alt

Για τα μυθιστορήματα του Éric Vuillard «Ημερήσια διάταξη» (μτφρ. Μανώλης Πιμπλής), «Κονγκό» (μτφρ. Γιώργος Φαράκλας) και «14η Ιουλίου» (μτφρ. Μανώλης Πιμπλής), τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις.

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Πώς γράφεται λογοτεχνία χωρίς μυθοπλασία; Πώς ξαναγράφεται η Ιστορία ώστε να μετουσιωθεί σε ένα εύπεπτο, έξυπνο και ερεθιστικό ανάγνωσμα; Πώς εντέλει μπορούμε να δούμε την Ιστορία των μεγάλων στιγμών της ανθρωπότητας, όχι με έμφαση στα πρόσωπα της πρώτης γραμμής αλλά με την πανοραμική κατόπτευση του πεδίου όπως μόνο η λογοτεχνία ξέρει να κάνει;

Ο Éric Vuillard επιτυγχάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο, καθώς ανανεώνει το ιστορικό μυθιστόρημα με τη μέγιστη αντικειμενικότητα, σαν να γράφει ιστορική πραγματεία, αλλά συνάμα και με την αναγκαία υποκειμενικότητα, που χρειάζεται το μυθιστόρημα.

Σ’ αυτά τα πολλαπλά ερωτήματα, ο Éric Vuillard επιτυγχάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο, καθώς ανανεώνει το ιστορικό μυθιστόρημα με τη μέγιστη αντικειμενικότητα, σαν να γράφει ιστορική πραγματεία, αλλά συνάμα και με την αναγκαία υποκειμενικότητα, που χρειάζεται το μυθιστόρημα. Στο Κονγκό, την 14η Ιουλίου και την Ημερήσια διάταξη, στα έργα που ώς τώρα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τον Μανώλη Πιμπλή και τον Γιώργο Φαράκλα, βλέπουμε την τεχνική ενός νέου ιστορικού μυθιστορήματος, το οποίο ενθρονίζει την Ιστορία σε πρωταγωνιστική θέση και θέτει σε δεύτερη μοίρα τους επώνυμους πρωταγωνιστές.

Κι είναι κάτι τέτοιο λογοτεχνία, θα αναρωτηθεί κανείς. Ο γάλλος συγγραφέας μάς πείθει πως είναι, προβάλλοντας στα έργα του δυο-τρία πολύ βασικά χαρακτηριστικά της νέας γραφής. 

Πρώτα απ’ όλα, όπως προείπα, η Ιστορία έρχεται να πρωταγωνιστήσει με όλο το βάρος της εκάστοτε εποχής, την οποία ο Éric Vuillard αναπλάθει. Το Κονγκό (Πόλις 2018) θέτει στο κέντρο του το Συνέδριο του Βερολίνου (1884), όπου οι μεγάλες δυνάμεις συναντήθηκαν για να μοιράσουν μεταξύ τους την Αφρική και τις προσπάθειες του βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου να κερδίσει τα μέγιστα από αυτήν. Στο μυθιστόρημα με τον εύγλωττο τίτλο 14η Ιουλίου (Πόλις 2019) διαγράφεται η Γαλλική Επανάσταση του 1789 κι η κατάκτηση της Βαστίλης από τα εξεγερθέντα πλήθη. Τέλος, στην Ημερήσια διάταξη (Πόλις 2018) μεταφερόμαστε στο Βερολίνο του 1933, όταν επιφανείς επιχειρηματίες της Γερμανίας προσφέρουν τη στήριξή τους στον ανερχόμενο Χίτλερ, και στη Βιέννη του 1938, όταν το Γ' Ράιχ ενσωματώνει με μια απλή κίνηση την Αυστρία, χωρίς κανείς να αντιδράσει. Τρία βιβλία, τρία κομβικά σημεία της ανθρώπινης Ιστορίας, από τη Γαλλική επανάσταση στον γερμανικό ναζισμό κι από εκεί στην αποικιοκρατία των πολιτισμένων κρατών απέναντι στην πλούσια αλλά υπανάπτυκτη Αφρική.

Στα έργα που ώς τώρα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τον Μανώλη Πιμπλή και τον Γιώργο Φαράκλα, βλέπουμε την τεχνική ενός νέου ιστορικού μυθιστορήματος, το οποίο ενθρονίζει την Ιστορία σε πρωταγωνιστική θέση και θέτει σε δεύτερη μοίρα τους επώνυμους πρωταγωνιστές.

Η Ιστορία όμως του Vuillard δεν δίνεται από τη στρατιωτική και πολιτική πλευρά της, ούτε με τον φακό κεντραρισμένο στο προβεβλημένα πρόσωπα. Αυτά υπάρχουν, όπως ο Χίτλερ ή ο Λεοπόλδος, αλλά δίπλα τους στέκονται οι Γερμανοί βιομήχανοι κι ο εξερευνητής Στάνλεϊ, αλλά κυρίως στέκονται οι ανώνυμοι άνθρωποι, τα πλήθη της γαλλικής πρωτεύουσας, οι ακρωτηριασμένοι Αφρικανοί, οι αμήχανοι Αυστριακοί, οι πολλοί που αποτελούν τον αφανή πρωταγωνιστή κάτω από τη λαμπερή επιφάνεια της επίσημης ιστοριογραφίας.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό, που μετουσιώνει το πρώτο, είναι η γλώσσα του πεζογράφου. Η γραφή του είναι σαγηνευτική, ακριβώς επειδή πραγματεύεται βαριά ιστορικά θέματα με κόντρα τρόπο, με ανάλαφρο μειδίαμα, με οξεία ειρωνεία που υποδεικνύει το τραγελαφικό όσων κρύβονται πίσω από το παραβάν. Ένα δίχτυ σκωπτικότητας διαπερνά τα πάντα και κάνει τον αναγνώστη να γελά με τα πολύ σοβαρά, αλλά συνάμα να προβληματίζεται με όσα αποκαλύπτονται. Αλλά και η αφήγηση, με τη σοφή χρήση του μοντάζ, κάνει μικρές χορευτικές φιγούρες, με αναδρομές και παρεκβάσεις, με έμφαση στο μικρό αλλά και με πανοραμικά πλάνα, με εναλλαγή των ιστορικών δεδομένων και των προσωπικών στιγμών των πρωταγωνιστών. 

Υπαινίχθηκα λίγο πριν τα δύο επίπεδα της μυθιστορηματικής αφήγησης, το μεν που θα αξιοποιούσε η ιστοριογραφία κι αποτελείται από τα «αντικειμενικά» γεγονότα, και το δε που έρχεται, σαν υποδόριο στρώμα, να προσφέρει η λογοτεχνία. Η τελευταία όχι μόνο στρώνει έναν αξιανάγνωστο κυλιόμενο ιμάντα, αλλά κυρίως τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ιστορίας. Κάτω από τα σοβαρά πρόσωπα κρύβεται η ιστορική γελοιότητα, κάτω από τα μεγάλα γεγονότα και τις αφηγήσεις κρύβονται εξίσου μεγάλα που ωστόσο τίθενται σε δεύτερη μοίρα, κάτω από το πολιτικό καιροφυλαχτεί το πολιτισμικό και το κοινωνι(ολογι)κό.

Το κοινωνι(ολογι)κό έγκειται στο πώς οι απλοί άνθρωποι εισπράττουν, βιώνουν, αντιδρούν απέναντι στο Ιστορικό. Γιατί εντέλει η Ιστορία δεν είναι μόνο η υψηλή πολιτική, τα μεγάλα γεγονότα και οι μακροπρόθεσμης εμβέλειας καμπές, αλλά και η επίδραση των μικρών και των μεγάλων αφηγήσεων στον άνθρωπο και στην καθημερινή του ζωή.

alt
Ο Éric Vuillard

Η Ιστορία δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας, όσο κι αν ο διπλωματικός διάλογος και οι συνθήκες έρχονται φαινομενικά να «διευθετήσουν» τις εκκρεμότητες, αλλά ουσιαστικά υπάρχουν για να δικαιολογήσουν με θεωρίες και πολιτικές την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κονγκό η καθοριστική για την Αφρική Διάσκεψη του Βερολίνου βρίσκεται στο επίκεντρο της αφηγηματικής προσοχής. Κι ενώ τα ιστορικά γεγονότα δικαιολογημένα αναπλάθονται, ώστε το μυθιστόρημα να αποκτήσει τη δική του αυτονομία, η έμφαση δίνεται στην ειρωνεία με την οποία όλα περιλούζονται. Η βαναυσότητα απέναντι στους ντόπιους ως επιχειρηματικό σχέδιο, η μετατροπή μιας χώρας σε εταιρία για να ικανοποιηθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η απανθρωπιά που δεν καλύπτεται από την ευρωπαϊκή διπλωματία κι ευγένεια… Η Ιστορία δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας, όσο κι αν ο διπλωματικός διάλογος και οι συνθήκες έρχονται φαινομενικά να «διευθετήσουν» τις εκκρεμότητες, αλλά ουσιαστικά υπάρχουν για να δικαιολογήσουν με θεωρίες και πολιτικές την ανθρώπινη εκμετάλλευση.

Στην Ημερήσια διάταξη, από την άλλη, η Ιστορία κατέγραψε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την αναίμακτη προσάρτηση της Αυστρίας, πριν ο γερμανός αρχηγός προχωρήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίσημη όμως Ιστορία δεν ανέδειξε τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγάλων βιομηχάνων της Γερμανίας, που ενίσχυσαν τη ναζιστική άνοδο, και την άβουλη υποχωρητικότητα των αυστριακών πολιτικών και του λαού, που επέτρεψαν την ενσωμάτωση της χώρας στο Γ΄ Ράιχ. Αλλά ούτε σημείωσε εμφαντικά την αβουλία των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν κινητοποιήθηκαν εγκαίρως. Πίσω από τα μεγάλα γεγονότα κρύβεται από τη μία η απληστία που γεννά ολοκαυτώματα, κι από την άλλη η απίστευτη νωθρότητα που καταντά γελοιότητα κι ο εφησυχασμός που αποδεικνύεται εγκληματικός…

Τέλος, η 14η Ιουλίου είναι ένα μυθιστόρημα χωρίς επώνυμους μυθιστορηματικούς ήρωες, όπου πρωταγωνιστής αναδεικνύεται, όπως έδειξα, η Ιστορία, αλλά και το πλήθος. Ο λαϊκός πολιτισμός του Παρισιού, που πλήττεται από τη φτώχια, σε αντίθεση με την τρυφηλή κι υποκριτική αριστοκρατία, σκιαγραφείται εύγλωττα και τα σύνολα των απλών, αμόρφωτων ανθρώπων, με επαγγέλματα που κινούνται από τον πιλοποιό μέχρι τον τσαγκάρη κι από τον αμαξά μέχρι τον χρυσοχόο, επαναστατούν, χωρίς να ξέρουν συνειδητά τι κάνουν ή τι επιδιώκουν. Παρακινημένοι από μια καθολική αγανάκτηση, χωρίς ενσυνείδητα στοιχεία ηρωισμού, οι Παριζιάνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, άλλοτε λειτουργώντας μαζοποιημένα κι άλλοτε αυτενεργώντας αυθόρμητα.

Το κατά Vuillard ιστορικό μυθιστόρημα δεν παύει να εννοεί τη μεγάλη εικόνα, αυτήν της κοσμοϊστορικής Γαλλικής Επανάστασης με τις αλλαγές που επέφερε στην ανθρωπότητα, αλλά κατά βάση εστιάζει στο μικρό, που ξεχνά ονόματα μεγάλων ανδρών και φέρνει στο προσκήνιο τα πλήθη και τους αφανείς ήρωές τους.

Οι απαξιωτικοί όροι «μάζα», «όχλος» ή «λαουτζίκος» ακούγονται ελάχιστα, περισσότερο ως απόρροια της οπτικής γωνίας των αριστοκρατών, ενώ ο αφηγητής βλέπει τον λαό με συμπάθεια. Αυτό οφείλεται στην αίσθησή του ότι η Ιστορία δεν γράφεται από τον έναν, που καθορίζει τις εξελίξεις, αλλά από τους πολλούς, οι οποίοι είτε ενεργούν συλλογικά, είτε παρωθούν τους λίγους να πάρουν πρωτοβουλίες. Όλη η αφήγηση της 14ης Ιουλίου ακολουθεί μια αμφίδρομη πορεία από το σύνολο ή τα επιμέρους σύνολα, από το πλήθος που εκλαμβάνεται άλλοτε ως ενιαίο σώμα κι άλλοτε όχι, προς τα άτομα, τα οποία πρωταγωνιστούν στις μικρές σκηνές που τους αναλογούν. Οι αφανείς παίρνουν όνομα, άλλοτε με μια μικρή ιστορία πίσω τους κι άλλοτε όχι, δρουν στη μικρή ψηφίδα που οι ίδιοι φτιάχνουν μέσα στο ευρύτερο ψηφιδωτό της επανάστασης.

Αυτούς τους μικρούς του ιστορικού γίγνεσθαι ο Vuillard τούς βλέπει συνεκδοχικά ως παραδείγματα όλης της ανθρωπότητας. Οι αμφίβολες κινήσεις τους, ο ενθουσιασμός, η ορμή τους αλλά και η αμφιθυμία τους, η καθημερινότητα που έχουν, τα συναισθήματά και οι πράξεις τους, ακόμα και ο αντι-ηρωικός θάνατός τους, αντιηρωικός καθώς πέθαναν χωρίς τη δόξα που θα τους αναλογούσε, είναι διαχρονικά δείγματα κάθε «μικρού» επαναστάτη. Κι εκεί, στη σκιαγράφηση του καθενός, ο συγγραφέας κάνει τις ανάλαφρες πιρουέτες του, με λυρισμό, με χαλαρότητα αλλά και με διεκτραγώδηση των κρίσιμων στιγμών του ανθρώπου και του πλήθους. Έτσι, το κατά Vuillard ιστορικό μυθιστόρημα δεν παύει να εννοεί τη μεγάλη εικόνα, αυτήν της κοσμοϊστορικής Γαλλικής Επανάστασης με τις αλλαγές που επέφερε στην ανθρωπότητα, αλλά κατά βάση εστιάζει στο μικρό, που ξεχνά ονόματα μεγάλων ανδρών και φέρνει στο προσκήνιο τα πλήθη και τους αφανείς ήρωές τους.

Ο γάλλος συγγραφέας ανανεώνει το ιστορικό μυθιστόρημα, καθώς χρησιμοποιεί την Ιστορία για να κάνει λογοτεχνία και χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία για να μιλήσει για το παρασκήνιο της Ιστορίας.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και κριτικός βιβλίου.
Τελευταίο του βιβλίο, η «Βιβλιογραφία για τον Νίκο Καζαντζάκη» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).


alt14η Ιουλίου
Éric Vuillard
Μτφρ. Μανώλης Πιμπλής
Πόλις 2019
Σελ. 208, τιμή εκδότη €16,00

alt

 

 

altΚονγκό
Éric Vuillard
Μτφρ. Γιώργος Φαράκλας
Πόλις 2018
Σελ. 130, τιμή εκδότη €12,00

alt

 

 

altΗμερήσια διάταξη
Éric Vuillard
Μτφρ. Μανώλης Πιμπλής
Πόλις 2018
Σελ. 160, τιμή εκδότη €14,00

alt

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ÉRIC VUILLARD

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

«Πέτρινα ημερολόγια» της Κάρολ Σίλντς (κριτική) – Για μια γυναίκα σμιλεμένη στην πέτρα της ζωής

Για το μυθιστόρημα της Κάρολ Σιλντς [Carol Shields] «Πέτρινα ημερολόγια» (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Gutenberg). Kεντρική εικόνα: © Shelby Miller/Unspalsh. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Υπάρχει ...

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

«Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» του Τζέιμς Μπόλντουιν (κριτική) – Η ιστορία της δύσκολης ενηλικίωσης ενός αγοριού στο Χάρλεμ του '30

Για το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν [James Baldwin] «Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις» (μτφρ. Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις). Kεντρική εικόνα: © U.S. National Archives and Records Administration.

Γράφει η Αργυρώ Μαντόγλου

Σε όλα τα μυ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ