kampanellis 00

Για τον τόμο του Γιώργου Πεφάνη «Οι Μυκήνες δεν ήταν το παν – Καμπανελλικά ανάλεκτα» (εκδ. Κάπα Εκδοτική).

Της Κυριακής Πετράκου

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011) είναι γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας πρωτίστως, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος. Υπήρξε επίσης μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος διδάκτωρ τριών πανεπιστημίων, επίτιμος δημότης πολλών δήμων, συνεπώς δεν χρειάζεται συστάσεις. Ακόμα και μη θιασώτες των παραστατικών τεχνών τον γνωρίζουν έστω και μόνο από το Μαουτχάουζεν, έστω και μόνο με τη βοήθεια των τεσσάρων πασίγνωστων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη με τους στίχους του Καμπανέλλη.

Στον θεατρικό κόσμο χαρακτηρίζεται –δίχως αντιρρήσεις από οποιανδήποτε κατεύθυνση– ως ο «πατριάρχης» του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου, ενώ αρκετοί θεατρολόγοι θεωρούν το 1957, όταν παραστάθηκε η θρυλική πλέον Αυλή των θαυμάτων του από το Θέατρο Τέχνης, ως terminus post quem της νεότερης (μεταπολεμικής) δραματουργίας μας. Ακόμα είναι από τους όχι δυστυχώς πολλούς συγγραφείς μας με έντονη διεθνή παρουσία (παρότι θα έπρεπε και θα μπορούσε να ήταν εντονότερη) μέσω μεταφράσεων και παραστάσεων.

Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του έχει εμπνεύσει ήδη τρεις θεατρολογικές μονογραφίες, με πρώτη σε εμφάνιση του ίδιου του Γιώργου Πεφάνη (Ιάκωβος Καμπανέλλης – Ανιχνεύσεις και προσεγγίσεις στο θεατρικό του έργο, εκδ. Κέδρος), μια τεράστια σφαιρική μονογραφία του Βάλτερ Πούχνερ (Τοπία ψυχής και μύθοι πολιτείας – Το θεατρικό σύμπαν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, εκδ. Παπαζήσης), και μια ειδικότερη του Δημήτρη Τσατσούλη (Ιψενικά διακείμενα στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, εκδ. Μεταίχμιο). Ακόμα έχουν γίνει δύο θεατρολογικά συνέδρια αφιερωμένα στο έργο του, ένα από Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και ένα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Φυσικά το πλούσιο και πολυεπίπεδο έργο του είναι αυτό που εμπνέει τους κριτικούς και μελετητές να ασχοληθούν, αλλά δεν έπαιξε μικρό ρόλο και η σύνθετη προσωπικότητα του συγγραφέα, με την θετικότητα και την οξυδέρκεια που τον χαρακτήριζε ώστε να αποδέχεται, και μάλιστα με ευχαριστίες, τις απόψεις και αναλύσεις που ενδεχομένως να μην τον εύρισκαν και σύμφωνο, αλλά εκτιμούσε την προσπάθεια και χάριζε απλόχερα τη φιλία του και το υλικό του αρχείου του.

Ο Πεφάνης, πλην της εν λόγω μονογραφίας, έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με τον Καμπανέλλη, δημοσίευσε τα πρώτα έργα του που λάνθαναν τρόπον τινά στο αρχείο του συγγραφέα...

Ο Πεφάνης, πλην της εν λόγω μονογραφίας, έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με τον Καμπανέλλη, δημοσίευσε τα πρώτα έργα του που λάνθαναν τρόπον τινά στο αρχείο του συγγραφέα, και είναι άλλωστε και ο ίδιος πολυγραφότατος όπως εκείνος. Δεν είναι παράξενο που τους συνέδεε στενή φιλία και εμπιστοσύνη. Με δόκιμη ακαδημαϊκή πρακτική, στον εδώ παρουσιαζόμενο τόμο, τα μελετήματα αυτά, επικαιροποιημένα και εκ νέου επεξεργασμένα, συνθέτουν μια δεύτερη οιονεί μονογραφία για τον αγαπημένο συγγραφέα.

Η μελέτη αυτή διαιρείται σε δέκα κεφάλαια, ορισμένης θεματολογίας έκαστο και σε υποκεφάλαια, με μεθοδολογία που συνδυάζει τα στοιχεία, την ιστορία και τη θεωρία θεάτρου, την οποία ο Πεφάνης κατέχει πολύ καλά σε βαθμό ειδικότητας. Στα δύο πρώτα κεφάλαια διερευνά τις καταβολές της καμπανελλικής δραματουργίας από τον γενέθλιο τόπο και τη συγκλονιστική εμπειρία του στρατοπέδου, που τον στιγμάτισε οδυνηρά αλλά και θετικά, απομυθοποιώντας τις ψευδαισθήσεις και βαθαίνοντας την ανθρωπιά του. Ακολουθεί ένα σύνθετο κεφάλαιο για τις επιγραμματικές τρόπον τινά αποφάνσεις του συγγραφέα, τους περιεκτικούς στοχασμούς του και τους σύντομους συλλογισμούς του, οργανικά ενταγμένους μέσα στα έργα ως ρήσεις των δραματικών προσώπων. Είναι εντυπωσιακοί και μπορούν να αποτελέσουν οδηγό του βίου, αν και ο Καμπανέλλης δεν αποκρύπτει ούτε και υποβάλλει την εγκυρότητά τους, παρά μόνο στη σχετικότητά τους, ότι εκφράζουν ένα ορισμένο θεατρικό πρόσωπο με ορισμένη στάση ζωής. Ο Πεφάνης αναλύει πολλές από αυτές, με αναλύσεις που τις φωτίζουν από απροσδόκητες οπτικές, π.χ. την εναλλαξιμότητα του προφέροντος τη φιλοσοφική ρήση προσώπου. Πρόκειται για μια άλλοτε κάπως υπερβατική και συνηθέστερα μια βιοτική φιλοσοφία, την οποία ο μελετητής κατανοεί σε βάθος και λόγω των φιλοσοφικών γνώσεών του, γενικώς, αλλά και της εφαρμογής τους στο θέατρο τόσο στο δράμα όσο και στη θεατρική πράξη (έχει επινοήσει και τον όρο θεατροφιλοσοφία, που τείνει να επιβληθεί) [1].

Οι συχνές αναφορές του Καμπανέλλη στο ίδιο το θέατρο και τα «μεταθεατρικά» έργα του, του ταιριάζουν εξαιρετικά και είναι σε θέση να τις κατανοήσει πλήρως. Οι καμπανελλικές αποφάνσεις, που μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως αποφθέγματα (αρκετές από αυτές τουλάχιστον), θα έπρεπε να συλλεχθούν και να αναρτηθούν στο youtube, όπως άλλες παρόμοιες ρήσεις και αποφθέγματα σοφών. Του Καμπανέλλη επιπροσθέτως διαθέτουν και ποιητικότητα μέσα στην πρόζα τους. Δεν είναι όλες σύντομες: και πιο εκτεταμένα αποσπάσματα περιέχουν συμπυκνωμένα νοήματα και είναι αποκαλυπτικές καταστάσεων και πραγμάτων. Το ίδιο αποκαλυπτικές είναι οι σε βάθος αναλύσεις του Πεφάνη, βοηθώντας την εκτίμηση του καμπανελλικού κειμένου από τον αναγνώστη/θεατή αλλά και προωθώντας την προσωπική του συλλογιστική στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας σε πιο στοχαστική και κριτική κατεύθυνση.

Στα δύο πρώτα κεφάλαια διερευνά τις καταβολές της καμπανελλικής δραματουργίας από τον γενέθλιο τόπο και τη συγκλονιστική εμπειρία του στρατοπέδου, που τον στιγμάτισε οδυνηρά αλλά και θετικά, απομυθοποιώντας τις ψευδαισθήσεις και βαθαίνοντας την ανθρωπιά του.

Στο επόμενο κεφάλαιο (4) διερευνάται η «εκλεκτική συγγένεια» της δραματουργίας του Καμπανέλλη με τα έργα του Luigi Pirandello, τόσο θεματικά όσο και φιλοσοφικά. Βέβαια ο Pirandello άσκησε τεράστια επίδραση όχι μόνο στο επιγονικό θέατρο, αλλά και σε όλη τη δυτική σκέψη. Αν ήταν ή είναι (δεν έχει διόλου ξεθωριάσει) άμεση, διακειμενική ή παραπλήσια ανταπόκριση στο πνεύμα της μεσοπολεμικής εποχής και εφεξής, είναι άδηλο και εν πολλοίς αδιάφορο. Ο Πεφάνης, βαθύς γνώστης του έργου αμφότερων των συγγραφέων, επιδίδεται σε συγκρίσεις αξόνων και μοτίβων αλλά και των ιδεών και ερμηνειών του κόσμου που υποκρύπτονται μέσα στα θεατρικά κείμενα, αποκαλύπτοντας τις συνάφειες αλλά και τις αποκλίσεις μεταξύ τους. Οι αναλύσεις του αυτές αναδεικνύουν και κινούν το ενδιαφέρον για όλα, και του μεσοπολεμικού Ιταλού και του μεταπολεμικού Έλληνα συγγραφέα, που εντούτοις ευτύχησε να μακροημερεύσει, ενώ ουδέποτε σταμάτησε να πειραματίζεται τόσο με τη φόρμα, όσο και με το περιεχόμενο από έργο σε έργο του και να εμπνέει αναλύσεις και μελέτες – όπως άλλωστε και το πιραντελλικό.

Kambanellis ethniko

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έξω από το Εθνικό θέατρο.

Ακολουθεί μια ενότητα για τα πολιτικά έργα του Καμπανέλλη –αν και όλα τα έργα του είναι πολιτικά, και κατά την άποψη του Πεφάνη– αλλά αυτά είναι πιο πολιτικά, καθόσον τα δύο γράφτηκαν και παραστάθηκαν στη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, και το τρίτο, Ο εχθρός λαός αμέσως μετά (1975). Είναι όλα γραμμένα σε ανοιχτή φόρμα των μικρών σκηνών, για να αντικαθίστανται σκηνές που απαγόρευε η λογοκρισία, διαθέτουν κρυπτικούς συμβολισμούς και διακωμωδούν υπαρκτά πρόσωπα και πράγματα. Όλα ανέβηκαν αρχικά από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου, ενώ το Κουκί και το ρεβύθι δεν έχει εκδοθεί και μελετήθηκε από το χειρόγραφο του αρχείου του θιάσου.

Τα επαναξιολογεί με βαθύτερη οπτική, υπερασπίζοντάς τα τόσο απέναντι στην κριτική που στάθηκε άδικα αρνητική απέναντί τους, όσο και σε ετεροχρονισμένες θεατρολογικές ερμηνείες που βασίστηκαν στις παραστασιακές κριτικές.

Ο Πεφάνης επιδίδεται σε αποκρυπτογράφηση των σημαινομένων προσώπων και γεγονότων, αφού μελέτησε λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα της μεταπολεμικής εποχής, και κατόπιν, όπως είναι η μεθοδολογία του σχεδόν απαρεγκλίτως, τα ερμηνεύει με θεωρητικά εργαλεία, τόσο δομικά όσο και νοηματικά. Εν κατακλείδι τα επαναξιολογεί με βαθύτερη οπτική, υπερασπίζοντάς τα τόσο απέναντι στην κριτική που στάθηκε άδικα αρνητική απέναντί τους, όσο και σε ετεροχρονισμένες θεατρολογικές ερμηνείες που βασίστηκαν στις παραστασιακές κριτικές.

O Iάκωβος Καμπανέλλης έγραψε υπέροχους στίχους τραγουδιών κυρίως για τις παραστάσεις των έργων του αλλά και άλλους. Μελοποιήθηκαν από ταλαντούχους και δημοφιλείς συνθέτες, τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος κ.ά.) και τόσο τα τραγούδια όσο οι στίχοι τους ειδικά, είναι γνωστοί και πολυτραγουδισμένοι, έστω και αν δεν είναι τόσο γνωστός ο στιχουργός, όπως παραπονέθηκε ο Κώστας Βίρβος, αλλά και άλλοι ομότεχνοί του. Ο Πεφάνης έγραψε ένα εκτεταμένο μελέτημα γι’ αυτά, συνδέοντας με τη θεατρική δράση του εκάστοτε έργου, αναλύοντας το περιεχόμενο και τις υποδηλώσεις του, αλλά και μετρικά και μουσικολογικά, ενώ συμβουλεύθηκε και ειδικούς, μουσικολόγους και φιλόλογους γνώστες της μετρικής. Ένα ασυνήθιστο και ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης.

Ο Πεφάνης δεν παρέλειψε και την καθαρά ερευνητική δραστηριότητα. Ανακάλυψε και δημοσίευσε τα πρωτόλεια του συγγραφέα Άνθρωποι και ημέρες (1946-1947) και Ο κρυφός ήλιος (1951), που λάνθαναν στο αρχείο του.

Στον καπιταλισμό γενικά και τον ελληνικό ειδικά μέσα από τις οικογενειακές δομές του, που τον καθορίζουν και τις καθορίζει αναφέρεται το έργο Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού (1978). Ο Πεφάνης το αναλύει με άξονα το θέμα του χρήματος (προοριζόταν για έναν τόμο αφιερωμένο στον παντοδύναμο αυτόν μοχλό όπως παρουσιάζεται στην νεοελληνική λογοτεχνία) με ιδιαίτερα διεισδυτικό τρόπο, καθόσον εξετάζει εκτός από τη λειτουργία του στον μακρόκοσμο, και αυτήν στον μικρόκοσμο, δηλαδή στον ψυχισμό του ατόμου και στις διαπροσωπικές σχέσεις, όπου δημιουργεί στην πραγματικότητα μελαγχολία αντί για ευφορία στους έχοντες και κατέχοντες, όπως δηλώνει και ο τίτλος «Από την οικονομία της μελαγχολίας στη μελαγχολία της οικονομίας…».

kapa pefanis kampanelisΑκολουθούν σκηνοθετικά ζητήματα στην παραστασιμότητα ορισμένων έργων (Γράμμα στον Ορέστη, Πάροδος Θηβών, Ο δείπνος, Στη χώρα Ίψεν, Μια κωμωδία, Μια παράσταση κάπου αλλού) της περιόδου 1993-1997, όλα πλην του τελευταίου «μεταθεατρικά». Ανιχνεύει τη βαθύτερη σχέση μεταξύ τους, το σχόλιο του συγγραφέα σε παλαιότερα κείμενα και εποχές και ολοκληρώνει με δικά του σχόλια φιλοσοφικής υφής. Ο Πεφάνης δεν παρέλειψε και την καθαρά ερευνητική δραστηριότητα. Ανακάλυψε και δημοσίευσε τα πρωτόλεια του συγγραφέα Άνθρωποι και ημέρες (1946-1947) και Ο κρυφός ήλιος (1951), που λάνθαναν στο αρχείο του. Είναι εμπνευσμένα από την συγκλονιστική εμπειρία του στο Μαουτχάουζεν. Φυσικά πρόκειται για κριτικές δημοσιεύσεις, με εκτενείς και σε βάθος αναλύσεις στις εισαγωγές και αποκρυπτογράφηση της δραματουργικής τεχνικής. Εδώ δεν δημοσιεύονται βέβαια τα κείμενα αλλά οι μελέτες, που είναι αρκετά ενδιαφέρουσες ώστε να ωθήσουν τον αναγνώστη να αναζητήσει και τα ίδια τα κείμενα και, αν είναι άνθρωπος του θεάτρου, ενδεχομένως να επιδιώξει να παρασταθούν, έστω και in memoriam είτε του συγγραφέα είτε του τρομερού ιστορικού μορφώματος, που δυστυχώς δεν αποτελεί μόνο παρελθόν.

Είναι συνήθης ακαδημαϊκή μέθοδος, οι πανεπιστημιακοί να γράφουν για συναφή θέματα μεμονωμένα (για συνέδρια ή δημοσιεύσεις) και όταν μαζέψουν έναν ικανό αριθμό άρθρων και μελετημάτων να τα επεξεργάζονται (ή και όχι) για να αποτελέσουν ένα είδος μονογραφίας για κάποιο θέμα. Φυσικά τέτοιοι τόμοι δεν παύουν να είναι ενδιαφέροντες και χρήσιμοι, καθόσον δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμες οι αρχικές δημοσιεύσεις σε ισάριθμα βιβλία ή άλλα έντυπα (περιοδικά, επιστημονικά και μη) ή είναι και συντομευμένες. Η καθαυτό μονογραφία, ως γνωστόν, απαιτεί χρόνια εργασίας στο δοσμένο θέμα και πολύ κόπο. Ο Πεφάνης δεν έχει ανάγκη την μέθοδο αυτή για να προσθέσει ένα ακόμα βιβλίο στην εργογραφία του (άλλωστε έχει ήδη την προαναφερθείσα μονογραφία για τον Καμπανέλλη στην εργογραφία του συν αρκετές άλλες). Ήδη έχει προχωρήσει στην μελέτη του Καμπανέλλη με νέα αναλυτικά εργαλεία, όπως π.χ. τη φιλοσοφία του Emmanuel Levinas, που ανέπτυξε (προς το παρόν προφορικά) σε κάποια εισήγηση. Μπορούμε να είμαστε ευτυχείς που η Ελλάδα διαθέτει συγγραφείς του μεγέθους του Καμπανέλλη και επιστήμονες του είδους του Πεφάνη.

[1] Βλ. τα έργα του Θιασώτες και φιλόσοφοι. Σκιαγράφηση μιας θεατροφιλοσοφίας, Παπαζήσης, Αθήνα 2016 και το Η φιλοσοφία επί σκηνής, (επιμ.), Παπαζήσης, Αθήνα 2019.


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ. Τελευταίο της βιβλίο η μελέτη «Η εικόνα της γυναίκας στο νεοελληνικό θέατρο» (εκδ. Αιγόκερως).

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

Για το βιβλίο «Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού – Από τις αληθινές ιστορίες στο θέατρο-ντοκουμέντο και στις ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα» της Ζωής Βερβεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την παράσταση του Ρομέο Καστελλούτσι «Η δημοκρατία στην Α...

Τρία βιβλία στη διαπασών: Σπρίνγκστιν, Γκρολ κι ένα... μουσικό κόμικ

Τρία βιβλία στη διαπασών: Σπρίνγκστιν, Γκρολ κι ένα... μουσικό κόμικ

Δύο αυτοβιογραφίες σπουδαίων μουσικών –Μπρους Σπρίνγκστιν και Ντέιβ Γκρολ– και ένα βιβλίο με απίθανες trivia ιστορίες απ' όλο το φάσμα της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής. Διαβάζονται δυνατά!

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

«Χιούι» του Ευγένιου Ο’ Νηλ (κριτική) – έργο για «το θέατρο του μέλλοντος»

«Χιούι» του Ευγένιου Ο’ Νηλ (κριτική) – έργο για «το θέατρο του μέλλοντος»

Για το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ [Eugene O'Neill] «Χιούι» (μτφρ. Άσπα Τομπούλη, εκδ. Ηριδανός). Κεντρική εικόνα: Ο Jason Robards στο «Χιούι», Λος Άντζελες, 1965.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ υποστήριζε ότι το έργο του «Χιούι» (H...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τον Κώστα Κατσουλάρη: νέος ανοιξιάτικος κύκλος 2025

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τον Κώστα Κατσουλάρη: νέος ανοιξιάτικος κύκλος 2025

Νέος Κύκλος για το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του συγγραφέα Κώστα Β. Κατσουλάρη, με δυνατότητα παρακολούθησης είτε από κοντά είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ημερομηνία έναρξης, Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου. Δείτε αναλυτικά όρους και προϋποθέσεις. 

...
«ΜΑΜΙ» του Μάριο Μπανούσι – η παράσταση-ύμνος για τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν έρχεται στη Στέγη

«ΜΑΜΙ» του Μάριο Μπανούσι – η παράσταση-ύμνος για τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν έρχεται στη Στέγη

Το ΜΑΜΙ, του Mario Banushi, μια παράσταση-ύμνος για τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν, ανεβαίνει στη Στέγη, από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2025. © για την κεντρική εικόνα: Stephie Grape

 Επιμέλεια: Book Press

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και επτά μεταφρασμένης είναι οι κατηγορίες που κυριαρχούν, αλλά δεν λείπουν και τα δοκίμια ή κι ένα βιβλίο-έκπληξη για αναγνώστες κάθε ηλικίας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ