lausanne

Για το βιβλίο του Τζέι Γουίντερ [Jay Winter] «24 Ιουλίου 1923. Η μέρα που τελείωσε ο Μεγάλος Πόλεμος» (μτφρ. Ανδρέας Κίκηρας, εκδ. Πεδίο). Κεντρική εικόνα: Η στιγμή που οι αντιπροσωπείες των κρατών υπογράφουν τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Επειτα από τέσσερα αιματοβαμμένα χρόνια στα πεδία των μαχών, με το μέγεθος της σκληρότητας να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο (εγκαθιδρύοντας τρόπον τινά μια «νέα» φρίκη, προάγγελο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου), ο Μεγάλος Πόλεμος ολοκληρώθηκε τυπικά στις 11 Νοεμβρίου 1918 με τη νίκη των Συμμάχων και την αντίστοιχη κατάρρευση της γερμανικής «μηχανής». 

Κι όμως η γενικευμένη ιδέα που έχουμε για εκείνα τα γεγονότα είναι ολότελα λανθασμένη. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τελείωσε το ‘18. Ούτε καν το 1919 με την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συνθήκης των Βερσαλλιών. Πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Ο ιστορικός Τζέι Γουίντερ, ειδικευμένος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το βιβλίο του 24 Ιουλίου 1923 / Η μέρα που τελείωσε ο Μεγάλος Πόλεμος (μτφρ. Ανδρέας Κίκηρας, εκδ. Πεδίο) μάς δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε εκείνα τα γεγονότα κόντρα στις παραδεδεγμένες απόψεις της επίσημης Ιστορίας και να αναλογιστούμε πως ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα μπορούσε να τερματιστεί με μια μόνο Συνθήκη.

Ο Γουίντερ μάς υπενθυμίζει πως οι αποκεντρωμένοι πόλεμοι που κράτησαν έως το 1923 κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Ανατολικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Η συνθήκη των Βερσαλλιών, όχι μόνο δεν τερμάτισε τον κύκλο βίας, αλλά στην ουσία του «πρόσφερε» τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί, να πάψει να έχει κεντρικό χαρακτήρα (έτσι ώστε να εμπλέκει τους πάντες) και να μετατραπεί σε διακοινοτική βία.

Θα έλεγε κανείς πως στη διάρκεια της Ιστορίας δεν αλλάζει μόνο ο χαρακτήρας και η ποιότητα ενός πολέμου. Αυτές τις μεταλλαγές υφίσταται και η ειρήνη. Ως εκ τούτου, το αίτημα για καθολική ηρεμία, δίχως συγκρούσεις και αιματοχυσίες, μοιάζει να είναι ολότελα χειμερικό. Ειδικά αν αναλογιστούμε το ιστορικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε αμέσως μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.

Η ηθική του πολέμου 

Το άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό των συγκρούσεων την περίοδο 1919-1923 είναι ότι καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια ηθικής του πολέμου. Κάπως έτσι, οι πολεμικές συγκρούσεις που ως εκείνη τη στιγμή αναπτύσσονταν μεταξύ οργανωμένων στρατών άρχισαν να εμπλέκουν με δολοφονική μανιά και αμάχους. Ήταν μια πρώτη φορά που έσπασε αυτό το ταμπού, αν και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου είχαν υπάρχει σποραδικές θηριωδίες κατά πολιτών. Ορόσημο και καμπή σε όλη αυτή την κατάσταση κλιμακούμενης βίας αποτέλεσε η Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923.

Για πολλούς λόγους, τους οποίους ο Γουίντερ εξηγεί λεπτομερώς, εκείνη η Συνθήκη αποτέλεσε κάτι παραπάνω από μια συμφωνία στα όρια του ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος και συμπεριέλαβε διατάξεις που αφορούσαν κι άλλες περιοχές στον ευρύ γεωγραφικό χώρο της τέως Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η τελική Συνθήκη της Λωζάνης έθεσε μεταξύ των όρων για την ειρήνευση την «απόμιξη» των ελληνοτουρκικών πληθυσμών. Μια διατύπωση που ακούγεται «τεχνική» και στην ουσία είχε να κάνει με την ανταλλαγή πληθυσμών, τις εθνοκαθάρσεις και τα κύματα των προσφύγων που ξέσπασαν ένθεν κακείθεν.

Σύμφωνα με τον Γουίλσον (και άλλους ιστορικούς) αυτή η Συνθήκη μπορεί να λάβει το χαρακτήρα επιλόγου του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς μ’ αυτήν εισάγονται στη διπλωματία, αλλά και την εξωτερική πολιτική συνθήκες και όροι που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχαν ποτέ εμφανιστεί.

Η τελική Συνθήκη της Λωζάνης έθεσε μεταξύ των όρων για την ειρήνευση την «απόμιξη» των ελληνοτουρκικών πληθυσμών. Μια διατύπωση που ακούγεται «τεχνική» και στην ουσία είχε να κάνει με την ανταλλαγή πληθυσμών, τις εθνοκαθάρσεις και τα κύματα των προσφύγων που ξέσπασαν ένθεν κακείθεν.

Επιπροσθέτως, το καινοφανές που έφερε η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν ότι η ιθαγένεια οριζόταν αποκλειστικά από τη θρησκεία και όχι από τη γλώσσα. Ως εκ τούτου, ο Έλληνας εκείνης της εποχής ήταν ταυτισμένος με το «χριστιανός». Αντιστοίχως, ο Τούρκος με το «μουσουλμάνος».

winter

Ο Τζέι Μάρεϊ Γουίντερ (γεννημένος 28 Μαΐου 1945) είναι Αμερικανός ιστορικός. Υπήρξε καθηγητής Ιστορίας στα Πανεπιστήμια Warwick, Cambridge, Columbia και Yale. Η έρευνά του εστιάζεται στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιπτώσεις του στον 20ό αιώνα. Άλλα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, τα αίτια και οι θεσμοί του πολέμου, η βρετανική λαϊκή κουλτούρα στην εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915.

Να γιατί οι Έλληνες που ζούσαν για χρόνια στη Μικρά Ασία και οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους άρον άρον. Οπως σημειώνει ο Γουίντερ, αυτό που κατέστησε τη συγκεκριμένη «απόμιξη» ιδιαίτερα βάναυση ήταν ο μη εθελούσιος, αναγκαστικός της χαρακτήρας. Με τρόπο στανικό, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας πίσω περιουσίες, μνήμες και ελπίδες επιστροφής.

Άμαχοι που έγιναν όμηροι 

Η Συνθήκη της Λωζάνης έθεσε σε ομηρία περισσότερους από 1.500.000 αμάχους. Οσοι προσπάθησαν να μείνουν στον τόπο τους, εκδιώχθηκαν με βίαιο τρόπο. Οσο για τις περιβόητες αποζημιώσεις που θα λάμβαναν αυτοί οι άνθρωποι, το αποτέλεσμα ήταν ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας που απέφερε ελάχιστα αποτελέσματα. Στην ουσία η Συνθήκη της Λωζάνης νομιμοποίησε (εάν δεν εξάγνισε) τη διαδικασία της αναγκαστικής απέλασης.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου εστιάζει στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αρμενία. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση (εκτός του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα), την περίοδο 1919-1922 που έληξε με την τουρκική επικράτηση.

Οι δύο πλευρές βρέθηκαν στη Λωζάνη για να διαπραγματευτούν τα νέα τους σύνορα. Αυτοί που έμειναν εκτός της διαδικασίας (ουσιαστικά παραπετάχθηκαν) ήταν οι Αρμένιοι, κάτι που οδήγησε σε μια ακόμη τραγωδία. Είναι προφανές πως η Συνθήκη της Λωζάνης αποτέλεσε κομβικό σημείο για την μετέπειτα πορεία τους στον μεταπολεμικό κόσμο.

Η Συνθήκη της Λωζάνης παρήγαγε μια σειρά από προβληματικές πτυχές που προκάλεσαν σφοδρά τραύματα στο σώμα της ειρήνης που ήταν το μέγα αίτημα της εποχής.

Η Συνθήκη της Λωζάνης παρήγαγε μια σειρά από προβληματικές πτυχές που προκάλεσαν σφοδρά τραύματα στο σώμα της ειρήνης που ήταν το μέγα αίτημα της εποχής. Πρώτα και κύρια έδωσε το δικαίωμα ακόμη και στους ηττημένους να βάλουν τους δικούς τους όρους ξαναγράφοντας ουσιαστικά τους όρους που είχαν θέσει οι Σύμμαχοι το 1918.

Ηταν η πρώτη φορά που η τουρκική αντιπροσωπεία απέδειξε πως όσοι έχουν αποφασιστικότητα και επαρκή πολιτική και στρατιωτική ισχύ μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Κάτι που στα κατοπινά χρόνια (ακόμη και στις μέρες μας) είναι ένα σταθερό δόγμα της τουρκικής διπλωματίας.

Ειρήνη ή όχι;

pedio winter 24 Iouliou 1923Υπάρχει ένα καίριο ερώτημα στο οποίο απαντάει το βιβλίο του Γουίντερ: την 24η Ιουλίου 1923 επικράτησε η ειρήνη ή όχι; Η απάντηση, ωστόσο, δεν είναι μονοσήμαντη. Οπως σημειώνει και ο συγγραφέας, η ειρήνη είναι μια ρευστή κατάσταση, όχι μια σταθερή οντότητα. Οσο για τη Συνθήκη είναι μια νομική πλευρά της ειρήνης και δεν εγγυάται το τέλος της βίας και της δυστυχίας. Αν ίσχυε κάτι άλλο δεν θα είχε καταγραφεί ο πόνος του εκτοπισμού, η στοχοποίηση των αμάχων και ο ξεριζωμός τόσων πολλών ανθρώπων.

Αυτό το βιβλίο καταγράφει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα που διάφοροι σημαίνοντες πολιτικοί και διπλωμάτες συνεβρέθηκαν στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης και υπέγραψαν την τελική συνθήκη τερματισμού του «Μεγάλου Πολέμου». Είναι ένα βιβλίο προκλητικό, καθώς διαρργηγνύει πολλές από τις «σταθερές» της επίσημης Ιστορίας και ρίχνει φως στις εθνοκαθάεσεις και τις γενοκτονίες που ήταν απότοκες εκείνης της Συνθήκης.

Μελετάει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καταλήξαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και, ουσιαστικά, βλέπει τη Συνθήκη πίσω από τις «καθαρές» γραμμές της αναζητώντας εκείνα τα σκοτεινά σημεία που, τελικά, όρισαν και τις τύχες των απλών ανθρώπων. Οπως έλεγε και ο Μαρξ, τον οποίο μνημονεύει ο Γουίντερ, όλοι φτιάχνουμε τη δική μας ιστορία, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζουμε. Τούτος ο τρόπος απιοδείχθηκε πως ήταν αρκούντως σκληρός, έως απάνθρωπος.

 *Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

politeia link more

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εφιαλτικές νύχτες» του Πέτερ Ένγκλουντ (κριτική) – Πανόραμα μικροϊστοριών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

«Εφιαλτικές νύχτες» του Πέτερ Ένγκλουντ (κριτική) – Πανόραμα μικροϊστοριών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Για το βιβλίο του Πέτερ Ένγκλουντ [Peter Englund] «Εφιαλτικές νύχτες» (μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία με 39 πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές. Στην κεντρική εικόνα: Ο Αλμπέρ Καμύ. 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Οι ...

«Πατρίδες» του Τίμοθι Γκάρτον Ας (κριτική) – Η Ευρώπη στο ντιβάνι του αναλυτή

«Πατρίδες» του Τίμοθι Γκάρτον Ας (κριτική) – Η Ευρώπη στο ντιβάνι του αναλυτή

Για το βιβλίο του Τίμοθι Γκάρτον Ας [Timothy Garton Ash] «Πατρίδες – Μια προσωπική ιστορία της Ευρώπης» (μτφρ. Δημήτρης Δουλγερίδης, εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: πρώην Ανατολικογερμανοί προσπαθούν να περάσουν από το Τείχος του Βερολίνου στην Potsdamer Platz, το 1989. 

Γράφει ο Διονύσης ...

«Η αναδιαμόρφωση του νεωτερικού κόσμου, 1900- 2015 – Παγκόσμιες διασυνδέσεις και συγκρίσεις»: η ύστατη παρακαταθήκη του Κρίστοφερ Άλαν Μπέιλι

«Η αναδιαμόρφωση του νεωτερικού κόσμου, 1900- 2015 – Παγκόσμιες διασυνδέσεις και συγκρίσεις»: η ύστατη παρακαταθήκη του Κρίστοφερ Άλαν Μπέιλι

Για το βιβλίο του Κρίστοφερ Άλαν Μπέιλι [C. A. Bayly] «Η αναδιαμόρφωση του νεωτερικού κόσμου, 1900- 2015 – Παγκόσμιες διασυνδέσεις και συγκρίσεις» (μτφρ. Χρήστος Γεμελιάρης, εκδ. Αλεξάνδρεια). Κεντρική εικόνα: στρατιώτες Μαορί (φωτογραφία ©Herman John Schmidt). 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ