Ernst Hanfstaengl

Για το μυθιστόρημα του Τομάς Σνεγκαρόφ [Thomas Snégaroff] «Πούτζι» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg).

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

O Thomas Snégaroff, ιστορικός και δημοσιογράφος, επιχειρεί στο πρώτο του μυθιστόρημα να παρουσιάσει μια εν πολλοίς αινιγματική προσωπικότητα, τον Ερνστ Χανφστένγκλ (1887-1975) ή αλλιώς γνωστό με το παρατσούκλι «Πούτζι» (ανθρωπάκος). Ο Χανφστένγκλ ήταν έμπορος έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη κατά τη δεκαετία του 1910, όμως έγινε γνωστός, δέκα χρόνια μετά, με την ιδιότητα του προσωπικού πιανίστα, και στενού φίλου του Χίτλερ. Ο Χίτλερ έβρισκε σ’ αυτόν όχι μόνο την απόλαυση της μουσικής αλλά ακόμη περισσότερο τη θαλπωρή μιας «οικογένειας». Ο Χανφστένγκλ, Γερνανοαμερικανός στην καταγωγή, ονειρευόταν μια συμμαχία ανάμεσα στις δύο πατρίδες του, και αυτός ήταν ο ένας λόγος που τον οδήγησε κοντά στον Χίτλερ. Ο άλλος, φυσικά, ήταν η αναμφισβήτητη σαγήνη που του προξενούσε η παρουσία του. Τοποθετήθηκε υπεύθυνος ξένου τύπου το 1933, με την ευθύνη να δίνει την καλή εικόνα του Χίτλερ σε όλο τον κόσμο, παρά τις ισχυρές αντιπάθειες που είχε από τα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος, καθώς απολάμβανε ακόμα την εύνοια του Χίτλερ. Εύνοια η οποία κατόπιν χάθηκε, και ο Χανφενστένγκλ βρέθηκε εξόριστος στις Η.Π.Α. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Ρούσβελτ και, σε μια απρόσμενη ιδεολογική του στροφή, του χρησίμευσε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως πληροφοριοδότης, καθώς ήταν άριστος γνώστης του ναζιστικού περιβάλλοντος και της ψυχολογίας του ίδιου του Χίτλερ.

Ο Snégaroff χρησιμοποίησε για το βιβλίο του τα φυλασσόμενα στην Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου αρχεία του Χανφστένγκλ, σαράντα οκτώ κουτιά με φωτογραφίες, άρθρα σε εφημερίδες και χειρόγραφα, όπως επίσης και αρχεία από την Προεδρική Βιβλιοθήκη Φραγκλίνου Ρούσβελτ, τις συζητήσεις που είχε ο ιστορικός Τζον Τόλαντ με τον «Πούτζι». Παράλληλα μελέτησε απομνημονεύματα των προσώπων της εποχής που υπήρξαν μάρτυρες της στενής σχέσης του «Πούτζι» με τον Χίτλερ. Σημαντική απέβη και η μαρτυρία του πανεπιστημιακού Ντέιβιντ Μάργουελ, ο οποίος είχε συναντήσει τον «Πούτζι», προκειμένου να εκπονήσει τη δική του ερευνητική εργασία, στηριγμένη και σε προσωπικά ημερολόγια. Το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης εργασίας είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής γραφής, που διατηρώντας, λόγω σοβαρής και εμπεριστατωμένης τεκμηρίωσης, τα χαρακτηριστικά μιας ιστορικής «μελέτης», ή έστω ενός ιστορικού χρονικού, χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά, μυθιστορήματα.

Η δράση του «Πούτζι», περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο των εξελίξεων, δεν παύει (και σωστά) να ενδιαφέρει την ιστορική έρευνα, καθώς συχνά οι πιο σκοτεινές σκηνές, οι πιο αθέατες, είναι που φωτίζουν καλύτερα όσα διαδραματίζονται στο φως, προσφέροντας τις λεπτομέρειες εκείνες που καθαρίζουν το τοπίο, δείχνοντας ψυχολογικές αντιδράσεις, συναισθηματικές μεταπτώσεις...

Η δράση του «Πούτζι», περισσότερο στο παρασκήνιο παρά στο προσκήνιο των εξελίξεων, δεν παύει (και σωστά) να ενδιαφέρει την ιστορική έρευνα, καθώς συχνά οι πιο σκοτεινές σκηνές, οι πιο αθέατες, είναι που φωτίζουν καλύτερα όσα διαδραματίζονται στο φως, προσφέροντας τις λεπτομέρειες εκείνες που καθαρίζουν το τοπίο, δείχνοντας ψυχολογικές αντιδράσεις, συναισθηματικές μεταπτώσεις, συζητήσεις καθημερινές αλλά καθοριστικές για την πορεία των γεγονότων. Ζώντας ο «Πούτζι» δίπλα στον Χίτλερ, έχει να πει πολλά και ενδιαφέροντα που η επίσημη ιστορία αδυνατεί να δει, για τον Χίτλερ και το ναζιστικό του περιβάλλον αλλά και για άλλα πρόσωπα της εποχής, όπως τον Καρλ Γιουνγκ και τον Τόμαν Μαν.

ΠούτζιΕκτός αυτού όμως, ο ίδιος ο «Πούτζι» συνιστά μια προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, άρα ξεχωριστής σημασίας για την ιστορική έρευνα, όπως επίσης πρόσωπο/λογοτεχνική περσόνα με ενδιαφέροντα στοιχεία για να αποτελέσει τον «ήρωα» ενός βιβλίου. Πόσο, για παράδειγμα, ήταν ιδεολογικά ταυτισμένος με τη ναζιστική θεωρία ή μήπως ήταν μόνο η λατρεία στο πρόσωπο του Φίρερ που καθόριζε τη στάση του; Αλλά και η στροφή του στο πλευρό του Ρούσβελτ ήταν αυθεντικήή απηχούσε την ανάγκη του να επιβιώσει, βρίσκοντας στην ουσία άσυλο στις Η.Π.Α. και αποκηρύσσοντας έμπρακτα το φιλοναζιστικό του παρελθόν; Ο «Πούτζι» μαγεύει και χαλαρώνει τον Χίτλερ με τη μουσική του Βάγκνερ αλλά και με τη σειρά του μαγεύεται, σαγηνεύεται από αυτόν, έτοιμος να του προσφέρει κάθε δυνατή συμπαράσταση, οικονομική και συναισθηματική.

Η μελέτη της προσωπικότητάς του «Πούτζι» παρέχει στοιχεία για την επίδραση που ασκούσε ο Φίρερ στο στενό του περιβάλλον, δημιουργώντας γύρω του ένα κύκλο ανθρώπων που όχι απλώς τον θαύμαζαν αλλά έδεναν τη ζωή τους μαζί του, την αφιέρωναν κυριολεκτικά σ’ αυτόν. Σε μια επέκταση αυτού του φαινομένου κατανοούμε το πώς ένας ολόκληρος λαός παρασύρθηκε ακολουθώντας τον παραλογισμό των καταστροφικών του ιδεολογημάτων και σχεδίων. Η γνώση των «μικρών» γεγονότων αποκαλύπτει το πλαίσιο που κινείται η ιστορία των μεγάλων γεγονότων.

Ένα από τα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, βιβλία που μας προσφέρει η εξαιρετική σειρά Aldinaτων εκδόσεων Gutenberg, με όποια ανάγνωση επιλέξει κανείς, είτε ως ιστορικό χρονικό είτε ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα της σύγχρονης παραγωγής. Στο εξώφυλλο (πάντα προσεγμένο) έργο του Ευθύμη Μαλαφούρη (Κρυφάκουσμα, 2015). Η πολύ καλή μετάφραση από την Κατερίνα Γούλα.


Η ΔΙΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ είναι συγγραφέας. Το νέο της βιβλίο, η μελέτη «Ο ποιητὴς διάγει εσώκλειστος – Οι “τόποι” στην ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Φοίνικα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Μας ανήκει, επαναλάμβανε στον εαυτό του, μας, μας,μας. Είχε γίνει ο ίδιος τα ουρλιαχτά του πλήθους που συνόδευαν τον νέο καγκελάριο του ξενοδοχείου Kaiserhof·είχε γίνει οι σημαίες που ανέμιζαν οι οπαδοί μέσα στην παγερή νύχτα του χειμώνα. Η ιστορία είναι γεμάτη από μέρες που οι σύγχρονοί τους δεν μπόρεσαν ν’ αντιληφθούν αμέσως την καθοριστική τους σημασία. Από τις 30 Ιανουαρίου ο Πούτζι ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνου του τμήματος Ξένου Τύπου. Δεν ήταν βέβαια υπουργική θέση, αλλά ήταν στρατηγική. Στον Πούτζι έπεφτε η ευθύνη να δίνει καλή εικόνα του Φίρερ στον κόσμο. Όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι έπρεπε τώρα να περούν επίσημα από αυτόν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον Χίτλερ. Κρατούσε τα κλειδιά του παραδείσου. Είχε κερδίσει μια θέση στο διαβολικό μηχανισμό. Τη δική του θέση. Ποτέ μακριά από την καρδιά, ποτέ μακριά από τον Φίρερ.» (σσ. 174-175).

«Ο Πούτζι ξαναβρήκε την άνεση του σπιτιού του. Το πιάνο τον περίμενε, όπως ο σκύλος τον αφέντη του. Όλα αυτά τα χρόνια είχαν διαβεί σαν αστραπή. Σκεφτόταν όλους εκείνους τους άνδρες κι εκείνες τις γυναίκες που μέσα σ’ αυτούς τους τοίχους είχαν συζητήσει, γελάσει, χορέψει και τραγουδήσει, και οι οποίοι ήταν πια νεκροί. Ξανάβλεπε την οικογένεια Γκέμπελς στην παραλία του Χαϊλίνγκενταμ· τον Γκέρινγκ να του εμπιστεύεται τα μυστικά της αποστολής του στη Ισπανία· ή ακόμα τον Ρόζενμπεργκ, να μηχανορραφεί για να κερδίσει την προτίμηση του Χίτλερ…» (σ. 403).

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το βιβλίο του καλοκαιριού» της Τούβε Γιάνσον (κριτική) – Το πιο «ήσυχο και ταυτόχρονα εκκωφαντικό βιβλίο»

«Το βιβλίο του καλοκαιριού» της Τούβε Γιάνσον (κριτική) – Το πιο «ήσυχο και ταυτόχρονα εκκωφαντικό βιβλίο»

Για το μυθιστόρημα της Τούβε Γιάνσον [Tove Jansson] «Το βιβλίο του καλοκαιριού» (μτφρ. Αγγελική Νάτση, εκδ. Αίολος). Κεντρική εικόνα από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, σε σκηνοθεσία του Charlie McDowell, η οποία θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου στις 12 Οκτωβρίου. Στο...

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ (κριτική) – Μια ιστορία «ρομαντικού» μαζοχισμού

«Η Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ (κριτική) – Μια ιστορία «ρομαντικού» μαζοχισμού

Για το βιβλίο του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ [Leopold von Sacher-Masoch] «Η Αφροδίτη με τη γούνα» (μτφρ. Γιώργος Μοσχόπουλος, εκδ. Οξύ).

Γράφει ο Γιώργος Δρίτσας

Το ζήτημα των φαντασιώσεων και των περίπλοκων ερωτικών επιθυμιών έγκειται πολλές φορές στα σ...

«Εμ» της Κιμ Τούι (κριτική) – Αντιπολεμικό αφήγημα για τη μνήμη που ενώνει

«Εμ» της Κιμ Τούι (κριτική) – Αντιπολεμικό αφήγημα για τη μνήμη που ενώνει

Για το αφήγημα της Κιμ Τούι [Kim Thúy] «Εμ» (μτφρ. Λίζυ Τσιριμώκου, εκδ. Άγρα), μια λογοτεχνική «επιστροφή» στις κρυφές μα και τραυματικές πλευρές του πολέμου στο Βιετνάμ, τον «Αμερικανικό πόλεμο», όπως τον αποκαλούν οι βιετναμέζοι.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο Γκονκούρ 2024: Η βραχεία λίστα με τα φαβορί

Βραβείο Γκονκούρ 2024: Η βραχεία λίστα με τα φαβορί

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του βραβείου Γκονκούρ [Prix Goncourt] 2024. Πριν την ανακοίνωση του φετινου βραβείου, θα γίνει γνωστή και η τελική λίστα που θα περιλαμβάνει τους τέσσερις φιναλίστ. Στην εικόνα, ο νικητής του 2019 Ζαν-Πολ Ντιμπουά, μαζί με το μέλος της επιτροπής, τότε, Μπερνάρ Πιβό, στο γνωστό παράθυρο τ...

Πώς κερδίζεται ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας: Οι προϋποθέσεις και οι ζυμώσεις μέχρι το τηλεφώνημα από τη Σουηδική Ακαδημία

Πώς κερδίζεται ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας: Οι προϋποθέσεις και οι ζυμώσεις μέχρι το τηλεφώνημα από τη Σουηδική Ακαδημία

Μπορεί μια Ελληνίδα συγγραφέας να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας; Η προσδοκία γεννήθηκε από μια προσεκτική ανάγνωση των αποδόσεων στις στοιχηματικές εταιρείες, που προφανώς δεν εγγυώνται τίποτα για το αποτέλεσμα. Πώς, όμως, πραγματικά κερδίζεται ένα Νόμπελ; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και ποιες είναι οι ζυμώσεις που προ...

Το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής για το 5ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής για το 5ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας προσκαλούν εκδότες και μεταφραστές να υποβάλουν τα βιβλία που έχουν εκδοθεί το 2024 για το 5ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ που θα απονεμηθεί τον Ιούνιο του 2025. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφίες από την απονομή των τεσσάρων προηγούμενων βραβείων λογοτεχν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χέρφριντ Μίνκλερ [Herfried Münkler] «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μ...

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου της ελληνικής έκδοσης του αρχείου του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ [Fahri Çoker] «Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 – Φωτογραφίες και Έγγραφα», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστ...

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Άυν Ραντ [Ayn Rand] «Ύμνος» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο Ένα

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Από το polar, στο neopolar και από το Παρίσι των Σιμενόν και Φαζαρντί, στο Παρίσι του Ζαν-Φρανσουά Βιλάρ και στην Αθήνα του Μάρκαρη.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

01 Οκτωβρίου 2024 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Κι όμως, η Έρση Σωτηροπούλου «παίζει δυνατά»

Μια ανάρτηση στη σελίδα της συγγραφέα και τα στοιχεία των στοιχηματικών που δίνουν προβλέψεις και αποδόσεις για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπε

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ