alt

Για το μυθιστόρημα του Ροδρίγο Ασμπούν «Δεσμοί στοργής» (μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου, εκδ. Πατάκη).

Της Χριστίνας Μουκούλη

Τι γίνεται όταν ανατρέπεται ριζικά η ζωή των μελών μιας οικογένειας; Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις και ποιες στη συνέχεια οι επιμέρους συμπεριφορές; Και αυτό γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα;

Έτος 1950. Μία πενταμελής οικογένεια Γερμανών, καταφεύγει στην Βολιβία για πολιτικούς λόγους. Είναι η οικογένεια του Χανς Έρτλ, του παλιού εικονολήπτη της Λένι Ρίφενσταλ, της κινηματογραφίστριας του Χίτλερ. Ο πατέρας της οικογένειας εικονολήπτης, φωτογράφος και εξερευνητής. Κάνει διαρκώς ταξίδια. Για κείνον είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Η μητέρα ακολουθεί τους ρυθμούς του πατέρα, παίζοντας πάντα δευτερεύοντα ρόλο στην οικογένεια. Μένει στο σπίτι περιμένοντάς τον να γυρίσει και φροντίζοντας τα τρία τους παιδιά. Οι τρεις αδελφές, η κάθε μια με τις ιδιαιτερότητές της στον χαρακτήρα, στη συμπεριφορά και στην ψυχοσύνθεση. Και μια ιστορία δοσμένη τμηματικά, μέσα από τις  αφηγήσεις των ηρώων της. Εκ περιτροπής. Πράγμα το οποίο αρχικά ξενίζει και μπερδεύει. Στη συνέχεια όμως, προσδίδει στο κείμενο ιδιαίτερη γοητεία και μοναδικότητα και προσφέρει στον αναγνώστη σφαιρική γνώση των γεγονότων.

Αναζήτηση σκοπού ζωής

«Ο πατέρας της ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη κλίση προς την νοσταλγία, ένα χαρακτηριστικό που ευτυχώς είχε κληρονομήσει κι εκείνη»

Όταν η οικογένεια του Χανς Έρτλ εγκαταλείπει το Μόναχο και φτάνει στη Βολιβία, «όλα φαίνονται επισφαλή και βρώμικα». Πρέπει να ξαναρχίσουν από το μηδέν και «η μόνη τους επιλογή είναι να συνεχίσουν». Ο Χανς, πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα, δίνει μεγάλη σημασία στη μέθεξη με τη φύση και έχει βάλει ως σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει μια αρχαία πόλη των Ίνκας. Προσπαθεί να αφήσει πίσω το παρελθόν και να χαράξει νέα πορεία.

Η σύζυγός του αντίθετα, αφήνεται να την παρασύρει το ρεύμα, ζει με τις αναμνήσεις της παλιάς τους ζωής και παρουσιάζει παθητική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Όσο για τις τρεις κόρες της οικογένειας, η κάθε μια ανταποκρίνεται διαφορετικά στον πόνο, στις αλλαγές και στις προκλήσεις. Η μία δέχεται μοιρολατρικά τα γεγονότα, υποταγμένη στα μικρά πάθη της καθημερινότητας. Η άλλη αναζητά τη λύτρωση μέσω του έρωτα και της δημιουργίας οικογένειας. Και η τρίτη, η μεγαλύτερη, ορθώνει το ανάστημά της και παλεύει με αυτοπεποίθηση, με δύναμη ψυχής και χωρίς συμβιβασμούς.

«Ο πατέρας της ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη κλίση προς την νοσταλγία, ένα χαρακτηριστικό που ευτυχώς είχε κληρονομήσει κι εκείνη». Γιατί «τίποτα δεν την έκανε να νιώθει πιο άβολα από την σκλαβιά. Η σκλαβιά, αυτό ακριβώς της επιβεβαίωνε πάντα την αναγκαιότητα της πάλης». Και «ζωή τελικά σημαίνει να ανήκεις στον εαυτό σου».

Πέντε άνθρωποι μέσα στην ίδια οικογένεια. Με κοινά βιώματα, δεσμούς αίματος, δεσμούς συναισθηματικούς, όμως και με τόσες διαφορές ταυτόχρονα: στον χαρακτήρα, στις απόψεις, στην ψυχοσύνθεση, στις ιδέες, στην αγωνιστικότητα, στη στοχοθεσία και στους τρόπους που χρησιμοποιούν για την επίτευξη των στόχων τους. Θα καταφέρουν άραγε να διατηρήσουν την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ τους ή κινδυνεύουν να φτάσουν στην απόλυτη αποξένωση;

Ο συγγραφέας

Ο Ροδρίγο Ασμπούν γεννήθηκε το 1981 στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας. Είναι συγγραφέας, μουσικός και σεναριογράφος. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη γράψει συλλογές διηγημάτων, αφηγήματα και μυθιστορήματα. Έχει αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία. Το 2010 το λογοτεχνικό περιοδικό Granta τον κατέταξε ανάμεσα στους 22 καλύτερους νέους ισπανόφωνους συγγραφείς. 

* Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ είναι νηπιαγωγός.

 Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία © Alexis Duclos.


altΔεσμοί στοργής
Ροδρίγο Ασμπούν
Mτφρ.: Γεωργία Ζακοπούλου
Επιμέλεια: Γιώργος Κασαπίδης
Πατάκης 2019
Σελ. 160 Τιμή εκδότη €10,90

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΡΙΓΟ ΑΣΜΠΟΥΝ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εκεί, εκεί» του Τόμι Όραντζ (κριτική) – Λήθη, σώμα και μνήμη στον μη τόπο των αυτόχθονων της Αμερικής

«Εκεί, εκεί» του Τόμι Όραντζ (κριτική) – Λήθη, σώμα και μνήμη στον μη τόπο των αυτόχθονων της Αμερικής

Για το μυθιστόρημα του Τόμι Όραντζ (Tommy Orange) «Εκεί, εκεί» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Αλεξάνδρεια). ©Linda A. Cicero/Stanford News Service

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Πριν ακόμη χαραχθούν τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών στον χάρτ...

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

Για τη μυθιστορηματική τριλογία του Φίλιπ Ροθ (Philip Roth) «Ζούκερμαν δεσμώτης» (μτφρ. Σπύρος Βρετός, εκδ. Πόλις). 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...
«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

Για το μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Φόκνερ «Ένας μύθος» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Πίνακας του Ότο Ντιξ. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Με τι μέτρα κρίνεται ένας σύγχρονος συγγραφέας που έχει εκδώσει ένα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

Σκέψεις με αφορμή τη σκηνοθεσία του  Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και την επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας. 

Γράφει ο Θεόδωρος Τσιριγώτης

Υπάρχουν έργα που γερνούν επειδή απαντούν στα ερωτήματα της εποχής τους και έργα που παραμένουν ...

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ