colombian prison

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγκο Γκαμπόα [Santiago Gamboa] «Colombian Psycho» (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου, εκδ. Διόπτρα). Kεντρική εικόνα: κρατούμενοι σε κολομβιανή φυλακή ©  Daniel Vanderkin.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Χώρα χαμένη από καιρού, χώρα βουτηγμένη στο αίμα, τη διαφθορά, το εμπόριο ναρκωτικών και τις παραστρατιωτικές ομάδες που λειτουργούν ως οιονεί καθεστωτικοί οργανισμοί. Χώρα που η ενοχή πληρώνεται εύκολα και η ανοχή είναι ανταλλάξιμη στο καθημερινό χρηματιστήριο φτηνών αξιών (όταν πρόκειται για ανθρώπους).

dioptra gamboa colombian psycho

Αν διαβάσει κανείς με προσοχή τα μυθιστορήματα της νέας γενιάς των Κολομβιανών συγγραφέων θα αποκτήσει μια εντελώς άλλη εικόνα από εκείνη τη μυστηριακή και ονειρική που μάς πρόσφερε για χρόνια ο μαγικός ρεαλισμός του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Σκληρή αλήθεια

Ο Σαντιάγκο Γκαμπόα είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση συγγραφέα που στα βιβλία του δεν διστάζει να φέρει τους συμπατριώτες του μπρος στον καθρέφτη της αλήθειας και να τους δείξει το πραγματικό πρόσωπο της χώρας τους.

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, τα μυθιστορήματά του δεν είναι απλά πολιτικά νουάρ που προσφέρονται για αναγνωστική διασκέδαση. Αντίθετα, λειτουργούν με τη δύναμη ενός ντοκουμέντο που μπορεί να έχει ενδυθεί με το «ρούχο» της μυθοπλασίας, εντούτοις κουβαλούν πολύ μεγάλη δόση (σκληρής) αλήθειας που έχει μπολιαστεί με την κατακρήμνιση της Κολομβίας και τη μετατροπή της για χρόνια σε αγρό αίματος (αθώου και μη).

Στο νέο του μυθιστόρημα Colombian psycho (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου, εκδ. Διόπτρα), τίτλος-δάνειο από το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Μπρεντ Ίστον Έλις American Psycho που όταν είχε εκδοθεί είχε ταράξει τα νερά της αμερικανικής κοινωνίας με την ωμότητά του, ο Γκαμπόα πιάνει το νήμα από το προηγούμενο μυθιστόρημά του Η νύχτα θα είναι μεγάλη (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου, εκδ. Διόπτρα) και το τεντώνει όσο δεν πάει.

Γνωστοί ήρωες

Καταρχάς ξαναφέρνει στο προσκήνιο τους δύο βασικούς ήρωες αυτού του μυθιστορήματος: τον εισαγγελέα ειδικών ερευνών Έντιλσον Χουτσινιαμούι και τη δαιμόνια δημοσιογράφο Χουλιέτα Λεζάμα.

Για άλλη μια φορά θα βρεθούν μπροστά σε έναν πυκνό ιστό αράχνης, πάνω στον οποίο έχουν παγιδευτεί θύματα, θύτες, πληρωμένοι δολοφόνοι, διεφθαρμένοι πολιτικοί, παραστρατιωτικοί που δεν επιθυμούν να κατεβάσουν τα όπλα τους, φασίζοντες ιδεολόγοι, προδότες και κάθε καρυδιάς καρύδι που συνιστά τη σύγχρονη εκδοχή της Κολομβίας.

Μπορεί επισήμως ο απηνής Εμφύλιος πόλεμος να έχει τερματιστεί, αλλά τα επίχειρά του (μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών) συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα, που όπως λέει ο Γκαμπόα «Αυτό που χαρακτηρίζει τούτη τη βίαιη και ελεεινή δημοκρατία είναι η ορφάνια».

Μπορεί επισήμως ο απηνής Εμφύλιος πόλεμος να έχει τερματιστεί, αλλά τα επίχειρά του (μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών) συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα, που όπως λέει ο Γκαμπόα «Αυτό που χαρακτηρίζει τούτη τη βίαιη και ελεεινή δημοκρατία είναι η ορφάνια».

Όλα ξεκινούν όταν σε μια πλούσια συνοικία, εν μέσω βροχής, βγαίνουν από το χώμα που ήταν θαμμένα κάποια ανθρώπινα άκρα. Πρόκειται για έναν φρικτό ακρωτηριασμό; Πολύ πιθανό, έως τη στιγμή που θα αποδειχθεί ότι ανήκουν σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη φυλακή για επίθεση στη γυναίκα του (την έκαψε με οξύ), τον Μάρλον Χάιρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωντανό κολόβωμα.

Μόνο που δεν αξίζει να τον λυπηθείς (ο ίδιος προσπαθεί να μεταμεληθεί μέσω της θρησκείας), καθώς στην καμπούρα του υπάρχουν κάμποσες αμαρτίες.

Λίγο καιρό μετά, βρίσκεται διαμελισμένος μέσα στο διαμέρισμά του ένας ακραίος Αργεντινός ιδεολόγος με φασίζουσες απόψεις που ονειρεύεται να ξεπαστρέψει όλα τα ακάθαρτα στοιχεία της Λατινικής Αμερικής έτσι ώστε να γίνει ξανά επίγειος παράδεισος για τους αυτόχθονες. Το όνομα αυτού: Κάρλος Μέλινγκερ.

Μόνο που οι νεκροί και οι μακάβριοι διαμελισμοί δεν τελειώνουν εδώ. Όσο ο Χουτσινιαμούι και Η Λεζάμα ψάχνουν τους αρμούς που ενώνουν αυτές τις δύο υποθέσεις ολοένα και περισσότερο πέφτουν σε ένα πηγάδι ερωτημάτων.

Ο Γκαμπόα σκοτώνει τον… Γκαμπόα

Αυτό θα βαθύνει ακόμη περισσότερο όταν στην υπόθεση θα εμπλακεί και ο… Σαντιάγκο Γκαμπόα. Ναι, ο συγγραφέας γίνεται ήρωας του βιβλίου του, καθώς όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Μπογκοτά τα είχε γράψει σε ένα παλαιότερο βιβλίο του.

Γνώριζε καταστάσεις και πρόσωπα; Είχε μαντικές ικανότητες; Έπεσε απλώς στη συγκυρία; Μαθαίνουμε ότι συναντήθηκε κάποια στιγμή με τον Μέλινγκερ στο Παρίσι κι έκτοτε αποφάσισε να βάλει μπρος ένα μυθιστόρημα που θα ήταν κυρίως μυθοπλασία. Φευ, αυτού θα του στοιχίσει τη ζωή.

santiago gamboa

Ο Σαντιάγκο Γκαμπόα γεννήθηκε το 1965 στην Μπογκοτά. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Paginas de vuelta, Perder es cue-ction de metodo» –γυρίστηκε σε ταινία από τον σκηνοθέτη Σέρχιο Καμπρέρα και έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο «Το να χάνεις είναι ζήτημα μεθόδου», εκδ. Opera). Tο μυθιστόρημα «El sindrome de Ulises» ήταν φιναλίστ για το βραβείο Romulo Gallegos, για το βραβείο Medicis για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα στη Γαλλία και για το βραβείο Casino de Povoa στην Πορτογαλία), «Hotel Pekin» και «Necropolis» (βραβείο La Otra Orilla). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες.

Ο μεταμοντέρνος θάνατος του συγγραφέα συμβαίνει στο μυθιστόρημα του Γκαμπόα και είναι άγριος και αιματηρός. Τα φαντάσματα έχουν βγει έξω και κυκλοφορούν στους δρόμους της Μπογκοτά. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ένας καθηγητής ονόματι Χουάν Λουίς Γκόμεζ που χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα το πραγματικό όνομα του ποιητή Πάμπλο Νερούδα (Λόμπσανγκ Γκουατάμα Νεφταφλί).

Ένας, ας πούμε, ιδεολόγος και προστάτης του Αμαζονίου που με τη σειρά του κρύβει κάμποσες κρυφές πτυχές που θα αποδειχθούν στο τέλος.

Ο εγκέφαλος

Ποιος εγκέφαλος ενορχηστρώνει όλους αυτούς τους θανάτους; Ποιος σκότωσε μια φυλακισμένη με διπλή προσωπικότητα που γνώριζε πράγματα; Ποιος αποπειράθηκε να σκοτώσει την Χουλιέτα Λεζάμα; Ποιος κυνηγάει, πλέον, τον Γκόμεζ που προσπαθεί να ξεφύγει στις ΗΠΑ μέσω Παναμά με ένα εκατομμύριο δολάρια ανά χείρας;

Ο Γκαμπόα δεν αποστρέφει το βλέμμα από τη σκληρή πραγματικότητα της χώρας του, όπως δεν το έκανε και στο μυθιστόρημα Η νύχτα θα είναι μεγάλη όπου ενέπλεξε τις τοπικές εκκκλησίες για τη μάχη χαρακωμάτων που δίνουν έτσι ώστε να διατηρήσουν την εξουσία τους και κατ’ επέκταση να έχουν πρόσβαση σε ναρκωτικά και χρήματα.

Εδώ εμπλέκονται πολιτικοί ταγοί που λειτουργούν ως μαφιόζοι, υψηλόβαθμα στελέχη της εκκλησίας που μετέχουν ενεργά σε παράνομες δραστηριότητες και παραστρατωτικοί που με τη δύναμη των όπλων και τις στυγνές δολοφονίες αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο των «εκκαθαρίσεων».

Πρόκειται για μια κοινωνία που νοσεί βαθύτατα, μάς λέει ευθέως ο Γκαμπόα, με εξαίρεση τους απλούς ανθρώπους που πληρώνουν τους φόρους, δουλεύουν καθημερινά, φοβούνται για τη ζωή τους και μοιάζουν ανίσχυροι να τα βάλουν με τα καρτέλ, τις σφαίρες και την ανυποληψία της πολιτικής ηγεσίας.

Χρειάζεται να έχει κανείς σθένος και εσωτερική δύναμη για να γράψει ένα τέτοιο επικό και συνάμα σκοτεινό μυθιστόρημα κι ως φαίνεται ο Γκαμπόα διαθέτει σε πλησμονή και τα δύο χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται να έχει κανείς σθένος και εσωτερική δύναμη για να γράψει ένα τέτοιο επικό και συνάμα σκοτεινό μυθιστόρημα κι ως φαίνεται ο Γκαμπόα διαθέτει σε πλησμονή και τα δύο χαρακτηριστικά. Το βιβλίο είναι ένα ηχηρό χαστούκι και δεν χρειάζεται να είναι κανείς Κολομβιανός για να το αισθανθεί, καθώς βλέπει μπροστά στα μάτια του να ξεδιπλώνεται το φαιό ποτάμι που καλύπτει μια ολόκληρη χώρα με την αποφορά του.

Όσο για τους δύο κεντρικούς ήρωες, με το δονκιχωτικό τους έργο μάς υπενθυμίζουν πως όχι μόνο μπορεί κανείς να σωθεί αν πέσει στον λάκκο των λεόντων, αλλά είναι σε θέση (με τη δύναμη της αλήθειας και της δικαιοσύνης) να βάλει τα άγρια θηρία στο κλουβί. Είναι πολύ πιθανό (και ευκταίο) να τους ξαναδούμε σε κάποια μελλοντική περιπέτεια που θα σκαρώσει ο Γκαμπόα. Η πολύ καλή μετάφραση ανήκει στην Δήμητρα Σταυρίδου).

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

«Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» της Άλα Γκορμπουνόβα – Μυθολογικοί κατακλυσμοί και μετασοβιετικές πραγματικότητες

Για τη συλλογή διηγημάτων της Άλα Γκορμπουνόβα, «Τέλος του κόσμου, αγάπη μου» (μτφρ. Ξένια Καλαϊτζίδου, εκδ. Καστανιώτη), «οι δύο πρώτες μετασοβιετικές δεκαετίες αποδίδονται με εκπλήσσουσα ζωντάνια, ευθυβολία, ποιητικίζουσα γλώσσα κι ένα ιδιάζον μείγμα τρυφερότητας και σκληρότητας». 

...
«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

«Τζακαράντα» του Γκαέλ Φάιγ (κριτική) – Η γενοκτονία των Τούτσι και το διαγενεακό τραύμα στη λογοτεχνία

Για το μυθιστόρημα του Γκαέλ Φάιγ (Gaël Faye) «Τζακαράντα» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Δεκατετράχρονος επιζών της γενοκτονίας των Τούτσι. © Unicef

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου

Ο ...

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

«Πλάνη» του Γιούρι Φέλσεν (κριτική) – Το μυθιστόρημα του «Ρώσου Προυστ» για τη γλώσσα και τον έρωτα

Για το μυθιστόρημα του Γιούρι Φέλσεν (Juri Felsen) «Πλάνη» (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Θαυμάζω τους δημιουργούς που σε πείσμα της εποχής και των αντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτισμικά» της Παναγιώτας Παπανικολάου (κριτική) – Σκέψεις και ιδέες για την τέχνη και τον πολιτισμό

«Πολιτισμικά» της Παναγιώτας Παπανικολάου (κριτική) – Σκέψεις και ιδέες για την τέχνη και τον πολιτισμό

Για τη συλλογή μελετών της Παναγιώτας Μ. Παπανικολάου «Πολιτισμικά – Μελέτες και άρθρα για την τέχνη και τον πολιτισμό» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. 

Γράφει ο Πέτρος Γκοσιόπουλος

...
5 λεπτά με τον Βίκτωρα Ψευτάκη: «Γράφοντας ήθελα να σταθώ στην τρυφερότητα των ανθρώπων»

5 λεπτά με τον Βίκτωρα Ψευτάκη: «Γράφοντας ήθελα να σταθώ στην τρυφερότητα των ανθρώπων»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Βίκτωρ Ψευτάκης για το μυθιστόρημά του «Ό,τι σε κάνει να ξεχνάς» (εκδ. Στερέωμα). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό...

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Η Μάρα Ανδρέου μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «Στα υστερόγραφα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ