zelda-lily-guests

Για το γράψιμο και τι χρωστάει σ' αυτό.

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη 

Από τα πολύ νεανικά μου χρόνια με απασχόλησε η λέξη/όρος Δομή, κυρίως όταν αναφερόταν σ’ ένα λογοτεχνικό κείμενο, ιδιαίτερα σε μυθιστόρημα – εξαιτίας της έκτασής του, υποθέτω. 

Η πρώτη επαφή της γενιάς μου με τη λογοτεχνία, απ’ όσο θυμάμαι, ήταν κατά σειρά με τη γαλλική, τη ρωσική κι αργότερα την αμερικανική, και ίσως επειδή υπήρξε ο πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή, η γερμανική λογοτεχνία να ήρθε αργότερα, εκτός για όσους είχαν σπουδάσει στα πανεπιστήμια εκείνης της χώρας τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Βέβαια, ήταν γνωστοί ο Νίτσε, ο Φρόιντ, και ο Σόπενχάρουερ, μάλλον και άλλοι.

Η λέξη δομή επανέρχεται στη σκέψη μου, συμπληρωμένη με το πρόθεμα, οίκο, εξ αιτίας των συζητήσεων που ακούγονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που βιώνουμε λόγω της οικοδομικής στασιμότητας.

Όμως, αυτή η στασιμότητα κουβαλάει πίσω της μια σειρά επαγγέλματα και εργατικές απασχολήσεις, που ίσως δεν είχα σκεφτεί ποτέ πριν, γιατί αυτό που βλέπεις είναι το τελειωμένο έργο.

Γράφοντας, αρκετά νέα,το πρώτο μου μυθιστόρημα, Επιπλωμένα Δωμάτια, νόμιζα ότι το μόνο που χρειαζόμουν ήταν χαρτί και στυλό. Δεν σκεφτόμουν ότι το χαρτί που κρατούσα στα χέρια μου ήταν παράγωγο ενός δέντρου, ή μιας μονάδας από ένα δάσος, και μέχρι να φτάσει σ’ εμένα είχε περάσει μέσα από άλλα εργατικά χέρια.

Ακολούθησε η γραφομηχανή, που η χρήση της, από έρευνες που έχουν γίνει από ειδικούς, είναι τόσο κουραστική όσο το σκάψιμο με αξίνα. Το κορμί υποφέρει από τα πέλματα μέχρι το κεφάλι.

Η ηλεκτρική γραφομηχανή έδωσε μια ψευδαίσθηση βελτίωσης, αλλά και πάλι το σώμα στην καρέκλα και τα δάχτυλα των χεριών έκαναν τις ίδιες κινήσεις, πιο ελαφριά. Αλλά και πάλι δεν σκέφτηκα αυτούς που εργάστηκαν για την τελειοποίηση τους, ηλεκτρική ή μη. Ούτε ότι τα υλικά βρίσκονταν μέσα στη γη.

Δεν αναφέρομαι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή γιατί μας είναι πλέον πιο πλατιά οικείος απ’ όσο το χειρόγραφο, που ανήκει στο παρελθόν.

Γράφοντας ένα μυθιστόρημα, ένιωθα από την αρχή ότι ή είχα γκρεμίσει έναν κόσμο και μου είχε παραδοθεί μια γόνιμη γαία να την κατοικήσω με τους δικούς μου χαρακτήρες ή ότι όλα προϋπήρχαν και αυθαίρετα τα παραποιούσα, βελτιώνοντάς τα, εξωραϊζοντάς τα, εξιδανικεύοντάς τα ή ασχημίζοντάς τα. Όμως πόσο συνειδητά τα έκανα αυτά, πόσο έλεγχο είχα πάνω στη γλώσσα και τη δομή του κειμένου καθώς το έχτιζα, μέχρι την ολοκλήρωσή του;

Με τα χρόνια, μετατρέποντας τις ιδέες σε ύλη, άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτό το χτίσιμο είναι σαν του μουσουργού, του εικαστικού, του αεροναυπηγού, του ναυπηγού, του οικοδόμου, του ζαχαροπλάστη, του ελαιοπαραγωγού, του μάγειρα, του υποδηματοποιού, όμοιο τελικά με κάθε τελειωμένο αγαθό που παράγεται από μια ακολουθία πρώτων υλών και τη μεταποίησή τους από ανθρώπινα χέρια.

Πήρα ένα άγραφο χαρτί, ακούμπησα πάνω του ένα ποτήρι και με το στυλό, περιστρεφόμενο στον πάτο του, ιχνογράφησα έναν κύκλο και τον εποίκησα μ’ έναν μικρόκοσμο. Τον υποδιαίρεσα σε όσα επαγγέλματα μπορούσα να επικαλεστώ στη μνήμη μου, έδωσα κάποιο χώρο στον πολιτισμό και μέσα σε αυτό το κουτάκι έβαλα τη λογοτεχνία. Όλα χωρούσαν μέσα στον κύκλο.

Για τις Τέχνες και τα Γράμματα έδωσα πιο έντονα το χαρακτήρα του εποικοδομήματος. Αυτό που στέκεται πιο ψηλά από τη βάση μιας κοινωνίας. Ένα διαχρονικό αγαθό που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και ανυψούται.

Αυτό που χρωστάω στο γράψιμο δεν μετριέται με κανένα από τα μέτρα και σταθμά που γνωρίζω, κι είναι ότι μ’ έκανε να πηγαίνω από γράμμα σε γράμμα, δίνοντας στη λέξη υπόσταση, από παράγραφο σε παράγραφο, από σελίδα σε σελίδα και να νιώθω πως ακολουθώ μια προοδευτική διαδικασία που θα μ’ έφερνε σ’ ένα τέλος.

Όλο και πιο πέρα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία» (μτφρ. Άμπυ Ράικου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 
 
Tης Ιωάννας Καρατζαφέρη 
 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

«Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», Συλλογικό (κριτική) – Μυθοπλασίες για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Για τη συλλογική έκδοση «Μεταξύ ανθρώπου και μηχανής» σε επιμέλεια του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη (εκδ. Διόπτρα). Έντεκα πεζογράφοι και ο ανθολόγος γράφουν διηγήματα στα οποία προσπαθούν να συλλάβουν τον νέο κόσμο που έρχεται μέσα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. 

...
Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Ο Γιώργης Χαριτάτος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική του συλλογή «Πρώτη ύλη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν; Ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ