Socrates Brazil

Για το βιβλίο του Βασίλη Κωστάκη «Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα» (εκδ. Διόπτρα). Κεντρική εικόνα; ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες, ο οποίος υπήρξε και ένας άκρως πολιτικοποιημένος άνθρωπος. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο κραταιός ελιτισμός ενίων (κυρίως διανοούμενων) θα αποφανθεί αυτομάτως: το ποδόσφαιρο, ως πηγαία λαϊκή έκφραση, άρα πρωτοεπίπεδη σε συνολικό κοινωνικό και πολιτισμικό αποτύπωμα, δεν μπορεί να μας προσφέρει πολλά συμπεράσματα για το πού πηγαίνει ή πού πρέπει να πάει ο κόσμος.

Κι όμως, ο Βασίλης Κωστάκης με το βιβλίο του Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα (εκδ. Διόπτρα) απαντάει ευθέως καταφατικά: ναι, μπορούμε, με τις κατάλληλες αναγωγές και συγκρίσεις, να δούμε πώς το ποδόσφαιρο πολλές φορές αντικατοπτρίζει τους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς.

dioptra kostakis allazontas ton kosmo me mia mpala

H ουσία του ποδοσφαίρου 

Φυσικά, και το ίδιο (ως μέρους ένος όλου) δέχεται επιρροές, καθώς οι αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο αναδιαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του, επαναδιατυπώνουν τους σκοπούς του, αλλά στην ουσία δεν αλλάζουν τα βασικά του χαρακτηριστικά που είναι 22 παίκτες, σε ένα γήπεδο ορθογώνιου σχήματος που κυνηγούν μια μπάλα με σκοπό να τη βάλουν στο τέρμα.

Είναι, όμως, μόνο αυτό που αποτελεί την έννοια του ποδοσφαίρου; Με ευφυή και ευσύνοπτο τρόπο (γραμμένο σε μικρά κεφάλαια που ολοκληρώνουν τον σκοπό τους μέσω άμεσων συμπερασμάτων), το βιβλίο μάς δείχνει πως αν κατανοήσουμε την ουσία του ποδοσφαίρου, θα μας είναι πολύ πιο εύκολο να δούμε μακροσκοπικά τις αλλαγές που συμβαίνουν (και γιατί συμβαίνουν) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχει, άραγε, σχέση ο Σόκρατες, ο Εμπαπέ, ο Μέσι ή ο Ρονάλντο με τις οικονομικές ανισότητες, την κλιματική κρίση, την αφαίμαξη της Αφρικής και τον Μαρξ; Εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς πως δεν έχουν.

Ωστόσο, διαρκώς ο Κωστάκης μάς υπενθυμίζει τη βάση της σκέψης και της ανάλυσής του: μην σκεφτόμαστε μονομερώς και παρωπιδικά: στο σημερινό κόσμο υπάρχει μια διαρκής και απρόσκοπτη αλληλεπίδραση ανάμεσα (ακόμη) και σε ετερόκλητα στοιχεία που συνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Στο τέλος συνειδητοποιείς πως τίποτα δεν είναι τόσο «ετερόκλητο» όσο φαίνεται.

Το ποδόσφαιρο είναι κι αυτό μια μορφή αυτοέκφρασης που οδηγεί στην τέχνη όταν το ταλέντο περισσεύει. Όπως συνέβη με τους μπαλαδόρους της Εθνικής Βραζιλίας (η αναφορά στον Σόκρατες δεν είναι τυχαία, καθώς εκτός από βιρτουόζος της μπάλας υπήρξε και έντονα πολιτικοποιημένη μορφή), τη χαρακτηριστική ντρίμπλα του Κρόιφ ή τα μαγικά του Μέσι.

Είναι δίκαιο οι ποδοσφαιριστές, όσο ταλαντούχοι κι αν είναι, να καρπώνονται τόσα πολλά χρήματα ανά έτος τη στιγμή που σπουδαίοι επιστήμονες, από τις ανακαλύψεις των οποίων μπορεί να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία, υποαμείβονται;

Είναι, όμως, δίκαιο αυτοί οι ποδοσφαιριστές, όσο ταλαντούχοι κι αν είναι, να καρπώνονται τόσα πολλά χρήματα ανά έτος τη στιγμή που σπουδαίοι επιστήμονες, από τις ανακαλύψεις των οποίων μπορεί να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία, υποαμείβονται;

Όσο κι αν ακούγεται λαϊκίστικο το επιχείρημα, στην ουσία του έχει βάση. Όπως σημειώνει και ο Βασίλης Κωστάκης, ο Μέσι δεν είναι (τελικά) κάτι σπουδαίο από τη στιγμή που περιορίζει τον ρόλο του στο να παίζει μπάλα και να διαφημίζει… πατατάκια, αντί να χρησιμοποιεί τη δημοφιλία του για θέματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Η ελπίδα

Το ζητούμενο είναι η ελπίδα, μάς λέει το βιβλίο, μια ενοποιητική δύναμη που θα μας εντάξει όλους μέσα της και θα καταφέρει να προωθήσει ζητήματα που θα αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Το ποδόσφαιρο, προφανώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για να προωθηθούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Πώς, όμως, θα γίνει αυτό όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απαγορεύει εντός των γηπέδων έστω και την ελάχιστη πολιτική νύξη;

kostakis vasilis

Ο Βασίλης Κωστάκης γεννήθηκε το 1985 στα Ιωάννινα. Εργάζεται ως καθηγητής και ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Τάλιν και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μελετά την τεχνολογία, την κοινωνία και το περιβάλλον, με σκοπό τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον. Επίσης, είναι συνιδρυτής της ερευνητικής κολεκτίβας P2P Lab και ιδρυτικό μέλος του ορεινού εργαστηρίου Τζουμέικερς. 

Τα πολιτικά πανό απαγορεύονται διά ροπάλου στις εξέδρες, ενώ οι παράγοντες του αγώνα (από τον διαιτητή έως τον τελευταίο φροντιστή) δεν έχουν δικαίωμα να εκφράσουν κάποια πολιτική άποψη. Κι αν το κάνουν ο πέλεκυς της τιμωρίας θα είναι βαρύς.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί διότι μεταφέρει εύληπτα παραδείγματα που είτε αφορούν συγκεκριμένους αγώνες που έμειναν στην ιστορία ή παίκτες που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ποδοσφαιρικό Βίβλο.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί διότι μεταφέρει εύληπτα παραδείγματα που είτε αφορούν συγκεκριμένους αγώνες που έμειναν στην ιστορία είτε παίκτες που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ποδοσφαιρικό Βίβλο.

Επίσης, μάς θυμίζει περιπτώσεις συγγραφέων ή διανοούμενων που μίλησαν για το ποδόσφαιρο (βλ. Καμύ) ή μάς έδωσαν τη δυνατότητα να σκεφτούμε μια άλλη εναλλακτική πρόταση (Μαρξ και Λε Γκεν).

Να «χορέψουμε μαζί»

Το αβίαστο συμπέρασμα (αν και πρακτικά δύσκολα εφαρμόσιμο εντός του ανταγωνιστικού πλαισιού που δημιουργεί ο καπιταλισμός) είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να «χορέψουμε μαζί». Το ζητούμενο δεν είναι οι ατομικότητες, αλλά η ομάδα.

Όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Κωστάκης, μπορεί ο Μάικλ Τζόρνταν να θεωρείται και να είναι ο σπουδαιότερος παίκτης που πέρασε από το ΝΒΑ και να ήταν αυτός που άλλαξε την ιστορία των Μπουλς, όμως μόνος του δεν θα μπορούσε να πάρει ούτε πρωταθλήματα ούτε να καταξιώσει την ομάδα του.

Η συλλογικότητα είναι το μέγιστο αγαθό στις κοινωνικές διεκδικήσεις. Το ποδόσφαιρο καταφέρνει να ενοποιεί αυτές τις συλλογικότητες κάτω από την «ομπρέλα» ενός οράματος, το οποίο φαινομενικά είναι η νίκη της αγαπημένης μας ομάδας έναντι μιας άλλης, ωστόσο είναι κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό, κάτι που ξεπερνάει τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Εκτός και θεωρούμε πως τα σπορ υπάρχουν στη ζωή μας μόνο για να γεμίζουν με ψυχαγωγία τις σκόρπιες ώρες της εβδομάδας μας. Κάτι που δεν ισχύει και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στο ποδόσφαιρο ειδικά μπορούμε να προεικονίσουμε στιγμές αυτού του νέου κόσμου που θέλουμε, καταλήγει ο Βασίλης Κωστάκης. Σοφόν, σαφές και ευκταίο αν συμβεί.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορθοδοξία και Κράτος: Τρία βιβλία για μια διαχρονική σχέση με πολλές διακυμάνσεις και ποικίλα ρεύματα σκέψης

Ορθοδοξία και Κράτος: Τρία βιβλία για μια διαχρονική σχέση με πολλές διακυμάνσεις και ποικίλα ρεύματα σκέψης

Για τα βιβλία των Ευστάθιου Κασσαρέα «Εκκλησία, ιδεολογία και πολιτική στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης» (εκδ. Παπαζήση), Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη «Θρησκεία και πολιτική στον ορθόδοξο κόσμο» (εκδ. Επίκεντρο) και π. Εμμανουήλ Κλάψη «Ορθόδοξες εκκλησίες σε έναν πλουραλιστικό κόσμο» (εκδ. Καστανιώτη). Στην κεντρική εικόνα,...

Το «μοναχικό πλήθος» και το επαναστατικά νέο ήθος του δυτικού πολιτισμού

Το «μοναχικό πλήθος» και το επαναστατικά νέο ήθος του δυτικού πολιτισμού

Τρία βιβλία που σκιαγραφούν την κατάσταση του δυτικού πολιτισμού σήμερα: «Το μοναχικό πλήθος» (μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Νησίδες) του Ντέιβιντ Ρίσμαν [David Riesman], «Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού» (εκδ. Θεμέλιο) του Παναγιώτη Κονδύλη και «Η Ευρώπη είναι χριστιανική;» (μτφρ. Βάλια Καϊμάκη, εκδ. ...

Τελικά, συγκρούεται ο Χριστιανισμός με τον Δαρβίνο; – Διερεύνηση ενός ερωτήματος μέσα από δύο ενδιαφέροντα βιβλία (κριτική)

Τελικά, συγκρούεται ο Χριστιανισμός με τον Δαρβίνο; – Διερεύνηση ενός ερωτήματος μέσα από δύο ενδιαφέροντα βιβλία (κριτική)

Για τα βιβλία του Φρανσουά Ουβέ [François Euvé] «Ο Δαρβίνος και ο χριστιανισμός » (μτφρ. Ηρώ Διακάκη, εκδ. Αρμός) και του Ζακ Μονό [Jasques Monod] «Η τύχη και η αναγκαιότητα» (μτφρ. Νίκος Παπαδόπουλος, εκδ. Κέδρος). Κεντρική εικόνα: ο Δαρβίνος σε πίνακα του John Collier © Wikipedia. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ