Hardys Wessex

Για τη συλλογή διηγημάτων του Τόμας Χάρντυ [Thomas Hardy] «Ιστορίες από το Ουέσσεξ και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Έφη Φρυδά, εκδ. Ροές).

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Το μυστικό της μυθοπλασίας και του δράματος έγκειται 
στη συναρμογή πραγμάτων ασυνήθιστων
με τα αιώνια και τα οικουμενικά».

Τόμας Χάρντυ

Ο έξοχος συγγραφέας Τόμας Χάρντυ (1840-1928) δημοσίευε ιστορίες σε περιοδικά για βιοπορισμό, καθιερώνοντας ως γραμματολογικό είδος το νατουραλιστικό αφήγημα που πλησίαζε σε μέγεθος τη νουβέλα. Οι Ιστορίες από το Ουέσσεξ, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1888, ενώ ο συγγραφέας αναδιαμόρφωνε τη διάταξή τους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σ’ αυτήν την πρώτη έκδοση εντασσόταν και ο «Αφηρημένος πάστορας», ενώ στην τρίτη έκδοση εντάχθηκαν τα αφηγήματα «Μια παράδοση του 1804» και «Ο μελαγχολικός ουσάρος».

Η σφύζουσα, ατμοσφαιρική μετάφραση των εκδόσεων Ροές στις Ιστορίες από το Ουέσσεξ και άλλα διηγήματα είναι της Έφης Φρυδά και περιλαμβάνει εννέα επιλεγμένα διηγήματα, τον εγκωμιαστικό επικήδειο της Βιρτζίνια Γουλφ και ένα επίμετρο για τον Χάρντυ ως μυθιστοριογράφο από τον Ντέσμοντ Χόουκινς. Ο αναγνώστης συναντά περιστατικά, ανέκδοτα και λαϊκές δοξασίες της αγγλικής υπαίθρου των αρχών του δέκατου ένατου αιώνα που είχαν χαρακτηρισθεί από τον συγγραφέα ως «tales» και όχι ως «stories», επειδή δεν είχαν τη μονοσημαντότητα του διηγήματος και επειδή συνδύαζαν παραδοσιακές ή και μελοδραματικές πλοκές με κάποια στοιχεία σύγχρονης ευαισθησίας.

Κατά κανόνα ο Χάρντυ παρουσίαζε στους βικτωριανούς συγκαιρινούς του ηρωίδες που δεν εναρμονίζονταν με τα στερεότυπα της εποχής του περί απάθειας και άγνοιας του ερωτισμού των γυναικών. 

Οι εκδόσεις Ροές κάνουν μιαν επιλογή από διηγήματα αυτού του κλίματος: τα διηγήματα «Το βέτο του γιου», «Στον δυτικό τομέα» και «Βιολιτζής» αντλήθηκαν από τη συλλογή «Οι μικρές ειρωνείες της ζωής» (“Life's Little Ironies”, 1874) γιατί είχαν το «χρώμα» και το ύφος του Ουέσσεξ (δεν είναι τυχαίο ότι το 1874 ήταν η χρονιά του γάμου του και η χρονιά κατά την οποία ο Χάρντυ αναγνωρίστηκε ως συγγραφέας, με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος Μακριά από το αγριεμένο πλήθος).

Μια καλή επιλογή διηγημάτων ύφους «Ουέσσεξ»

Κατά κανόνα ο Χάρντυ παρουσίαζε στους βικτωριανούς συγκαιρινούς του ηρωίδες που δεν εναρμονίζονταν με τα στερεότυπα της εποχής του περί απάθειας και άγνοιας του ερωτισμού των γυναικών (δεν ξεχνούμε ποτέ τη Ναστάζια Κίνσκι στην υπέροχη κινηματογραφική μεταφορά του «Τες, γλυκιά μου ξαδέλφη» από τον Πολάνσκι). Το «Μια ευφάνταστη γυναίκα» (“An imaginative woman”) πότε το ενέτασσε στις συλλογές διηγημάτων του και πότε όχι: η Έλλα Μάρτσμιλλ, βουτηγμένη σ’ έναν πληκτικό γάμο και συναισθηματικά ακάλυπτη, θαυμάζει κι ερωτεύεται έναν ποιητή που τον θεωρεί καλύτερό της, αναπλάθοντας την εικόνα του από μια φωτογραφία και κάνοντας μιαν απονενοημένη προσπάθεια να διοργανώσει τη συνάντηση που δεν θα γίνει ποτέ: ένα παλτό, ένα ασήμαντο αντικείμενο, μια τούφα μαλλιών, οδηγούν στη σκοτεινή έκβαση της ιστορίας.

Όπως έγραψε ο Φίλιπ Λάρκιν: «Κατά την άποψή μου το βάσανο, η θλίψη, και η εκτεταμένη εξέταση του πόνου στο έργο ως κεντρικού ζητήματος θα πρέπει να είναι το πρώτο καθήκον του αληθινού κριτικού του Τόμας Χάρντυ» – αυτός ο βαθύτατα βιωμένος πόνος, ένας ανεκπλήρωτος, πλατωνικός έρωτας που μεταγγίζεται, ως δια μαγείας, στη γέννηση ενός παιδιού, είναι ένα μοτίβο που επανέρχεται στο νατουραλιστικό θέατρο των Σκανδιναβών.

Η φύση της αγγλικής υπαίθρου στο κείμενο του Χάρντυ δεν παίζει ρόλο διακοσμητικό, αλλά είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη διαμόρφωση του ψυχισμού και ανακλά το πεπρωμένο των χαρακτήρων.

Πολλά διαφορετικά μυθιστορήματα εγκυμονούνται στα εκτεταμένα αυτά διηγήματα, δύο από τα οποία αφορούν δήμιους και εκτελέσεις. Οι «Τρεις Ξένοι» (“Three strangers”) είναι μια παράξενα κωμική ιστορία, αρκετά φαταλιστική και με θεατρικά ευρήματα που ο παντόπτης αφηγητής επινοεί για την εξεικόνιση του δήμιου. Η δεξιοτεχνικά σφιχτοδεμένη πλοκή εδώ διαδραματίζει τον κύριο ρόλο, ενώ κυριαρχούν ο φόβος της εκτέλεσης, η διακωμώδηση του θανάτου και η αποθέωση της ανθρώπινης φύσης με όλες της τις αδυναμίες. Η φύση της αγγλικής υπαίθρου στο κείμενο του Χάρντυ δεν παίζει ρόλο διακοσμητικό, αλλά είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη διαμόρφωση του ψυχισμού και ανακλά το πεπρωμένο των χαρακτήρων.

Το διήγημα «Η κυρα-Τσαντλ» (“Old mrs. Chundle”, 1888-1890) δεν δημοσιεύθηκε ποτέ όσο ζούσε ο Χάρντυ, γιατί ο ίδιος το είχε αποκηρύξει. Το διήγημα «Συντοπίτες» (“Fellow Townsmen”) εκτυλίσσεται στη βιομηχανική πόλη Ντόρσετ στους κόλπους της ευυπόληπτης μεσαίας τάξης με τον επιχειρηματία Μπαρνέτ, τον ταλαίπωρο νεαρό δικηγόρο Ντάουνι και τον χειρουργό Τσάρλσον. Ο Μπαρνέτ βιώνει έναν δυστυχισμένο γάμο και μια πρώην αγαπημένη του, η Λούσυ, παντρεύεται τον καλύτερό του φίλο. Ο Χάρντυ εκφράζει τη ριζική του αντιπάθεια για τις ταξικές διακρίσεις και την ιεραρχία του χρήματος.

Σαθρές οικογενειακές σχέσεις και σκηνοθετημένες συνθήκες ζωής

roes hardy istories apo to wessexΣτο διήγημα «Το βέτο του γιου» (“The son’s veto”) η επιμελημένη κόμη της χωλής κυρίας καθιερώνει μιαν έντονη αντίστιξη προς τη φιγούρα του υπεροπτικού γιου που ανέλαβε ως χήρα να αναθρέψει – ιδιαίτερη βαρύτητα στους διαλόγους έχει ο ρόλος της γραμματικής. Ο «Βιολιτζής» (“The fiddler of the reels”) και οι «Παρείσακτοι στον λόφο» (“Interlopers at the knap”), το «Σακατεμένο χέρι» (“The Withered Arm”) και το «Στον δυτικό τομέα» (“On the western circuit”) δημιουργούν κάποιες επίπλαστες συνθήκες (στο τελευταίο, η Ήντιθ γράφει τις επιστολές της αναλφάβητης υπηρέτριάς της προς τον δικηγόρο που την αποπλάνησε, με τον τρόπο που θα το έκανε ο Συρανό ντε Μπερζεράκ).

Ποια είναι η αληθινή φύση του γάμου του 19ου αιώνα και ποια η αντίληψή του περί κανονικότητας; Ποια είναι η θέση της γυναίκας σ’ εκείνη την κοινωνία; Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που δίνει ο θάνατος; Ποιοι είναι οι περιορισμοί που έκαναν τη ζωή των ανθρώπων μια ζωή με κατεσταλμένα συναισθήματα, με συνεχείς περιορισμούς, με μελαγχολία;

Μια σειρά από αγαπημένα θέματα του Χάρντυ –π.χ, το χτίσιμο μιας έπαυλης, συμβόλου ευημερίας και υψηλής κοινωνικής θέσης, σε αντίθεση με το σκηνικό ενός μικρού, φτωχικού διαμερίσματος με τη σιφονιέρα και δαγκεροτυπία στο τζάκι, η «ευγένεια της ψυχής» (politesse du coeur) που διακρίνει κάποιες γυναικείες φιγούρες, ή τα hintocks, οι περιποιημένες καλύβες βοσκών με το υπαίθριο μπάνιο και την όμορφη θέα στο τοπί – έρχονται και επανέρχονται σε όλα τα διηγήματα από το Ουέσσεξ: πρόκειται για μια φανταστική, κατά το ήμισυ επινοημένη περιοχή, που όμως συγκεντρώνει γνωρίσματα των αληθινών επαρχιών Μπέρκσιρ, Ντέβον, Ντόρσετ, Χάμσιρ, Σόμερσετ, Μπρίντπορτ, Σόλσμπερυ και Ουίλτσιρ.


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» αναμένεται το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Κριτική.

 


Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Τα ποιήματά της, υποβεβλημένα με ανδρικό ψευδώνυμο, είχαν δημοσιευτεί σε δεύτερης διαλογής περιοδικά, και σύο περιπτώσεις σε κάποια σημαντικότερα. Σε ένα απ’αυτά, μια σελίδα έφερε στο κάτω μέρος με ψιλά γράμματα το ποιητικό της ξέσπασμα, και πιο ψηλά, με μεγάλα γράμματα, μερικούς στίχους πάνω στο ίδιο θέμα, γραμμένους απ’αυτόν, τον Ρόμπερτ Τρέουι. Είχαν κι οι δυο χτυπηθεί από ένα τραγικό γεγονός που κατέγραψαν οι εφημερίδες, χρησιμοποιώντας το ταυτόχρονα ως έμπνευση»

«Μια ευφάνταστη γυναίκα»

«Την ημέρα εκείνη λοιπόν, μόλις (ο βοηθός εφημέριος) βγήκε από το βεστιάριο, είδε με μεγάλη ικανοποίηση την κυρία Τσαντλ να κάθεται στητή, σε στάση προσοχής, με το κεφάλι κοντά στην κάτω οπή του ηχητικού σωλήνα, και με μια έκφραση τέτοιας αυταρέσκειας που, ως φαίνεται, η ψυχή της χρειαζόταν το ειδικό αυτό μηχάνημα για να τη νιώσει, εκεί που για άλλου ςαρκούσε ένας τρόπος απλός, καθημερινός»

«Η κυρα-Τσαντλ»

«Μπορεί να κληρονόμησα την προτίμηση για μαλτ απ’τον πατέρα μου, αλλά απ’της μητέρας την πλευρά αγαπώ τον μηλίτη. Κράταγε από τούτα τα μέρη, ξέρετε. Πρέπει να το πούμε: είναι ήρεμο ποτό-δεν λέει ψέματα για έναν άνθρωπο, όπως τα πιο αψιά. Αν πίνει κανείς με τη ρέγουλα μπορεί να βγάλει τον χρόνο χωρίς να ρίξει κάτω ξερό τον γείτονα, χωρίς κάποια παλιά γνωριμία να του μαυρίσει το μάτι»

«Παρείσακτοι στον λόφο»

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα της νομπελίστριας Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το χρυσό σημειωματάριο» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την Ντόρις Λέσινγκ χω...

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

Για το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα [Leonardo Padura] «Έντιμοι άνθρωποι» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Kεντρική εικόνα: © Wikimedia Commons. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Ανεξάρτητα αν είχε επισκ...

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

Για το μυθιστόρημα της Νατάσα Μπράουν [Natasha Brown] «Συνάντηση» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: Η Teyonah Parris από τη σειρά «Mad Men». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη 

«Δεν υπάρχει επιτ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ