midnight-in-paris-poster

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη

Υπήρξαν άνθρωποι, και ακόμα υπάρχουν, στη ζωή μου, από τους οποίους έμαθα και μαθαίνω πολλά ή περισσότερα, λίγα ή λιγότερα.

Από τη δασκάλα μου, στα πολύ παιδικά μου χρόνια, έμαθα ένα μικρό ποίημα που το αποστήθιζα με στόμφο. Θυμάμαι το στίχο: "Je l’aime passionnément, non pour lui même…" που είχε διάφορα σημαντικά αξιοθέατα και τον ποταμό Seine ─ αλλά και Σηκουάνα να τον πρόφερα, πάλι δεν ήξερα ποιος ήταν. 

Το έλεγα δυνατά όταν με ανέβαζε η νηπιαγωγός πάνω στην έδρα, για να με βλέπουν τα παιδιά, καθώς απάγγειλα:

Τώρα που θα φύγω και θα πάω στα ξένα
Άσε με να πάρω κάτι κι από σένα

Ούτε ήξερα ποια ήτανε τα ξένα ούτε ακριβώς σε ποιον απευθυνόμουν. Τον Σηκουάνα τον γνώρισα όταν φόρεσα ψηλές κάλτσες ─τέλειωσα το Γυμνάσιο με σοσόνια─ και τα ξένα, λίγα χρόνια αργότερα, χωρίς μέικ απ, που το έβλεπα πράσινο, μοβ, ροζ στα πρόσωπα των γυναικών και απορούσα.

Από τον Χάι Σάιμον γνώρισα τον Γούντι Άλεν το 1969, από την ταινία του "Take the money and run". Δε μου φάνηκε καθόλου συμπαθητικός, δηλαδή δε τον συνέκρινα με τον Τάιρον Πάουερ ή τον Γκάρι Κούπερ, αλλά δε μου άρεσε ούτε η όψη του ούτε η φωνή του ούτε τίποτα. Με τα χρόνια έμαθα για τα χαρίσματά του, διάβασα τις διθυραμβικές κριτικές, είδα στην τηλεόραση τα βραβεία του, μέτρησα τις γυναίκες του, κατακλύστηκα από τους θαυμαστές του στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκτός. Εκμυστηρευόμουν στον Σπάνια τη μη συμμετοχή μου στο θαυμασμό του απανταχού κοινού. Του έλεγα και άλλα, ήταν πριν το ψευδοδόγμα «politically correct».

«Ζηλεύεις;» με ρωτούσε.

«Καθόλου».

Ρώτησα και τους τάδε γιατρούς, φιλικά ονόματα, πόσο ελαττωματική με κάνει αυτό και μου απάντησαν: «Καθόλου». Γι’ αυτό το λέω.

Ύστερα λέγαμε άλλα. Ο πιο συνηθισμένος καυγάς μας ήταν γιατί δεν ταξίδευε έξω από τη Νέα Υόρκη, έστω να πάει μια φορά στο Παρίσι. Μου απαντούσε με την ιστορία του Ορέστη Λάσκου.

«Θα σου διαβάσω ένα ποίημά μου» με καθησύχαζε ο Νίκος.

«Από πού έκλεψες αυτούς τους στίχους;» τον ρωτούσα και τους επαναλάμβανα.

«Όλοι κλέβουν», μου απαντούσε. «Αρκεί να ξέρουν να το κρύψουν».

«Δηλαδή, πώς;»

«Υπάρχουν τρόποι. Αντικαθιστάς λέξεις, αλλάζεις τη σειρά των στίχων, προσθέτεις ή αφαιρείς κάτι, ε, και διαφοροποιείς κάπως την ατμόσφαιρα».

«Με ποιον τρόπο;»

«Βάζεις λίγο Αιγαίο ή μυθολογία».

«Θα μου κάνεις μια σούπα τώρα».

Μου έφτιαχνε τοματόσουπα και μου την πρόσφερε σε περίτεχνα διακοσμημένα πιατικά, μεγαλοπρεπώς, και με παριζιάνικες υποκλίσεις σερβιτόρων.

Έβλεπα το «Παρίσι» του Γούντι Άλεν και θυμόμουν τη σούπα.

Όποιος ξέρει έστω και λίγα για τον Χέμινγουέι ─ο Σπάνιας μου είχε κάνει δώρο μια βιογραφία του─, τη Ζίλντα, είχα η ίδια αγοράσει τη βιογραφία της, τον Φιτζέραλντ, «Πού θα πάμε απόψε», «Γκάτσμπι», «Το σαλόνι της Στάιν», «Νονά της Χαμένης Γενιάς», την Άλις με τις πολλαπλές ασχολίες, τον Πικάσο και τον Μοντιλιάνι, τις γυναίκες στο Παρίσι με τις τουαλέτες, που κάπνιζαν με μακριές πίπες. Έχει δει τον Τζιν Κέλι στο «Χορεύοντας στη Βροχή», και έστω σε φωτογραφία, το βιβλιοπωλείο Shakespeare & Co, το Λούβρο απ’ έξω, τα δρομάκια, τους βρεγμένους , α-φιλικούς και αγέλαστους Παριζιάνους και άλλα πριν την παγκοσμιοποίηση. Μπορεί να παίρνει μια γεύση από κάποια σούπα.

Εξάλλου, για όλους αυτούς και άλλους, προϋπήρξε το φιλμ "Mrs Parker and The Vicious Circle". Πρόκειται για την τρομερή Dorothy Parker, οι οποίοι συγκεντρώνονταν γύρω από τη Στρογγυλή Τράπεζα στο Ξενοδοχείο Algonquin, στο κέντρο του Μανχάταν, όπου δημιούργησαν την Jazz Age ─ νονός του όρου ο Φιτζέραλντ.

Όταν κλέβεις πεθαμένους ή τους παραποιείς και τους φέρνεις στα μέτρα σου, ισχυριζόμενος γνησιότητα και πρωτοτυπία, αυτό πώς λέγεται; Και ο Σπάνιας δεν ζει για να τον ρωτήσω.

Ε καλά, μη βαράτε.

Έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία» (μτφρ. Άμπυ Ράικου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 
 
Tης Ιωάννας Καρατζαφέρη 
 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Σεβαστάκη «Ο λόγος και ο τόπος» στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00. Παρουσιάζονται πάνω από 60 έργα, λάδια, ακρυλικά, παστέλ, τέμπερες και σχέδια με μολύβι, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

...
Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Το βράδυ της Tρίτης 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, την οποία σχεδίασε και συντόνισε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Επιμέλεια: Book Press

...
Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Βετεράνοι και κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά μυθιστορήματα και feelgood λογοτεχνία, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και γκράφικ νόβελ: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το β' εξάμηνο του 2026.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ