Shehan Karunatilaka

Για το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του Shehan Karunatilaka «Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα», που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Σρι Λάνκα, 1990. Ο Μάαλι Αλμέιντα, πολεμικός ανταποκριτής, ξυπνά σε μια αίθουσα αναμονής. Περιμένει σε μια ουρά κι όταν φτάνει στον γκισέ, οι υπεύθυνοι τον ενημερώνουν πως έχει πεθάνει. Για την ακρίβεια, ο Μάαλι δολοφονήθηκε· για εφτά φεγγάρια, έχει τη δυνατότητα να περιφέρεται ως πνεύμα στον κόσμο των ζωντανών, για να τακτοποιήσει τυχόν εκκρεμότητες. Ύστερα, θα έχει δυο επιλογές, είτε να περάσει στο Φως, είτε να εξακολουθήσει να στοιχειώνει τα μέρη που επισκεπτόταν όσο βρισκόταν εν ζωή, διακινδυνεύοντας να κατασπαραχθεί από τον πεινασμένο δαίμονα Μαχακάλι.

shehan karunatilakaΣτη ζωή του, ο Μάαλι είχε ανοίξει πολλά μέτωπα. Ήταν ένας αργυρώνητος φωτογράφος, που συνεργαζόταν με όλες τις πλευρές που μάχονταν στον εμφύλιο της Σρι Λάνκα. Ήταν επίσης ομοφυλόφιλος και διατηρούσε σχέση με τον συγκάτοικό του, γιο γνωστού υπουργού. Μέσα σε επτά ημέρες, το φάντασμά του επιχειρεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία του, και να οδηγήσει την επιστήθια φίλη του, την Τζάκι, στην κρυψώνα όπου έχει καταχωνιάσει ένα πακέτο με αδημοσίευτες φωτογραφίες, που, αν δουν το φως της ημέρας, θα ενοχοποιήσουν πολλούς ανθρώπους για θηριώδη εγκλήματα πολέμου.

Σε πολλά μυθιστορήματα, πέρα από τους ίδιους τους χαρακτήρες, πρωταγωνιστεί ένας τόπος. Στα Εφτά φεγγάρια, πρωταγωνίστρια είναι η Σρι Λάνκα του ‘90, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Ο συγγραφέας Σέχαν Καρουνατίλακα, που μεγάλωσε στο αστικό κέντρο του Κολόμπο, αναπαριστά εκείνη την ταραχώδη εποχή και πραγματεύεται ένα συλλογικό τραύμα που παραμένει ανοιχτό ως σήμερα. Στο μυθιστόρημα, λοιπόν, παρελαύνουν διεφθαρμένοι πολιτικοί, στρατιωτικοί, κομουνιστές αντάρτες, βασανιστές της αστυνομίας, ακτιβιστές, όλοι όσοι ενεπλάκησαν στα γεγονότα του εμφυλίου - ακόμα και οι μάγοι που πουλούσαν τυχερά φυλαχτά στους επίδοξους ηγέτες.

Σε συνεντεύξεις του, ο Καρουνατίλακα έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Σαλμάν Ρούσντι και ιδιαιτέρως, για το μυθιστόρημά του Τα παιδιά του μεσονυκτίου, ένα βιβλίο με έντονα στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, που έστρεψε την προσοχή της Δύσης στη λογοτεχνία χωρών που ήταν παλαιότερα βρετανικές αποικίες. Στο έργο του, ο Καρουνατίλακα επιχειρεί κάτι αντίστοιχο: απευθύνεται στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό, εντάσσοντας στην αφήγησή του, με πολύ διακριτικό τρόπο, τις απαραίτητες διευκρινήσεις και τις περιγραφές των κομβικών γεγονότων του πολέμου, ενώ ταυτοχρόνως, παρουσιάζει μια ιστορία γεμάτη με μυστήριο και γενναίες δόσεις μαύρου χιούμορ. Ο συγγραφέας παντρεύει φανταστικά και μυθολογικά στοιχεία από τη Σρι Λάνκα με δεκάδες αναφορές στον Έλβις, στους Queen, στις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές, στην ομογενοποιημένη κουλτούρα.

Ο Καρουνατίλακα συνθέτει ένα μυθιστόρημα που παρουσιάζει μόνο κατ’ επίφαση μια ιστορία μυστηρίου -παρόλα αυτά, η αποκάλυψη του δολοφόνου προκαλεί το ενδιαφέρον-, και στην ουσία, αποτελεί ένα πολιτικό έργο, μια καταγραφή των αποτρόπαιων τακτικών που υιοθέτησε η κάθε πλευρά προκειμένου να επικρατήσει. Οι υπουργοί κι οι στρατηγοί που δίνουν εντολές, προπαγανδίζουν και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές, φέρουν επινοημένα ονόματα, όμως είναι βασισμένοι σε συγκεκριμένα, υπαρκτά πρόσωπα - μάλιστα, ο Μάαλι Αλμέιντα είναι εμπνευσμένος από τον δημοσιογράφο Richard de Zoysa, που απήχθη και δολοφονήθηκε το 1990. Και παρά τις γλαφυρές περιγραφές του βιβλίου -ή, πιθανώς, εξαιτίας αυτών-, ο Καρουνατίλακα επιλέγει έναν τόνο ανάλαφρο, μια γλώσσα απλή, έναν πρωταγωνιστή που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με το αίσθημα της ευθύνης, αλλά και με τα όπλα του αυτοσαρκασμού και της ειρωνείας. Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα είναι ένα βιβλίο που ισορροπεί επιτυχημένα ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό.

Όσον αφορά στην ελληνική έκδοση, η Ρένα Χατχούτ αποδίδει με μεγάλη επιτυχία την καταιγιστική αφήγηση που επαινέθηκε από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Μπούκερ. Επιπλέον, το εισαγωγικό σημείωμα περιλαμβάνει ένα κατατοπιστικό χρονοδιάγραμμα του εμφυλίου της Σρι Λάνκα, που βοηθά σημαντικά τους αναγνώστες προσανατολίζοντάς τους.


* Ο ΣΟΛΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι φοιτητής φαρμακευτικής και συγγραφέας. Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Ονειρεύομαι πίνακες» (εκδ. Στίξις).

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα μάτια τους κοιτούσαν τον θεό» της Ζόρα Νιλ Χέρστον (κριτική) – Ένα «τραγουδιστό» μυθιστόρημα για την ιστορία της μαύρης κοινότητας

«Τα μάτια τους κοιτούσαν τον θεό» της Ζόρα Νιλ Χέρστον (κριτική) – Ένα «τραγουδιστό» μυθιστόρημα για την ιστορία της μαύρης κοινότητας

Για το μυθιστόρημα της Ζόρα Νιλ Χέρστον [Zora Neale Hurston] «Τα μάτια τους κοιτούσαν τον θεό» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Αίολος). Κεντρική εικόνα: © Jessica Felicio (Unsplash).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Εμφα...

«Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» του Γκύντερ Γκρας (κριτική) – Ο ναζισμός και ο νάνος

«Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» του Γκύντερ Γκρας (κριτική) – Ο ναζισμός και ο νάνος

Για το μυθιστόρημα του Γκύντερ Γκρας [Günter Grass 1927-2015] «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» [μτφρ. Τούλα Σιέτη, εκδ. Πατάκη].

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι ο Γερμανός συγγραφέας πήρε το Βραβείο Νόμπελ το 1999 μόνο και μ...

«Β.» του Στηβ Σεμ-Σάντμπεργκ (κριτική) – Η προέλευση του κακού

«Β.» του Στηβ Σεμ-Σάντμπεργκ (κριτική) – Η προέλευση του κακού

Για το μυθιστόρημα του Στηβ Σεμ-Σάντμπεργκ (Steve Sem-Sandberg) «Β.» (μτφρ. Γιώργος Μαθόπουλος, εκδ. Αλεξάνδρεια). Στην κεντρική εικόνα, σκηνή από τη βασισμένη στο θεατρικό έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ ταινία «Woyzeck» (1979).

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ