Του Γιώργου Χ. Θεοχάρη
Έχω τη γνώμη πως δεν υπάρχει προσφορότερη περίοδος από τη σημερινή, της οικονομικής κρίσης και, κυρίως, της κρίσης αξιών στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, για να υποδεχθούμε με επαίνους, προσεγγίσεις επιστημονικές που στοχεύουν στην αυτοεκπαίδευση και, γενικότερα, στην εκπαίδευση εκείνων που καλούνται να ετοιμάσουν ανθρώπους οι οποίοι θα δώσουν ώθηση στην παραγωγική μηχανή της οικονομίας ώστε να ξεκολλήσει από το τέλμα στο οποίο βουλιάζει.
Να ετοιμάσουν ανθρώπους που μετέχοντας σε ηγετικά πόστα των βαθμίδων διοίκησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα είναι έτοιμοι να εξανθρωπίσουν τις σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, να προτάξουν την ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου που παράγει, να τονίσουν την αυτοπεποίθησή του προβάλλοντας τις αξίες του και την μοναδικότητα της υπόστασής του μέσα στην καθημερινότητα, στη ρουτίνα, της παραγωγικής διαδικασίας. Να κάνουν τον άνθρωπο να αισθανθεί συμμέτοχος και όχι εξάρτημα. Συνδημιουργός και όχι διεκπεραιωτής. Συνάνθρωπος και όχι υποτελής.
Μια τέτοια πρόταση προσάγει ο Γιώργος Κ. Γάκης με το βιβλίο του Evpedia. Πρόταση για τη διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα, ως βασικού αγαθού στην παραγωγική διαδικασία, με βάση την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με κορμό τα 145 Δελφικά Παραγγέλματα και κατ’ επέκταση θέσεις και προτάσεις του Πυθαγόρα, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Ηράκλειτου και άλλων φιλοσόφων.
Ο Ευμενής και ο Συνετός
Βάση της μεθόδου αποτελεί η ανάπτυξη διαλεκτικής σχέσης εκπαιδευτή – εκπαιδευόμενου, προϊσταμένου – υφισταμένου, κατ’ επέκταση. Η οικοδόμηση μιας σχέσης Evnoos και Synoos.
Βάση της μεθόδου αποτελεί η ανάπτυξη διαλεκτικής σχέσης εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου.
Εύνοος, και κατά συναίρεση Εύνους, είναι ο ευνοϊκώς διακείμενος, ο ευμενής, ο φιλικός, εκείνος που δεν είναι δυσμενής. Δεν σημαίνει ότι Εύνοος είναι απαραιτήτως ο φίλος. Εδώ ο Αριστοτέλης, στα Ηθικά, έχει κάνει ξεκάθαρη τη διάκριση. Αλλά, εν προκειμένω, δεν είναι το ζητούμενο η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας των μελών της ιεραρχίας με τους υφισταμένους αλλά σχέσεων εμπιστοσύνης και εκτίμησης.
Σύνοος, είναι ο Σύνους, εκείνος που έχει μαζεμένο το μυαλό του, που ενεργεί με το νου, με την αναλυτική και συν-θετική σκέψη, και όχι με το συν-αίσθημα. Είναι ο συνετός, εκείνος που συν-αινεί, που συν-αισθάνεται και συμ-μερίζεται να παλέψει για στόχους τους οποίους συν-αποφάσισε. Εκείνος που συμ-πράττει και συν-δημιουργεί. Ο συν-εργάτης. Ο συν-εργός. Εκείνος που δίχως αυτόν, δίχως τη συμ-μετοχή και τη συγ-κατάβασή του δεν υπάρχει Συνέργεια.
Ο Εύνους, λοιπόν, κατά τη μέθοδο, είναι ο εκπαιδευτής και ο Σύνους ο εκπαιδευόμενος. Οι δύο καλούνται ν’ αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης ώστε μαζί να προχωρήσουν στη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους στη διαδικασία παραγωγής έργου, ωφελώντας ταυτόχρονα τον εαυτό τους, μέσα από τη λείανση των εξογκώσεων που δημιουργεί η επιθετική σχέση προϊσταμένου – υφισταμένου και η επιθετικότητα και ο αρνητισμός που εμφωλεύουν.
Ο Εύνους πρέπει να είναι συνετός, να μην έχει οίηση, να εμπνέει εμπιστοσύνη, να έχει ευγένεια. Ο Σύνους να έχει θέληση για συνεργασία, να μη φοβάται τις αλλαγές, να έχει επιθυμία για γνώση. Και οι δύο είναι απαραίτητο να προσέλθουν στη συνάντησή τους ελεύθερα, αυτόβουλα και όχι καθ’ επιταγή.
Πρόταση πλήρως επεξεργασμένη
Το βιβλίο εμπεριέχει μια πρόταση πλήρη, επεξεργασμένη, έτοιμη να εφαρμοστεί. Εμπλουτισμένη με τις απαραίτητες φίσες / εργαλεία που η συμπλήρωσή τους θα πιστοποιήσει την πρόοδο εφαρμογής της μεθόδου κατά στάδιο εφαρμογής, δίνει, σε όποιον επιλέξει να την χρησιμοποιήσει, όλα τα εφόδια για να είναι αποτελεσματική χρήση της.
Το βιβλίο εμπεριέχει μια πρόταση πλήρη, επεξεργασμένη, έτοιμη να εφαρμοστεί.
Η γραφή του Γιώργου Κ. Γάκη διακρίνεται και για τις λογοτεχνικές αρετές της με αποτέλεσμα το βιβλίο, παρ’ ό,τι επιστημονικό, να διαβάζεται εν πολλοίς σαν ανάγνωσμα λογοτεχνικό. Επίσης η τυπογραφική παρουσίαση της μεθόδου, το λεγόμενο στήσιμο του βιβλίου, με την αραιογράφηση των παραγράφων και τη χρήση χρωμάτων τονισμού των σημαντικών στοιχείων, παρέχει την ευχαίρεια στον αναγνώστη και στο χρήστη να παρακολουθούν με άνεση τα διάφορα στάδια ανάπτυξης της μεθόδου.
Ο συγγραφέας δεν έγραψε κάτι στο πόδι. Η ερευνητική του κωπηλασία είναι εμφανής στις αράδες του βιβλίου, φαίνεται ο κόπος του και μαζί ο εμπλουτισμός του γνωστικού του επιπέδου. Μελέτησε τους αρχαίους μας και μπόρεσε να πάρει το απάνθισμα της εντρύφησής του στο μέλι των σοφών και να μας το προσφέρει ως συνεκτικό υλικό μιας ανθρωποκεντρικής μεθόδου διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στον σύγχρονο τερατόμορφα οικονομιστικό και αποτρόπαια ωφελιμιστικό κόσμο.
Εν τέλει οι εκδόσεις του βιβλιοπωλείου Σύγχρονη Έκφραση πλουτίστηκαν με ένα ακόμη αξιανάγνωστο τίτλο, αποδεικνύοντας ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης οι περιφερειακές εκδόσεις τολμούν να προτείνουν βιβλία που ίσως οι εκδότες του Κέντρου θα απέφευγαν ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ευρωστίας.
Η συμβουλευτική παρώθηση μέσα από τις αξίες και την οπτική της ελληνικής κλασικής σκέψης
Σύγχρονη Έκφραση 2013
Σελ. 296, τιμή € 22,00