xores tis epaggelias

Για το μυθιστόρημα του Ζαν-Μισέλ Γκενασιά [Jean-Michel Guenassia] «Οι χώρες της επαγγελίας» (μτφρ. Χαρά Σκιαδέλλη, εκδ. Πόλις). Από τον συγγραφέα της «Λέσχης των αθεράπευτα αισιόδοξων». 

Της Χριστίνας Μουκούλη

Από τον καιρό του Μωυσή και μέχρι τις μέρες μας, οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν μια Γη της Επαγγελίας, έναν τόπο όπου θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι. Όμως «πού βρίσκεται η Γη της Επαγγελίας; Την ονειρευόμαστε μα είναι μια οφθαλμαπάτη, το όνομα που δίνουμε στις ψευδαισθήσεις μας». Και δεν είναι σπάνιο το γεγονός να ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων, ότι η αναζήτησή μας αυτή, γινόταν σε λάθος κατεύθυνση. Μια τέτοια γη ψάχνουν οι ήρωες του Γκενασιά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, και τίποτα δεν είναι ικανό να ανακόψει την αναζήτησή τους.

Είναι οι ίδιοι εκείνοι ήρωες από το προηγούμενο βιβλίο του, τη Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων. Ο Μισέλ Μαρινί, ο οποίος είναι πλέον δεκαεφτά ετών και ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, που γνωρίζει τη Λουίζ και σχετίζεται μαζί της, αλλά δεν παύει στιγμή να αναζητά την Καμίγ, η οποία έχει πάει με την οικογένειά της στο Ισραήλ. Ο Ίγκορ Μάρκις, γιατρός και πολιτικός πρόσφυγας από τη Ρωσία, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του την εποχή που το σταλινικό κράτος έκανε τις εκκαθαρίσεις και πλέον δεν ασκεί το επάγγελμά του αλλά εργάζεται ως οδηγός ταξί. Και βέβαια, ο Φρανκ, ο αδελφός του Μισέλ, ο οποίος, την εποχή του πολέμου με την Αλγερία, λιποτακτεί από τον γαλλικό στρατό και τάσσεται στο πλευρό των Αλγερινών. Στη σκιά του Φρανκ, υπάρχει και η Σεσίλ, η πρώην αγαπημένη του, την οποία ο Φρανκ εγκαταλείπει χωρίς καμιά εξήγηση, και η οποία δεν ξεπερνά ποτέ αυτό τον χωρισμό. Και κοντά σε αυτούς, παρόντα ή απόντα, τα μέλη των οικογενειών τους, οι φίλοι και οι συνεργάτες τους.

Οι ήρωες του Γκενασιά ερωτεύονται, χωρίζουν, αποκτούν παιδιά, χάνουν αγαπημένα πρόσωπα, πονούν, αποκτούν νέους φίλους, αποδέχονται ή όχι την πραγματικότητα, αλλά δεν μένουν ποτέ αδρανείς. Βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση, τολμούν, αλλάζουν δουλειές, αλλάζουν συντρόφους, μετακινούνται από χώρα σε χώρα, άλλοι από επιλογή κι άλλοι επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Οι ήρωες του Γκενασιά ερωτεύονται, χωρίζουν, αποκτούν παιδιά, χάνουν αγαπημένα πρόσωπα, πονούν, αποκτούν νέους φίλους, αποδέχονται ή όχι την πραγματικότητα, αλλά δεν μένουν ποτέ αδρανείς. Βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση, τολμούν, αλλάζουν δουλειές, αλλάζουν συντρόφους, μετακινούνται από χώρα σε χώρα, άλλοι από επιλογή κι άλλοι επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Ο Ίγκορ εγκαταλείπει τη Ρωσία για να σώσει τη ζωή του, ζει για πάνω από δέκα χρόνια στη Γαλλία, στη συνέχεια πηγαίνει στο Ισραήλ, όπου μπορεί να ασκήσει την Ιατρική, και, κλείνοντας έναν τεράστιο κύκλο, καταλήγει πάλι στην πατρίδα του. Ο Μισέλ ταξιδεύει κι εκείνος από τη Γαλλία στο Ισραήλ για να βρει την αγαπημένη του, επιστρέφοντας επισκέπτεται την Ιταλία, και το ταξίδι αυτό θα αποβεί καθοριστικό για την καριέρα του. Ο Φρανκ καταφεύγει στην Αλγερία, γιατί θεωρεί χρέος του να βοηθήσει αυτή τη χώρα να σταθεί στα πόδια της, ταξιδεύει σε πολλές άλλες χώρες, και ασκητεύει στη Ρωσία, μέχρι να αποφασίσει ποια είναι γι’ αυτόν η Γη της Επαγγελίας.

Το τυχαίο ως καθοριστικός παράγοντας

Με τη φωτογραφική μηχανή που του είχε χαρίσει ο Σάσα, ο Ρώσος φίλος του που αυτοκτόνησε, και την οποία έχει μαζί του επιστρέφοντας από το Ισραήλ, ο Μισέλ τραβάει φωτογραφίες στην πλημμύρα της Φλωρεντίας, και οι φωτογραφίες αυτές τον κάνουν πλούσιο και διάσημο. Η έγκυος γυναίκα που βλέπει να πέφτει στις γραμμές του τρένου την ώρα που πάει να συναντήσει τη Σεσίλ, θυμίζει στον Φρανκ τη Τζαμίλα, την κοπέλα με την οποία είχε παλιότερα σχέση και ήταν κι εκείνη έγκυος. Νιώθει χρέος του να πάει να τη βρει και εγκαταλείπει χωρίς δεύτερη σκέψη τη Σεσίλ, αγνοώντας ότι είναι κι εκείνη έγκυος. Τυχαίες γνωριμίες των ηρώων με διάφορους ανθρώπους στα ταξίδια τους, οι οποίες εξελίσσονται σε φιλίες, καθορίζουν πολλές φορές την πορεία της ζωής τους.

Jean Michel Guenassia

Ο Ζαν-Μισέλ Γκενασιά γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1950. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Έχει γράψει σενάρια και θεατρικά έργα και έχει εκδώσει ακόμη τρία βιβλία, το Pour cent millons (1986, βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος Michel Lebrun), τη Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων (εκδ. Πόλις) το οποίο απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, πούλησε πάνω από 200.000 αντίτυπα, τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ που απονέμουν οι μαθητές λυκείου και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και Η ζωή που ονειρεύτηκε ο Ερνέστο Γκ.

Όταν οι ιδέες και οι πράξεις συμβαδίζουν

Οι ήρωες του Γκενασιά είναι πιστοί σε αυτά που πρεσβεύουν, με όποιο τίμημα. Ο Μισέλ δεν αρκείται σε σπουδές που του υπόσχονται μια συμβατική δουλειά που θα του εξασφαλίζει τα προς το ζην, αλλά ψάχνει μια ενασχόληση που θα του προσφέρει ικανοποίηση. Ο Φρανκ, ορκισμένος κομμουνιστής, παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο και αφιερώνει τη ζωή του στον αγώνα να στηθεί η Αλγερία στα πόδια της μετά την αποχώρηση των Γάλλων. Οι γυναίκες του μυθιστορήματος, δυναμικές, ανεξάρτητες, κι αντισυμβατικές, δεν έχουν όνειρο να παντρευτούν και να κλειστούν σε ένα σπίτι, μόνο για να νιώσουν ασφάλεια, αλλά παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, απολαμβάνουν ό,τι έχει να τους προσφέρει, διατηρώντας την ελευθερία τους.

Γαλλία, Αλγερία, Ισραήλ, Ιταλία, Ρωσία. Πολλές οι χώρες δράσης και κάθε χώρα, με τα δικά της χρώματα, τη δική της ατμόσφαιρα, με μια ιδιαίτερη κουλτούρα, νοοτροπία και συνήθειες των κατοίκων της. Και πολύ περισσότερα τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, το καθένα με την μοναδικότητά του, την οποία ο συγγραφέας σκιαγραφεί με μεγάλη επιδεξιότητα. Ένα πλούσιο υλικό το οποίο απαιτεί φοβερή οργάνωση για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αποδώσει. Ο συγγραφέας απλώνει μπροστά μας ένα τεράστιο ψηφιδωτό, προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια, όπου η κάθε ψηφίδα μπαίνει στη θέση που πρέπει, κι όλες μαζί, αριστοτεχνικά οργανωμένες, μας δίνουν ένα έξοχο αποτέλεσμα, το οποίο καθηλώνει τον αναγνώστη.

Ένα πλούσιο υλικό το οποίο απαιτεί φοβερή οργάνωση για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αποδώσει. Ο συγγραφέας απλώνει μπροστά μας ένα τεράστιο ψηφιδωτό, προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια, όπου η κάθε ψηφίδα μπαίνει στη θέση που πρέπει, κι όλες μαζί, αριστοτεχνικά οργανωμένες, μας δίνουν ένα έξοχο αποτέλεσμα.

polis guenassia xores tis epaggeliasΑντίστοιχα πολλά είναι και τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο του Γκενασιά: η δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι λαοί μετά την αποαποικιοποίηση, οι συνέπειες της κατάρρευσης του κομμουνιστικού μπλοκ, η ζωή των πολιτικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής, η απογοήτευση εκείνων που πίστεψαν σε ιδέες και ματαιώθηκαν οι προσδοκίες τους, η διαφθορά της εξουσίας και η οικονομική εκμετάλλευση των ασθενέστερων, τα γεμάτα υποσχέσεις φωτεινά χρώματα του ανερχόμενου καταναλωτισμού για μια ευτυχία που τελικά είναι ανέφικτη, η κρίση την οποία διέρχονται οι οικογένειες, η ευθύνη που φέρει κάποιος όταν αποφασίζει να γίνει γονιός, ο έρωτας, που μπορεί να είναι άλλοτε ευλογία κι άλλοτε καταστροφή, η βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι ήρωες του Γκενασιά, με κινητήρια δύναμη τη θέλησή τους για ζωή, περιπλανιούνται από χώρα σε χώρα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και κινδύνους, όμως δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, να αρχίσουν από την αρχή, πιστεύοντας ότι η ζωή τούς επιφυλάσσει καλύτερες μέρες κάπου αλλού, κι ελπίζοντας ότι κάποτε θα βρουν είτε τη χώρα είτε το πρόσωπο που θα αποτελέσει γι’ αυτούς τη Γη της Επαγγελίας.


 Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η στάση τους δεν βασίζεται ούτε στη λογική ούτε στη σύνεση, αλλά σε μια δύναμη που ξεπερνάει και τους ίδιους, φαντάζονται έναν κόσμο που το σύστημά σας δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει, και τίποτα και κανείς, καμία καταπίεση, δεν θα τους εμποδίσει να θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους. Αλλού μπορεί να μην είναι καλύτερα, μα αποκλείεται να είναι χειρότερα. Καμιά δυσκολία δεν τους τρομάζει, ούτε η απειλή του αγνώστου, ούτε οι αναρίθμητες παγίδες, ούτε η φυλακή, ούτε ο θάνατος, ούτε η εχθρότητα των λαών προς τους οποίους θα τους οδηγήσουν τα βήματά τους και που δεν είναι απαραιτήτως διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουν μία θέση ανάμεσά τους. Δεν θα διστάσουν να εγκαταλείψουν αυτά τα ελάχιστα που κατέχουν, προκειμένου να ζήσουν τα παιδιά τους στη Γη της Επαγγελίας. Είναι κάτι που ανάγεται στη σφαίρα της δοξασίας, του ονείρου, ποτέ δεν θα κατορθώσετε να μεταπείσετε έναν άνθρωπο που νομίζει ότι αλλού η ζωή του θα είναι καλύτερη και που είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει τα πάντα για να φτάσει εκεί. Με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό ονομάζεται ελπίδα».

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πηγάδι» του Χουάν Κάρλος Ονέτι (κριτική) – Ένας υπαρξιστής από την Ουρουγουάη

«Το πηγάδι» του Χουάν Κάρλος Ονέτι (κριτική) – Ένας υπαρξιστής από την Ουρουγουάη

Για το ευσύνοπτο μυθιστόρημα του ουρουγουανού Χουάν Κάρλος Ονέτι [Juan Carlos Onetti] «Το πηγάδι» (μτφρ. Λευτέρης Μακεδόνας, εκδ. Μάγμα). Στην κεντρική εικόνα, λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της πορτογαλικής έκδοσης. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Σαράκι» της Λάιλα Μαρτίνεθ (κριτική) – Μια σύγχρονη ιστορία μαγισσών

«Σαράκι» της Λάιλα Μαρτίνεθ (κριτική) – Μια σύγχρονη ιστορία μαγισσών

Για το βιβλίο της Λάιλα Μαρτίνεθ [Layla Martinez] «Σαράκι» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Kεντρική εικόνα: από την ταινία «The abandoned». 

Γράφει η Μαριάννα Τσότρα 

Ένα σπίτι που χυμάει στους ενοίκους τ...

«Κορίτσι» της Καμίγ Λοράνς (κριτική) – Σε ποιον ανήκει το γυναικείο σώμα;

«Κορίτσι» της Καμίγ Λοράνς (κριτική) – Σε ποιον ανήκει το γυναικείο σώμα;

Για το μυθιστόρημα της Καμίγ Λοράνς [Camille Laurens] «Κορίτσι» (μτφρ. Στέλα Ζουμπουλάκη, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία της Λοράνς, από το εξώφυλλο της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα: «Δικά μας παιδιά», της Σοφίας Νικολαΐδου

Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα: «Δικά μας παιδιά», της Σοφίας Νικολαΐδου

Την Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 8:30 μμ η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλο «Δικά μας παιδιά».

Επιμέλεια: Book Press

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Κώστας Β. Κατσουλάρη...
Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο) συναντήσαμε τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συζητήσαμε για τους κώδικες των νέων, τον ΛΕΞ και τα κλειστά δωμάτια.

Συνέντευξη στον Διονύση...

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

O Βρετανο-Γκανέζος συγγραφέας Caleb Azumah Nelson κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Dylan Thomas Prize που είναι αφιερωμένο από το Πανεπιοστήμιο του Swansea στον Ντύλαν Τόμας. Credit: Caleb Azumah Nelson/Instagram

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Επτά βιβλία πολιτικής παρέμβασης: Νέα κινήματα, πράσινη επανάσταση, χειραφέτηση, δημοκρατία και παγκόσμια διακυβέρνηση, ορισμένες λέξεις-κλειδιά

Επτά βιβλία πολιτικής παρέμβασης: Νέα κινήματα, πράσινη επανάσταση, χειραφέτηση, δημοκρατία και παγκόσμια διακυβέρνηση, ορισμένες λέξεις-κλειδιά

Τι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα μας και τι στο διεθνές περιβάλλον; Πώς θα είναι οι δημοκρατίες σε λίγες δεκατίες; Υπάρχει ένας νέος ακτιβισμός που μπορεί να αναχαιτίσει τον καπιταλισμό; Επιλέγουμε επτά βιβλία που θέτουν τα πολιτικά ζητήματα των καιρών μας επί τάπητος. Kεντρική εικόνα: © Unspalsh. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ