to gegonos

Για το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Annie Ernaux «Το γεγονός» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Η Anamaria Vartolomei στην ομότιτλη ταινία –βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2021– της Audrey Diwan.

Της Εύας Στάμου

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Ανί Ερνό αναφέρεται σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονταν ακόμα ως αυτόνομα σεξουαλικά υποκείμενα, αλλά σαν χρηστικά αντικείμενα προς όφελος των αντρών.

Το πρώτο φεμινιστικό κύμα, κατά τη διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, επικεντρώθηκε στην ανάγκη να παραμείνουν οι γυναίκες ασφαλείς από το «επικίνδυνο» σεξ, αποφεύγοντας την κακοποίηση, τον βιασμό και την άμβλωση, με κάθε τρόπο, ακόμα και με την αποχή από την ερωτική πράξη. Κατά το δεύτερο φεμινιστικό κύμα, τη δεκαετία του ’60, η «πολιτική του σεξ» μεταφέρθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, με τις φεμινίστριες να προτάσσουν τη σεξουαλική απελευθέρωση και την πρόσβαση των γυναικών κάθε κοινωνικής τάξης στη σεξουαλική εκπαίδευση, την αντισύλληψη και την άμβλωση.

Ωστόσο, τη χρονική περίοδο που διαδραματίζονται τα γεγονότα του αυτοβιογραφικού αφηγήματος της Ερνό, οι γυναίκες δεν είχαν ακόμα πολλές επιλογές σε περίπτωση που αποφάσιζαν να προβούν σε διακοπή κύησης: υποβάλλονταν σε μια ταπεινωτική διαδικασία, επικίνδυνη για τη σωματική τους ακεραιότητα η οποία αποτελούσε την ίδια στιγμή παράνομη δραστηριότητα. Η άμβλωση έγινε τελικά νόμιμη στη Γαλλία το 1975.

Η αφήγηση ξεκινά με την περιγραφή της αναμονής αντρών και γυναικών σε έναν προθάλαμο νοσοκομείου λίγο πριν από το 2000. Ανάμεσά τους και η συγγραφέας που αγωνιά για τα ιατρικά αποτελέσματα προκειμένου να πληροφορηθεί αν έχει AIDS, ίση μεταξύ ίσων, ανάμεσα στους υπόλοιπους ασθενείς, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, κοινωνική θέση. Στην συνέχεια οι αναγνώστες μεταφέρονται στο 1960 όταν η συγγραφέας, εικοσιτριάχρονη φοιτήτρια φιλολογίας τότε που έχει μείνει έγκυος, προσπαθεί να απαλλαγεί από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της, βιώνοντας μια σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις που την ωθούν στη βίαιη και οριστική ενηλικίωσή της.

Μια ερωτική σχέση που δεν έχει για την Ερνό ιδιαίτερη σημασία, γίνεται η αιτία να μείνει έγκυος και να περάσει δύο μήνες αναζητώντας λύση στο πρόβλημά της, ψάχνοντας στήριξη σε συμφοιτητές και των δύο φύλων, ζητώντας τη βοήθεια ενός γιατρού, επιχειρώντας να προκαλέσει η ίδια έκτρωση...

Μια ερωτική σχέση που δεν έχει για την Ερνό ιδιαίτερη σημασία, γίνεται η αιτία να μείνει έγκυος και να περάσει δύο μήνες αναζητώντας λύση στο πρόβλημά της, ψάχνοντας στήριξη σε συμφοιτητές και των δύο φύλων, ζητώντας τη βοήθεια ενός γιατρού ο οποίος, δίχως να σεβαστεί την επιθυμία της, της χορηγεί ενέσεις που σταματούν την αποβολή, επιχειρώντας να προκαλέσει η ίδια έκτρωση με τη χρήση μιας βελόνας πλεξίματος. Η αναζήτησή της θα τη φέρει στο κατώφλι μιας νοσοκόμας που συστηματικά και για ένα ικανό χρηματικό ποσό βοηθά τις γυναίκες να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες· εκεί θα ξεκινήσει η νέα και τελευταία φάση του μαρτυρίου της με την ολοκλήρωση της αποβολής του εμβρύου που θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο και επιβάλλει την επείγουσα εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

Η Ανί Ερνό μιλά για την εμπειρία της με τρόπο ευθύ, άμεσο και απλό, δίχως να καταφεύγει στον συναισθηματισμό ή να στοιχειοθετεί ένα κατηγορητήριο εναντίον του νεαρού που την άφησε έγκυο και του αντρικού φύλου γενικότερα, του ιατρικού συστήματος ή των συμφοιτητών που δεν της συμπαραστάθηκαν όσο θα ήθελε. Τα πάντα είναι ιδωμένα εντός του συγκεκριμένου ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου μιας εποχής όπου οι αμβλώσεις ήταν ακόμα παράνομες και μπορούσαν να στοιχήσουν σε έναν γιατρό την άδειά του για μεγάλο διάστημα ή και για πάντα. Οι επιλογές της γυναίκας που σχετίζονταν με τη σεξουαλική της δραστηριότητα –αν είχε σχέσεις πριν παντρευτεί, αν χρησιμοποιούσε κάποια μέθοδο αντισύλληψης– προσδιορίζουν στα μάτια των άλλων την κοινωνική θέση και την ηθική αξία της, καθορίζοντας ουσιαστικά όλη της την ύπαρξη.

Οι επιλογές της γυναίκας που σχετίζονταν με τη σεξουαλική της δραστηριότητα –αν είχε σχέσεις πριν παντρευτεί, αν χρησιμοποιούσε κάποια μέθοδο αντισύλληψης– προσδιορίζουν στα μάτια των άλλων την κοινωνική θέση και την ηθική αξία της, καθορίζοντας ουσιαστικά όλη της την ύπαρξη.

Κάποιες στιγμές η συγγραφέας μοιάζει να βγαίνει από τον εαυτό της και να παρατηρεί ψυχρά, όχι μόνο τις αντιδράσεις των άλλων μα και της ηρωίδας της, που δεν είναι παρά ο εαυτός της σε νεότερη ηλικία· κάποιες άλλες στιγμές η ζωντάνια της περιγραφής και η ένταση του συναισθήματος δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι πρόκειται για την ίδια που βίωσε τα φρικτά γεγονότα που αφηγείται.

metaixmio enraux to gegonosΤρία στοιχεία της αφήγησης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Το πρώτο είναι ο θαυμασμός των αντρών συμφοιτητών για τη Ερνό και η προσπάθειά τους έστω και αδέξια να της συμπαρασταθούν, βλέποντας στο πρόσωπό της μια γυναίκα τολμηρή, δυναμική και με τη γοητεία που της δίνει το γεγονός ότι έχει ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις. Δεν λείπει βέβαια και ο συμφοιτητής που μόλις πληροφορείται από την ίδια την κατάστασή της, επιδιώκει αμέσως να κάνει σεξ μαζί της, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η αδιάφορη, αποστασιοποιημένη συμπεριφορά του νεαρού που άφησε έγκυο την Ερνό, αλλά και η δική της προθυμία όχι μόνο να συνεχίσει να επικοινωνεί μαζί του, μα και να περάσει με αυτόν και την παρέα του τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μπορεί η στάση της Ερνό σήμερα να φαίνεται ακατανόητη, μα ας μην ξεχνάμε ότι στη δεκαετία του ’60, για μια νεαρή φοιτήτρια εθεωρείτο μάλλον φυσικό ο άντρας να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη και το βάρος να πέφτει εξολοκλήρου στη γυναίκα.
Το τρίτο στοιχείο είναι η προσβλητική συμπεριφορά του νεαρού χειρουργού προς την πρωταγωνίστρια, και κυρίως το γεγονός ότι μετανιώνει για τη στάση του μόλις πληροφορείται πως δεν πρόκειται για εργάτρια ή πωλήτρια αλλά για μια μορφωμένη φοιτήτρια – οι αναφορές στην κοινωνική τάξη παίζουν σημαντικό ρόλο στο έργο της Ερνό, όπως ισχύει για κάθε σύγχρονη φεμινίστρια.

Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται μόνο στις γυναίκες, αλλά αφορά κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μεταθέσει την ευθύνη ορισμού της νομιμότητας των αμβλώσεων σε κάθε επιμέρους Πολιτεία, ανοίγει και πάλι μια σειρά ζητημάτων που θεωρούσαμε ότι η νομική επιστήμη είχε επιλύσει, υπονομεύοντας ουσιαστικά το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Σε ένα καίριο σημείο της αφήγησης η συγγραφέας σημειώνει:

«Μες στον έρωτα και στον οργασμό πίστευα ότι το κορμί μου δεν διέφερε ουσιαστικά από εκείνο ενός άντρα».

Πρόκειται άραγε για τη δήλωση μιας κοπέλας που δεν γνωρίζει καλά τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του σώματός της ή μήπως για τη λαχτάρα μιας γυναίκας να απολαμβάνει τον έρωτα ως μια αυτόνομη κι έλλογα ελεύθερη ύπαρξη;


* Η ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ είναι συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο, η συλλογή «Τα κορίτσια που γελούν» (εκδ. Αρμός).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

Για το νέο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbo] «Ο Βασιλιάς» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο) − «από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση».

Γράφει η Χίλντα Παπαδημη...

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο κριτικός θεάτρου και λογοτέχνης Κώστας Γεωργουσόπουλος (1937-2024)

Πέθανε ο κριτικός θεάτρου και λογοτέχνης Κώστας Γεωργουσόπουλος (1937-2024)

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αδερφός του, Βασίλης. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου (κριτική) – Ο «μελαγχολικός αυτοκράτωρ» και ο στωικισμός του

«Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου (κριτική) – Ο «μελαγχολικός αυτοκράτωρ» και ο στωικισμός του

Για το βιβλίο του Μάρκου Αυρήλιου [Marcus Aurelius] «Τα εις εαυτόν» (μτφρ. Αναστασία Καλλιοντζή, εκδ. Οξύ).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Δέκα χρόνια πριν πεθάνει και εν μέσω σφοδρών εκστρατειών, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Α...

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Θόρντον Ουάιλντερ: «Η ελπίδα, όπως και η πίστη, δεν είναι τίποτα αν δεν είναι θαρραλέες»

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 1975, πέθανε στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ. Πήρε τρεις φορείς βραβείο Πούλιτζερ καθώς και το National Book Award.

Του Ευθύμιου Σακκά

Είχε γεννηθεί στο Ουισκό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.

Γράφει η Φανή Χατζή ...

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ