skines

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη

Κρατάω στα χέρια μου, για πολλοστή φορά, ένα χοντρό βιβλίο, 390 σελίδων, μεγάλου σχήματος, με χοντρά χαρτονένια εξώφυλλα. Είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που δεν τα παίρνεις στην παραλία ή στο κρεβάτι για να σε πάρει ο ύπνος διαβάζοντας, γιατί αν πέσει στο πρόσωπό σου θα σπάσει τη μύτη σου, και δεν το κουβαλάς στο μετρό, γιατί θα προσπεράσεις τη στάση όπου έπρεπε να κατέβεις. 

Ανεξήγητα –μπορεί και όχι– θυμάμαι αριθμούς σελίδων και παραγράφους που θα ήθελα να ξαναδιαβάσω. Μερικά βιβλία λειτούργησαν μέσα μου σαν κινηματογραφικές ταινίες. Σε αντίθεση με την Αλεξάνδρα η οποία, όταν ήμασταν μαθήτριες Γυμνασίου, έβλεπε μια ταινία και μπορούσε να μας τη διηγηθεί με το νι και με το σίγμα, εγώ θυμάμαι ορισμένες σκηνές, εκείνες που κάπου φώλιασαν μέσα μου. Για παράδειγμα, από το Τραγουδώντας στη Βροχή, θυμάμαι ακέραια την ομώνυμη σκηνή, όπου ο Τζιν Κέλι χορεύει μες στα νερα της βροχής κλοτσώντας τα, κρατώντας μια μεγάλη μαύρη ομπρέλα. Από την κλασική Ο Πολίτης Κέιν, ενώ μετράς το ύψος των ποδιών στο χορό με τον Τζόζεφ Κότεν και τον Όρσον Ουέλς και πάρα πολλές άλλες σκηνές, αγαπάω τη χιονισμένη κρυστάλλινη σφαίρα με την εγγραφή rosebud, ένα αίνιγμα για τους κριτικούς, τους αναλυτές, τους βιογράφους. Από την υπ’ αρ. 1, Όσα Παίρνει ο Άνεμος, τη Σκάρλετ να τραβάει την πράσινη, βελούδινη κουρτίνα και να την κάνει μπέρτα που θα τυλίξει το λεπτό της κορμί. Θα μπορούσε να ήταν μια σκηνή από τη Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1940, όταν οι Ελληνίδες έκαναν τις κουρτίνες και τις κουβέρτες ενδύματα λέγοντας: Αύριο είναι μια άλλη μέρα.

Δεκάδες τέτοιες σκηνές κυριαρχούν και στο χοντρό βιβλίο που διαδραματίζεται στα χρόνια που διαμορφώνεται η Εποχή της Τζαζ. Μέσα από αυτό το βιβλίο αγάπησα μουσικούς της τζαζ ταυτισμένους με το μουσικό τους όργανο, το οποίο γίνεται αναπόσπαστο στοιχείο της ύπαρξής τους, μπάντες των οποίων τα μέλη διασχίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε λεωφορεία για να παίξουν σε διάφορες γνωστές πόλεις, τις ξανθές τραγουδίστριες με τις μακριές, λαμέ τουαλέτες, σχιστές στην πλάτη ή λίγο πιο πάνω από τα γόνατα μέχρι τις μύτες στις λουστρινένιες μαύρες ή ασημί γόβες τους, την ποτοαπαγόρευση και τη λαθραία διακίνηση του αλκοόλ, τα speakeasy, καπηλειά όπου πουλιέται παράνομα, ακόμα και τον Αλ Καπόνε, πάντα άοπλο, και τα πάνοπλα παλικάρια του στα μαύρα αυτοκίνητα να τρέχουν δαιμονισμένα ή να συγκρούονται με τα αστυνομικά.

Η σκηνή που διαβάζω ξανά και ξανά είναι εκείνη όπου μια παρέα μουσικών της τζαζ μπαίνουν στο Κάρνεγκι Χολ, το πανέμορφο μουσικό κτήριο στο Μανχάταν, για να δουν τον Μορίς Ραβέλ (η πρώτη σύνδεση με το όνομά του είναι με το δικό του Μπολερό) και ο τρόπος με τον οποίο τον αντικρίζουν.

Ο Ραβέλ, φορώντας ένα κολλαριστό κοστούμι, είναι στα πενήντα του, μικροσκοπικός, έχει λεπτά χέρια και λευκά μαλλιά. Αργότερα, όταν οι τζαζίστες τον παίρνουν με ένα αυτοκίνητο για να πάνε στο Κότον Κλαμπ, εκείνος σκέφτεται αυτούς τους μεγαλόσωμους Αμερικανούς σαν αναπτυγμένα παιδιά με τρομερό ταλέντο. Τα πάντα στην Αμερική γοητεύουν και εκπλήσσουν τον Ραβέλ: οι γιγάντιες πόλεις, οι ουρανοξύστες, τα τρένα, οι εθνικοί δρόμοι που διασχίζουν αδιανόητες αποστάσεις. Είμαστε στο 1928 και στο Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Χέρμπερτ Χούβερ, τον οποίο διαδέχεται, μετά το Μεγάλο Κραχ, ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ, στις εκλογές του 1932.

Στους κατάμεστους κινηματογράφους οι ηθοποιοί μιλούν, οι ήχοι αντιπροσωπεύουν το αντικείμενο που τους παράγει, και στο τέλος το κοινό χειροκροτεί. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα πρόσωπα, στα οποία υποκλίνομαι νοητά διαβάζοντας, ξεχωρίζω τον Μπιξ, το μεγαλύτερο κορνετίστα, που πεθαίνει στα εικοσιοκτώ του χρόνια αθεράπευτα αλκοολικός, μην επιθυμώντας τίποτα άλλο από το να παίζει τζαζ. Αγωνιώ καθώς τον παρακολουθώ ένα πρωινό Παρασκευής στο Σικάγο, ενώ κάνει το καθημερινό του περίπατο στην προκυμαία του λιμανιού, όταν ήδη έχουν φτάσει οι εφημερίδες. Οι μεγάλοι τίτλοι σε όλες είναι ίδιοι: Στη Chicago Tribune διαβάζει για τη μεγάλη βουτιά που έκανε η Γουόλ Στριτ. «ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ». Γυρίζει στο καφενείο όπου συχνάζουν οι φορτηγατζήδες και οι αγρότες και διαβάζει τις ζοφερές ειδήσεις πίνοντας τον καφέ του. Η σκηνή επαναλαμβάνεται το επόμενο πρωί, αλλά οι συζητήσεις γύρω του «ακούγονται πιο οργισμένες, πιο ηχηρές, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να χωνέψουν τα συγκλονιστικά νέα από το Υπουργείο Εμπορίου, ενώ οι μεγάλοι συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για να σώσουν τις αγορές, και ποιος νοιάζεται για τον άνθρωπο που τρέφει μια οικογένεια».

Κάθε φορά τα μάτια μου θαμπώνουν γιατί γνωρίζω ήδη τον τρόπο που θα πεθάνει ο ίδιος, αγνοώντας την επόμενη οικονομική κρίση και την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό των φίλων της τζαζ που θα συνεχιστεί στο άγνωστο μέλλον.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία» (μτφρ. Άμπυ Ράικου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 
 
Tης Ιωάννας Καρατζαφέρη 
 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ