couple_reading_under_tree

Της Άντζης Σαλταμπάση

«Πες μου ποιο βιβλίο διαβάζεις, να σου πω αν σ' αγαπώ». Αυτή ήταν η ιδέα του Ματ Σέρμαν και μαζί μ’ έναν φίλο του, τον Ματ Μασίνα δημιούργησαν το σάιτ γνωριμιών alikewise.com. Σε αντίθεση με τα περισσότερα του είδους, που βασίζονται σε πληροφορίες γενικού περιεχομένου, όπως «μου αρέσουν οι εκδρομές, το διάβασμα και η θάλασσα», το σάιτ των δύο Ματ ανάγει το βιβλίο και τη λογοτεχνία σε κριτήριο συμβατότητας. 
Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν μία φόρμα, στην οποία δηλώνουν χρώμα μαλλιών, ματιών, ύψος και στιλ και ύστερα φτιάχνουν ένα βιογραφικό ανάγνωσης. Γράφουν δηλαδή για τα βιβλία που σημάδεψαν τη ζωή τους, για τα βιβλία που διάβαζαν μικροί, κάνουν παρατηρήσεις και αιτιολογούν την προτίμησή τους για τον τάδε ή τον δείνα τίτλο. Και η αλήθεια είναι πως έχει ενδιαφέρον να «ξεφυλλίζεις» αυτά τα βιογραφικά. Μια 30χρονη γυναίκα από τη Νέα Υόρκη αρχίζει την αναγνωστική της ζωή με τον «Τομ Σόγιερ» και τον «Φύλακα στη Σίκαλη» και φτάνει μέχρι τον Παμούκ, τον Ντοκτόροου, τον Φέιμπερ και τον Γεοσούα. Την συμπαθείς. Αμέσως και αδιαπραγμάτευτα. Θέλεις να πιείτε καφέ. Ένας 39χρονος από το Άμστερνταμ γράφει για τις «Μεγάλες Προσδοκίες», εξυμνεί την «Ανακάλυψη του Ουρανού» και μετά σου πετάει έναν «Αλχημιστή» και στα χαλάει όλα. Φαντάζεσαι το πρώτο ραντεβού κάπως έτσι: ενώ αναλύετε την σαρωτική δύναμη της γραφής του Μούλις, ξεκινάει να σου διηγείται με ποιο τρόπο συνωμότησε  το σύμπαν για να πάρει προαγωγή. Μπιμπ! Ανάβει το κόκκινο λαμπάκι της ασυμφωνίας χαρακτήρων, όπως λένε στα διαζύγια.  Μόνο που τα διαζύγια δεν φυτρώνουν στον εικονικό κόσμο, αλλά στον πραγματικό. Εκεί όπου αρπάζεις και τους τέσσερις τόμους των «Αδερφών Καραμάζοβ» και τους εκσφενδονίζεις στο «Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου».

unwrittenΒιβλία που δεν έχουν γραφτεί (ακόμη)

Όλοι φαντάζονται ιστορίες, αλλά μόνο οι συγγραφείς τις γράφουν. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να γράψουν ένα βιβλίο, αλλά λίγοι τα καταφέρνουν. Αυτές οι δύο παραδοχές αποτέλεσαν την έμπνευση για την Κάρολιν Τζουπ και τον Σαμ Μπράουν και ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο σχέδιο (the library of unwritten books). Ταξίδεψαν σε διάφορες πόλεις και χωριά της Αγγλίας και πήραν συνεντεύξεις από όλους όσοι είχαν μια ιστορία να διηγηθούν. Ύστερα οι απομαγνητοφωνήσεις έγιναν μικρά βιβλιαράκια. Ένας ανώνυμος εύχεται να τον πλήρωνε ένας εκδότης για να ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο με ταξί και να καταγράψει τις ιστορίες των απανταχού ταξιτζήδων. Ένας Λονδρέζος δυσκολεύεται να βρει μια ιστορία, αλλά στο τέλος λέει ότι θα έφτιαχνε ένα βιβλίο με εικόνες και κείμενο σε κυριλλική γραφή ή στα γιαπωνέζικα και ότι οι εικόνες θα διηγούνται την ιστορία και οι λέξεις με τα παράξενα γράμματά τους θα λειτουργούν ως οπτικό εφέ. Μία κοπέλα πιστεύει ότι  αν έγραφε ένα βιβλίο, όπου θα εξιστορούσε καθημερινές τυχαίες συναντήσεις με αγνώστους, θα σημείωνε μεγάλη επιτυχία. Δεν είμαι σίγουρη για την καλλιτεχνική αξία της όλης ιδέας, τη συστήνω όμως ανεπιφύλακτα για την πρακτική της αξία. Συγγραφείς και δημοσιογράφοι που έχουν στερέψει από ιδέες, ενδέχεται να ανακαλύψουν διαμαντάκια, που τα δικά τους έμπειρα χέρια θα τα βγάλουν από τον ανέκδοτο κόσμο τους. Με το ρίσκο φυσικά να κατηγορηθούν για λογοκλοπή. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…

 

steinerΜια ασυννέφιαστη μέρα

Αναζητώντας πληροφορίες για «άγραφα» και ανέκδοτα βιβλία, θυμήθηκα ένα άρθρο του Guardian για τα βιβλία που δεν έχουν γραφτεί, στο οποίο δέκα συγγραφείς, ανάμεσα τους και ο Τζ. Κόου, μιλούν για εκείνες τις ιδέες που μένουν για πάντα θαμμένες στο ντουλάπι. Ο Κόου θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνο να αποκαλύψει τέτοιου είδους ιδέες, αφού κάποια στιγμή μπορεί να του φανούν χρήσιμες. Ο Άντριου Ο Χάγκαν θυμάται ότι ως έφηβος προσπάθησε να γράψει ένα άθλιο μυθιστόρημα με τίτλο «On a clear day», το οποίο διάβαζε σε όμορφα κορίτσια για να τα εντυπωσιάσει. «Κατέστρεψα το γούστο τους στη λογοτεχνία», εξομολογείται. Η αφορμή για το άρθρο του Guardian είναι το βιβλίο «My Unwritten Books»  του Τζορτζ Στάινερ . «Ένα βιβλίο που δεν έχει γραφτεί είναι κάτι περισσότερο από μια απουσία. Συνοδεύει το έργο σου σαν ζωντανή σκιά, ειρωνική και θλιμμένη ταυτόχρονα. Είναι μια από τις ζωές που θα μπορούσαμε να έχουμε ζήσει, ένα από τα ταξίδια που δεν κάναμε», σημειώνει ο Στάινερ. Και όπως το ένα φέρνει το άλλο στο Διαδίκτυο, έτσι έπεσα και πάνω σ’ ένα ενδιαφέρον κείμενο του δημοσιογράφου Άντριου Γκάλιξ, που επιχειρεί να παρουσιάσει έναν οδηγό για όσα δεν έχουν γραφτεί και μας μαθαίνει πολλά, όπως για παράδειγμα ότι ο Βίτγκενστάιν επέμενε πως το πλέον σημαντικό κομμάτι του έργου του ήταν αυτό που δεν είχε γράψει.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους

Για ποιους

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

Αυτή είναι η αφιέρωση της Έλσα Μοράντε στο βιβλίο της «Ιστορία».

Η απάντησή τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ