o trelos tou vasilia

Για το μυθιστόρημα του Mahi Binebine «Ο τρελός του βασιλιά» (μτφρ. Έλγκα Καββαδία, εκδ. Άγρα).

Της Χριστίνας Μουκούλη

Υπάρχει περίπτωση μια δουλεία να είναι συναινετική ή ένα βασιλικό παλάτι, να είναι τρομακτικό και ταυτόχρονα μαγευτικό; Υπάρχει σημείο σύγκλισης ανάμεσα στο σοβαρό και στο αστείο, ανάμεσα στην αγάπη για την οικογένεια και στο επαγγελματικό καθήκον; Και τι γίνεται όταν αυτά τα δύο τελευταία αντικρούονται μεταξύ τους;

Ο Μοχάμεντ μπεν Μοχάμεντ είναι για τριάντα πέντε χρόνια «ο αφοσιωμένος υπηρέτης, ο διασκεδαστής με την ανεξάντλητη φαντασία, ο επίσημος θεολόγος, ο λογοτεχνικός σύμβουλος» του Σίντι, του βασιλιά του Μαρακές. Μένει κι εκείνος στο παλάτι, κοντά στον αφέντη του, φροντίζει για τη διασκέδαση του βασιλιά, του φτιάχνει το κέφι με πρωτότυπες ιστορίες, τον νανουρίζει με παραμύθια. Είναι ο εκλεκτός, ο άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις αποφάσεις του μονάρχη και να ευνοήσει ή να καταβαραθρώσει την τύχη κάποιων συμπολιτών του. Αυτός όμως ο διανοούμενος παρατηρητής, ο εξοπλισμένος με την εξαιρετική ικανότητα να λέει φαινομενικά ατελείωτα ποιήματα χωρίς παύση ή δισταγμό, αυτός που χαίρει της εμπιστοσύνης του βασιλιά, που με τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο του έχει βοηθήσει πολύ κόσμο, αυτός ο άνθρωπος, όταν ο γιος του φυλακίζεται, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τον βοηθήσει.

Μια ζωή σαν παραμύθι

Αυτή είναι η ιστορία του Μοχάμεντ, και η ιστορία του πατέρα του συγγραφέα, ο οποίος υπηρέτησε για τριάντα πέντε χρόνια ως ένα είδος γελωτοποιού της αυλής και ως έμπιστος σύντροφος του βασιλιά Χασάν Β΄, ο οποίος βασίλεψε από το 1961 έως το 1999. Είναι επίσης η ιστορία του αδερφού του συγγραφέα, ενός νεαρού στρατιωτικού, ο οποίος συμμετείχε στο πραξικόπημα του 1971, που είχε ως στόχο την ανατροπή του βασιλιά, και ο οποίος συνελήφθη και έμεινε για είκοσι χρόνια φυλακισμένος σε μια φυλακή του Νότου, κάτω από συνθήκες απίστευτης βαρβαρότητας.

Η ιστορία του αδερφού του συγγραφέα, ενός νεαρού στρατιωτικού, ο οποίος συμμετείχε στο πραξικόπημα του 1971, που είχε ως στόχο την ανατροπή του βασιλιά, και ο οποίος συνελήφθη και έμεινε για είκοσι χρόνια φυλακισμένος σε μια φυλακή του Νότου, κάτω από συνθήκες απίστευτης βαρβαρότητας.

Η αφήγηση ξεκινά από τις παραμονές του θανάτου του βασιλιά, όπου όλοι είναι ανάστατοι γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί στον αφέντη τους και για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη δική τους μοίρα. Σε πρώτο πρόσωπο και με διαρκείς αναδρομές στο παρελθόν, ο Μοχάμεντ μας διηγείται το πώς βρέθηκε στο παλάτι και πώς κατάφερε να γίνει ο εκλεκτός.

Ο συγγραφέας αφήνει τον πατέρα του να πει «τη δική του καταπληκτική ιστορία, την οποία δεν τη διάλεξε, δεν την αρνήθηκε, την άφησε να εξελιχθεί, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι». Ο δικός του πατέρας είναι κουρέας στη βασιλική αυλή και για τον λόγο αυτό, ο νεαρός τότε Μοχάμεντ, έχει μια εικόνα του παλατιού εκ των έσω, και επίσης έχει πρόσβαση στην αυλή. Όταν λοιπόν ο βασιλιάς μαθαίνει τις ιδιαίτερες ικανότητές του στην αφήγηση ιστοριών και ποιημάτων, αλλά κυρίως όταν διαπιστώνει ιδίοις όμμασι την πίστη και την αφοσίωση του Μοχάμεντ σε πρόσωπα που τον έχουν ευεργετήσει, αποφασίζει να τον κάνει έμπιστο ακόλουθο και σύμβουλό του.

Στο παλάτι ο νεαρός ευνοούμενος συναναστρέφεται με έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, που το καθένα έχει μια δική του αρμοδιότητα την οποία και παλεύει να διατηρήσει, αντιμετωπίζοντας ζήλειες και ίντριγκες, αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης. Μεταξύ αυτών είναι ο μουσικός, ο γιατρός, ο νάνος, ο βοτανολόγος, ο μάντης, ο καθένας με τον ρόλο του σε αυτή την αυλή των θαυμάτων. Πλούτος και δύναμη, κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που βιώνουν οι κοινοί θνητοί της περιοχής. Διαμονή στο παλάτι, πλουσιοπάροχα γεύματα, απολαύσεις που όλοι ονειρεύονται αλλά ελάχιστοι απολαμβάνουν.

Όταν κάποιος μπαίνει στο παλάτι και αποδέχεται το ρόλο που του προσφέρουν, παίρνει μια απόφαση ζωής και δεν έχει δικαίωμα υπαναχώρησης.

Ο Μοχάμεντ ζει μια ζωή που ο καθένας θα τη ζήλευε, μια ζωή παραμυθένια, αλλά ταυτόχρονα μια ζωή μοναχική, χωρίς προσωπικές ελευθερίες. Βλέπει ελάχιστα τη γυναίκα και τα παιδιά του και δεν έχει κανένα περιθώριο να το αλλάξει αυτό. Όταν κάποιος μπαίνει στο παλάτι και αποδέχεται το ρόλο που του προσφέρουν, παίρνει μια απόφαση ζωής και δεν έχει δικαίωμα υπαναχώρησης. Ο λόγος του βασιλιά είναι νόμος και η διάθεσή του επίσης, είναι πάνω από το γενικό συμφέρον. Με την εξυπνάδα του και με τη στοργική σχέση αγάπης κι αφοσίωσης προς τον βασιλιά, ο οποίος έχει αδυναμία στους ανθρώπους με καλλιτεχνική φύση, ο Μοχάμεντ καταφέρνει να διατηρήσει την προνομιούχα θέση του στο παλάτι για μια ζωή. Πληρώνεται για να δίνει χαρά και για να λέει στον βασιλιά αυτό που θέλει να ακούσει.

Mahi Binebine

Ο Μαχί Μπινμπίν, ζωγράφος, γλύπτης και μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε το 1959 στο Μαρακές, όπου και ζει. Αρχικά σπούδασε μαθηματικά στο Παρίσι. Στη συνέχεια αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Οι πίνακές του ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη. Το 2010 το βιβλίο του Τα αστέρια του Σιντί Μουμέν πήρε το βραβείο του καλύτερου αραβικού μυθιστορήματος. Έχει διακριθεί στη χώρα του, το Μαρόκο ως πρόσωπο που συμβάλλει με το έργο του στην ανάδειξη της χώρας διεθνώς. Φωτογραφία: Laurent Moulager - Own work, CC BY-SA 4.0

Ένας τρόπος συμφιλίωσης

Ο συγγραφέας, προσπαθεί να μπει στη θέση του πατέρα του, να φανταστεί τη ζωή του δίπλα στο βασιλιά, τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους ανθρώπους του παλατιού. Κυρίως όμως, προσπαθεί να περιγράψει τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, όταν έπρεπε να διαλέξει στρατόπεδο. Αν τασσόταν φανερά υπέρ του γιου του, κινδύνευε τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Τάχθηκε λοιπόν με το μέρος του βασιλιά, με τον οποίο τον έδενε και μια βαθύτερη σχέση πίστης και αφοσίωσης, και με τον τρόπο αυτό είχε τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Σύγκρουση οικογενειακή, αλλά, κυρίως, προσωπική και πολύ επώδυνη. Ο Μοχάμεντ βασανίζεται χωρίς να το δείχνει και τα πράγματα γι’ αυτόν είναι πιο περίπλοκα απ’ ό,τι φαίνονται.

agra bihebe o trelos tou vasiliaΟ συγγραφέας, οξυδερκής παρατηρητής της πολιτικής πραγματικότητας της χώρας του, με φόρμα παραμυθιού, ρίχνει μια πολύ προσεκτική ματιά σε ό,τι έχει σχέση με την απουσία του πατέρα από τη ζωή του και με το οικογενειακό τραύμα της εικοσαετούς φυλάκισης του αδερφού του, διερευνά τους μηχανισμούς για τη λήψη αποφάσεων του γεννήτορά του και αναζητά απαντήσεις. Περιγράφει το πώς μπορεί κάποιος να κάνει κάτι σαν μια συμφωνία με τον διάβολο, να ενταχθεί σε κάτι που μοιάζει με αίρεση, να είναι αδρανής, ενώ δίπλα του κάποιοι υποφέρουν. Με το βιβλίο αυτό δίνει την ευκαιρία στον πατέρα του να πει τη δική του εκδοχή της ιστορίας και να εκφράσει τα περίπλοκα συναισθήματά του ως πατέρα αλλά ταυτόχρονα και ως πιστού αυλικού. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας τρόπος συμφιλίωσης με τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του και από τον οποίο νοιώθει εγκαταλελειμμένος.

Ο Μαχί Μπινμπίν, διάσημος και εκτός της πατρίδας του για τα πολιτιστικά κέντρα που έχει δημιουργήσει, για τον τρόπο του να διδάσκει την κουλτούρα της ζωής, με το βιβλίο αυτό τονίζει τις βαθιές διαιρέσεις που χαρακτηρίζουν τη μαροκινή κοινωνία. Μια κοινωνία όπου τα δίπολα αγάπη-μίσος, ειρήνη-βία, ελπίδα-απόγνωση είναι σε ημερήσια διάταξη, όπου κάθε πολιτική απόφαση εξαρτάται από τη βούληση του μονάρχη κι όπου οι οικογενειακές αντιπαραθέσεις οδηγούν σε τραύματα ανεπούλωτα.

Όλα αυτά μας τα προσφέρει μέσα από μια ιστορία που «έχει τη φαντασία ενός παραμυθιού του παλιού καιρού και την τραγικότητα ενός ανθρώπινου δράματος», αναζητώντας απαντήσεις στα πολλά «γιατί» της ζωής του.


* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι εκπαιδευτικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Μπαίνεις στο παλάτι σαν να εισχωρείς σε μια σέκτα: Η ένταξη είναι ολοκληρωτική, μη ανατρέψιμη. Αν γίνεις μέλος, δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. Αν θελήσεις να φύγεις, θα φύγεις γονατιστός, ή με τα πόδια μπροστά. Είναι μια συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον διάολο. Καμιά απομάκρυνση δεν είναι αποδεκτή έξω από τον παντοτινό δεσμό, άνευ όρων. Συμβάλλουμε στη διακόσμηση με τον ίδιο τρόπο όπως τα έπιπλα, τα δέντρα του κήπου ή η αποικία των σκλάβων που κατακλύζουν τον χώρο».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ