The-Turin-Horse_featured

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη

Ο τίτλος της ταινίας που θα προβαλλόταν σ’ έναν κινηματογράφο, στο Λίνκολν Σέντερ, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, Το Άλογο του Τουρίνου, τράβηξε την προσοχή μου κι εμένα μαζί πίσω στην τρυφερή ηλικία της πρώτης δεκαετίας, και δυο χρόνια παραπάνω, της ζωής μου. 

Η μαμά μου είχε ένα πολύ στενό συγγενή, ο οποίος ήταν δικαστής στην Πάτρα, και όταν επισκεπτόταν την Αθήνα, όπως ομολογούσε ο ίδιος, το σπίτι μας ήταν ο πρώτος σταθμός του, για τις ημέρες που θα παρέμενε στην πρωτεύουσα.

Σ’ ένα τέτοιο ταξίδι έφερε για μένα δώρο ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ο Αντίχριστος», του Φρειδερίκου Νίτσε. Δεν θυμάμαι αν το είδε η μαμά μου, αν διάβασε τον τίτλο, ή αν την ενόχλησε, όμως δεν το σχολίασε.

Μόλις είχα τελειώσει το Δημοτικό κι έπαιζα ακόμα με τα παιδιά στο στενό που μέναμε στην Καλλιθέα.

Ωστόσο, άρχισα να το διαβάζω και απ’ όσο θυμάμαι δεν καταλάβαινα τίποτε.

Με τα χρόνια το ξαναδιάβαζα, κατά καιρούς, αλλά άργησα να καταλάβω τι ήταν ακριβώς, Ο Αντίχριστος, και ακόμα περισσότερο τι ήταν ο Δικαστής Διομήδης, που είχε πάντα στα μάτια το φόβο ενός κυνηγημένου, και μου σύστηνε βιβλία που δεν διάβαζαν τα άλλα παιδιά, ενώ διάφοροι συγγενείς έλεγαν: αυτά τον έφαγαν κι έχασε τη δουλειά του.

Στο πρώτο μου ταξίδι στην Ιταλία, είχα την επιθυμία να πάω στο Τουρίνο, να βρω την Πλατεία Κάρλο Αλμπέρτο, και να εντοπίσω, αν ήταν δυνατόν!, σε ποιο σημείο είχε τρέξει ο Φρίντριχ Νίτσε, όπως τον έλεγα πλέον, και είχε αγκαλιάσει το άλογο από το λαιμό για να το σώσει από τον ξυλοδαρμό του αμαξηλάτη, που έγινε αιτία να καταρρεύσει ο ίδιος. Είχα φτιάξει και το δικό μου απαγορευτικό σλόγκαν: Μη χτυπάτε τα άλογα.

Όμως, αυτή τη φορά στον σκοτεινό κινηματογράφο, πίσω από την κατάμαυρη οθόνη ακούστηκε η φωνή του Ούγγρου σκηνοθέτη, Μπέλα Ταρρ, γνωστός στο ελληνικό κοινό και με τη φυσική του υπόσταση καθώς και από τις ταινίες του, που με μεγάλη οικονομία προλόγισε για το κοινό του, Το άλογο του Τουρίνου, και πόσο τραγικό υπήρξε για τον Νίτσε.

Μετά ήρθαν οι άνεμοι, σφοδροί, τυλιγμένοι σ’ ένα λευκό πέπλο, παρασέρνοντας από μια ξερή και άγονη γη, ξερά φύλλα και ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους και τα στροβίλιζαν σ’ ένα κενό, που μακριά στεκόταν ένα ξερό δέντρο, μπροστά ένα πέτρινο σπίτι, και ανάμεσά τους ένα πέτρινο πηγάδι.

Ένα αφιλόξενο τοπίο, που χρειάζεται τεράστια ανθρώπινη δύναμη για να αντέξει τους ανέμους και το βουητό τους, που το κατοικούν ένας πατέρας, λίγο παραπάνω από μεσήλικας και η θυγατέρα του, πιθανόν να έχει περάσει την πρώτη της νιότη, μέσα στις πιο σκληρές, πέτρινες συνθήκες. Και ένα άλογο, που δεν θέλει να περπατήσει ή να φάει τον ξερό σανό του.

Οι σκηνές και οι κινήσεις επαναλαμβάνονται από τη μια μέρα στην άλλη, με ακρίβεια, επιμένοντας στον πραγματικό χρόνο και καταργώντας τον κινηματογραφικό.

Επιβιώνουν με μια βραστή πατάτα, το μόνο έδεσμα για όλη την ημέρα, που τρώνε με κάποια βουλιμία ή ανυπομονησία, δικαιολογημένες, από την πείνα τους.

Η θυγατέρα γερή και δυνατή, σχεδόν υποταγμένα, ντύνει και γδύνει τον πατέρα του οποίου το δεξί χέρι είναι παράλυτο, χωρίς διάλογο ή κάποια άλλη περιττή κίνηση, αντλεί νερό από το πηγάδι, που μετά από το ολιγόλεπτο πέρασμα ενός κάρου, που κουβαλάει μερικούς τσιγγάνους ξεραίνεται, αφήνοντάς μου ένα παγανιστικό ερωτηματικό.

Στο άδειο πέτρινο μονό δωμάτιο, κανένα αντικείμενο, από τα ελάχιστα, δεν αλλάζει θέση και χρήση.

Στην ατμόσφαιρα, πιθανόν, να πλανάται μια αναμονή για την εξέλιξη στην πατρική ή θυγατρική στάση και αδιέξοδη συνύπαρξη, αλλά δεν συμβαίνει. Η σχέση τους παραμένει συμβατική. Το άλογο αρνείται τον εξοπλισμό του για μια έξοδο στους ανέμους, ζει τη μοναξιά του και τη μελαγχολία του, χωρίς χλιμιντρίσματα.

Βγήκα τελευταία από την κατάμεστη αίθουσα.

Γυρίζοντας στο σπίτι, περπατώντας στα πεζοδρόμια του Μανχάταν, με το βιαστικό βήμα των κατοίκων του, θυμήθηκα έναν απλό διάλογο με την αδελφή μου.

Από το παράθυρο ενός δωματίου στο σπίτι της μαμάς μας, σ’ ένα ανατολικό προάστιο, έβλεπα μια γυναίκα που όλη την ημέρα κρατούσε ένα ξεσκονόπανο και ξεσκόνιζε το μικρό της σπίτι.

Την βλέπω ν’ ασχολείται με αυτό τον τρόπο όλη την ημέρα και τρελαίνομαι, είπα στην αδελφή μου.

Κι εκείνη σε βλέπει να χτυπάς τη γραφομηχανή σου, σημάδι πως το περιστατικό έγινε πολλά χρόνια πριν, ακίνητη δέκα ώρες την ημέρα και τρελαίνεται, είπε η αδελφή μου.

Ο Χρόνος έχει τον δικό του ρυθμό.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους

Για ποιους

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

Αυτή είναι η αφιέρωση της Έλσα Μοράντε στο βιβλίο της «Ιστορία».

Η απάντησή τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ