maduro3

Για το βιβλίο του Ιάσωνα Πιπίνη Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής. Από την περουβιανή επανάσταση του Βελάσκο στην μπολιβαριανή επανάσταση του Τσάβες (εκδ. Κέδρος).

Του Κωστή Παπαδημητρίου

Η «Αριστερή Στροφή» της Λατινικής Αμερικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα πολιτικά φαινόμενα. Από τις αρχές του 21ου αιώνα σχεδόν τα ¾ του πληθυσμού της ηπείρου βρέθηκαν να κυβερνώνται από καθαρά αριστερά κόμματα ή την αριστερή πτέρυγα κεντροαριστερών κομμάτων που εγκατέλειψαν για τα καλά το νεοφιλελεύθερο consensus.

Σε αντίθεση με τον 20ο αιώνα, οι κυβερνήσεις αυτές δεν προέκυψαν από επαναστάσεις αλλά εκλέχτηκαν δημοκρατικά. Κατάφεραν επανειλημμένα την επανεκλογή τους παρά την σφοδρή αντιπολίτευση με θεμιτά ή και αθέμιτα μέσα από την εγχώρια ολιγαρχία. Και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ, επίσης σε αντίθεση με τον 20ο αιώνα, αυτή τη φορά εμφανίστηκαν απρόθυμες ή αδύναμες να τις ανατρέψουν υποστηρίζοντας στρατιωτικές δικτατορίες. Και μάλιστα την ίδια ώρα που αλλάζουν το χάρτη της Μέσης Ανατολής με άμεσες και τεράστιας κλίμακας στρατιωτικές επεμβάσεις στο Ιράκ και αλλού. Κατά τη γνώμη μου η «Αριστερή Στροφή» της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να αναγνωσθεί παράλληλα με τις εξελίξεις στη νοτιανατολική Ασία της ίδιας περιόδου όταν οι χώρες της περιοχής επίσης εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη το νεοφιλελεύθερο consensus. Εκτιμώ ότι και τα δύο φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της Ασιατικής Κρίσης του 1997 που κλόνισε τις ελίτ απελευθερώνοντας κοινωνικές δυνάμεις με διαφορετικό τρόπο στις δύο αυτές μεγάλες περιοχές του κόσμου, ενώ απαξίωσε πλήρως το νεοφιλελεύθερο δόγμα. Αντίθετα, περισσότερο στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ οι νεοφιλελεύθερες ελίτ και οι συμμαχίες τους εμφανίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, ιδιαίτερα ανθεκτικές, παρά την κρίση του 2008. 

Από τις αρχές του 21ου αιώνα σχεδόν τα ¾ του πληθυσμού της ηπείρου βρέθηκαν να κυβερνώνται από καθαρά αριστερά κόμματα ή την αριστερή πτέρυγα κεντροαριστερών κομμάτων που εγκατέλειψαν για τα καλά το νεοφιλελεύθερο consensus. Σε αντίθεση με τον 20ο αιώνα, οι κυβερνήσεις αυτές δεν προέκυψαν από επαναστάσεις αλλά εκλέχτηκαν δημοκρατικά.

Συνεπώς, Το Πείραμα της Λατινικής Αμερικής του Ιάσονα Πιπίνη, ένα βιβλίο για αυτό το φαινόμενο από έναν Έλληνα δημοσιογράφο για το ελληνικό κοινό, είναι ιδιαιτέρως καλοδεχούμενο. Ο Πιπίνης, δημοσιογράφος του Mega από το 2000, γνωρίζει σε βάθος τη Λατινική Αμερική καθώς έχει ταξιδέψει επανειλημμένα σε πολλές από τις χώρες της ηπείρου, έχει πάρει συνεντεύξεις από σημαντικούς πολιτικούς των χωρών αυτών και, άλλωστε, έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Λατινική Αμερική καθώς είναι ανιψιός του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, προέδρου του Περού κατά την περίοδο 1968-1975. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά με το βιβλίο να έχει προχωρήσει στη δεύτερη έκδοσή του ήδη μετά το πρώτο εξάμηνο κυκλοφορίας.

Ο συγγραφέας κατατάσσει τα κινήματα που συγκλονίζουν και αλλάζουν τη Λατινική Αμερική τον 20ο και τον 21ο αιώνα σε αυτό που ίδιος επιλέγει, ορθά κατά τη γνώμη μου, να μεταφράσει ως «ποπουλισμό» (στα ισπανικά populismo) αποφεύγοντας τον όρο «λαϊκισμός», που είναι φορτισμένος μόνο αρνητικά στην ελληνική δημόσια συζήτηση. Αντίθετα, στη διεθνή συζήτηση το populism, που πάντως δύσκολα ορίζεται και οριοθετείται στην πολιτική επιστήμη, χρησιμοποιείται όχι μόνο αρνητικά αλλά εξίσου και με ουδέτερο, επιστημονικό τρόπο, για να περιγράψει μια σειρά από πολιτικά φαινόμενα ανά την υφήλιο και την ιστορία. Για τον Πιπίνη, η λατινοαμερικάνικη εκδοχή του ποπουλισμού, ή «νεοποπουλισμού» για τον 20ο αιώνα, ως λατινοαμερικανικό φαινόμενο είναι ένα «σοσιαλιστικό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης που είναι δημοκρατικό και ταυτόχρονα αυταρχικό, έχει τις ρίζες του στις δεκαετίες του 1950 και 1960 και βασίζεται στην ύπαρξη ενός χαρισματικού ηγέτη, γνωστού και ως καουντίγιο».

Το βιβλίο ξεκινάει εξηγώντας με ποιον τρόπο η «επαναστατική Αριστερά» άφησε τα όπλα, πήγε στις κάλπες και έφθασε στην εξουσία.

Το βιβλίο ξεκινάει εξηγώντας με ποιον τρόπο η «επαναστατική Αριστερά» άφησε τα όπλα, πήγε στις κάλπες και έφθασε στην εξουσία. Διατρέχει την ιστορία της δράσης των ένοπλων κινημάτων, την περίφημη «Θεολογία της Απελευθέρωσης» της λατινοαμερικανικής Καθολικής Εκκλησίας αλλά και την αντίδραση με την εγκαθίδρυση δικτατοριών που ευθύνονται για χιλιάδες δολοφονίες, απαγωγές και «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων ακόμη και με τις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου» στο δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα, πριν προχωρήσει στις σημερινές εξελίξεις. Ο Πιπίνης επικεντρώνεται κυρίως σε δύο προσωπικότητες, που θεωρεί ότι συνδέονται μεταξύ τους: τον Βελάσκο και τον Τσάβες.

Η Περουβιανή Επανάσταση του 1968-75 είναι μάλλον άγνωστη στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλα κινήματα (ένοπλα ή μη), όπως η κουβανική επανάσταση, οι σαντινίστας, οι ζαπατίστας, το Φωτεινό Μονοπάτι, ο Αλιέντε ή ο περονισμός. Ωστόσο ο Πιπίνης αναδεικνύει την περίπτωση του Βελάσκο θεωρώντας ότι αποτελεί το συνδετικό κρίκο της περιόδου εκείνης με το φαινόμενο Τσάβες και τελικά την συνολική «Αριστερή Στροφή» της ηπείρου. Άλλωστε ο νεαρός Τσάβες είχε γνωρίσει τον Βελάσκο στο Περού και όταν ο ίδιος απέκτησε την εξουσία στη Βενεζουέλα τόνιζε ότι ο Βελάσκο αποτελούσε την πολιτική έμπνευσή του μαζί με τον μεγάλο επαναστάτη Μπολιβάρ του 19ου αιώνα. Ο Βελάσκο, στρατιωτικός αλλά με αριστερόστροφη ιδεολογία όπως άλλωστε και ο Τσάβες, κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό κίνημα το 1968, συγκρούστηκε με τις ΗΠΑ και εθνικοποίησε τις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών που εκμεταλλεύονταν οι Αμερικανοί αλλά και πολλούς άλλους εγχώριους οικονομικούς κλάδους για να ανατραπεί τελικά από τους συνεργάτες του το 1975 καθώς είχε ήδη πολύ εξασθενημένη υγεία. Η αφήγηση της ιστορίας του κινήματος του Βελάσκο συνοδεύεται από την δημοσίευση της τελευταίας συνέντευξης που έδωσε ο ίδιος μετά την ανατροπή του, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και ένα κείμενο του πρώην προέδρου της Αργεντινής Φερνάρντο ντε Λα Ρούα που γράφτηκε ειδικά για το βιβλίο του Πιπίνη. 

Pipinis-tsaves
  Ο Ιάσωνας Πιπίνης με τον Ούγο Τσάβες
 

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας μας μεταφέρει από το 1975 στο 1998 και την Μπολιβαριανή Επανάσταση του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Το μέρος αυτό καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του βιβλίου και καταγράφει τα γεγονότα με δημοσιογραφικό τρόπο και κρατώντας αποστάσεις και κριτική στάση παρά την όποια συμπάθεια διαφαίνεται. Γίνεται αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε κάνει ο Τσάβες το 1992 για να κατακτήσει την εξουσία, και στη συνέχεια αναπτύσσονται τα γεγονότα-σταθμοί της πολιτικής του διαδρομής, όπως η εκλογική νίκη το 1998, το πραξικόπημα των 48 ωρών που έγινε εναντίον του το 2002 (το λεγόμενο «Πραξικόπημα των μίντια»), η εκλογική νίκη του 2012, η περίοδος που έδινε μάχη με τον καρκίνο και οι τελευταίες στιγμές πριν από τον θάνατο του. Περιγράφεται η οικονομική του πολιτική υπέρ των φτωχών και των μεγάλων εθνικοποιήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το επεισόδιο με το «Πραξικόπημα των μίντια» καθώς, παρά την επιτυχημένη αντιμετώπισή του από τον Τσάβες, αποτελεί πιλοτικό εγχείρημα των αντιδραστικών δυνάμεων για την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης σε μια περίοδο που δεν είναι πλέον δυνατή η χρήση στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Άλλωστε, από ορισμένες απόψεις, πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο φτάσαμε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Τέλος, γίνεται συνοπτική αναφορά στην μετα–Τσάβες εποχή, με την εκλογική νίκη του διαδόχου του Νικολάς Μαδούρο το 2013, καθώς και στα καθεστώτα του Έβο Μοράλες στη Βολιβία, του Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ και του Ογιάντα Ουμάλα στο Περού, που θεωρούνται η πιο επιτυχημένη εξαγωγή του «τσαβισμού» στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα, λείπουν οι αναφορές στην Αργεντινή των Κίρχνερ, τη Βραζιλία των Λούλα και Ρουσέφ ή την Χιλή των Ricardo Lagos και Michelle Bachelet, δηλαδή στο πιο ήπιο ρεύμα της λατινοαμερικανικής «Αριστερής Στροφής».

Η Λατινική Αμερική είναι ένα μέρος του πλανήτη που μας αφορά, ένα μέρος πολύ κοντινότερο ιδίως με τη Νότιο Ευρώπη από όσο φαίνεται στο χάρτη.

Το Πείραμα της Λατινικής Αμερικής περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από ντοκουμέντα που παρατίθενται στη ροή του κειμένου και όχι ως παράρτημα: αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Λευκού Οίκου του 1971, τα οποία αποκαλύπτουν τα μυστικά σχέδια των ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση των καθεστώτων Βελάσκο και Αλιέντε, δύο σημαντικές ομιλίες του Τσάβες αλλά και μια συνέντευξη που είχε δώσει στον συγγραφέα στο Καράκας το 2010 (στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν στην οικονομική κρίση στη χώρα μας και στην επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα) καθώς και ένα κείμενο που έγραψε ειδικά για το βιβλίο αυτό ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο Ντε Λα Ρούα (1999 – 2001) και το οποίο αναφέρεται στην εποχή της διακυβέρνησης του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης η συνέντευξη που είχε δώσει στον συγγραφέα ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Κάρλος Μέσα (2003 – 2005). Στη συνέντευξη αυτή ανάμεσα στα άλλα ο Μέσα τονίζει κάτι που συνήθως ξεχνούμε, ότι «η Λατινική Αμερική είναι μέρος της Δύσης, αν και με τα δικά της χαρακτηριστικά».

Από αυτή την άποψη η Λατινική Αμερική είναι ένα μέρος του πλανήτη που μας αφορά, ένα μέρος πολύ κοντινότερο ιδίως με τη Νότιο Ευρώπη από όσο φαίνεται στο χάρτη. Ακόμη περισσότερο, η Λατινική Αμερική μαζί με τη νοτιοανατολική Ασία αποτελούν δύο περιοχές του κόσμου των οποίων η βαρύτητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι έχει αυξηθεί πολύ την τελευταία δεκαπενταετία και ενδεχομένως δεν έπονται πλέον των εξελίξεων στον αναπτυγμένο κόσμο αλλά αντίθετα προηγούνται. Συνεπώς, ο πολίτης που θέλει να είναι ενήμερος οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις εκεί. Η ζωντανή αφήγηση των γεγονότων και το πλούσιο υλικό που περιλαμβάνει το βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη προσφέρουν μια καλή βάση στον Έλληνα αναγνώστη για αυτό. 

* Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι δημοσιογράφος - οικονομικός αναλυτής.

altΤο πείραμα της Λατινικής Αμερικής
Από την περουβιανή επανάσταση του Βελάσκο στην μπολιβαριανή επανάσταση του Τσάβες
Ιάσων Πιπίνης
Κέδρος 2014
Σελ. 312, τιμή εκδότη €14,83

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ευρώπη restart» του Βασίλη Ν. Μίχου (κριτική) – Ανατροπή μιας ζοφερής κατάστασης

«Ευρώπη restart» του Βασίλη Ν. Μίχου (κριτική) – Ανατροπή μιας ζοφερής κατάστασης

Για το δοκίμιο του Βασίλη Ν. Μίχου «Ευρώπη restart» (εκδ. Αρμός). 

Γράφει ο Ιωάννης Αγραφιώτης

Ανέκαθεν η Ευρώπη είχε το διπλό ρόλο τόσο του ταγού όσο και του ισορροπιστή της υφηλίου. Πάντα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνολογίας, στη γέννηση ιδ...

«Η φυλακή» του Τάσου Θεοφίλου (κριτική) – Γροθιά στο στομάχι και καμπανάκι εγρήγορσης

«Η φυλακή» του Τάσου Θεοφίλου (κριτική) – Γροθιά στο στομάχι και καμπανάκι εγρήγορσης

Για το αυτιοβιογραφικό βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου «Η φυλακή» (εκδ. Αντίποδες), μια «μαρτυρία που είναι γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη ενώ παράλληλα θα έπρεπε να λειτουργεί και ως καμπανάκι εγρήγορσης της οργανωμένης πολιτείας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Δεν έχω ανάσα» του Λουίζ Σβαρτς (κριτική) – Αντιμέτωπος με το θεριό της κατάθλιψης

«Δεν έχω ανάσα» του Λουίζ Σβαρτς (κριτική) – Αντιμέτωπος με το θεριό της κατάθλιψης

Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Λουίζ Σβαρτς (Luiz Schwarcz) «Δεν έχω ανάσα» (μτφρ. Μαρία Παπαδήμα, εκδ. Ίκαρος).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο Λουίζ Σβαρτζ είναι ένας από τους σημαντικότερους εκδότες της Βρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ως επίτιμο μέλος της

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο (γενν. 1928) επίτιμο μέλος της. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Ακαδημία Αθην...

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

Πάουλο Σκοτ: «Το μυθιστόρημά μου βοήθησε κάποιους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “λευκοί”»

«Νομίζω πως οι Φαινότυποι έτυχαν θερμής υποδοχής επειδή δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι να χτίσεις γέφυρες μεταξύ ανθρώπων που ζουν στην ίδια χώρα και μιλούν την ίδια γλώσσα, επηρεασμένοι από την αδράνεια που υπάρχει ακόμα εξαιτίας του αποικιοκρατικού παρελθόντος» μας είπε ο Βραζιλιάνος Πάουλο Σκοτ (Paulo Scott), που...

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025 – Τι θα δούμε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου

Ποικιλία εκδηλώσεων συναντάμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 για την Παρασκευή 20 Ιουνίου : εργαστήρια μετάφρασης, αφιερώματα σε νομπελίστες συγγραφείς, συναντήσεις και συζητήσεις με αγαπημένους πεζογράφους της ισπανόφωνης λογοτεχνίας και προβολές ταινιών. Κεντρική εικόνα: Φερνάντο Αραμπ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ