Cixous helene

Για το δοκίμιο της Ελέν Σιξού (Helen Cixous), «Ο τελευταίος πίνακας ή το πορτρέτο του Θεού» (μτφρ. Θωμάς Συμεωνίδης, εκδ. Σαιξπηρικόν)

Της Έλσας Κορνέτη

Μια παράλληλη πραγματικότητα είναι η τέχνη, που δίνει την ψευδαίσθηση μιας επιδιόρθωσης της πραγματικής ατελούς πραγματικότητας. Κάτι να διορθώσεις θέλεις εκεί έξω, κάτι να συμπληρώσεις που έχει σπάσει ή έχει χαθεί, όπως συμβαίνει στ’ αγαπημένα παραμύθια με το σπασμένο χερούλι της τσαγιέρας, και το κομμένο πόδι του μολυβένιου στρατιώτη ή αλλιώς κάτι να μιμηθείς από την ομορφιά της φύσης για να εστιάσεις σ’ ένα αξιοθαύμαστο στοιχείο της, όπως είναι ένα νούφαρο και να προσπαθήσεις να το αποδώσεις καλλιτεχνικά με διάθεση να το τελειοποιήσεις, να το διαφοροποιήσεις και εν τέλει να το αυτονομήσεις.

Η ανθρώπινη κατάσταση ή αλλιώς η ανθρώπινη συνθήκη διαμορφώνεται καθοριστικά από την αίσθηση του βάρους της ύπαρξης. Η ενασχόληση με τις τέχνες όχι μόνο σε επίπεδο πρωτογενούς δημιουργίας αλλά και σε αυτό της παρακολούθησης, θέασης, θαυμασμού, τείνει να ελαφραίνει το φορτίο της ύπαρξης και να χρωματίζει τη ζωή και τις παράλληλες εκφάνσεις της.

Η ενασχόληση με τις τέχνες όχι μόνο σε επίπεδο πρωτογενούς δημιουργίας αλλά και σε αυτό της παρακολούθησης, θέασης, θαυμασμού, τείνει να ελαφραίνει το φορτίο της ύπαρξης και να χρωματίζει τη ζωή και τις παράλληλες εκφάνσεις της.

«Είμαστε μέρος του όλου. Κάτω από την ψιλή βροχή αναπνέω την παρθενικότητα του κόσμου. Αισθάνομαι χρωματισμένος από όλες τις αποχρώσεις του απείρου. Αυτή τη στιγμή είμαι ένα με τον πίνακά μου. Είμαστε ένα ιριδίζον χάος … Ο ήλιος διεισδύει μέσα μου σιωπηλά όπως ένας μακρινός φίλος που γεμίζει ζεστασιά την οκνηρία μου, τη γονιμοποιεί. Βγάζουμε καρπούς..» γράφει σε χαρακτηριστικό απόσπασμά της σαν μια εξομολόγηση από την πλευρά του ζωγράφου, η Γαλλίδα Helene Cixous, ακαδημαϊκός, φεμινίστρια, φιλόσοφος, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, κυριότερη εκπρόσωπος, μαζί με την Τζούλια Κρίστεβα, της μετα-δομιστικής φεμινιστικής θεωρίας, σε αυτό το τόσο πυκνό και ουσιαστικό δοκίμιο, που συμπυκνώνει σαν ένα πανάκριβο άρωμα, το απόσταγμα της σκέψης και της αίσθησης της συγγραφέως πάνω στη σύλληψη της ουσίας έργων ζωγραφικής τέχνης από την πλευρά του δημιουργού και στη σχέση που διαμορφώνουν με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Για την «πραγματικότητα του πράγματος», για «το είναι το πράγματος» που τόσο θα ήθελε να αιχμαλωτίσει η σημαντική συγγραφέας Κλαρίσε Λισπέκτορ, μας καλεί να συν-στοχαστούμε η Helene Cixous (Ελέν Σιξού). Είναι ένα κάλεσμα στο πλησίασμα και στην αποκωδικοποίηση του πυρήνα της σκέψης και της αίσθησης ενός ζωγράφου-ποιητή ή ποιητή-ζωγράφου που διαιρεί τα χρώματα και τις λέξεις σε χιλιάδες κατακερματισμένες στιγμές μέχρι ν’ αποδώσουν ήχους, δονήσεις, σκέψεις και αισθήσεις που αναβλύζουν μέσα από την πηγή ενός βλέμματος εξόχως ενορατικού που ξεκλειδώνει τα μυστικά του φωτός για να δει βαθιά μέσα στην πραγματικότητα του πράγματος που τον απασχολεί‧ αυτό που φαίνεται κι αυτό που κρύβεται μέσα από φανερώματα και υπαινιγμούς.

Σε μια συνέντευξή του ο δικός μας ζωγράφος Δημήτρης Αλειθινός είπε κάτι πολύ εύστοχο και ταιριαστό.

«Οτιδήποτε κάνουμε είναι τέχνη, Ακόμα και ο τρόπος που περπατάμε, χειρονομούμε, ντυνόμαστε, μιλάμε, κοινωνικοποιούμαστε, Όλα Είναι Τέχνη. Oτιδήποτε αποδεικνύει ότι υπήρξαμε περνάει μέσα από ένα έργο τέχνης, η ύπαρξή μας ως είδος είναι ένα έργο τέχνης».

Τι ονειρεύονταν ο Ρέμπραντ για ν’ αποδώσει το εφήμερο, το μυστήριο, στην τρυφερότητα του βλέμματος του όντος στο τελευταίο του πορτρέτο; Πώς διαισθανόταν και διαχειριζόταν την αγωνία του ζωγράφου ο μύωπας Μονέ που ζωγράφιζε με μάτια κλειστά προς το τέλος της ζωής του; Πώς θα πλησίαζε κανείς τον στρόβιλο των επιθυμιών, της οδύνης και της έκστασης στην οποία έπεφτε ο μισότρελος Βαν Γκογκ προκειμένου να ζωγραφίσει τις εικόνες που τον κατέκλυζαν; Μέσα από ποιόν μηχανισμό απέδιδε ο Καντίνσκι στους πίνακές του τα εσωτερικά του μυστήρια; Πώς ανάδευε στον χρωστήρα του ο Κόκοσκα τη φαντασία με την εικόνα και την έμπνευση;

Cixous coverΟ ποιητής συνομιλεί με τον ζωγράφο και ο ζωγράφος με τον ποιητή έχοντας συνειδητοποιήσει τον κόσμο γι’ αυτό που πρόκειται να γίνει και να συμβεί. Η αιωνιότητα είναι μια στιγμή κι όταν την αγγίξεις σε βάθος τότε έχεις μια αιωνιότητα για να ζήσεις. Η Τέχνη είναι ο μεγάλος ευεργέτης του Χρόνου που μας χαρίζεται και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με δαύτον. Η αγάπη της Τέχνης μας ευεργετεί δίνοντάς μας μια μοναδική δυνατότητα: Να υπερβούμε τον Χρόνο.

«Στα ενενήντα μου, θα διεισδύσω στο μυστήριο των πραγμάτων‧ στα εκατό θα έχω αγγίξει σίγουρα έναν βαθμό του θαύματος, και όταν θα είμαι εκατόν δέκα, σε μένα, είτε είναι ένα σημείο, είτε μια γραμμή, όλα θα είναι ζωντανά» γράφει η Helene Cixous, δίνοντάς μας ένα ακόμα μάθημα, αυτό την θαλερής, αισιόδοξης και μαχητικής σκέψης που δεν παραδίδεται, αλλά υπερασπίζεται με την άοκνη γραφίδα της το πνεύμα και μόνον. Ό,τι συνενώνει τα έργα τέχνης των ανθρώπων με τα θεϊκά έργα της φύσης, προσδίδοντας τους το θεϊκό στοιχείο, είναι ένα τελικό έργο τέχνης συνεργασίας‧ το πρόσωπο του Θεού – κι αυτό είναι ίσως κατά τη συγγραφέα και το μόνο που αξίζει να υπερασπιστεί κανείς ως πνευματικός άνθρωπος μετά από το θαύμα της ζωής.

«Όταν θα έχω τελειώσει να γράφω», σημειώνει η Helene Cixous στο τέλος του πολύτιμου αυτού δοκιμίου, που αναδεικνύεται από την σχεδόν ποιητική της γραφή -σε άριστη μετάφραση από τον συγγραφέα, φιλόσοφο Θωμά Συμεωνίδη με ένα περιεκτικό, όσο και διαφωτιστικό επίμετρο, ένα ακόμα σημαντικό βιβλίο από τη σειρά Vox Humana XVII των εκδόσεων Σαιξπηρικόν- «όταν θα είμαι εκατόν δέκα ετών, όλα όσα θα έχω κάνει θα είναι μια απόπειρα να κάνω το πορτρέτο του Θεού» και είναι μια απόπειρα αυτή τόσο κοντά στις απόπειρες εμμονικών ζωγράφων όπως του Μονέ που μέσα από την εξαίσια τέχνη που παρήγαγε διαλάλησε και «το δικαίωμα στην επανάληψη μέχρι που τα περίφημά του νούφαρα να γίνουν θεϊκά σπουργίτια».

* Η Έλσα Κορνέτη είναι ποιήτρια. Η τελευταία της συλλογή έχει τίτλο «Ο ήρωας πέφτει» (Εκδόσεις των Φίλων).

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μίλα, Πηνελόπη!» της Αγγέλας Καστρινάκη (κριτική)

«Μίλα, Πηνελόπη!» της Αγγέλας Καστρινάκη (κριτική)

Για τη μελέτη της Αγγέλας Καστρινάκη «Μίλα, Πηνελόπη! – Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας στην Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Η προβληματική τ...

«Για το νόημα της ζωής» του Βίτο Μανκούζο (κριτική) – Αναζητώντας το νόημα στο υπέρτερο, στην απομόνωση της πανδημίας

«Για το νόημα της ζωής» του Βίτο Μανκούζο (κριτική) – Αναζητώντας το νόημα στο υπέρτερο, στην απομόνωση της πανδημίας

Για το βιβλίο του Βίτο Μανκούζο «Για το νόημα της ζωής» (μτφρ. Παναγιώτης Υφαντής, εκδ. Αρμός). Στην κεντρική εικόνα, ο θεολόγος και καθηγητής Βίτο Μανκούζο.

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Ο αμφιλεγόμενος χώρος που γνωρίζουμε σήμ...

«Είμαι το τέρας που σας μιλά» του Πωλ Μπ. Πρεθιάδο (κριτική) – Ένα μανιφέστο για τις δυσκολίες της φυλομετάβασης

«Είμαι το τέρας που σας μιλά» του Πωλ Μπ. Πρεθιάδο (κριτική) – Ένα μανιφέστο για τις δυσκολίες της φυλομετάβασης

Για το βιβλίο του Πωλ Μπ. Πρεθιάδο «Είμαι το τέρας που σας μιλά: Αναφορά σε μια ακαδημία ψυχαναλυτών» (μτφρ. Αναστασία Μελία Ελευθερίου, εκδ. Αντίποδες). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Το κορίτσι από τη Δανία» (2015). 

Γράφει η Ελένη Αβδούλου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Απονεμήθηκε στην Katja Oskamp και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Jo Heinrich, το «Dublin Literary Award 2023» για το μυθιστόρημά της Katja Oskam «Marzahn, Mon Amour». Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ο Haruki Murakami [Χαρούκι Μουρακάμι] είναι ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας που έλαβε το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών». Η συλλογή διηγημάτων του «Σε πρώτο ενικό» κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Βασίλη Κιμούλη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον πρόλογο του συγγραφέα Παναγιώτη Γούτα της ανθολογίας κειμένων του «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Νησίδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ