lembos1

Του Δημήτρη Αργασταρά

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και ίσως ένα από τα καλύτερα μυθιστορηματικά ντεμπούτο των τελευταίων ετών υπήρξε το φετινό πρώτο μυθιστόρημα της Charlotte Rogan ''Λέμβος 14''.

Η ιστορία φαίνεται απλή και το σκηνικό στο οποίο πρόκειται να εξελιχθεί η δράση (μέσα σε μία σωσίβια λέμβο) πολύ περιορισμένο, αλλά η Rogan μας παραδίδει ένα κείμενο που πρόκειται να αψηφήσει τις βεβαιότητες και να μας παρασύρει στην δίνη της ρέουσας, λογοτεχνικής γραφής του.

Το πολυτελές υπερωκεάνιο ''Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα'' διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό, από την Αγγλία πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν μια ξαφνική έκρηξη αναγκάζει τους επιβάτες του να το εγκαταλείψουν. Επικρατεί πανικός, το πλοίο παίρνει γρήγορα κλίση, και οι σωσίβιες λέμβοι καθελκύονται στο νερό με μεγάλη προσπάθεια. Μέσα σε μία από αυτές βρίσκεται και η Γκρέις, χάρις στην αποφασιστικότητα του συζύγου της, μαζί με 39 ακόμη επιβάτες (από τους οποίους οι 31 γυναίκες). Με αρχηγό έναν έμπειρο ναύτη, τον κ. Χάρντι, καταφέρνουν να απομακρυνθούν από τα συντρίμμια του ναυαγίου, αποκρούοντας ή αδιαφορώντας για όσους άλλους συναντούν στην θάλασσα, αλλά απέχουν ακόμη πολύ από την διάσωση. Στην πραγματικότητα, η οδύσσειά τους μόλις τώρα ξεκινά.

Στην αρχή του μυθιστορήματος συναντάμε την Γκρέις, συνοδευμένη από μία ομάδα δικηγόρων, να υποβάλλεται σε δίκη για το χρονικό διάστημα που πέρασε μέσα στην σωσίβια λέμβο. Απ' ότι φαίνεται, υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία. Πώς αυτή και άλλες δύο ακόμη επιβαίνουσες κατάφεραν να επιβιώσουν; Τι συνέβη σε εκείνους που χάθηκαν; Πώς πέθανε ο κύριος Χάρντι; Κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την υπεράσπισή της, η Γκρέις γράφει ένα ''ημερολόγιο'', μια γραπτή αφήγηση μέρα με την μέρα, για όσα συνέβησαν τις τρεις βδομάδες που παράδερναν στην θάλασσα. Έτσι θα γνωρίσουμε τους ετερόκλητους χαρακτήρες που βρέθηκαν στην Λέμβο 14, έναν μικρόκοσμο της κοινωνίας από την οποία προέρχονται τα μέλη της –βρισκόμαστε στα 1914 και στις αρχές του παγκοσμίου πολέμου– αλλά και την ίδια την αφηγήτρια.

Ο χαρακτήρας της Γκρέις Γουίντερ, μιας νεαρής κοπέλας 22 ετών που παντρεύτηκε και έμεινε χήρα μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, έτσι όπως σκιαγραφείται μέσα από την ειλικρινή και ταυτόχρονα αμφίσημη αφήγησή της, είναι ένα από τα πιο δυνατά ατού του μυθιστορήματος. Η Γκρέις γνωρίζει από τις κακουχίες της ζωής και τα γυρίσματα της τύχης. Το πρώτο ναυάγιο της ζωής της συνέβη με την επιχειρηματική χρεοκοπία του πατέρας της, την επακόλουθη αυτοκτονία του και την τρέλα της μητέρας της. Έτσι, ενώ το μέλλον της φαινόταν εξασφαλισμένο και σίγουρο, τώρα θα έπρεπε να παλέψει για να το κερδίσει. Σε αντίθεση με την αδερφή της, που φεύγει για να δουλέψει ως κουβερνάντα, η Γκρέις επιλέγει το ξελόγιασμα ενός νεαρού και πλούσιου τραπεζικού υπαλλήλου. Το ότι εκείνος είναι ήδη αρραβωνιασμένος δεν έχει μεγάλη σημασία, ερωτεύονται γρήγορα και ειλικρινά, παντρεύονται και φεύγουν για το ταξίδι του μέλιτος. Ο Χένρι προσφέρει ξανά στην Γκρέις τις πολυτέλειες που για μια στιγμή φάνηκε πως θα στερούνταν, ώσπου έρχεται το ναυάγιο για να ανατρέψει πάλι τα πάντα.

Καθώς η Γκρέις μας διηγείται το χρονικό των ημερών στην Λέμβο 14 γίνεται φανερό ότι η μνήμη της σχετικά με τα γεγονότα μπορεί να είναι αμφισβητήσιμη. Υπάρχουν μικρές ενδείξεις και αμυδρές υπόνοιες που μπορούν να οδηγήσουν τις σκέψεις των αναγνωστών σε διάφορες κατευθύνσεις. Από την άλλη, έτσι κι αλλιώς, η ατέρμονη αναμονή και ο φόβος του θανάτου μέσα στην σωσίβια λέμβο γίνονται ένας παραμορφωτικός καθρέπτης για κάθε μικρή λεπτομέρεια, και δεν θα αργήσουν να σχηματιστούν συμμαχίες και έχθρες ανάμεσα στους επιβάτες.

Καθώς οι μέρες περνούν, η ζωή του κάθε επιβάτη της λέμβου έρχεται αντιμέτωπη με τα όριά της, όπως επίσης και με τα θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής γενικά. Η ύπαρξή ή όχι του Θεού, η δυνατότητα εμπιστοσύνης ή εξαπάτησης των άλλων, οι μηχανισμοί της μνήμης και της λήθης, η ανάληψη των ευθυνών μας και η διαχείριση των αδυναμιών, η θέληση για επιβίωση και οι ηθικές επιλογές που μπορούν να γίνουν υπό ακραίες συνθήκες, είναι ζητήματα που εξετάζονται με τρόπο στοχαστικό και εύστοχο, αναδεικνύοντας την δεξιοτεχνία της Rogan στο χειρισμό πολύπλοκων θεμάτων με τρόπο απλό, ευφυή και ανθρώπινο.

Τελικά, η ''Λέμβος 14'' της Charlotte Rogan είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα χαρακτήρων και μυστηρίου, ένα πολύπλοκο παζλ της προσωπικότητας μιας γυναίκας αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας. Ένα βιβλίο που εξερευνά την ηθική αμφισημία, την ανθρώπινη φύση και την ψυχολογία της χειραγώγησης, και την ίδια στιγμή μας προσφέρει ένα κείμενο γνήσιας λογοτεχνικής απόλαυσης.

argastaras@yahoo.gr

lembos2

Λέμβος 14
Charlotte Rogan
Μτφ: Αναστασία Καλλιοντζή
Διόπτρα 2012, σελ. 315

politeia_order

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

Για τη συλλογή διηγημάτων της Άλα Γκορμπουνόβα, «Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» (μτφρ. Ξένια Καλαϊτζίδου, εκδ. Καστανιώτη), «οι δύο πρώτες μετασοβιετικές δεκαετίες αποδίδονται με εκπλήσσουσα ζωντάνια, ευθυβολία, ποιητικίζουσα γλώσσα κι ένα ιδιάζον μείγμα τρυφερότητας και σκληρότητας». 

...
«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

Για το μυθιστόρημα του Γκαέλ Φάιγ (Gaël Faye) «Τζακαράντα» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Δεκατετράχρονος επιζών της γενοκτονίας των Τούτσι. © Unicef

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου

Ο ...

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

Για το μυθιστόρημα του Γιούρι Φέλσεν (Juri Felsen) «Πλάνη» (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Θαυμάζω τους δημιουργούς που σε πείσμα της εποχής και των αντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτισμικά» της Παναγιώτας Παπανικολάου (κριτική) – Σκέψεις και ιδέες για την τέχνη και τον πολιτισμό

«Πολιτισμικά» της Παναγιώτας Παπανικολάου (κριτική) – Σκέψεις και ιδέες για την τέχνη και τον πολιτισμό

Για τη συλλογή μελετών της Παναγιώτας Μ. Παπανικολάου «Πολιτισμικά – Μελέτες και άρθρα για την τέχνη και τον πολιτισμό» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. 

Γράφει ο Πέτρος Γκοσιόπουλος

...
5 λεπτά με τον Βίκτωρα Ψευτάκη: «Γράφοντας ήθελα να σταθώ στην τρυφερότητα των ανθρώπων»

5 λεπτά με τον Βίκτωρα Ψευτάκη: «Γράφοντας ήθελα να σταθώ στην τρυφερότητα των ανθρώπων»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Βίκτωρ Ψευτάκης για το μυθιστόρημά του «Ό,τι σε κάνει να ξεχνάς» (εκδ. Στερέωμα). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό...

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Η Μάρα Ανδρέου μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «Στα υστερόγραφα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ