john maxwell coetzee

Για το νέο μυθιστόρημα του νομπελίστα Τζ. Μ. Κούτσι [John Maxwell Coetzee], «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Διόπτρα), μια ερωτική ιστορία με απρόσμενες υπαρξιακές και φιλοσοφικές αντηχήσεις.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Δεν είναι μονάχα οι κορυφαίες περγαμηνές του που αναδεικνύουν τον Νοτιοαφρικανό Τζον Μάξγουελ Κούτσι ή Κουτσί σε κορυφαίο συγγραφέα των τελευταίων πενήντα χρόνων. Πράγματι, είναι ο πρώτος πεζογράφος στον κόσμο που τιμήθηκε με δύο βραβεία Booker και στη συνέχεια με το Νόμπελ Λογοτεχνίας – που ως γνωστόν δίνεται για το σύνολο του έργου. Είναι ταυτόχρονα ο μοναδικός συγγραφέας που δεν παραβρέθηκε να παραλάβει κανένα από τα δύο αυτά Booker κι επίσης ο μοναδικός, αν δεν μου έχει διαφύγει κάτι, που δεν εκφώνησε λόγο στην Σουηδική Ακαδημία αλλά τους διάβασε ένα… διήγημα. Μια μυθοπλασία.

Τα σπουδαία μυθιστορήματά του, κι είναι αρκετά αυτά, όπως το Περιμένοντας του Βαρβάρουςή το Βίος και Πολιτεία του Μάικλ Κ, Η εποχή του σιδήρου ή Η ατίμωση, δεν διαβάζονται χωρίς ένα σφίξιμο στο στομάχι και αφήνουν για καιρό το βαθύ αποτύπωμά τους στην καρδιά και στην ψυχή του αναγνώστη. Άλλα βιβλία του, ειδικά κάποια μετά το Νόμπελ (κι ενώ στο μεταξύ ο συγγραφέας έχει αφήσει τη Νότια Αφρική και έχει εγκατασταθεί στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας) διακρίνονται από αλαφράδα και παιγνιώδη διάθεση, από διακριτική ειρωνεία – ήρεμη σοφία, θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει. Τα μεταμοντέρνα παιχνίδια με τη φόρμα –βλ. Ελίζαμπεθ Κοστέλο, Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς κ.ά–, όπως και οι ειρωνική χρήση της αυτομυθοπλασίας –Θέρος κ.ά.– , γίνονται πιο ορατά, αλλά πότε το συγγραφικό σχέδιο δεν εξαντλείται σε αυτά.

Σε τούτο το τελευταίο του λογοτεχνικό έργο, μια εκτενή νουβέλα ή ένα ευσύνοπτο μυθιστόρημα, ο συγγραφέας, στα ογδόντα τρία του χρόνια πλέον, ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στις διαχρονικές ποιότητες της γραφής του.

Σε τούτο το τελευταίο του λογοτεχνικό έργο, μια εκτενή νουβέλα ή ένα ευσύνοπτο μυθιστόρημα, ο συγγραφέας, στα ογδόντα τρία του χρόνια πλέον, ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στις διαχρονικές ποιότητες της γραφής του: Μεγάλα θέματα, ο έρωτας κι ο θάνατος, ή ο έρωτας πριν από τον θάνατο, ναι – αλλά ο τόνος δεν είναι τραγικός ή μεγαλόστομος. Κάθε άλλο. Η ειρωνεία, έστω με τη μορφή της αποστασιοποίησης, είναι κι εδώ παρούσα. Τι το χαρακτηρίζει; Ο Πολωνός είναι μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία, μεγάλο μέρος της οποίας (το σημαντικότερο ίσως) κορυφώνεται σπαρακτικά έξω από τις σελίδες του βιβλίου, έξω κι από την ίδια την ιστορία. Διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα.

Μια συνάντηση πολλών αναγνώσεων

Η Μπεατρίθ είναι μια πενηντάχρονη ισπανίδα, φιλότεχνη, που εργάζεται σε ένα Κύκλο Κονσέρτων, που διοργανώνει ρεσιτάλ μουσικής στη Βαρκελώνη. Με τον τραπεζίτη άντρα της διάγουν βίο ήσυχο και συμβιβασμένο, ενώ έχουν ήδη ένα εγγόνι από τον ένα από τους δύο γιους τους. Ο Βίτολντ, ο εβδομηντάχρονος Πολωνός πιανίστας, που είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην εκτέλεση έργων του Σοπέν, καλείται για ένα Ρεσιτάλ στην πόλη τους. Στο δείπνο που ακολουθεί, η Μπεατρίθ και ο Βίτολντ ανταλλάσσουν ορισμένα λόγια, όχι πολύ ασυνήθιστα στο πλαίσιο μιας τέτοιας γνωριμίας, και η βραδιά ολοκληρώνεται χωρίς τίποτε το απρόοπτο ή το ξεχωριστό.

Ήταν όμως πραγματικά έτσι; Σίγουρα όχι, τουλάχιστον για τον ηλικιωμένο πιανίστα, τον ψηλόσωμο άντρα, με τη μακριά λευκή χαίτη, το πλατύ στέρνο και τα τεράστια σαν της αράχνης χέρια του. Για εκείνον, κι εδώ τα ονόματα έχουν τη σημασία τους, η Μπεατρίθ είναι μια Βεατρίκη, κι εκείνος ένας Δάντης, κι ας του λείπει το ταλέντο στα λόγια. Της εκφράζει τον βαρύθυμο έρωτά του, την εξυψώνει σε απόλυτο αντικείμενο λατρείας, την καλεί να τον συνοδέψει σε μια περιοδεία του στη Βραζιλία.

Στην επόμενη συνάντησή τους, η προοπτική μιας ερωτικής περιπέτειας ανάμεσά τους μοιάζει μακρινή κι απίθανη. Βαθύ χάσμα φαίνεται να τους χωρίζει: Τόσο τα χρόνια, όσο και οι επιθυμίες, σε μια πρώτη ανάγνωση, δεν χτίζουν γέφυρες. Εδώ, σκέφτεται η Μπεατρίθ, δεν υπάρχει μια ερωτική ιστορία, δεν υπάρχει πάθος, δεν δεν… Η Βεατρίκη όμως, τι σκέφτεται;

Ανάμεσα στη σκέψη και την πράξη, η σκιά πέφτει...

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, με τρόπο που απηχεί τις σκέψεις και τα αισθήματα της Μπεατρίθ – τον Βίτολντ, τον Πολωνό πιανίστα, τον γνωρίζουμε, εμείς οι αναγνώστες, κυρίως μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του, που κι αυτά ως έναν βαθμό φιλτράρονται από τη ματιά και της σκέψεις εκείνης. Από αυτήν την πολύ συνηθισμένη τεχνική στην πεζογραφία, ο Κούτσι αντλεί όλους τους καρπούς της, πλάθοντας μια ατμόσφαιρα ασάφειας, μυστηρίου και εκπλήξεων.

Η σαφήνεια και η σιγουριά που εκφράζεται στις σκέψεις της Μπεατρίθ υπονομεύονται συνεχώς από τις πράξεις της. Ο έλεγχος της κατάστασης, που ουδεμία στιγμή δεν φαίνεται να της ξεφεύγει, είναι μονάχα επιφανειακός. Αφού καμιά προοπτική δεν διαφαίνεται, γιατί τον καλεί στο εξοχικό τους στην Μαγιόρκα, φροντίζοντας μάλιστα να μην συμπέσουν με τον σύζυγό της; Κι αφού ο άντρας αυτός δεν της είναι ελκυστικός, θα έλεγε κανείς μάλιστα πως της είναι μάλλον αποκρουστικός, γιατί του δίνει κάθε φορά και λίγο περισσότερο χώρο;

Κλείνοντας αυτό το βιβλίο, η μορφή του εβδομηντάχρονου Πολωνού αποτυπώνεται μέσα μας, και δικαίως καταλαμβάνει τον τίτλο του. Η όψη του, τα λόγια του, ο ήχος της φωνής του, ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο εκφράζει τα αισθήματά του.

Δύο εντυπωτικοί χαρακτήρες

dioptra coetzee polonosΚλείνοντας αυτό το βιβλίο, η μορφή του εβδομηντάχρονου Πολωνού αποτυπώνεται μέσα μας, και δικαίως καταλαμβάνει τον τίτλο του. Η όψη του, τα λόγια του, ο ήχος της φωνής του, ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο εκφράζει τα αισθήματά του, με τα πάντοτε αμφίβολα αγγλικά του, σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη μιας περασμένης εποχής, έναν λάτρη του απόλυτου που έχει επίγνωση ότι έχουμε προ πολλού εισέλθει στην εποχή της σχετικοποίησης των πάντων – αν όχι στην εποχή της μετριότητας. Ξέρει ότι ο ίδιος είναι πια ένα απολίθωμα, καθώς και ότι ο χρόνος που του μένει να ζήσει είναι μετρημένος. Τα λόγια του, οι πράξεις του, φέρουν το βάρος αυτής της διπλής επίγνωσης.

Το πραγματικό μυστήριο όμως σε αυτήν την ιστορία βρίσκεται από τη μεριά της ηρωίδας. Είναι oi δικές της βεβαιότητες, ο δικός της στέρεος και ακλόνητος κόσμος που σταδιακά αποδιοργανώνεται. Τι είναι αυτό που την εκθέτει στην αντίφαση; Είναι η λεγόμενη γυναικεία ματαιοδοξία που κινεί τα εσωτερικά της νήματα ή κάτι βαθύτερο που κι η ίδια αγνοεί; Μήπως ο έρωτας δεν είναι αυτό που νομίζουμε, μήπως οι λέξεις με τις οποίες συνηθίζουμε να τον περιγράφουμε, περισσότερο τον κρύβουν παρά τον φανερώνουν;

Λογοτεχνία υψηλής στόχευσης

Ο Πολωνός, του νομπελίστα Τζον Μάξγουελ Κούτσι, είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα, βγαλμένο από το σίγουρο χέρι ενός μετρ της γραφής. Το φαινομενικά απλό, παγωμένο ύφος του («Είχε πάρει να φθινοπωριάζει, τα φύλλα κτλ» γράφει σε κάποιο σημείο), κρύβει μέσα του τη λάβα μιας λογοτεχνίας υψηλής στόχευσης που δεν εξαντλείται στα τεχνάσματά της. Η πολύ προσεγμένη μετάφραση πιστώνεται στη Χριστίνα Σωτηροπούλου και η άρτια και καλαίσθητη έκδοση στις εκδόσεις Διόπτρα.

ΥΓ. Έχει την αξία του να πούμε και το εξής: Σε ένδειξη αντίθεσης με την ισοπεδωτική για τις άλλες γλώσσες επικράτηση των αγγλικών παγκοσμίως, ο Τζ. Μ. Κούτσι κυκλοφόρησε τούτο το βιβλίο, ως μια συμβολική χειρονομία, πρώτα στην ισπανική του μετάφραση.


Ο Κ.Β. ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Αφαίας και Τελαμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Από πού προέρχονται ο ψηλός Πολωνός πιανίστας και η κομψή γυναίκα με το ρευστό βάδισμα, η σύζυγος του τραπεζίτη, που γεμίζει τις μέρες της με αγαθοεργίες; Όλη τη χρονιά τού χτυπούσαν την πόρτα, ήθελαν να τους αφήσει να περάσουν ή διαφορετικά να τους αποπέμψει και να δώσει τέλος στην αγωνία τους. Μήπως τώρα έχει έρθει, επιτέλους, η ώρα;».

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα της νομπελίστριας Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το χρυσό σημειωματάριο» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την Ντόρις Λέσινγκ χω...

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

Για το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα [Leonardo Padura] «Έντιμοι άνθρωποι» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Kεντρική εικόνα: © Wikimedia Commons. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Ανεξάρτητα αν είχε επισκ...

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

Για το μυθιστόρημα της Νατάσα Μπράουν [Natasha Brown] «Συνάντηση» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: Η Teyonah Parris από τη σειρά «Mad Men». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη 

«Δεν υπάρχει επιτ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ