don delillo 1

Για τη συλλογή διηγημάτων του Ντον ΝτεΛίλο (Don DeLillo) «Άγγελος Εσμεράλντα – Εννέα ιστορίες» (μτφρ. Ελένη Γιαννακάκη, εκδ. Εστία).

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός 

Στην πρόσφατη συζήτησή μας με τον Κώστα Κατσουλάρη στο πλαίσιο του «Βίος και Πολιτεία», ήρθε στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων πολλών και ενδιαφερόντων, η συλλογή του Ντον ΝτεΛίλο, Άγγελος Εσμεράλδα. Πρόκειται για εννιά διηγήματα γραμμένα σ’ όλο το μήκος της συγγραφικής ζωής του ΝτεΛίλο, για τη ζωή και τον θάνατο, το παγκόσμιο και το τοπικό, την αλλοτρίωση και την ηθική. Εν μέρει μάλιστα μας αφορούν άμεσα καθώς κάποια εξ αυτών αναφέρονται ευθέως στην σύγχρονη Ελλάδα, αφορμώμενα από την εδώ παραμονή του στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

estia delilo aggelos esmeralda

Η παγωμένη ομορφιά του βλέμματος του 89χρονου σήμερα ΝτεΛίλο ανατέμνει για πρώτη φορά εδώ σε μικρή φόρμα την κοινωνία της διακινδύνευσης, ανασκάπτοντας τα πολιτισμικά μας ερείπια. Πρόκειται για την θεματική που διασχίζει όλο το έργο του από την ύστερη δεκαετία του ’70 ως τα σήμερα. Ο συγγραφέας αποφασίζει να εμφανισθεί εδώ μετά από μία μιάμιση ντουζίνα μυθιστορήματα με μια συλλογή διηγημάτων που είναι γραμμένα από το 1979 ως το 2011, και εμφανίζουν μεν τεράστιες αποκλίσεις στο θεματικό υλικό τους, αλλά ταυτόχρονα μια παράδοξη συνέπεια ως προς τη θεματική.

politeia deite to vivlio 250X102

Όπως σε όλο το έργο του και κυρίως στα διασημότερα μυθιστορήματά του (Λευκός θόρυβος, Μάο ΙΙ, Κοσμόπολις, Υπόγειος κόσμος) οι συγγραφικές εμμονές του ΝτεΛίλο συνοψίζονται κατά τη γνώμη μου στην αυτονόμηση της τεχνολογίας από την κοινωνία και στην διαβίωση σε μια δομική κατάσταση διακινδύνευσης, όπως εύστοχα την περιέγραψε ο Γερμανός φιλόσοφος Ούλριχ Μπεκ. Από το τοξικό χημικό νέφος και την εκκένωση μιας μικρής πόλης στον Λευκό θόρυβο, ως την αποξένωση ενός ζάπλουτου χρηματιστή που διαβιεί σε μια λιμουζίνα στο Κοσμόπολις, από την έρημη χώρα των πυρηνικών δοκιμών στον Υπόγειο κόσμο ως την δομική τρομοκρατία στα Ονόματα και την καταστροφή των διδύμων πύργων στο Σημείο Ωμέγα (όλα από τις εκδόσεις Εστία) ο ΝτεΛίλο ανασκάπτει με συνέπεια τα ερείπια ενός οικουμενικού πολιτισμού, όπου το απρόβλεπτο έχει υπερβεί κατά πολύ τις φυσικές καταστροφές και όπου τα απόβλητα της αναπτυξιακής διαδικασίας καταλήγουν σε μια αχανή χωματερή. Υποκείμενο της καταστροφής είναι ο άνθρωπος. Αντικείμενό της ομοίως.

Τα διηγήματα

Και ποιες είναι οι ιστορίες που αφηγείται εδώ; Η χρηματιστηριακή κρίση και η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και το Ντουμπάι γίνονται θέμα συζήτησης μεταξύ κάποιων φυλακισμένων για οικονομικά εγκλήματα («Σφυρί και δρεπάνι»). Δυο καλόγριες καταφεύγουν σε εντελώς διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης του τραύματος που τους προκάλεσε ο βίαιος θάνατος μιας μικρής άστεγης σε μια περιοχή του Μπρονξ που έχει μετατραπεί σε χωματερή ανθρώπινων αποβλήτων στο ομότιτλο με τη συλλογή αφήγημα («Άγγελος Εσμεράλντα»). Ένα ζευγάρι παγιδεύεται στον τροπικό παράδεισο ενός νησιού της Καραϊβικής και η πλήξη δίνει το χέρι στην ανημπόρια και τον τρόμο για το απρόβλεπτο, σε μια ιστορία όπου μόνο ο έρωτας μπορεί να δώσει μια κάποια λύση («Δημιουργία»). Ένας δρομέας ανασυγκροτεί στο νου του την ιστορία της απαγωγής ενός παιδιού προσπαθώντας να δώσει μορφή στο ανείπωτο («Ο δρομέας»). Μια νεαρή Αμερικανίδα προσπαθεί να ανακάμψει ψυχικά μετά το σεισμό του 1981 στην Αθήνα και βρίσκει τη λύτρωση σε ένα μινωικό αγαλματίδιο («Η φιλντισένια ακροβάτισσα»). Δυο φοιτητές σε μια παγωμένη πανεπιστημιούπολη δίνουν νόημα στην πραγματικότητα μέσω των αριθμών, ενώ επινοούν την ιστορία ενός μοναχικού γέροντα αξιοποιώντας τα διδάγματα του μαθήματος της λογικής («Μεσάνυχτα με Ντοστογιέφσκι»).

«Υπάρχει μια γλύκα στη χροιά της φωνής του νέου που τραγουδάει, ένα απλό σφρίγος που ο χρόνος και η απόσταση και ο τυχαίος θόρυβος έχουν περιβάλει με ευγλωττία και νοσταλγία».

Στη διάρκεια του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιβαίνοντες σε ένα διαστημικό βομβαρδιστικό ξαναδιαβάζουν τις ποιότητες του Γαλάζιου Πλανήτη, επανεκτιμούν το πυκνό υφάδι της ζωής και τον υφή των χρωμάτων, ενώ ακούνε ραδιοφωνικές φωνές από τον απόμακρο εικοστό αιώνα («Ανθρώπινες στιγμές στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»). Σε μια απ’ αυτές ένας άντρας και μια γυναίκα ανταλλάσσουν επίκαιρα σχόλια, ελαφρά, δηκτικά, πλακατζίδικα. «Υπάρχει μια γλύκα στη χροιά της φωνής του νέου που τραγουδάει, ένα απλό σφρίγος που ο χρόνος και η απόσταση και ο τυχαίος θόρυβος έχουν περιβάλει με ευγλωττία και νοσταλγία». Τέλος, στα δύο απομένοντα διηγήματα της συλλογής («Μπάαντερ Μάινχοφ» και «Η θεονήστικη») ο ΝτεΛίλο αρθρώνει τις ζωές των μοναχικών, παραιτημένων ηρώων του μέσω της κοινωνίας του θεάματος και της εικονοποιίας, χωρίς ωστόσο οι ιστορίες τους να αποδειχθούν ικανές να συγκλίνουν και να ανασυντεθούν. Η ανία και ο τρόμος θα συζευχθούν χωρίς προοπτική λύτρωσης.

Αυτό είναι όλο; Όχι ακριβώς. Γιατί ο ΝτεΛίλο ανακαλύπτει με εμμονή την ομορφιά των άσχημων πραγμάτων και είναι αυτό που μετατρέπει μια απαισιόδοξη προφητεία σε ουσιώδη τέχνη. Λέει λ.χ. στο «Άγγελος Εσμεράλδα»:

«...διακόσιοι άνθρωποι μπουλούκι σε μια νησίδα του δρόμου στο κατώτατο σημείο του Μπρονξ, όπου ο αυτοκινητόδρομος περνά πάνω από την αγορά του σταθμού και οι πολλαπλές ράγες εκτείνονται προς τα στενά, όλη αυτή η βιομηχανική εγκατάλειψη που ραγίζει την καρδιά με τη δύστροπη ομορφιά της Ύφεσης - οι ράμπες όπου φυτρώνουν ψηλά αγριόδενδρα και η παλιά σιδηροδρομική γέφυρα που περνά πάνω από τον Ποταμό Χάρλεμ, έχοντας ένα περίτεχνο πύργο στην κάθε μεριά,

»γέφυρα που ίσως ταλαντεύεται ελαφρά στον επίμονο άνεμο».

Η Ματιά στα Πράγματα 

Δύστροπη ομορφιά, λοιπόν, που επιμένει ακόμη και στις εσχατιές της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα αστικά τοπία του ΝτεΛίλο συναρμόζονται με το ανθρωπολογικό τοπίο της ύστερης βιομηχανικής κοινωνίας, με την αναζήτηση νοήματος στις ασύμπτωτες γλώσσες της ανθρώπινης πανίδας, με τους θαμμένους πολιτισμούς (εξ ου και η εμμονική ενασχόλησή του με την Ελλάδα όπου έζησε με διαλείμμετα για κάπου δυόμιση χρόνια). Οι ήρωές του σ’ αυτή τη συλλογή αναζητούν επίμονα μια ιστορία για τους ίδιους και τους ομοίους τους, που παρελαύνουν σαν φευγαλέες εικόνες μέσα από το οπτικό τους πεδίο. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυρισθεί κανείς ότι η συλλογή αυτή διηγημάτων αφορά τη Ματιά στα Πράγματα, τον τρόπο που εισπράττουμε και μεταπλάθουμε την πραγματικότητα ώστε να της δώσουμε μια συνεκτική μορφή – μια ερμηνεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φυλακισμένοι ήρωές του στο «Σφυρί και δρεπάνι» -το καλύτερο, για μένα, διήγημα της συλλογής- είναι σαν λοβοτομημένοι, καθώς έχουν στερηθεί πληκτρολόγια, κινητά, καλώδια και κουμπιά

Ή αλλιώς, αφορά τους τρόπους με τους οποίους συμπληρώνουμε τα αποσιωπητικά..., αρθρώνουμε τα φευγαλέα νοήματα, προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη μέσα από τον πληροφοριακό ορυμαγδό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φυλακισμένοι ήρωές του στο «Σφυρί και δρεπάνι» -το καλύτερο, για μένα, διήγημα της συλλογής- είναι σαν λοβοτομημένοι, καθώς έχουν στερηθεί πληκτρολόγια, κινητά, καλώδια και κουμπιά, όλο τον ηλεκτρονικό, διαρκώς μεταβαλλόμενο εξοπλισμό που τους συνέδεε με έναν έτσι κι αλλιώς «αδιανόητο» κόσμο. Και βρίσκουν νόημα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου οι δυο μικρές κόρες του αφηγητή παίζουν σε σκετς, γραμμένο από τη μάνα τους, τη χρεοκοπία του Ντουμπάι και την καταστροφή της Ελλάδας, εκφωνώντας τις ακατανόητες λέξεις Χονγκ Κονγκ, Χανγκ Σενγκ, Νάζντακ, Αμπού Ντάμπι για να καταλήξουν εν χορώ με τις παιδικές φωνούλες τους ενώ οι διαδηλώσεις μαίνονται στην Αθήνα:

«Στάλιν Χρουτσώφ Κάστρο Μάο
Λένιν Μπρέζνιεφ Ένγκελς - πάο!»

Το «πάο», εν είδει έκρηξης, συνοδεύει τον χορό των φυλακισμένων φοροφυγάδων, κλεπταποδόχων, διακινητών όπλων και ειδικών στις όφσορ και τα χετζ-φαντς που ανασύρουν τεμαχισμένες εικόνες από τα «μπάζα της μνήμης». Στο βάθος της διαδήλωσης αναφέρεται ένα πανό με το σφυρί και το δρεπάνι, που απετέλεσε μάλιστα για τον Ντον ΝτεΛίλο το έναυσμα για την συγγραφή. Ε, πώς να μην του δώσει άφθονα ερεθίσματα η Ελλάδα;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΔΙΝΟΣ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταίο του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων «Τα θαύματα του κόσμου» (εκδ. Καστανιώτη).


Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντον ΝτεΛίλλο γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1936. Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα σε ηλικία είκοσι τριών ετών. Έκτοτε εξέδωσε δώδεκα μυθιστορήματα και δύο θεατρικά έργα. Είναι ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με το Jerusalem Prize, το 1999, για το συνολικό του έργο.

don delillo

Άλλες σημαντικές διακρίσεις: -National Book Award για το μυθιστόρημα Λευκός θόρυβος. -Irish Times International Fiction Prize για το Ζυγός. -PEN/Faulkner Award for Fiction για το Μάο ΙΙ -Το μνημειώδες μυθιστόρημα του ΝτεΛίλλο Υπόγειος κόσμος απέσπασε το Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ως το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο των τελευταίων ετών. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εκεί, εκεί» του Τόμι Όραντζ (κριτική) – Λήθη, σώμα και μνήμη στον μη τόπο των αυτόχθονων της Αμερικής

«Εκεί, εκεί» του Τόμι Όραντζ (κριτική) – Λήθη, σώμα και μνήμη στον μη τόπο των αυτόχθονων της Αμερικής

Για το μυθιστόρημα του Τόμι Όραντζ (Tommy Orange) «Εκεί, εκεί» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Αλεξάνδρεια). ©Linda A. Cicero/Stanford News Service

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Πριν ακόμη χαραχθούν τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών στον χάρτ...

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

Για τη μυθιστορηματική τριλογία του Φίλιπ Ροθ (Philip Roth) «Ζούκερμαν δεσμώτης» (μτφρ. Σπύρος Βρετός, εκδ. Πόλις). 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...
«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

Για το μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Φόκνερ «Ένας μύθος» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Πίνακας του Ότο Ντιξ. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Με τι μέτρα κρίνεται ένας σύγχρονος συγγραφέας που έχει εκδώσει ένα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

Σκέψεις με αφορμή τη σκηνοθεσία του  Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και την επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας. 

Γράφει ο Θεόδωρος Τσιριγώτης

Υπάρχουν έργα που γερνούν επειδή απαντούν στα ερωτήματα της εποχής τους και έργα που παραμένουν ...

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Ο διεθνώς καταξιωμένος ποιητής Άλβιν Πανγκ σε μια συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου του Ό,τι απέμεινε απ’ τη θάλασσα (εκδ. Θράκα, 2026) λίγο πριν από την έλευσή του στο 14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (24-28 Αυγούστου) αλλά και την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής στις 2 Σ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ