Hannah Barry

Για τη συλλογή διηγημάτων του Μπάρι Χάνα [Barry Hannah] «Ψεύτες του νερού και άλλες ιστορίες» (μτφρ. Νίκος Α. Μάντης, εκδ. Καστανιώτη). Στην κεντρική εικόνα, ο συγγραφέας Μπάρι Χάνα.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Οι Ψεύτες του νερού είναι μια συλλογή με τα καλύτερα κείμενα του Μπάρι Χάνα, ενός από τους κορυφαίους Αμερικανούς διηγηματογράφους. Κάποια από τα διηγήματα της συλλογής είχαν δημοσιευτεί όσο ήταν εν ζωή και άλλα δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό του. Και είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το (μεταφρασμένο) έργο του.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αμερικάνικο Νότο και ο τόπος αυτός αποτελεί το σκηνικό όπου εκτυλίσσονται οι ιστορίες του. Εκεί στον Νότο, όπου τα αποτελέσματα του Εμφυλίου είναι εμφανή, χρόνια μετά τη λήξη αυτού του πολέμου, όπου οι βετεράνοι του πολέμου της Κορέας έχουν επιστρέψει και προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους, όπου η φτώχεια και η ανασφάλεια αποτελούν σταθερές συνιστώσες της καθημερινότητας, όπου διακοπές σημαίνει το να ψαρεύει κανείς γατόψαρα στον βάλτο, όπου οι καταχρήσεις κάθε είδους σχεδόν επιβάλλονται, όπως επίσης οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός.

Είναι αργόσχολοι που μαζεύονται στην αποβάθρα και προσπαθούν να διηγηθούν ένα συναρπαστικό γεγονός αμφίβολης ισχύος και αληθοφάνειας, γιατί το ψέμα είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουν τη λογική τους [...]

Οι ήρωες του Χάνα ζουν λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες, δέσμιοι της μοναξιάς τους και καταδικασμένοι σε έναν τρόπο ζωής που μόνο ευτυχία δεν τους φέρνει. Είναι αργόσχολοι που μαζεύονται στην αποβάθρα και προσπαθούν να διηγηθούν ένα συναρπαστικό γεγονός αμφίβολης ισχύος και αληθοφάνειας, γιατί το ψέμα είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουν τη λογική τους, είναι ψαράδες που προσπαθούν να πιάσουν ένα μεγάλο ψάρι, απλά για να αποδείξουν ότι μπορούν, κι όταν το πιάνουν στη συνέχεια το αφήνουν ελεύθερο. Είναι έφηβοι που προσπαθούν να κατανοήσουν και να συγχωρήσουν τον φόνο που έχουν διαπράξει συγγενικά τους πρόσωπα, είναι άλλοι που η μόνη τους επιθυμία είναι να αποκτήσουν έναν σκύλο, και μετανιώνουν που ποτέ δεν το τόλμησαν, που μετανιώνουν γι’ αυτή την αμαρτία της παράλειψης. Είναι κάποιοι που θεωρούν το σκάνδαλο ως τη μόνη ένδειξη πραγματικής ζωής, και ελπίζουν να προκαλέσουν τη ζωή με κάποιο τρόπο, είναι καιροσκόποι, που εκμεταλλεύονται την παραμικρή ευκαιρία, είναι άνθρωποι αποτυχημένοι από κάθε πλευρά, κάποιοι άλλοι που κουβαλούν το βάρος μιας ενοχής από το παρελθόν και συνεχίζουν την αξιοθρήνητη ζωή τους, είναι νέοι άνθρωποι χωρίς επιλογές και προοπτικές, και κάποιοι που δεν τολμούν να αγγίξουν την ευτυχία, γιατί πιστεύουν ότι είναι ικανή να τους συντρίψει.

Άλλοι που τολμούν να κάνουν αυτό που φοβούνται περισσότερο, που είναι βουτηγμένοι στη θλίψη, αλλά έχουν ψυχή, που επιθυμούν με πάθος το εξωτικό και ελάχιστα το συνηθισμένο, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν τι πάει τόσο στραβά με την τύχη τους, άνθρωποι εξαγριωμένοι από την πείνα, που ενώ είναι φτιαγμένοι από εμμονές και πόνο, θεωρούν τη ζωή ένα υπέροχο πράγμα. Άνθρωποι που είναι γεννημένοι για να αλληλοσκοτώνονται, που ζουν σε μια ατελείωτη αναμονή κάποιου απροσδιόριστου γεγονότος, μέσα σε μια τεράστια απόγνωση, σε έναν συνδυασμό αθωότητας, καταδίκης και μοιρολατρίας, που έχουν διαρκώς την αίσθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί, κάτι κακό μεν, εξωφρενικό και κολασμένο, αλλά ταυτόχρονα και όμορφο, γιατί, τα πράγματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, ασκούν ξεχωριστή γοητεία πάνω τους.

Μπάρι Χάνα

Ο Μπάρι Χάνα, γνήσιο τέκνο του αμερικανικού Νότου, γεννήθηκε το 1942 στο Μερίντιαν και πέθανε το 2010 στο Όξφορντ του Μισισίπι. Στις ΗΠA θεωρείται από τους επιφανέστερους πεζογράφους, από τους πιο διακεκριμένους επιγόνους του Φώκνερ και, στο πλαίσιο της ίδιας παράδοσης, απαράμιλλος εκπρόσωπος της λεγόμενης «γοτθικής» τεχνοτροπίας. Στη διάρκεια της ζωής του, εξέδωσε τέσσερις συλλογές διηγημάτων και οχτώ μυθιστορήματα, ενώ τιμήθηκε για το έργο του με σημαντικά βραβεία. Έπλασε ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό σύμπαν, όπου οι καθημερινές ματαιώσεις των απλών ανθρώπων συναντιούνται, μέσα από τη ριζοσπαστική φωνή που καλλιέργησε, με τον Μπέκετ, τη Βίβλo και το μπίμποπ. Δίδαξε επί δεκαετίες δημιουργική γραφή σε πολλά πανεπιστήμια και διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά νεότερων συγγραφέων. Μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Ο τόμος Ψεύτες του νερού, βασισμένος σε δημοσιευμένο αλλά και αδημοσίευτο υλικό που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, αποτελεί μια ενδεικτική εκλογή από τις καλύτερες ιστορίες που έγραψε.

Συχνά μοτίβα η μουσική και η φωτιά

Οι ήρωες του Χάνα είναι σκληροτράχηλοι, αγαπούν τα όπλα, το ποτό και τις μηχανές, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι βγαλμένοι από την κόλαση, αλλά δεν τους λείπει η καλοσύνη και η τρυφερότητα, και θέλουν με κάθε τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σε πολλά από τα διηγήματα οι πρωταγωνιστές αγαπούν τη μουσική, παίζουν σε κάποια μπάντα και ταυτόχρονα, κάπου στο φόντο, κοντά τους ή μακριά τους, φαίνονται οι καπνοί από την πυρπόληση κάποιας εκκλησίας ή κάποιου άλλου στόχου. Η φωτιά στα διηγήματα του Χάνα έχει διπλό ρόλο: εκφράζει έναν τρόπο διαμαρτυρίας στις άθλιες συνθήκες ζωής, λειτουργεί όμως κι ως καταλυτικό στοιχείο στις περιπτώσεις που κάτι που χάλασε και χρειάζεται ανανέωση εκ βάθρων.

Μπροστά μας πραγματοποιούνται δυνατές εκρήξεις σε ένα πολύχρωμο λεκτικό σύμπαν και παρουσιάζεται, συνοδευόμενο από μουσική υπόκρουση, τέλεια φιλοτεχνημένο, το πορτρέτο ενός κόσμου αρπακτικών [...]

Δεξιοτέχνης του παράδοξου, ο συγγραφέας χτίζει ένα πολύ προσωπικό ύφος, ξαφνιάζει με την τόλμη στις εκφραστικές του επιλογές, χρησιμοποιεί πολύπλοκες συνδέσεις, εκπληκτικές μεταφορές, απρόβλεπτες προτάσεις, όπου οι ελεύθεροι συνειρμοί λειτουργούν απρόσκοπτα και η έλλειψη κανόνων γίνεται ο κανόνας. Μπροστά μας πραγματοποιούνται δυνατές εκρήξεις σε ένα πολύχρωμο λεκτικό σύμπαν και παρουσιάζεται, συνοδευόμενο από μουσική υπόκρουση, τέλεια φιλοτεχνημένο, το πορτρέτο ενός κόσμου αρπακτικών, με ακριβή απεικόνιση του κακού και της βαρβαρότητας της ανθρώπινης φύσης, όπου ο καθένας είναι ικανός για οτιδήποτε κι όπου καταρρίπτεται κάθε προϋπάρχουσα αυταπάτη για το αντίθετο. Όμως, και πάλι, ή μάλλον κυρίως τότε, η ποίηση είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση.

Ψεύτες του νερού και άλλες ιστορίεςΛογοτεχνία των αντιθέσεων, όπου υπάρχουν ταυτόχρονα το σωστό και το λάθος, η νίκη και η ήττα, το ιερό και το βέβηλο, το χιουμοριστικό και το τραγικό, η δημιουργία και η καταστροφή, το χάος και η έκσταση. Ιστορίες εγκιβωτισμένες μέσα σε άλλες ιστορίες, ιστορίες με θάνατο, μυστικά και σκοτάδι, ιστορίες με σκληρό ρεαλισμό αλλά και με σουρεαλιστικά στοιχεία. Έντονη προφορικότητα του κειμένου, μαύρο χιούμορ, ειρωνεία και σαρκασμός. Οι Ψεύτες του νερού, είναι μια συλλογή που από τις πρώτες σελίδες, υπόσχεται στον αναγνώστη μια συναρπαστική ανάγνωση.

Η εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Α. Μάντη αναδεικνύει το ιδιαίτερο ύφος του συγγραφέα και φωτίζει στο έπακρο την ικανότητά των ηρώων του να μεταδίδουν στον αναγνώστη τη συγκίνηση που νιώθουν με κάθε τους ενέργεια, όσο σκοτεινή και αποτρόπαιη κι αν είναι αυτή.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Το σκάνδαλο είναι μούρλια, ανθρωπάκο. Είμαστε φτιαγμένοι από εμμονές και πόνο. Έτσι είναι όλοι οι άνθρωποι. Και όταν αυτά τα άγρια πράγματα δημοσιοποιούνται, και μας απαντούν με ουρλιαχτά, προσβάλλουν τη μόνη τίμια ιστορία που έχουμε να πούμε! Αυτό είναι αβάσταχτο! Υπέροχο! Τρομερό! Διαβάζεις ότι το αξιοθρήνητο θύμα εισάγεται στο ψυχιατρείο, ή σε κάποια ψευτοκλινική αποτοξίνωσης για πότες, ή σε μια μουντή φυλακή, αλλά αυτό είναι μονάχα για τον κόσμο, για να τους κλείνει την πόρτα στα μούτρα. Το μόνο που κάνουν είναι να ουρλιάζουν στον άνεμο, ανθρωπάκο, μέσα στην τίμια, αβάσταχτη ανθρωπινότητά τους!»

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

Για το βιβλίο της Βερόνικα Ράιμο [Veronica Raimo] «Ας πούμε πως είμαι εγώ» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Δώμα). Kεντρική εικόνα: Unsplash.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το Ας πούμε πως είμαι εγώ (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Δ...

«Απαγορευμένο τετράδιο» της Άλμπα ντε Σέσπεντες (κριτική) – Μια γοητευτική πλην μονοφωνική αφήγηση

«Απαγορευμένο τετράδιο» της Άλμπα ντε Σέσπεντες (κριτική) – Μια γοητευτική πλην μονοφωνική αφήγηση

Για το μυθιστόρημα της Άλμπα ντε Σέσπεντες [Alba De Cespedes] «Απαγορευμένο τετράδιο» (μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Οι σκέψεις δεν υπάρχουν. Υλοποιούνται μόνο κατά την εκφορά τους, προφορικώς ή γραπτώς ...

«Ατίμωση» του Τζον Μάξγουελ Κουτσί (κριτική): Το λογοτεχνικό και ιστορικό ορόσημο της Νότιας Αφρικής

«Ατίμωση» του Τζον Μάξγουελ Κουτσί (κριτική): Το λογοτεχνικό και ιστορικό ορόσημο της Νότιας Αφρικής

Για το μυθιστόρημα του Τζον Μάξγουελ Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ατίμωση» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα: Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 30 Ιουνίου 1991, έπειτα από 43 χρόνια σκληρού ρατσ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά», σημειώνουν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμέλεια: Book Press...

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα και αρθογράφο Βίβιαν Στεργίου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές

Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές

Ανάμεσα στο έργο και στις πολιτικές αντιλήψεις συχνά... «η σκιά πέφτει». Η Ανί Ερνό και ο Μισέλ Ουελμπέκ, το έργο τους, οι αντιφάσεις τους και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

«Η άλλη κόρη»

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ