Ernst Hanfstaengl

Για το μυθιστόρημα του Τομάς Σνεγκαρόφ [Thomas Snégaroff] «Πούτζι» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg).

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

O Thomas Snégaroff, ιστορικός και δημοσιογράφος, επιχειρεί στο πρώτο του μυθιστόρημα να παρουσιάσει μια εν πολλοίς αινιγματική προσωπικότητα, τον Ερνστ Χανφστένγκλ (1887-1975) ή αλλιώς γνωστό με το παρατσούκλι «Πούτζι» (ανθρωπάκος). Ο Χανφστένγκλ ήταν έμπορος έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη κατά τη δεκαετία του 1910, όμως έγινε γνωστός, δέκα χρόνια μετά, με την ιδιότητα του προσωπικού πιανίστα, και στενού φίλου του Χίτλερ. Ο Χίτλερ έβρισκε σ’ αυτόν όχι μόνο την απόλαυση της μουσικής αλλά ακόμη περισσότερο τη θαλπωρή μιας «οικογένειας». Ο Χανφστένγκλ, Γερνανοαμερικανός στην καταγωγή, ονειρευόταν μια συμμαχία ανάμεσα στις δύο πατρίδες του, και αυτός ήταν ο ένας λόγος που τον οδήγησε κοντά στον Χίτλερ. Ο άλλος, φυσικά, ήταν η αναμφισβήτητη σαγήνη που του προξενούσε η παρουσία του. Τοποθετήθηκε υπεύθυνος ξένου τύπου το 1933, με την ευθύνη να δίνει την καλή εικόνα του Χίτλερ σε όλο τον κόσμο, παρά τις ισχυρές αντιπάθειες που είχε από τα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος, καθώς απολάμβανε ακόμα την εύνοια του Χίτλερ. Εύνοια η οποία κατόπιν χάθηκε, και ο Χανφενστένγκλ βρέθηκε εξόριστος στις Η.Π.Α. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Ρούσβελτ και, σε μια απρόσμενη ιδεολογική του στροφή, του χρησίμευσε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως πληροφοριοδότης, καθώς ήταν άριστος γνώστης του ναζιστικού περιβάλλοντος και της ψυχολογίας του ίδιου του Χίτλερ.

Ο Snégaroff χρησιμοποίησε για το βιβλίο του τα φυλασσόμενα στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου αρχεία του Χανφστένγκλ, σαράντα οκτώ κουτιά με φωτογραφίες, άρθρα σε εφημερίδες και χειρόγραφα, όπως επίσης και αρχεία από την Προεδρική Βιβλιοθήκη Φραγκλίνου Ρούσβελτ, τις συζητήσεις που είχε ο ιστορικός Τζον Τόλαντ με τον «Πούτζι». Παράλληλα μελέτησε απομνημονεύματα των προσώπων της εποχής που υπήρξαν μάρτυρες της στενής σχέσης του «Πούτζι» με τον Χίτλερ. Σημαντική απέβη και η μαρτυρία του πανεπιστημιακού Ντέιβιντ Μάργουελ, ο οποίος είχε συναντήσει τον «Πούτζι», προκειμένου να εκπονήσει τη δική του ερευνητική εργασία, στηριγμένη και σε προσωπικά ημερολόγια. Το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης εργασίας είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής γραφής, που διατηρώντας, λόγω σοβαρής και εμπεριστατωμένης τεκμηρίωσης, τα χαρακτηριστικά μιας ιστορικής «μελέτης», ή έστω ενός ιστορικού χρονικού, χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά, μυθιστορήματα.

Η δράση του «Πούτζι», περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο των εξελίξεων, δεν παύει (και σωστά) να ενδιαφέρει την ιστορική έρευνα, καθώς συχνά οι πιο σκοτεινές σκηνές, οι πιο αθέατες, είναι που φωτίζουν καλύτερα όσα διαδραματίζονται στο φως, προσφέροντας τις λεπτομέρειες εκείνες που καθαρίζουν το τοπίο, δείχνοντας ψυχολογικές αντιδράσεις, συναισθηματικές μεταπτώσεις...

Η δράση του «Πούτζι», περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο των εξελίξεων, δεν παύει (και σωστά) να ενδιαφέρει την ιστορική έρευνα, καθώς συχνά οι πιο σκοτεινές σκηνές, οι πιο αθέατες, είναι που φωτίζουν καλύτερα όσα διαδραματίζονται στο φως, προσφέροντας τις λεπτομέρειες εκείνες που καθαρίζουν το τοπίο, δείχνοντας ψυχολογικές αντιδράσεις, συναισθηματικές μεταπτώσεις, συζητήσεις καθημερινές αλλά καθοριστικές για την πορεία των γεγονότων. Ζώντας ο «Πούτζι» δίπλα στον Χίτλερ, έχει να πει πολλά και ενδιαφέροντα που η επίσημη ιστορία αδυνατεί να δει, για τον Χίτλερ και το ναζιστικό του περιβάλλον αλλά και για άλλα πρόσωπα της εποχής, όπως τον Καρλ Γιουνγκ και τον Τόμαν Μαν.

ΠούτζιΕκτός αυτού όμως, ο ίδιος ο «Πούτζι» συνιστά μια προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, άρα ξεχωριστής σημασίας για την ιστορική έρευνα, όπως επίσης πρόσωπο/λογοτεχνική περσόνα με ενδιαφέροντα στοιχεία για να αποτελέσει τον «ήρωα» ενός βιβλίου. Πόσο, για παράδειγμα, ήταν ιδεολογικά ταυτισμένος με τη ναζιστική θεωρία ή μήπως ήταν μόνο η λατρεία στο πρόσωπο του Φίρερ που καθόριζε τη στάση του; Αλλά και η στροφή του στο πλευρό του Ρούσβελτ ήταν αυθεντικήή απηχούσε την ανάγκη του να επιβιώσει, βρίσκοντας στην ουσία άσυλο στις Η.Π.Α. και αποκηρύσσοντας έμπρακτα το φιλοναζιστικό του παρελθόν; Ο «Πούτζι» μαγεύει και χαλαρώνει τον Χίτλερ με τη μουσική του Βάγκνερ αλλά και με τη σειρά του μαγεύεται, σαγηνεύεται από αυτόν, έτοιμος να του προσφέρει κάθε δυνατή συμπαράσταση, οικονομική και συναισθηματική.

Η μελέτη της προσωπικότητάς του «Πούτζι» παρέχει στοιχεία για την επίδραση που ασκούσε ο Φίρερ στο στενό του περιβάλλον, δημιουργώντας γύρω του ένα κύκλο ανθρώπων που όχι απλώς τον θαύμαζαν αλλά έδεναν τη ζωή τους μαζί του, την αφιέρωναν κυριολεκτικά σ’ αυτόν. Σε μια επέκταση αυτού του φαινομένου κατανοούμε το πώς ένας ολόκληρος λαός παρασύρθηκε ακολουθώντας τον παραλογισμό των καταστροφικών του ιδεολογημάτων και σχεδίων. Η γνώση των «μικρών» γεγονότων αποκαλύπτει το πλαίσιο που κινείται η ιστορία των μεγάλων γεγονότων.

Ένα από τα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, βιβλία που μας προσφέρει η εξαιρετική σειρά Aldinaτων εκδόσεων Gutenberg, με όποια ανάγνωση επιλέξει κανείς, είτε ως ιστορικό χρονικό είτε ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα της σύγχρονης παραγωγής. Στο εξώφυλλο (πάντα προσεγμένο) έργο του Ευθύμη Μαλαφούρη (Κρυφάκουσμα, 2015). Η πολύ καλή μετάφραση από την Κατερίνα Γούλα.


Η ΔΙΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ είναι συγγραφέας. Το νέο της βιβλίο, η μελέτη «Ο ποιητὴς διάγει εσώκλειστος – Οι “τόποι” στην ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Φοίνικα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Μας ανήκει, επαναλάμβανε στον εαυτό του, μας, μας,μας. Είχε γίνει ο ίδιος τα ουρλιαχτά του πλήθους που συνόδευαν τον νέο καγκελάριο του ξενοδοχείου Kaiserhof·είχε γίνει οι σημαίες που ανέμιζαν οι οπαδοί μέσα στην παγερή νύχτα του χειμώνα. Η ιστορία είναι γεμάτη από μέρες που οι σύγχρονοί τους δεν μπόρεσαν ν’ αντιληφθούν αμέσως την καθοριστική τους σημασία. Από τις 30 Ιανουαρίου ο Πούτζι ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνου του τμήματος Ξένου Τύπου. Δεν ήταν βέβαια υπουργική θέση, αλλά ήταν στρατηγική. Στον Πούτζι έπεφτε η ευθύνη να δίνει καλή εικόνα του Φίρερ στον κόσμο. Όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι έπρεπε τώρα να περούν επίσημα από αυτόν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον Χίτλερ. Κρατούσε τα κλειδιά του παραδείσου. Είχε κερδίσει μια θέση στο διαβολικό μηχανισμό. Τη δική του θέση. Ποτέ μακριά από την καρδιά, ποτέ μακριά από τον Φίρερ.» (σσ. 174-175).

«Ο Πούτζι ξαναβρήκε την άνεση του σπιτιού του. Το πιάνο τον περίμενε, όπως ο σκύλος τον αφέντη του. Όλα αυτά τα χρόνια είχαν διαβεί σαν αστραπή. Σκεφτόταν όλους εκείνους τους άνδρες κι εκείνες τις γυναίκες που μέσα σ’ αυτούς τους τοίχους είχαν συζητήσει, γελάσει, χορέψει και τραγουδήσει, και οι οποίοι ήταν πια νεκροί. Ξανάβλεπε την οικογένεια Γκέμπελς στην παραλία του Χαϊλίνγκενταμ· τον Γκέρινγκ να του εμπιστεύεται τα μυστικά της αποστολής του στη Ισπανία· ή ακόμα τον Ρόζενμπεργκ, να μηχανορραφεί για να κερδίσει την προτίμηση του Χίτλερ…» (σ. 403).

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

«Το χρυσό σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ – Αλήθειες βαθιές κι επώδυνες, ενεργές και σήμερα

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα της νομπελίστριας Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το χρυσό σημειωματάριο» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για την Ντόρις Λέσινγκ χω...

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

«Έντιμοι άνθρωποι» του Λεονάρδο Παδούρα (κριτική) – O Mάριο Κόντε σε μια Κούβα που αλλάζει

Για το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα [Leonardo Padura] «Έντιμοι άνθρωποι» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Kεντρική εικόνα: © Wikimedia Commons. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Ανεξάρτητα αν είχε επισκ...

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

«Συνάντηση» της Νατάσα Μπράουν (κριτική) – «Αφομοιώσου, αφομοιώσου… διαλύσου μέσα στο χωνευτήρι»

Για το μυθιστόρημα της Νατάσα Μπράουν [Natasha Brown] «Συνάντηση» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: Η Teyonah Parris από τη σειρά «Mad Men». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη 

«Δεν υπάρχει επιτ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός (1934-2023) − Τα βιβλία του, η ζωή του

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Πέθανε σήμερα ο Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος γεννήθηκε ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ