gia mia xoufta skoni

Για το μυθιστόρημα του Evelyn Waugh «Μια χούφτα σκόνη» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η Kristin Scott Thomas και ο Rupert Graves στην ομότιτλη ταινία του 1988, σε σκηνοθεσία του Charles B. G. Sturridge.

Του Διονύση Μαρίνου

Κρυμμένος πίσω από ευκλεείς συγγραφείς όπως ο Ντάρελ, ο Μομ, ο Μπέρτζες, σαφώς τη Γουλφ, ακόμη και ο Ίσεργουντ, ο Ίβλιν Γουό (σ.σ.: αν διαβάσεις το όνομά του στα αγγλικά, σου μοιάζει με γυναικείο όνομα), δείχνει να είναι ένα μεσαίο συγγραφικό μέγεθος της μεσοπολεμικής αγγλικής λογοτεχνίας.  Δείχνει, αλλά δεν είναι.

Θα έλεγε κανείς πως ο Γουό είχε περισσότερο θάρρος από κάμποσους άλλους συγκαιρινούς του. Κατά τον Γκράχαμ Γκριν ήταν «ο καλύτερος της γενιάς του». Εγκώμιο που δεν το προσπερνάς αβασάνιστα καθόσον προέρχεται από το στόμα ενός, τωόντι, σπουδαίου γραφιά. Ναι, σαφώς, μην περιμένετε ο Γουό να έχει το υψιπετές πνεύμα του Τζόυς. Ποτέ δεν επέδειξε ανάλογη σχολαστική διάθεση σαν κι αυτή του Ιρλανδού μύστη που χρειάστηκε χρόνια και χρόνια για να δομήσει τη δική του σύγχρονη Οδύσσεια. Ο Γουό ήταν ικανός, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν, να γράψει –μονοκοπανιά– τρεις χιλιάδες λέξεις την ημέρα. Ήταν η ρουτίνα του, ένα καθημερινό άχθος που το έβγαζε με ευκολία. Λένε πως ήταν ικανός να γράψει ένα ταξιδιωτικό βιβλίο μέσα σε ένα μήνα!

Η ευκολία δεν τον κάνει προχειρογράφο, αλλά, σίγουρα, όχι και συγγραφέα που αρέσκεται σε ερμητικές ή κρυπτικές αναφορές στα βιβλία του. Έχει μια μπαλζακική ρίζα ο Γουό, καθώς το υλικό του ήταν η καθημερινότητα. Από εκεί άρδευε ιδέες, τις οποίες καρύκευε με χιούμορ και σάτιρα που μπορούσε να τσακίσει κόκαλα. Όχι, δεν είναι εύκολος ο Γουό διότι είναι ένας συγγραφέας που δεν φοβάται να μιλήσει για τις υπόγειες βαναυσότητες των σχέσεων ή τις αδικίες που υφίσταται το άτομο από το σύνολο. Υπάρχει κάτι ψυχρά αντικειμενικό στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα και μια ελαφρότητα που μεταμορφώνει τα δράματα σε ένα κοινό ανθρώπινο κτήμα.

Έχει μια μπαλζακική ρίζα ο Γουό, καθώς το υλικό του ήταν η καθημερινότητα. Από εκεί άρδευε ιδέες, τις οποίες καρύκευε με χιούμορ και σάτιρα που μπορούσε να τσακίσει κόκαλα.

Η άλλη πηγή έμπνευσής του ήταν ο ίδιος ο εαυτός του. Είναι μια περίπτωση Λάρκιν και Γουλφ, ο Γουό. Με ακούραστο τρόπο ξεφλουδίζει το κρεμμύδι του και αποκαλύπτει πολλές από τις εμπειρίες του στα βιβλία του. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μια χούφτα σκόνη που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου προέρχεται από το προσωπικό του βίωμα. Στην ουσία είναι μια πράξη εκδίκησης του Γουό προς τη γυναίκα του, Έβελιν Γκάρντερ, που τον παράτησε σύξυλο ρημάζοντας τη ζωή του. Μπορεί ο τίτλος που επέλεξε να ακούγεται επιτηδευμένος (εράνισμα από στίχο της Έρημης Χώρας του Τ.Σ. Έλιοτ), εντούτοις «εντός» των γραμμών κόβει και ράβει αναλόγως και αδιαλείπτως.

Οι χαρακτήρες σε τούτο το βιβλίο είναι αξιοζήλευτα (sic) μέλη μιας γενιάς και μιας κοινωνικής τάξης που έζησε επί ματαίω. Ο Τόνι Λαστ και η Μπρέντα, οι δύο κεντρικοί ήρωες, είναι παντρεμένοι εδώ και επτά χρόνια και, ναι, η φαγούρα του γάμου τους έχει ήδη εμφανιστεί στη ψυχή και τα σώματά τους. Ο μύθος της αγάπης έχει παρέλθει για να δώσει τη θέση του σε μια καθημερινή τελετουργία που οδηγείται πλησίστια προς το κενό. Προσέχουν –με το ανάλογο τακτ, βεβαίως– να μην πληγώνει ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα να σνομπάρουν επιδεικτικά την πραγματικότητα που τους περιζώνει. Θα έλεγε κανείς πως ακόμη κι αν τους συνέβαινε κάτι τραγικό (τους συνέβη) δεν θα άλλαζε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πάθη της ζωής.

Αυτή η απογαλακτισμένη γενιά ζει για το χρήμα και τους τύπους, γνωρίζοντας πως αν δεν έχει τίποτα από αυτά, τότε θα αναγκαστεί να δείξει την κενότητά της. Ζει μια χρηματοδοτημένη-νοικιασμένη ζωή έως τη στιγμή που θα πρέπει να πληρωθεί ο λογαριασμός. Ο Τόνι και η Μπρέντα μοιάζουν με αντίκες στις προθήκες ενός καταστήματος που πιστεύουν πως αξίζουν πολλά, ενώ στην πραγματικότητα ουδείς ενδιαφέρεται να τους αγοράσει.

Καρπός του γάμου τους είναι ο Τζον Άντριους που τον μεγαλώνει η νταντά του. Ενα πονηρό μουτράκι που κακόπεσε σε δύο γονείς που μοιάζουν με την επιφάνεια ενός πολυκαιρισμένου χυλού. Ζουν σε μια γοτθική έπαυλη που κάποτε μπορεί να είχε κλέος, αλλά τώρα τους κοστίζει ακριβά για τη συντήρησή της και, επιπλέον, με εξαίρεση τον Τόνι που τη λατρεύει, στέκει πάνω από το κεφάλι τους σαν βαρύς ίσκιος.

Ζουν σε μια γοτθική έπαυλη που κάποτε μπορεί να είχε κλέος, αλλά τώρα τους κοστίζει ακριβά για τη συντήρησή της και, επιπλέον, με εξαίρεση τον Τόνι που τη λατρεύει, στέκει πάνω από το κεφάλι τους σαν βαρύς ίσκιος.

Μέσα σ’ αυτή την ανιαρή κατάσταση, η εμφάνιση του κατ’ άλλα αδιάφορου νεαρού Τζον Μπίβερ λειτουργεί καταλυτικά. Η Μπρέντα έλκεται από την παρουσία του, αλλά, όχι, δεν τον ερωτεύεται. Ούτε γι’ αυτό δεν είναι ικανή. Για χάρη του πιάνει ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο (με πρόσχημα κάποιες σπουδές Οικονομικών που θέλει να ακολουθήσει) και αφήνει πίσω της τον Τόνι και τον Τζον να τα βγάλουν πέρα. Δεν τα βγάζουν.

Το τραγικό θα έρθει να τους χτυπήσει την πόρτα. Σε ένα παραδοσιακό κυνήγι αλεπούς, ο Τζον θα πεθάνει καθώς τον χτυπάει ένα άλογο. Μια δραματική σκηνή; Ο Γουό δεν αφήνεται σε τέτοια πάθη. Καταφέρνει ακόμη και σ’ αυτή την καθοριστική σκηνή να στάξει μια στάλα ειρωνείας και χιούμορ. Ο θάνατος του παιδιού θα προχωρήσει το συζυγικό σχήμα σε ρήγμα. Η Μπρέντα φεύγει οριστικά από το σπίτι, ρίχνεται στην αγκαλιά του Μπίβερ που, φυσικά, είναι ανάξιος να την κρατήσει για πάντα.

Άγεται και φέρεται από την τετραπέρατη μητέρα του, η οποία διόλου ασχολείται με ποταπά (sic) ζητήματα όπως ο έρωτας. Στο μεταξύ, το διαζύγιο μόνο συναινετικό δεν είναι. Η Μπρέντα ζητάει γη και ύδωρ, ο Τόνι ανθίσταται και θέλοντας να απελευθερωθεί από αυτή τη μέγγενη αποφασίζει να κάνει ένα υπερατλαντικό ταξίδι που θα τον φέρει στα βάθη της Βραζιλίας να αναζητεί την Πολιτεία, μια απάτητη περιοχή που ζουν ιθαγενείς.

Κι εκεί, όμως, στράφι θα του πάνε τα πράγματα. «Φυλακισμένος» ήταν στη χώρα του, φυλακισμένος θα βρεθεί και στο νέο τόπο του. Έπειτα από πολλές περιπέτειες σε άγνωστα εδάφη, καταλήγει να είναι δούλος (κατ’ ουσίαν) του πατριαρχικού κυρίου Τοντ. Ο αγράμματος Τοντ πείθει τον Τόνι να του διαβάζει τα βιβλία του αγαπημένου του Ντίκενς έως τη στιγμή που θα αναλάβει τις δυνάμεις του και θα επιστρέψει στην πατρίδα του. Φρούδες ελπίδες! Οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια περνούν και ο Τόνι συνεχίζει να διαβάζει τα ίδια και τα ίδια βιβλία. Όντως, έτσι συνέβη;

Evelyn Waugh

Ο Evelyn Waugh (1903-1966) γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα Decline and fall κυκλοφόρησε το 1928 και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία καθιερώνοντάς τον στο λογοτεχνικό είδος όπου έμελλε να διαπρέψει: την κοινωνική σάτιρα και την καυστική κωμωδία με επίκεντρο τη Χρυσή Νεολαία του Μεσοπολέμου και τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να ξεφύγει από το προνομιούχο αλλά ασφυκτικό της περιβάλλον. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Πρόστυχα κορμιά, Black mischief, Μια χούφτα σκόνη, Scoop, Brideshead revisited κ.ά. Αξίζει ακόμη να μνημονευθεί η τριλογία των πολεμικών του αναμνήσεων με τον γενικό τίτλο The sword of honour, καθώς και τα αποκαλυπτικά ημερολόγιά του.

Ο Γουό κρύβει μια έκπληξη στους αναγνώστες του, καθώς τους «προσφέρει» όχι ένα τέλος, αλλά δύο. Αυτό, βέβαια, έγινε για πρακτικούς λόγους. Το τελευταίο μέρος είχε δημοσιευτεί το 1933 σε ένα περιοδικό ως αυτόνομο διήγημα. Στη συνέχεια, ο Γουό το ενέταξε στο μυθιστόρημα, το οποίο δημοσίευε σε συνέχειες στο Harper’s Bazaar. Για να μην μπλέξει με τα συγγραφικά δικαιώματα αναγκάστηκε να αλλάξει την κατάληξη του βιβλίου του. Πάντως, στην ελληνική έκδοση υπάρχουν και οι δύο εκδοχές.

gutenberg waugh gia mia xoufta skoniΤι καταφέρνει μ’ αυτή την συζυγική περιπέτεια ο Γουό; Σίγουρα όχι ένα φτηνό μπουλβάρ, αλλά ένα ισχυρό χαστούκι στον καθωσπρεπισμό της καλής κοινωνίας. Τα μέλη της επιθυμούν σφόδρα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Φευ, τα πράγματα ποτέ δεν μένουν ως έχουν. Ακολουθεί πάντα το χάος που δεν είναι καθόλου ευγενές μαζί τους.

Αυτό που μένει στο τέλος είναι η πλήρης ασυμμετρία σκοπών και αποτελεσμάτων. Τίποτα δεν μένει όρθιο και τίποτα δεν μπορεί να διορθώσει το συναισθηματικό κενό. Προσοχή: δεν το βιώνουν μόνο αυτοί οι δύο τούτο το τέλμα. Μια πλειάδα άλλων ηρώων που βρίσκονται σ’ αυτό το βιβλίο (είτε είναι μέλη κλειστών ανδρικών κλαμπ είτε τυχοκυνηγοί) άλλο δεν κάνουν από το να επιτείνουν το άσκοπο και άδηλο της ύπαρξής τους. Ολότελα κούφιοι άνθρωποι! Ναι, ο Γουό είναι καυστικός. Η αποστασιοποίησή του τον βοηθάει να μην είναι (και) ανελέητος. Ίσως να μην χρειάζεται, το κάνουν γι’ αυτόν οι ήρωές του.

Αυτό το βιβλίο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον Γουό ως συγγραφέα. Μια ιδιαίτερα περίεργη περίπτωση ανθρώπου που λέγεται πως έζησε ως πρόωρα γερασμένος. Στα 50 του και στα 60 του λαχταρούσε να πεθάνει. Τελικά στα 62 του έφυγε από τη ζωή από καρδιακή προσβολή. Το φοβερότερο όλων: σύμφωνα με δημοσιευμένες βιογραφίες του, η κόρη του, Χάριετ, προσευχήθηκε να μην αναστηθεί ποτέ ο πατέρας της.

Η μετάφραση του μυθιστορήματος ανήκει στην Παλμύρα Ισμυρίδου που καταφέρνει να αποδώσει στρωτά τον Γουό. Αλλά είναι ένας συγγραφέας στρωτής γραφής ο Γουό; Να ένα ερώτημα προς διερεύνηση.

ΥΓ: Το μυθιστόρημα γνώρισε μια δεύτερη και τρίτη ζωή, καθώς μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο του BBC, εν συνεχεία το 1982 ανέβηκε ως θεατρικό έργο και το 1988 έγινε ταινία σε σκηνοθεσία του Charles B. G. Sturridge.


* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Η Μπρέντα ξύπνησε με τη χειρότερη δυνατή διάθεση. Το προηγούμενο βράδυ είχε πάει μόνη της στον κινηματογράφο. Μετά είχε πεινάσει –εκείνη τη μέρα δεν είχε φάει κανονικά–, αλλά επειδή δεν είχε το κουράγιο να δειπνήσει μόνη της σε κάποιο, εστιατόριο, αγόρασε μια κρεατόπιτα από μια υπαίθρια καντίνα και την πήρε μαζί της στο σπίτι. Φαινόταν λαχταριστή, μα όταν ήρθε η ώρα να την φάει, διαπίστωσε ότι της είχε κοπεί η όρεξη. Όταν ξύπνησε, αντίκρισε τα υπολείμματα της πίτας πάνω στην τουαλέτα της.

Ήταν Αύγουστος και ήταν ολομόναχη. Εκείνη τη μέρα ο Μπίβερ αποβιβαζόταν στη Νέα Υόρκη. (Της είχε τηλεγραφήσει, όταν διέπλεε τον ωκεανό, ότι είχε ένα θαυμάσιο ταξίδι). Για την Μπρέντα, η ιστορία της με τον Μπίβερ είχε τελειώσει».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

«Αγαπητέ μαλάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ (κριτική) – Ασεβές και δυνατό σαν χαστούκι

Για το μυθιστόρημα της Βιρζινί Ντεπάντ [Virginie Despentes] «Αγαπητέ μαλάκα» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα). Κεντρική εικόνα: © Mehrnegar Dolatmand/Unsplash.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έπρεπε να το περιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ