατρέπεται σε μια νέα Κόλαση

«The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (κριτική) – Όταν η γη της Επαγγελίας μετατρέπεται σε μια νέα Κόλαση

Για την πολυβραβευμένη ταινία «The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ (Brady Corbet). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το Brutalist είναι μια σημαντική τοιχογραφία της καλλιτεχνικής παραγωγής στα πλαίσια ...

Είδαμε το «The Βrutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ – Ένας μετεωρίτης που βρίσκει με εκρηκτικό τρόπο το σύγχρονο κινηματογραφικό στερέωμα

Είδαμε το «The Βrutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ – Ένας μετεωρίτης που βρίσκει με εκρηκτικό τρόπο το σύγχρονο κινηματογραφικό στερέωμα

Για το «The Βrutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ [Brady Corbet], σε σενάριο που έγραψε σε συνεγασία με την Mona Fastvold, βρίσκει σαν αναπάντεχος μετεωρίτης το σύγχρονο κινηματογραφικό στερέωμα. Πρωταγωνιστεί ο Adrien Brody.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδρα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ