The-Help-Movie

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη

Η μαμά μου ήταν λευκή και συμπονετική, με βαθιές ρίζες και από τους δυο γονείς της στη Μεσσηνία. Η γυναίκα που είχε ο παππούς στο σπίτι περίπου έναν αιώνα πριν, επίσης λευκή, ψηλή, λεπτή, φορούσε φούστες μέχρι τον αστράγαλο. Ακριβά, κεντημένα με μακριά μανίκια μεσάτα, ζακετάκια, κούμπωναν μέχρι το λαιμό και επιπλέον ήταν κόρη γιατρού, αλλά δεν ήταν μαμά της μαμάς μας. 

Εμείς, πάντως, τη φωνάζαμε γιαγιά. Τη μαμά μου τη γνώρισα μετά που γεννήθηκα. Η ιστορία της ήταν όμορφη, όπως και η ίδια που ήταν πιο γλυκιά από όμορφη. Δεν τη διηγούνταν. Τη ζούσε στη συμπεριφορά της μέσα στο σπίτι, με το σεβασμό προς τον πατέρα της, την αγάπη της για τον μπαμπά μας, τις φροντίδες της για εμάς τις τρεις κόρες, τις σχέσεις της με όλους τους άλλους γενικότερα.

Όλα αυτά μου τα υπαγόρευε, χωρίς να υποπτεύεται ότι τα έγραφε στο μυαλό μου, ότι μέσα στο κεφάλι μου υπήρχαν λευκές σελίδες και πάνω τους τυπώνονταν, χωρίς να ακούγονται καν χτυπήματα γραφομηχανής, τα λόγια της.

Ο πρώτος ξάδελφός μου, ο Αγησίλαος, κτηνοτρόφος και κτηματίας, ήταν εκείνος που μου έμαθε ποιος ήταν ο Όμηρος, ο οποίος δεν ήταν μόνο ένας τεράστιος ποιητής, αλλά ένας διαδικτυωμένος πράκτορας πληροφοριών, όπως το Ρώυτερ, έλεγε. Ήξερε, όμως, πάρα πολύ καλά την γλώσσα και πώς να την γράφει. Ό,τι γινόταν στον Τρωικό Πόλεμο, έρχονταν πληροφοριοδότες και του τα διηγούνταν ή τα αναπαριστάνανε. Αυτός τα μάζευε λέξη-λέξη και στο τέλος, πριν πεθάνει, τα έγραψε όλα σε δυο ωραία βιβλία. Τα βάφτισαν επικά, τόσο σπουδαία που μιλούσε όλος ο κόσμος γι’ αυτά.

Δεν ήξερα αρχαία ελληνικά, ούτε άλλη γλώσσα από του Δημοτικού για να τα καταλαβαίνω όλα, όμως δεν του το ομολογούσα για να μην πάψει να μου λέει εκείνες τις ιστορίες. Ήταν τόσο ωραίες που δεν ήθελα να τις γράφω ούτε κρυφά. Είχα μάθει την αλφαβήτα για να μην κάνω ορθογραφικά λάθη και τις χαλάσω ή τις μουτζουρώσω με τα σβησίματα.

Χρόνια αργότερα έγραψα τις ιστορίες που μου διηγούνταν για τη γερμανική κατοχή, το αντάρτικο, τον Εμφύλιο, τις εκτελέσεις. Μερικές ιστορίες ήταν τόσο λυπητερές που τις ομόρφαινα με την αντρειοσύνη των Ελλήνων. Αγόρια και κορίτσια ήταν παλικάρια, με το παράστημα των ανταρτών, τις κοπέλες με τα τουφέκια στον ώμο, τα χιόνια στα βουνά και τα τιναγμένα στον αέρα γεφύρια για να μην περάσουν οι εχθροί με τα πράσινα αμπέχονα και τις μπότες.

Αργότερα δίπλα στον Αγησίλαο, στο καφενείο του χωριού, άκουσα πολλές φορές άλλους στη συντροφιά να λένε: η ζωή μου είναι ένα βιβλίο. Ή βρες μου κάποιον να του πω τη ζωή μου να την κάνει βιβλίο, να γίνουμε όλοι διάσημοι ακόμα και το χωριό.

Τότε ήταν που τα άφησα πίσω μου όλα και πήγα στη Νέα Ορλεάνη να βρω τον αδελφό της μαμάς μου. Δεν τον είχε δει από τα εννιά της χρόνια, όταν εκείνος δεκαέξι χρόνων έφυγε για την Αμερική κρυφά από τον παππού μου, με το καράβι από την Πάτρα.

kathryn_stockett_1110Ο θείος μου ζούσε στην καρδιά του μαύρου και του άσπρου. Όπου και αν πηγαίναμε οι ταμπέλες απ’ έξω έπρεπε να γράφουν: Μόνο για λευκούς. Αν έγραφαν, «για έγχρωμους», ο θείος μου μ’ έπιανε από το χέρι και με τραβούσε μακριά. Στο λεωφορείο, αν κάποια από τα πίσω καθίσματα ήταν άδεια, επιτρεπόταν να καθίσει κάποιος έγχρωμος ─ το πιο ασφαλές ήταν να στέκονται όρθιοι. Στα εστιατόρια που πηγαίναμε για φαγητό, τους μαύρους τους έβλεπα ή όταν έμπαιναν για να πάνε κατευθείαν στην κουζίνα, όταν σφουγγάριζαν το πάτωμα, ή όταν έφευγαν. Διαισθανόμουν ότι ο θείος μου τους λυπόταν, αλλά δεν μπορούσε να κάνει το αντίθετο απ’ ότι έκανε το περιβάλλον του. Παρακολουθούσα το "The Help" και θυμόμουν τον θείο μου και τον μακρόστενο κινηματογράφο, μόνο για λευκούς, που πηγαίναμε και βλέπαμε δυο τρεις ταινίες, τη μια μετά την άλλη, όλες καουμπόικες. Ύστερα από χρόνια κατάλαβα για τον θείο μου πρώτον, ότι μάλλον αγαπούσε τα άλογα, δεύτερον, δεν προβάλλονταν ερωτικές σκηνές που τις ντρεπόταν, και επί πλέον είχε εμένα δίπλα του.

Όταν διάβασα το βιβλίο "Seabiscuit" της Laura Hillebrand, που έχω μαζί του μια ιδιαίτερη ιστορία, σκέφτηκα πως ο θείος μου μπορεί να στοιχημάτιζε στα άλογα. Όσο για τις «Όμορφες του Νότου», τις έγραψε ο Τένεσι Ουίλιαμς.

Στα φοιτητικά μου χρόνια έγραψα μια εργασία για τη Θέση της Γυναίκας στον Αμερικάνικο Εμφύλιο, και συμπεριέλαβα «Τις Θυγατέρες της Αμερικής», όλες ξανθιές και αγγλοσαξώνισσες, τα παιδιά τους τα μεγάλωναν μαύρες νταντάδες, όσο αυτές σκότωναν την ανία τους παίζοντας χαρτιά στη λέσχη τους.

Τώρα έχουν μπει στη μέση για βοήθεια οι δικηγόροι και όλοι ζητάνε λεφτά από τη συγγραφέα του "The Help", Κάθριν Στόκετ. Δεν άκουσα αν η ίδια φώναξε: Βοήθεια!

Η μαμά μου, ο Αγησίλαος, ο θείος μου, δε ζουν, οπότε είναι αδύνατον να βρω βοήθεια.

 

Ιωάννα Καρατζαφέρη

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους

Για ποιους

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

Αυτή είναι η αφιέρωση της Έλσα Μοράντε στο βιβλίο της «Ιστορία».

Η απάντησή τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

Για τη λογοτεχνική μελέτη του Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom) με τίτλο «Η ανατομία της επίδρασης – Η λογοτεχνία ως τρόπος ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Κώστα Αντωνίου. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

Σκέψεις για τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων «Adolescence», που πραγματεύεται τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν συμμαθητή της. Τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν τηρούνταν οι ζοφερές αναλογίες;

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ