giorgos veis 2

Για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Βέη «Ποιήματα 1974-2023» (εκδ. Ύψιλον). 

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

Η συγκεντρωτική έκδοση λογοτεχνικών έργων, καθώς αποτυπώνει στάδια εξέλιξης συγγραφικής παραγωγής, προσκαλεί σε ποικίλες ελεύθερες περιηγήσεις με οδοδείκτες τις αυτοτελείς εκδόσεις κειμένων που αυτή περιλαμβάνει ως αρμούς σύνδεσης στη δομή ενός κειμενικού σύμπαντος και ως τεκμήρια διαχρονίας σε ό,τι αφορά τις διαρκείς διεργασίες σε προσωπικό εργαστήριο λογοτεχνικής γραφής.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μέσα στη συγχρονία πλέον της συγκεντρωτικής έκδοσης, ο επίμονος αναγνώστης έχει την ευκαιρία αλλά και την άνεση να αποθησαυρίσει στοιχεία σχετικά με θεματικές και υφολογικές επιλογές που (πρέπει να) προσδιορίζουν μια πρωτότυπη δημιουργική παραγωγή ως ένα σύστημα προτάσεων για τις διαδικασίες, υπό τις οποίες η εξωτερική πραγματικότητα μετεξελίσσεται σε ένα σύνολο σημαινομένων με τη μορφή εσωτερικών τόπων.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, υποδεχόμαστε τώρα τη συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα 1974-2023 που αποδίδει παραστατικά τη σύνθεση ενός ιδιαιτέρως σημαντικού (και ρυθμιστικού σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της καθ’ ημάς σύγχρονης πολιτισμικής αγοράς) κειμενικού σύμπαντος σε πλήρη ανάπτυξη, όπως αντιστοιχεί στη διαδοχή κειμένων από τις ποιητικές συλλογές του Γιώργου Βέη υπό τους τίτλους: Φόρμες και άλλα ποιήματα (1974), Κι άλλη ποίηση (1976), Όλοι κοιμούνται στο καράβι (1979), Ο δράκος του μεσημεριού (1983), Παράφραση της νύχτας (1989), Γεωγραφία κινδύνων (1994), Χρυσαλλίδα στον πάγο (1999), Υστερόγραφα γης (2004), Λεπτομέρειες κόσμων (2006), Ν, όπως Νοσταλγία (2008), Μετάξι στον κήπο (2010), Βλέπω (2013), Για ένα πιάτο χόρτα (2016), Βράχια (2020), Καταυλισμός (2023).

ipsilon veis poiimata

Καθώς ανακαλούμε μέσα στη συγχρονία της ανά χείρας συγκεντρωτικής έκδοσης την εξέλιξη της λογοτεχνικής παραγωγής του Γιώργου Βέη, ερχόμαστε να επισκεφθούμε και πάλι, ενδεχομένως και με νέα συνδυαστική αντίληψη, ενδιαφέρουσες θεματικές ισοτοπίες οργανωμένες κατά τη δημιουργική αξιοποίηση πραγμάτων, καταστάσεων, γεγονότων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο, παράλληλα με την εξίσου δημιουργική αξιοποίηση τόπων και τοπόσημων από τον αντικειμενικό κόσμο που έχουν μετεξελιχθεί σε τοπία της υποκειμενικής πραγματικότητας κάτω από το βάρος βιωματικού υλικού και έχουν αποκτήσει μυθική διάσταση μέσα στις δομές των κειμενικών κόσμων.

Στο πλαίσιο αυτό θα εντοπίσουμε για άλλη μια φορά τη δυναμική εμπλοκή των όντων, των στοιχείων και των φαινομένων της φύσης, τα οποία σε διαρκή διαλεκτική ή και αντιστικτική σχέση με τον εσωτερικό άνθρωπο, ενίοτε ως προσωπεία αυτού, προπορεύονται, καθοδηγούν, υποβάλλουν αρχές αισθητικής, καθώς κωδικοποιούν την αρμονία, τον ρυθμό, την ισορροπία, την αναγέννηση ως μια εκδοχή αιωνιότητας μέσα στη ροή του χρόνου.

Οι θεματικές ισοτοπίες απετέλεσαν πεδία ευρηματικής διαχείρισης ποικίλων ζητημάτων ως τεκμήρια συνέχειας κατά την ανάπτυξη του κειμενικού σύμπαντος του Βέη, όπως είναι (σε μια κατ’ ανάγκην εδώ επιγραμματική όσο και επιλεκτική διατύπωση) οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ανθρώπινη ύπαρξη, ο προσωπικός και ο γενικός χρόνος, οι εκλεκτικές συγγένειες, τα προϊόντα των αισθήσεων και το περιεχόμενο των συναισθημάτων, διαπολιτισμικά στοιχεία (δεδομένα μιας πολιτισμικής γεωγραφίας), η μνήμη και η λήθη, η ύλη και το άυλο στοιχείο, μορφές της ύλης που συγκρατούν και διασώζουν όσα ανήκουν στις διαστάσεις της άυλης πραγματικότητας (όπου περιλαμβάνονται τα όνειρα, η φαντασία, ο θάνατος). Και επίσης: ο έρως και η αγάπη, η πίστη, η προδοσία, η δικαίωση, η αλλοτρίωση, η αυτογνωσία, η βούληση.

bookpress deite to big 300 new

Ο λόγος του ποιητή 

Στη συγχρονία της συγκεντρωτικής έκδοσης προβάλλεται, ως σταθερό εργαλείο διεκπεραίωσης των λεπτομερειών του κειμενικού σύμπαντος του Γιώργου Βέη, λόγος βιωματικός, παραστατικός, πνευματώδης, στοχαστικός, συνδηλωτικός, ενίοτε αφοριστικός, συχνά απροσδόκητος, πλήρης συναισθήματος, με την αμεσότητα της προφορικής επικοινωνίας και με την οικονομία της αφηγηματικότητας, ενισχυμένος αφενός με την ευρηματική όσο και συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων από τη λόγια μορφή της γλώσσας, και αφετέρου με εξίσου ευρηματικούς νεολογισμούς.

Εδώ αναγνωρίζουμε τις επιλογές και κυρίως τις αποκλίσεις από την κοινή χρήση της γλώσσας

Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζεται στη διαχρονία της η υφολογική δομή των ποιητικών συλλογών του Βέη που αποδίδει την αισθητική του κειμενικού του σύμπαντος. Εδώ αναγνωρίζουμε τις επιλογές και κυρίως τις αποκλίσεις από την κοινή χρήση της γλώσσας, όπου εντάσσεται η ευρηματική έως απροσδόκητη οργάνωση του φαινομένου της μεταφοράς.

Επαναπροσεγγίζουμε κείμενα περισσότερο ή λιγότερο εκτενή σε ποικίλες συνθέσεις ελεύθερων στίχων ενισχυμένων με ιδιαίτερους ρυθμικούς παράγοντες (μήκος των λέξεων και των στίχων, η θέση του τόνου με τον συνακόλουθο επιτονισμό του κειμένου, ποικίλες παρηχήσεις), ενδιαφέρουσες συνθέσεις σονέτου ως υφολογική σταθερά του Βέη, ευρηματικές εκδοχές για το χαϊκού και το τάνκα, επίσης: κείμενα σε ενιαία μορφή ή σε σύνθεση ενοτήτων, όπου εντάσσονται συνθέσεις σημασιολογικών και παραστατικών διπτύχων και πολυπτύχων, καθώς και κείμενα-μινιατούρες που αντιστοιχούν σε ευρηματικές γραμματικές εικόνες.

Πορτρέτα, τοπιογραφίες, χρώματα

Ο επίμονος αναγνώστης που είναι εξοικειωμένος με τη συγκριτική πρόσληψη των έργων της διανοίας, θα εκτιμήσει εδώ σε συγχρονική διάσταση τη λειτουργικότητα ενός ιδιαιτέρως ισχυρού υφολογικού παράγοντα που αντιπροσωπεύουν ακριβώς οι γραμματικές εικόνες ως παραστατική απόδοση, συχνά με τη μορφή παραστατικών προσωπείων, για πράγματα, καταστάσεις, γεγονότα, τόπους από την αντικειμενική πραγματικότητα και για όντα, στοιχεία, φαινόμενα από τον κόσμο της φύσης, αλλά και για νεκρές φύσεις.

Η συγκεντρωτική έκδοση προσκαλεί τον προσεκτικό αναγνώστη να ανιχνεύσει μια ιδιαίτερη πτυχή στον υφολογικό χαρακτήρα του κειμενικού σύμπαντος του Βέη

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται πορτρέτα και αυτοπροσωπογραφίες, συνθέσεις με παραστάσεις ποικίλων χαρακτήρων, τοπιογραφίες, και εδώ αναγνωρίζεται να αξιοποιείται ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων (σε συνδυασμό και με το κιαροσκούρο) σαν ένας εικαστικός κώδικας συγγενής της δημιουργικής γραφής για την απόδοση τόσο φυσικών μορφών όσο και συνδηλώσεων.

Η συγκεντρωτική έκδοση προσκαλεί τον προσεκτικό αναγνώστη να ανιχνεύσει μια ιδιαίτερη πτυχή στον υφολογικό χαρακτήρα του κειμενικού σύμπαντος του Βέη που αντιπροσωπεύει η μεταγλωσσικότητα στη διάσταση της αξιοποίησης γλωσσικών στοιχείων ως δομικού υλικού για τη σημασιολογική οργάνωση λογοτεχνικού κειμένου με τη συνδρομή της μεταφοράς, ανεξάρτητα από την κοινή χρήση της γλώσσας ως οχήματος για τη διατύπωση και μετάδοση πληροφοριών.

Ενώ η δημιουργική ανάγνωση θα εκτιμήσει τη διακειμενικότητα («συνάντηση» ποιημάτων του Βέη με κείμενα από την κλασική γραμματεία μέχρι τη νεώτερη ελληνική και ξένη λογοτεχνική, και όχι μόνον, παραγωγή) ως ενδιαφέροντα υφολογικό δείκτη ποιότητας στη δομή κειμενικού σύμπαντος, τόσο στη διάσταση διακειμενικών αναφορών, όσο και στη διάσταση «εγκιβωτισμένων» παραθεμάτων.

Ένα «corpus» ιδεών και αξιών

Η συγκεντρωτική έκδοση «επιτρέπει» να προσλάβουμε εν συνόλω και με (επίσης) συνδυαστική αντίληψη τη διακειμενικότητα ως διαδικασία αποκάλυψης λεπτομερειών από μια προσωπική μυθολογία με επιλεκτική επισήμανση πληροφοριών, σύμφωνα με υλικά από ένα πλούσιο βιωματικό και γνωστικό φορτίο και με συνεπαγόμενες εκλεκτικές συγγένειες που θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται, εφόσον το κειμενικό σύμπαν θα συνεχίσει να διαστέλλεται με νέα ποιητικά έργα.

Τούτων δοθέντων, είναι φανερό ότι η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Βέη είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ως ένα «corpus» ιδεών και αξιών που προσδιορίζουν τη συνεπή ανάπτυξη κειμενικού σύμπαντος δημιουργικής γραφής ως αποτύπωση δημιουργικής και στοχαστικής σκέψης, περαιτέρω δε (και κυρίως) ως ένα ισχυρό εργαλείο / «εγχειρίδιο» στη βασική βιβλιοθήκη της Νεοελληνικής Φιλολογίας.

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ είναι διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κριτικός βιβλίου. Τελευταίο της βιβλίο, η μελέτη «Ο δημιουργικός λόγος του Γιώργου Χειμωνά» (εκδ. Παρατηρητής).


Αποσπάσματα από την έκδοση

Δειπνούσε ξένα αποθέματα
σε χρυσά πιάτα
δίχως μια κουβέντα για σένα.
Κάτω απ’ το φεγγάρι
διάβαζε τόμους έργων γνωστών
ούτε μια ματιά σ’ εφημερίδες.
[…]
Σπάνια φόραγε μάτια.
Ντύθηκε μια κόκκινη ποδιά
έβαψε τη βαλίτσα του στο αίμα
έβγαλε τα δόντια του
κι έφυγε…
Λένε, κάθε ηλιοτρόπιο ξέρει γι’ αυτόν
κάθε νεροποντή τον φέρνει πίσω.
(από το ποίημα «Φυγή» στη συλλογή Φόρμες και άλλα ποιήματα, 1974)

Θα θυμάσαι πάντα τον Δεκέμβρη
λες και ήθελε να καταργήσει
ακόμα και τον ουρανό
όχι εκείνον των υστερικών της αθανασίας
αλλά τον αποκλειστικά δικό μας
των απτών πραγμάτων
καθώς έμπαινε ανάμεσά μας
να χωρίσει το σώμα από τη μνήμη του
να ισοπεδώσει τα πάντα μέσα στον ασπροχιονιά
[…]
(από το ποίημα «Υπόθεση εργασίας» στη συλλογή Καταυλισμός, 2023)

Λίγα λόγια για τον ποιητή

Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. Το πρώτο του βιβλίο, Φόρμες και άλλα ποιήματα, εκδόθηκε το 1974. Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας.

Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, στο Σάο Τομέ-Πρινσίπε, στην Γκαμπόν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γουϊνέα του Ισημερινού. Διετέλεσε πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία, στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι και στο Ανατολικό Τιμόρ.

giorgos veis

Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας το 2000, για το βιβλίο Ασία, Ασία, και με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 2010, για το βιβλίο Από το Τόκιο στο Χαρτούμ. Η ποιητική του συλλογή Λεπτομέρειες κόσμων (εκδ. Ύψιλον) απέσπασε το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα. Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Τον Ιούλιο του 2015 προήχθη κατ' απόλυτη εκλογή από τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α' στον βαθμό του Πρέσβεως και διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO. Τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας του 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Παντού: Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων.

Είναι Επίτιμος διδάκτωρ του Φιλολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ραχοκοκαλιά» της Ανδρονίκης Τασιούλα (κριτική) – Η αμοιβαία αγάπη, φάρμακο για το τραύμα

«Ραχοκοκαλιά» της Ανδρονίκης Τασιούλα (κριτική) – Η αμοιβαία αγάπη, φάρμακο για το τραύμα

Για την ποιητική συλλογή της Ανδρονίκης Τασιούλα «Ραχοκοκαλιά» (εκδ. Θράκα). Εικόνα: Από την ταινία «Το καλοκαίρι του έρωτά μου» (2004).

Γράφει η Έφη Σωτηροπούλου

Στο «κατώφλι» του πρώτου λογοτεχνικού της έργου...

«Χειρόγραφα» του Αντώνη Σκιαθά (κριτική) – Ποιητική συνομιλία με τους προγόνους με το βλέμμα στο μέλλον

«Χειρόγραφα» του Αντώνη Σκιαθά (κριτική) – Ποιητική συνομιλία με τους προγόνους με το βλέμμα στο μέλλον

Για την ποιητική συλλογή του Αντώνη Σκιαθά «Χειρόγραφα» (εκδ. Ιωλκός). Εικόνα: Πίνακας του Πιέτρο Μπαραμπίνο. 

Γράφει η Αθηνά Ζωγράφου

Η ποιητική συλλογή Χειρόγραφα (εκδ. Ιωλκός) του Αντώνη Σκιαθά, συνιστά μια ...

«Εκ της σαρκός» της Peny Delta (κριτική) – Ποίηση και έρωτας ως επαναστατικές πράξεις

«Εκ της σαρκός» της Peny Delta (κριτική) – Ποίηση και έρωτας ως επαναστατικές πράξεις

Για την ποιητική συλλογή της Peny Delta «Εκ της σαρκός» (εκδ. Βακχικόν). Εικόνα: Πίνακας της Μαρλίν Ντιμά. 

Γράφει η Βαρβάρα Ρούσσου 

Η δεύτερη συλλογή της Πένυς Δέλτα με τον τίτλο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίηση: «Μεταφράζοντας τη Θεσσαλία – Ποίηση, τοπίο, οπτικός διάλογος» - Το πλήρες πρόγραμμα

14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίηση: «Μεταφράζοντας τη Θεσσαλία – Ποίηση, τοπίο, οπτικός διάλογος» - Το πλήρες πρόγραμμα

Ξεκινά σε λίγες μέρες το 14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (24 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2026), με θέμα: «Μεταφράζοντας τη Θεσσαλία / Ποίηση, τοπίο, οπτικός διάλογος», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το περιοδικό Θράκα. Το Φεστιβάλ ξεκινά τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, με δύο παράλληλες ...

Είδαμε το «Φιόρδ» του Κρίστιαν Μουντζίου (κριτική) – Τι χωρίζει τα Βαλκάνια από την Ευρώπη: Ιδεολογικά άκρα και πολιτισμικές διαφορές

Είδαμε το «Φιόρδ» του Κρίστιαν Μουντζίου (κριτική) – Τι χωρίζει τα Βαλκάνια από την Ευρώπη: Ιδεολογικά άκρα και πολιτισμικές διαφορές

Για το «Φιόρδ» του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου, ένα αιχμηρό κοινωνικό φιλμ για την πολιτισμική διαφορά Βόρειας Ευρώπης και Βαλκανίων.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Είδα το «Φιόρδ», το ρουμανικο-νορβηγικό φιλμ του προικι...

«Γυμναστήριο» της Βερένα Κέσλερ (κριτική) – Η βιομηχανία των τέλειων σωμάτων

«Γυμναστήριο» της Βερένα Κέσλερ (κριτική) – Η βιομηχανία των τέλειων σωμάτων

Για το μυθιστόρημα της Βερένα Κέσλερ (Verena Keßler) «Γυμναστήριο» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα). Εικόνα: Από την ταινία «Perfect» (1985). 

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Ο υγιεινισμός ως μια ακραία μορφή εμμονής με...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ