«Στις δικές μου διαδρομές» της Τζούμπα Λαχίρι (κριτική) – Μια καταγραφή της μοναξιάς

Για το μυθιστόρημα της Τζούμπα Λαχίρι [Jhumpa Lahiri] «Στις δικές μου διαδρομές» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © João Ferrão (Unsplash). 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Βίοι παράλληλοι

Μια γυναίκα σαράντα έξι ετών, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, περιδιαβαίνει στους δρόμους της πόλης που ζει. Δεν μαθαίνουμε το όνομα της πόλης, ούτε το όνομα της γυναίκας. Βλέπουμε όμως το πρόγραμμά της, αφού καταγράφει σαν να κρατάει ημερολόγιο τις καθημερινές της κινήσεις, καθώς και τα παράξενα που μερικές φορές της συμβαίνουν. Η γυναίκα αυτή πηγαίνει κολυμβητήριο, επισκέπτεται ένα μουσείο, ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ, υπολογίζει τα χρήματα που μπορεί κάθε φορά να ξοδέψει, επισκέπτεται τη μητέρα της ή κάποιους φίλους, πηγαίνει στα σημεία της πόλης στα οποία την οδηγεί η ρουτίνα της καθημερινότητάς της. Συναντά ανθρώπους που συμπαθεί, κάποιους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της, άλλους που της είναι αδιάφοροι και παρατηρεί τη συμπεριφορά τους. Παράλληλα ανακαλεί στιγμές από το παρελθόν, θυμάται ιστορίες δικές της και των άλλων, αναπολεί τη ζωή της, όσα έζησε και τη διαμόρφωσαν κι σκέφτεται όσα θα μπορούσε να είχε ζήσει.

Η κόρη θα κουβαλάει πάντα τη ματαίωση ενός ταξιδιού με τον πατέρα, αφού εκείνος την παραμονή του ταξιδιού αρρώστησε και πέθανε.

Μοναχική και ιδιόρρυθμη, είναι έως έναν βαθμό συμφιλιωμένη με τη μοναξιά της και έχει να παλέψει κυρίως με το παρελθόν, με τα βιώματα της παιδικής της ηλικίας, τα οποία ευθύνονται για τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει. Έζησε με έναν πατέρα απόμακρο, που δεν έπαιρνε θέση σ’ αυτά που γίνονταν μέσα στο σπίτι, και με μια μητέρα μονίμως θυμωμένη και καθόλου υποστηρικτική προς την κόρη της. Η κόρη θα κουβαλάει πάντα τη ματαίωση ενός ταξιδιού με τον πατέρα, αφού εκείνος την παραμονή του ταξιδιού αρρώστησε και πέθανε.

Τζούμπα Λαχίρι

Η Τζούμπα Λαχίρι, κόρη Ινδών μεταναστών, γεννήθηκε το 1967 στο Λονδίνο αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων, Interpreter of Maladies (ελλ. έκδ. Διερμηνέας ασθενειών, Ελληνικά Γράμματα, 2001) κυκλοφόρησε το 1999 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Pulitzer-Fiction, Pen/Hemingway και The New Yorker Debut of the Year. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο The Namesake (ελλ. έκδ. Η συνωνυμία, Ελληνικά Γράμματα, 2004). Ακολούθησε το 2008 η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Unaccustomed Earth, η οποία βραβεύτηκε με το Frank O'Connor International Short Story Award και το Asian American Literary Award και το 2013 το μυθιστόρημα The Lowland (ελλ. έκδ. Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι, Μεταίχμιο, 2014). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και περιλαμβάνονται στις λίστες των μπεστ σέλερ. Ζει μόνιμα στη Ρώμη.

Η αναζήτηση της ευεργετικής σκιάς ενός ανθρώπου

Η ηρωίδα δεν μεμψιμοιρεί, δεν ζηλεύει τις ζωές των άλλων, τις πολυπληθείς οικογένειές τους, τις ατελείωτες ευθύνες της καθημερινότητάς τους. Απλά αναρωτιέται πώς μπορεί να νιώθουν κι αν είναι ευτυχισμένοι, ή πώς θα ένιωθε εκείνη, αν βρισκόταν στη θέση τους. Βήμα-βήμα, γνωρίζει τον εαυτό της και καταλαβαίνει ότι το μόνο που λαχταρά, είναι να υπάρχουν γύρω της άνθρωποι με τους οποίους θα μπορεί να μοιράζεται στοργή και ζεστασιά. Μετανιώνει για ό,τι δεν δοκίμασε στη ζωή της, είτε από δειλία, είτε από φόβο.

Με απλότητα και ειλικρίνεια περιγράφονται στιγμές από τη ζωή απλών καθημερινών ανθρώπων και αναφέρονται ακροθιγώς αυτά που τους απασχολούν.

Στις δικές μου διαδρομέςΤο βιβλίο απαρτίζεται από σαράντα έξι –όσα και τα χρόνια της πρωταγωνίστριας– μικρά κείμενα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν και αυτοτελή διηγήματα. Με απλότητα και ειλικρίνεια περιγράφονται στιγμές από τη ζωή απλών καθημερινών ανθρώπων και αναφέρονται ακροθιγώς αυτά που τους απασχολούν. Και είναι πολλά τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο: η σχέση με τα χρήματα, το παρελθόν που είναι πάντα εδώ και καθορίζει τις εκάστοτε επιλογές, οι προβληματικές σχέσεις με τους γονείς και ο εγκλωβισμός σε καταπιεστικούς οικογενειακούς δεσμούς, η χαμένη νιότη, η μοναξιά, η ανάγκη να μοιραστείς με κάποιον ό,τι σε βαραίνει, η ανάγκη για στοργή και εγγύτητα. Η ζεστασιά όμως που απορρέει από την ανθρώπινη επαφή, μπορεί να προκύψει από εκεί που δεν το περιμένεις, για να σου θυμίσει ότι στο μαζί, όλα γίνονται πιο εύκολα και πιο όμορφα. Ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον να βγει από το καβούκι του και να τολμήσει να αλλάξει ζωή, να τολμήσει να έρθει πιο κοντά στους άλλους.

Η συγγραφέας ρίχνει μια ευαίσθητη ματιά στους ανθρώπους γύρω της, στα προβλήματά τους, στον πόνο και στις ανάγκες τους. Καταγράφει, τη μοναξιά που τείνει να απαντάται όλο και συχνότερα, και την ανάγκη που έχει ο καθένας να διαρρήξει την επικρατούσα συναισθηματική αποξένωση, διατηρώντας την ελπίδα ότι κάτι καλό μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί.

Η μετάφραση της Άννας Παπασταύρου αναδεικνύει την ήρεμη αφήγηση της συγγραφέως, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα στοχευμένη και ουσιαστική.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Μόνο ακίνητη δεν είμαι, είμαι πάντα και αποκλειστικά σε κίνηση, περιμένοντας είτε να φτάσω, είτε να επιστρέψω, είτε να φύγω. Μια μικρή βαλίτσα στα πόδια μου, που τη γεμίζω ή την αδειάζω, ή τσάντα στον κόρφο, λίγα ψιλά, ένα βιβλίο βαλμένο μέσα. Υπάρχει τόπος όπου δεν είμαστε περαστικοί; Αποπροσανατολισμένη, χαμένη, αναστατωμένη, σαστισμένη, απορρυθμισμένη, εκτοπισμένη, διωγμένη, εξορισμένη, ξεριζωμένη, αποξενωμένη: ξαναβρίσκω τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτή την οικογένεια όρων. Αυτός είναι ο τόπος, οι λέξεις που με βάζουν στον κόσμο.»

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Αρκετοί συγγραφείς και ποιητές ζήτησαν να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους από βραβεία που αναμένεται να δώσει η PEN America το επόμενο διάστημα θεωρώντας πως δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας και ποιήτρια Camonghne Felix, η οποία είναι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ