cendrillon

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Μέσα στην πρωινή λιακάδα του Μαΐου, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεδιπλωνόταν αργά αργά, χρωματιστή. Φυλλάδια για τους περαστικούς, μερικές ομάδες με τους εκπροσώπους τους και τα πανό τους και δυο γυναίκες κι ένα αγόρι από ένα ζωντανό πανό ο καθένας τους -«SOS, μεταδίδεται και με προφυλακτικό, μολύνει τους πάντες»- μια τολμηρή καταγγελία από το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης της πρόσφατης κυβερνητικής πρακτικής -παραβίαση του ιατρικού απορρήτου- οροθετική ιερόδουλη – δημοσιοποίηση στοιχείων από την Ελληνική Αστυνομία και λοιπά.

«Ο λόγος της εξουσίας. Λόγος σεξιστικός, ταξικός, ρατσιστικός, είναι αυτός που τελικά είναι ιδιαίτερα τοξικός και μολυσματικός», επεξήγηση από το ζωντανό πανό. Κόσμος περνούσε κοίταζε ξαφνιασμένος, φωτογράφιζαν μερικοί, κι άλλοι έριχναν μόνο μια ματιά στο φυλλάδιο πριν το κάνουν μπαλάκι και το ρίξουν στην τσέπη, στην καλύτερη περίπτωση.

Μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό κι ασβέστη, όχι πια. Οι νεραντζιές που ξάνθισαν γεμίζουν άσπρους σωρούς κάτω τα πεθαμένα λουλούδια τους να τα παίρνει ο αέρας κι οι ακακίες το ίδιο. Μόνον οι αγγελικές ζωηρές με το έντονο υπαινικτικό άρωμά τους ανταγωνίζονται την αποφορά των σκουπιδιών - ξέχειλοι οι κάδοι.

Στο εργαστήριο Λαογραφίας το απόγευμα, στην παλιά Φιλοσοφική, ένας ακόμα κύκλος ομιλιών άρχισε να ξεδιπλώνεται. Ο χώρος, ξεχωριστού γούστου. Ξύλινα πατώματα, ψηλά ταβάνια, βιβλία ένα γύρω, ένας πίνακας, παλιά πορτρέτα, λαϊκά όργανα και οι φωτογραφίες της Άλκης Νέστορος σφραγίδα αρχοντιάς, γνώσης κι αγάπης. Ατμόσφαιρα οικείας επιστημοσύνης, η παλιά μου καθηγήτρια Νόρα Σκουτέρη από τις οικοδέσποινες του χώρου. Όταν μαζεύτηκαν φοιτητές καθηγητές και μεταπτυχιακοί, καθίσαμε σε κάτι φίνα ξύλινα τραπέζια και ο κύκλος του παραμυθιού άρχισε. «Συγγένεια και παραμύθια», ήταν το θέμα. «Το κορίτσι που ο πατέρας του ήθελε να το πάρει», ήταν το 510β μέσα στον διεθνή κατάλογο παραμυθιών, στον κύκλο της Σταχτοπούτας.

Η ομιλήτρια- ερευνήτρια διηγείται πώς εντόπισε στον ΗΡΟΔΟΤΟ μια παραλλαγή της Σταχτοπούτας, την αφήγηση-μήτρα απ’ όπου προήλθαν τα παραμύθια του κύκλου της Σταχτοπούτας. Το πιο διαδεδομένο παραμύθι –peau d’ ane- έχει συγγένεια με το αρχαίο κείμενο. Πολύπλοκοι μηχανισμοί που πρέπει να κατανοηθούν. Να δούμε τους κύκλους που έκανε το παραμύθι στο χώρο και στο χρόνο. Είναι η λογοκρισία που εξαφανίζει τον πατέρα.

Η μητριά, οι δυο κόρες της και η μικρή ορφανή που κάθεται στις στάχτες. Κάποια στιγμή η νονά της τής δίνει τα χρυσά ρούχα να κατακτήσει το βασιλόπουλο. Η αρχαϊκή εκδοχή είναι άλλη. Πεθαίνει η κόρη του βασιλιά και τη βάζουν σε μια ξύλινη κούφια αγελάδα. Ή μάλλον είναι ο πατέρας που βίασε την κόρη του, αυτή αυτοκτόνησε και την έβαλαν μετά σε μια ολόχρυση κούφια αγελάδα που γίνεται αντικείμενο λατρείας. Οι στάχτες στον Ηρόδοτο έχουν την εξήγησή τους, είναι νεκρή εκεί η Σταχτοπούτα. Όταν όμως γίνεται παραμύθι, μένει ζωντανή, καθισμένη στις στάχτες της. Στους Φαραώ άλλωστε συνηθιζόταν η ενδογαμία - παντρεύονται τα ετεροθαλή αδέρφια. Τα μοτίβα από τη μια παραλλαγή στην άλλη αλλάζουν, καθώς αλλάζουν τα κοινωνικά συμφραζόμενα.

Υπάρχει επιστημονικότητα αλλά και οικειότητα και χιούμορ στη διάρκεια των ομιλιών και στη συζήτηση.

Όταν βγήκαμε έξω χοντρές ψιχάλες βροχής και μια βαριά μυρωδιά νοτισμένου χώματος, από τον σκοτεινό κήπο της σχολής – μαραμένες οι γλυσίνες, γαλάζια τσαμπιά που κυμάτιζαν στον ήλιο μια εβδομάδα πριν, αγκαλιάζοντας την καγκελόφραχτη πόρτα μπρος από το ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ.

Η δικιά μου σχέση με τη Σταχτοπούτα ήταν μάλλον η όλη αφήγηση αφομοιωμένη ως σύνδρομο, το σύνδρομο της Σταχτοπούτας. Προβληματισμένη ωστόσο -όπως οι γυναίκες της γενιάς μου- με το βιβλίο της Κολέτ Ντόουλιγκ που διαβάζαμε με πάθος -να ξορκίσουμε τη ζεστή φασκιά της παράδοσης τρυφερή και αποπνικτική-, να τα περιμένουμε όλα από το γάμ, να επιθυμούμε ένα σύντροφο που θα αναλάμβανε τις ευθύνες της ζωής -κάποιος να με προσέχει, κάποιος να με κάνει ευτυχισμένη-, που να έχει το προβάδισμα σε εμπειρίες, γνώσεις, βιώματα που θα με βοηθούσε να αναπτυχτώ. Ευτυχώς το ξορκίσαμε το καταραμένο σύνδρομο. Ή όχι;

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους

Για ποιους

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

Αυτή είναι η αφιέρωση της Έλσα Μοράντε στο βιβλίο της «Ιστορία».

Η απάντησή τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κ.Π. Καβάφης: 162 χρόνια από τη γέννησή του – 7 ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ από το Ίδρυμα Ωνάση

Κ.Π. Καβάφης: 162 χρόνια από τη γέννησή του – 7 ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ από το Ίδρυμα Ωνάση

Με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του Κ.Π. Καβάφη, επτά ταινίες μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του κάνουν πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube και στο onassis.org. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία της Εύης Καλογηροπούλου, «Αλεξάνδρεια».  ...

«Τροχιές» της Σαμάνθα Χάρβεϊ (κριτική) – Η Γη μας μέσα από «το μάτι του θεού»

«Τροχιές» της Σαμάνθα Χάρβεϊ (κριτική) – Η Γη μας μέσα από «το μάτι του θεού»

Για το μυθιστόρημα της Σαμάνθα Χάρβεϊ (Samantha Harvey) «Τροχιές», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Γιώργου Κυριαζή. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Gravity» (2013) του σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν.

Γράφει ο Σόλωνας ...

Βραβείο «Μεσόγειος» ξένης λογοτεχνίας στον Δημήτρη Σωτάκη - Για το μυθιστόρημά του «Μισή Καρδιά»

Βραβείο «Μεσόγειος» ξένης λογοτεχνίας στον Δημήτρη Σωτάκη - Για το μυθιστόρημά του «Μισή Καρδιά»

Με το σημαντικό γαλλικό βραβείο Méditerranée («Μεσόγειος») ξένης λογοτεχνίας τιμήθηκε ο Δημήτρης Σωτάκης. Το βραβείο του απονέμεται για το μυθιστόρημα «Μισή καρδιά» (εκδ. Κέδρος, 2022).

Επιμέλεια: Book Press

Στον ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Όταν συμβαίνουν κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους» του Χάρολντ Κούσνερ (προδημοσίευση)

«Όταν συμβαίνουν κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους» του Χάρολντ Κούσνερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χάρολντ Κούσνερ [Harold Kushner] «Όταν συμβαίνουν κακά πράγματα σε καλούς ανθρώπους» (μτφρ. Βασίλης Πουλάκος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Μαΐου από τις εκδόσεις KeyBooks.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Αμνοί και Λέοντες» του Γιάννη Μόσχου (προδημοσίευση)

«Αμνοί και Λέοντες» του Γιάννη Μόσχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιάννη Μόσχου «Αμνοί και Λέοντες», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Απριλίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Καλώς τα παλικάρια! Τι κάνετε, ωρέ λεβέντες;» έτριξε το μοναστήρι η...

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κωσταντίνου Τζαμιώτη «Θα πέσει η νύχτα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποδηλατούσε πάνω από ώρα, όταν έφτασαν επιτέλους στο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ