baladeur

Για την ποιητική συλλογή του Σωτήρη Σαράκη «Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη» (φιλ. επιμ. Θεοδόσης Πυλαρινός, εκδ. Κουκκίδα). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από Massachusetts Office of Travel & Tourism.

Γράφει η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου

«μεγάλη υπόθεση το δέντρο
Μεγάλη υπόθεση το κάθε
‘ξυλώδες πολυετές φυτό’».

Η τελευταία ποιητική συλλογή του Σωτήρη Σαράκη Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη αποτελεί ένα άλμα, θα έλεγα, στην ποιητική του πορεία. Και αυτό οφείλεται όχι τόσο στον εμπλουτισμό της θεματολογίας, όσο στην οπτική μέσα από την οποία η βιωμένη πραγματικότητά του μετατρέπεται σε ποιητική τέχνη. Και στη συλλογή αυτή απασχολούν τον Σαράκη η καθημερινή ζωή, η ιστορία, η φύση και η σχέση του ανθρώπου μέσα σ’ αυτό το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Με ελεύθερο στίχο, συνειρμική γραφή, εικονοπλαστική δεξιότητα, εσωτερική αρμονία, με πεζολογικό-προφορικό συχνά ύφος, με ειρωνεία και σαρκασμό ή και αυτοσαρκασμό αναφέρεται ο ποιητής στη σχέση του με τη φύση, την ιστορία, την παιδική του ηλικία, την ποιητική του δημιουργία και τέχνη. Συχνά το φυσικό τοπίο συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα, δίνοντας την αφορμή για υπαινικτικούς και ειρωνικούς σχολιασμούς της. Ένα τέτοιο ποίημα είναι το πρώτο, εισαγωγικό, θα λέγαμε, που δίνει τον τόνο του πολύτροπου ρόλου που διαδραματίζει ο τόπος στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Ο ποιητικός σχολιασμός του ηλιοβασιλέματος στην Οία μάς παραπέμπει συνειρμικά στο κάλεσμα των τουριστών από επίσημα χείλη στην Ελλάδα.

«…. Να γράψεις για το ξακουστό
ηλιοβασίλεμα στην Οία όπου το πλήθος
φερμένο απ’ άκρη κόσμου συνωθείται, κάθεται
οκλαδόν πειθαρχικά, συντονισμένο
θαυμάζει δυτικά, φωτογραφίζει, κι όταν
ο ήλιος χάνεται στη θάλασσα ξεσπάει
αυθόρμητα σε καλοκουρδισμένο χειροκρότημα».

Η εικονοποιητική δύναμη του ποιητή αναδεικνύει με ενάργεια τον ρόλο του τοπίου στη ζωή και στο έργο του.

Ο ρόλος της φύσης είναι συνδεδεμένος με την πατρική γη, τις αναμνήσεις μιας ζωής και μετεξελίσσεται σε φορέα αξιών που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν ή και το μέλλον. Αρκετά ποιήματα διακρίνονται και από τη νοσταλγία μιας ζωής πιο γνήσιας,πιο αληθινής και πιο επιθυμητής στις άνυδρες εποχές που ζούμε… Ποιήματα, όπως το «Θερινό ηλιοστάσιο», «Όταν κοιτάζεις δυτικά…», «Επισκέπτης», «Άνθρωποι και δέντρα», ανακαλούν πλήθος, στιγμών, σκηνών, περιστατικών, σκέψεων και συλλογισμών που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Σωτήρη Σαράκη. Η εικονοποιητική δύναμη του ποιητή αναδεικνύει με ενάργεια τον ρόλο του τοπίου στη ζωή και στο έργο του.

«αμέτρητα τα δειλινά, αμέτρητα
και τα βουνά, αλλεπάλληλα
μπερδεύονται καθώς
ήλιος θαμβωτικός τα περιζώνει
φως ακαταμάχητο, χρόνια
και χρόνια στοιβαγμένα πάνε
κι έρχονται, βουνά
κι άλλα βουνά παλιά σε ακολουθούνε…»
(«Όταν κοιτάζεις δυτικά…»)

Υπάρχουν όμως και στίχοι που ανακαλούν συγκεκριμένες στιγμές της προσωπικής διαδρομής του και της σχέσης του με τη φύση: «Ήταν ο σχοίνος πλάι/ στη χειμωνιάτικη αγροικία μας/ ήταν ο δέντρος στην κορφή του Ρουπακιά/ ήταν ο έλατος, η κουμαριά στ΄Αμπέλια/…ξέρεις/ του καθενός τη θέση στην πλαγιά, βαθιά/ στο δάσος, πλάι στο δρόμο σου/ κάθεσαι αργός στον ίσκιο του…»(«Άνθρωποι και δέντρα»).

Παράλληλα η χρήση διακειμένων διευρύνει τους αποδέκτες των νοημάτων γενικεύοντας τις ατομικές εμπειρίες. Έτσι αν στη ρίζα της βασιλικής δρυός κοιμάται ένα παιδί, «κι αν είναι/ το παιδί Παπαδιαμάντης» ο συμβολισμός του δέντρου και οι πολλαπλές σημασιοδοτήσεις του θα γίνουν γνωστές ευρύτερα.

Άλλοτε υπαινικτικά και άλλοτε με ευθείες παραπομπές σε συγγραφείς ή τίτλους έργων, ο Σαράκης διαπλέκει τον δικό του ποιητικό λόγο με εμπειρίες μυθοπλαστικών ηρώων της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η χρήση διακειμένων παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο στη συλλογή αυτή. Άλλοτε υπαινικτικά και άλλοτε με ευθείες παραπομπές σε συγγραφείς ή τίτλους έργων, ο Σαράκης διαπλέκει τον δικό του ποιητικό λόγο με εμπειρίες μυθοπλαστικών ηρώων της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με ιδιαίτερα παιγνιώδη τρόπο ενσωματώνει τα διακείμενα στα ποιήματα «Σχεδία για ένα καλοκαίρι» και «(Σχεδόν) τυχαία φθινοπωρινά» από την ενότητα «Τέσσερις εποχές». Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Τένεσι Ουίλλιαμς και Γιώργος Σεφέρης συνδιαλέγονται παιγνιωδώς στο πρώτο, ενώ συνομιλούν φθινοπωρινά μέσα από τους στίχους ή τίτλους έργων τους οι Σεφέρης, Μπέργκμαν, Ουράνης και Καρυωτάκης στο δεύτερο. Η υφολογική ποικιλία είναι το στοιχείο που συνοδεύει τη χρήση διακειμένων. Έτσι, το παραδοσιακό «Χώμα ελληνικό» του Δροσίνη παίρνει άλλες διαστάσεις σε νέα ιστορικοκοινωνικά συγκείμενα.

koukkida hliovasilema sti santorini 2Η ιστορία δίνει το παρόν κυρίως στην ενότητα «Παλαιά και νέα», στην οποία γεγονότα ή πρόσωπα από την αρχαία περίοδο (Περσικοί πόλεμοι: Διηνέκης, Μ. Αλέξανδρος), τη ρωμαϊκή εποχή, τηνΕπανάσταση του 21 με αναφορά στον Μάρκο Μπότσαρη ως την Αγγλική κατοχή στην Κύπρο) προκαλούν την κριτική ματιά ποιητή και αναγνωστών. Ο Σαράκης με αυχμηρό και αιχμηρό τρόπο σχολιάζοντας τα γεγονότα, αναδεικνύει συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές μέσα από λεπτομέρειες της Ιστορίας, ενώ συνδέει το ιστορικό παρελθόν με το σύγχρονο κοινωνικό παρόν, χρησιμοποιώντας και στην περίπτωση αυτή διακείμενα.

Η συλλογή αυτή, όπως και προηγούμενες περιλαμβάνει και ποιήματα ποιητικής που αποκαλύπτουν τη δουλειά του ποιητή στο εργαστήρι του. Ενδεικτικά αναφέρω τα ποιήματα « Τα άλλα του χαρτιά», «Στα ερείπια», «Δικαιωμένος», «Το πιο ωραίο ποίημα» από την ενότητα «Στο Τρίγωνο των Βερμούδων».

Συνολικά, το Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη με τον χαμηλό τόνο ποιητικής έκφρασης, τον πεζολογικό χαρακτήρα της γραφής, με την υπόγεια τέχνη της φιλοσοφούσας σκέψης και τη σύνδεσή της με την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου καθιστά τον αναγνώστη όχι απλά δέκτη και ερμηνευτή των στοχασμών του Σ. Σαράκη αλλά και «συνδημιουργό» της.


* Η ΆΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ-ΓΚΙΒΑΛΟΥ είναι Ομ. Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κόκκινη γραμμή» της Ειρήνης Ρηνιώτη (κριτική) – Γραμμή διαχωρισμού αλλά και ποιητικής ένωσης

«Κόκκινη γραμμή» της Ειρήνης Ρηνιώτη (κριτική) – Γραμμή διαχωρισμού αλλά και ποιητικής ένωσης

Για την ποιητική συλλογή της Ειρήνης Ρηνιώτη «Κόκκινη γραμμή» (εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα: πίνακας της Hanna Sidorowicz.

Γράφει η Αντιγόνη Βλαβιανού

Στην παρούσα ποιητική συλλογή, έχουμε μια κόκκινη γραμμή που σηματοδ...

«Αναγέννηση» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική) – 39 ποιητικά πορτρέτα

«Αναγέννηση» του Χάρη Βλαβιανού (κριτική) – 39 ποιητικά πορτρέτα

Για την ποιητική συλλογή του Χάρη Βλαβιανού «Η Αναγέννηση - 39 ποιητικά πορτρέτα» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Πορτρέτο του Νικολό Μακιαβέλι, στον οποίο είναι αφιερωμένο ένα ποίημα της συλλογής © Wikipedia. 

Γράφει η Άννα Βασιάδη

...
«Ποιήματα και τραγούδια» του Θωμά Κοροβίνη (κριτική) – Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη

«Ποιήματα και τραγούδια» του Θωμά Κοροβίνη (κριτική) – Oι στίχοι ενός αδέσποτου δεσπότη

Για το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ποιήματα και τραγούδια» (εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα: πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο: «Δύο άντρες με φτερά πεταλούδας» © Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. 

Γράφει ο Γιώργος Γκόζης

…ή αλλιώς, περί του υμνογραφι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ