Jean Jacques Rousseau

Για τη σχεδόν ταυτόχρονη έκδοση στα ελληνικά του τελευταίου βιβλίου του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ [Jean-Jacques Rousseau] «Οι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού περιπατητή» (εκδ. Έφη Κορομηλά, εκδ. Printa) και «Ρεμβασμοί του μοναχικού περιπατητή» (μτφρ. Θάνος Σαμαρτζής, εκδ. Δώμα). Kεντρική εικόνα: ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ στην Ελβετία. Πίνακας του Francois Boucher. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Μόνος, μακριά από το αγριεμένο πλήθος που τόσο τον πλήγωσε, του τσάκισε κάθε προοπτική ελπίδας και τον τοποθέτησε με βιαιότητα στην άκρη του κοινωνικού ρεύματος, ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, ήδη στα 65 του, πραγματοποιεί ένα εσωτερικό ταξίδι αναζητώντας την πληρότητα, τη γλυκύτητα και κυρίως την οδό για να φύγει ενάρετος απ΄ αυτή τη ζωή.

Έχουν προηγηθεί στη ζωή του γεγονότα που του προκάλεσαν οδύνη και σκότισαν τη ψυχή του. Κύρια αιτία ήταν οι ομόθυμες επιθέσεις που δέχθηκε όταν εξέδωσε το έργο Αιμίλιος ή Περί παιδείας. Αμέσως το βιβλίο τέθηκε εκτός κυκλοφορίας άμα τη εμφανίσει του. Η επίσημη Εκκλησία τον έθεσε εκτός των κόλπων της, κινδύνευσε με φυλάκιση, ενώ και οι μέχρι πρότινος συνοδοιπόροι του, Διαφωτιστές, του γύρισαν την πλάτη.

doma rousseau oi remvasmoi enos monaxikou paripathth

Όλα αυτά συμβαίνουν το 1762, λίγο πριν ο Ρουσσώ γράψει το μνημειώδες Κοινωνικό συμβόλαιο. Ακολουθεί μια αναγκαστική φυγή προς διάφορες κατευθύνσεις. Ο Ρουσσώ μοιάζει με άρριζο δέντρο. Δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά.

Από το πριγκιπάτο του Νετασέλ θα μεταβεί στη λίμνη Μπιέν, ενώ στη συνέχεια θα βρει καταφύγιο στην οικεία του David Hume στο Λονδίνο. Όταν οι σχέσεις των δύο ανδρών θα φτάσουν σε απροχώρητο βαθμό ασυνενοησίας, ο Ρουσσώ θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη Γαλλία με ψευδώνυμο.

Εκεί θα ζήσει ως φυγάς πηγαίνοντας από πόλη σε πόλη και βρίσκοντας πάντα έναν αγαθό προστάτη να τον συντρέξει. Μέσα σ’ αυτή την αδιάκοπη ταραχή δίχως ανάπαυση και με τον ίδιο να πιστεύει πως έχει πέσει θύμα μιας ολόκληρης πλεκτάνης, αντί να παραφρονήσει, θα ξεκινήσει να καταγράφει τα εσωτερικά πεδία του, εκείνες τις οικείες δυνάμεις που κρύβονταν μέσα του και τώρα υπό μορφή ρέμβης και αναστοχασμού ξεπηδούν αβίαστα.

Λυτρωτικό ανάγνωσμα 

Οι δέκα ονειροπολήσεις που συγκροτούν το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκαν την περίοδο που ο Ρουσσώ κατοικούσε στο πάρκο του μαρκήσιου ντε Ζιραντέν, στην Ερμενονβίλ. Η φιλοσοφική, η λογοτεχνική, αλλά η ειλικρινής αυτοβιογραφική διάθεση του βιβλίου το καθιστούν ακόμη και στις μέρες μας ένα πέρα για πέρα άξιο και λυτρωτικό ανάγνωσμα.

Μπορεί η πρόθεση του Ρουσσώ να ήταν ξεκάθαρα προσωπική και όχι συλλογική, σε αντίθεση με τον Μονταίνιο που ακολούθησε αντίστροφη λογική, ωστόσο, τελικά, όλη αυτή η πορεία αυτοπραγμάτωσης του Γάλλου στοχαστή αποδεικνύεται πως ήταν μια αβρή χειρονομία προς τους ανθρώπους. Σαν να τους (μας) έδειχνε τον τρόπο της αυτοανάλυσης.

printa rousseau oi oneiropolhseis enos moxakikoy parhpathth

Τούτο θα είναι το τελευταίο βιβλίο του Ρουσσώ, το δικό του ύστατο χαίρε. Δεν θα προλάβει, δε, να το δει τυπωμένο, καθώς θα εκδοθεί μετά θάνατον, το 1782.

Συναισθηματική μνήμη 

Με τη χρήση της συναισθηματικής μνήμης, ο Ρουσσώ αρνείται να αναζητήσει νέες γνώσεις και νέα επιτεύγματα. Αρκείται στην εμπειρία που έχει αποκομίσει ως τώρα, γνωρίζοντας, βέβαια, με περισσή πικρία πως στην ηλικία του αυτή η εμπειρία δεν θα του φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.

Ο λόγος του Ρουσσώ είναι ταυτόχρονα ποιητικός και ανεπιτήδευτος. Στοχαστικός, αλλά και απροσχεδίαστος. Αφήνεται στις εντυπώσεις της στιγμής, οι οποίες όμως υπόκεινται σε μια θαυμαστή οργάνωση καθώς καταγράφονται από τον συγγραφέα-δημιουργό τους.

Ο λόγος του Ρουσσώ είναι ταυτόχρονα ποιητικός και ανεπιτήδευτος. Στοχαστικός, αλλά και απροσχεδίαστος. Αφήνεται στις εντυπώσεις της στιγμής, οι οποίες όμως υπόκεινται σε μια θαυμαστή οργάνωση καθώς καταγράφονται από τον συγγραφέα-δημιουργό τους. Είναι ο λόγος μιας φωνής που δεν θέλει να σωπάσει παρά το γεγονός ότι οι συγκαιρινοί του, όλοι όσοι περιτριγυρίζουν τον Ρουσσώ, επιθυμούν να του κλείσουν το στόμα.

Τον αποξενώνουν, του επιτίθενται, αλλά εκείνος απαντάει πως τώρα που βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου δεν περιμένει τίποτα και καμία ελπίδα δεν του έχει απομείνει, αισθάνεται πλέρια ελεύθερος να συνομιλήσει με τον εαυτό του, να αποδεχθεί τις αντιφάσεις του, να παραμείνει ακηδεμόνευτος, να μην υποκύψει στις απειλές και με τη βοήθεια του αγαπημένου του Πλουτάρχου να καταφέρει να αντιμετωπίσει την κακία των διωκτών του.

Το ευτύχημα της μοναξιάς 

Για τον Ρουσσώ είναι ευτύχημα ότι βρίσκεται μακριά από την καθημερινή τύρβη του Παρισιού που γι’ αυτόν είναι το συνώνυμο της αποξένωσης. Αντίθετα με το τι πιστεύουν οι αρνητές του, η πλήρης απομόνωση και η μοναξιά όχι μόνο δεν γίνονται δεκτές από τον Γάλλο στοχαστή ως επονείδιστες τιμωρίες, αλλά ως πηγή ευτυχίας.

Στο δίπολο φύση/πόλη, απαντάει πως η αυθεντικότητα βρίσκεται μακριά από την αστική ζωή. Γι’ αυτό και δεν ταυτίζει τον πολιτισμό με την συνεχιζόμενη πρόοδο (άποψη των Διαφωτιστών), αλλά με την επιστροφή στην αγαθή πρώτη οικία του ανθρώπου: τη φύση. Αυτή η διάθεση, τόσο κοντά στους Ρομαντικούς, οδηγεί τον Ρουσσώ με μια προσωπική αυτάρκεια. Σε σημείο που να μην χρειάζεται κανέναν τριγύρω του έτσι ώστε να βρει κίνητρο ή αφορμή να καταδυθεί στα βάθη του εαυτού του.

Με αυτό το βιβλίο ο Ρουσσώ γίνεται εισηγητής μιας στοχαστικής αυτοβιογραφίας που θα την δούμε να αναπτύσσεται ακόμη και στις μέρες μας. Μήπως τι άλλο είναι η autofiction από τη μετεξέλιξη αυτού που πράττει ο Ρουσσώ.

Υπό άλλο πρίσμα ο Ρουσσώ συνδιαλέγεται με τον Μονταίνιο (έστω και αν η πρόθεσή τους είναι διαφορετική), τον Πασκάλ και τον Ντεκάρτ. Σε αντίθεση με εκείνους που καταγράφουν τις σκέψεις, τους στοχασμούς ή τις δοκιμές τους, ο Ρουσσώ καταθέτει τις ονειροπολήσεις του.

Όλο το βιβλίο, στην ουσία του, είναι μια μορφή αυτοθεραπείας του συγγραφέα με σκοπό (κι αυτό θα έλεγε κανείς είναι μια καταστατική αρχή του βιβλίου) την αναζήτηση και την προσέγγιση της ευτυχίας.

Το απόσταγμα, δηλαδή, εκείνων των στιγμών της ημέρας που μόνος με τον εαυτό του αποτραβιέται από τη στενωπό στην οποία έχει περιπέσει η ζωή του, ξεχνάει ολότελα τους οικτιρμούς του πλήθους και μέσα σε καθεστώς ελευθερίας αφήνει τον εαυτό του να συναντήσει τον… εαυτό του.

Όλο το βιβλίο, στην ουσία του, είναι μια μορφή αυτοθεραπείας του συγγραφέα με σκοπό (κι αυτό θα έλεγε κανείς είναι μια καταστατική αρχή του βιβλίου) την αναζήτηση και την προσέγγιση της ευτυχίας. Αυτό είναι το ύψιστο που αποζητάει ο Ρουσσώ μέσα από τους ρεμβασμούς του. Αυτό που η κοινωνία προσπάθησε να του κλέψει, ο ίδιος το βρίσκει σε πλεονάζουσα μορφή εντός του και το αφήνει να ξεχειλίσει με αγαλλίαση.

Οι δύο ελληνικές εκδόσεις 

Το εκδοτικό αποτύπωμα αυτού του βιβλίου ήρθε στα ελληνικά εις διπλούν. Με ελάχιστες μέρες διαφορά, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Printa και τις εκδόσεις Δώμα. Αμφότερα τα βιβλία έχουν κατατοπιστικά επίμετρα για τον αναγνώστη που δεν γνωρίζει εξαρχής τι ήταν αυτό που κινητοποίησε τον Ρουσσώ να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο.

Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εξαιρετικές μεταφράσεις, καίτοι διαφορετικές μεταξύ τους. Προσωπική άποψη, άρα δεν επιθυμεί να έχει τη δύναμη θέσφατου: η μετάφραση του Θάνο Σαμαρτζή (στην έκδοση του Δώματος) είναι πιο ποιητική σε σχέση με εκείνη της Έφης Κορομηλά (στις εκδόσεις Printa), η οποία όμως με τη σειρά της στέκεται σε υψηλό επίπεδο.

*Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 


Απόσπασμα από το βιβλίο «Ρεμβασμοί του μοναχικού περιπατητή»

Ό,τι είναι έξω από μένα μου είναι πλέον ξένο. Δεν έχω πια σ’ αυτό τον κόσμο ούτε συνανθρώπους, ούτε ομοίους, ούτε αδερφούς. Βρίσκομαι στη γη σαν σ’ έναν ξένο πλανήτη όπου έπεσα από εκεί που ζούσα. Ό,τι διακρίνω γύρω μου με πληγώνει και μου σπαράζει την καρδιά. Κι αν στρέψω τα μάτια μου στα πράγματα που μ’ αγγίζουν και με περιβάλλουν, βρίσκω μονάχα αντικείμενα περιφρόνησης κι αγανάκτησης, ή πόνου και στεναχώριας. Ας αποδιώξω λοιπόν απ’ το πνεύμα μου όλα τα πράγματα τα επώδυνα, που η ενασχόληση μαζί τους μόνο τραυματική κι ανώφελη μπορεί να είναι» (σελ. 59).

Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού περιπατητή»

«Ανάμεσα στα λιγοστά βιβλία που διαβάζω ακόμη πότε πότε, αυτό που με ενδιαφέρει και με ωφελεί περισσότερο είναι ο Πλούταρχος. Ήταν το πρώτο ανάγνωσμα της παιδικής μου ηλικίας, θα είναι το τελευταίο των γηρατειών μου• είναι ο μοναδικός σχεδόν συγγραφέας που δεν διάβασα ποτέ χωρίς να αποκομίσω κάποιο όφελος. Προχθές διάβασα στα Ηθικά του την πραγματεία ‘’Πως άν τις υπ’ εχθρών ωφελοίτο’’. Την ίδια μέρα, τακτοποιώντας κάποια φυλλάδια που μου είχαν στείλει οι συγγραφείς τους, έπεσα πάνω σ’ ένα από τα έντυπα του αβά Ροζιέ, στον τίτλο του οποίου είχε βάλει τούτα τα λόγια: Vitam vero impendenti, Ροζιέ».

 politeia deite TA vivlia 250Χ102 ARISTERA

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προφητεία» (1976).

Γράφει η Φανή Χατζή

Μετά από αρκετά χρόνια που παρέ...

«Εμείς» του Μανουέλ Βίλας (μυθιστόρημα) – Τα όρια της αντοχής απέναντι στην αμετάκλητη απώλεια

«Εμείς» του Μανουέλ Βίλας (μυθιστόρημα) – Τα όρια της αντοχής απέναντι στην αμετάκλητη απώλεια

Για το μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Μανουέλ Βίλας «Εμείς» (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Εικόνα: Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της ισπανικής έκδοσης.

Γράφει η Μάρω Κακαβέλα

Το μυθιστόρημα ...

«Χειρόγραφο που βρέθηκε στη Θαραγόθα» του Γιαν Ποτότσκι (μυθιστόρημα) – Το βιβλίο του Πολωνού κόμη που βγήκε μέσα από τον λαβύρινθο των ιστοριών

«Χειρόγραφο που βρέθηκε στη Θαραγόθα» του Γιαν Ποτότσκι (μυθιστόρημα) – Το βιβλίο του Πολωνού κόμη που βγήκε μέσα από τον λαβύρινθο των ιστοριών

Για το μυθιστόρημα του Γιαν Ποτότσκι (Jan Potocki, 8 Μαρτίου 1761 – 23 Δεκεμβρίου 1815) «Χειρόγραφο που βρέθηκε στη Θαραγόθα» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα: Προσωπογραφία (1785) του Ποτότσκι από τον Άντον Γκραφ (1736-1813).

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εκδόσεις Κίχλη διοργανώνουν εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καχτίτση στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2026, στις 20:00, το ...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προφητεία» (1976).

Γράφει η Φανή Χατζή

Μετά από αρκετά χρόνια που παρέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ