alt

Για τις νουβέλες του Μιχάλη Μακρόπουλου «Τσότσηγια» και «Ω'μ» (εκδ. Κίχλη).

Της Διώνης Δημητριάδου

Τα αγαπάμε τα παραμύθια. Όχι μόνο γιατί φέρουν μέσα τους την αθωότητα μιας αλλοτινής ηλικίας. Ούτε μόνο γιατί νοσταλγικά επιμένουν να μας θυμίζουν τους μαγικούς μηχανισμούς για την υπέρβαση των δυσκολιών. Τα αγαπάμε πιο πολύ για την παραμυθητική τους ευεργετική συνέργεια, μια συμπαθητική (κυριολεκτικά εδώ ο όρος) παρουσία δίπλα μας. Ακόμα και για τον τρόπο να δείχνουν την άλλη όψη του κόσμου, αληθινή όσο και απίθανη, υπέροχη μέσα στο αδύνατο της ύπαρξής της.

Ποιο είναι αυτό το μικροσκοπικό κοριτσάκι, η Τσότσηγια, ο θηλυκός Κοντορεβιθούλης του άλλου παραμυθιού, που μεγαλώνει μέσα στον περιορισμένο χώρο ενός μαγερειού, χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους αρσενικούς κυρίαρχους δυνάστες της ζωής της μητέρας της;

Η Τσότσηγια, η πρώτη από τις δύο νουβέλες του Μιχάλη Μακρόπουλου, είναι ένα παραμύθι. Γιατί έτσι μας το συστήνει ο δημιουργός του, γιατί οι λέξεις του είναι δισήμαντες, γιατί μιλά με τον καθησυχαστικό τρόπο των παραμυθιών για να δώσει όλη τη φρίκη της ιστορίας του σε όσους αλλιώς δεν αντέχουν να αφουγκράζονται τον θόρυβο του μηχανισμού μιας πάσχουσας κοινωνίας. Ένας εύσχημος τρόπος για να ειπωθούν αλήθειες που χρόνια πολλά βαστούν στις κλειστές και βραδυπορούσες κοινωνίες, όπως η δική μας. Ποιο είναι αυτό το μικροσκοπικό κοριτσάκι, η Τσότσηγια, ο θηλυκός Κοντορεβιθούλης του άλλου παραμυθιού, που μεγαλώνει μέσα στον περιορισμένο χώρο ενός μαγερειού, χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους αρσενικούς κυρίαρχους δυνάστες της ζωής της μητέρας της; Και ποια είναι η Κατερίνα, η γυναίκα που ήρθε από μέσα, από τους Άγιους Σαράντα, για να βρει μια καλύτερη ζωή, και βρέθηκε δέσμια των προκαταλήψεων, των αναχρονιστικών αντιλήψεων που της αρνούνται μια φυσιολογική συμπόρευση με τον άντρα;

Την πασπάτεψε, τη γύρισε. Ανέβηκε πάνω της. Μα δεν την ένοιαξε, τώρα η ίδια είχε γίνει τοσηδά· ήταν το κορμί της απέραντη σπηλιά που μέσα του κρυβόταν, κι αυτός ένας δράκος που τη γύρευε. Ποτέ δε θα την έβρισκε. [...] Ο δράκος βόγκηξε κι έγρουξε, μάνιασε και ξεφύσησε, και τέλος τραβήχτηκε αποπάνω της· και σιγά σιγά η Κατερίνα απλώθηκε μες στο κορμί της, το κατοίκησε ξανά.

Καταδικασμένες μητέρα και κόρη στην αφάνεια, στην κρυφή δική τους ζωή, μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια.

Καλό ήταν το μαγερειό, γεμάτο γωνιές για παιχνίδι, μα ένας κόσμος ολάκερος ανοιγόταν έξω απ’ το παράθυρο – με σπίτια, δέντρα, βουνά, σύννεφα. Πώς να την πείσει η Κατερίνα πως το μικρό μαγερειό τής έφτανε και της παραέφτανε για να ζήσει εκεί μέσα η Τσότσηγια όλη της τη ζωή; Μπορούσε μονάχα να φυτέψει βαθιά μέσα της το φόβο για τους ανθρώπους και για όλα τα κακά που ’καναν έτσι, χωρίς λόγο, γιατί ’θελαν σε κάποιον να ξεσπάσουν κι έβρισκαν τον πιο αδύναμο και τον πιο μικρό – την έκαναν την κακία ασυλλόγιστα, όπως ανάβεις το τσιγάρο και το ζουπάς έπειτα στο τασάκι να σβήσει. Πάλευε η Κατερίνα να φυτέψει μες στην Τσότσηγια το σπόρο τούτου του φόβου – μα πόσο;

Ο Μακρόπουλος τοποθετεί την ιστορία του στο πωγωνίσιο τοπίο, το σκληρό και διαρκώς ερημούμενο από ανθρώπους, φέρνοντας στη μνήμη εκείνα τα ηπειρώτικα σκηνικά του Αγγελόπουλου στην Αναπαράσταση, αλλά και στα αυτιά τον ήχο από τα πολυφωνικά τραγούδια με τον παρτή και τον κλώστη να κυκλοφέρνουν αναμεταξύ τους τον πόνο της εγκατάλειψης.

Ο Μακρόπουλος με μια εντυπωσιακά λιτή καταγραφή λέξεων και εικόνων δίνει όλη την ατμόσφαιρα, τον κίνδυνο, την αδικία, την απελπισία αλλά και τη δυαδική θαλπωρή, αυτή που νιώθουν η Κατερίνα και η Τσότσηγια, στον μικρόκοσμό τους. Ποια μπορεί να είναι η ικανή συνθήκη για να διαλυθεί αυτό το κακό πλέγμα, να μεγαλώσει η τοσοδούλα, να απελευθερωθεί η Κατερίνα; Όταν αυτή η πιθανότητα διαφυγής πάρει σάρκα και οστά, τότε θα συντελεσθεί και το θαύμα. Δεν υπάρχει ξάφνιασμα ως προς αυτό. Εθισμένοι από τα μικράτα μας στον κόσμο των παραμυθιών είμαστε ανοιχτοί στις παράδοξες ανατροπές. Και η δίοδος επίσης ανοιχτή για όποιον θέλει να συνεχίσει την ιστορία αυτή και να τη δει σε πραγματικές διαστάσεις στην αληθινή ζωή. Άλλωστε η πάσχουσα καθημερινότητα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη λογοτεχνία (στη μικρή φόρμα του διηγήματος και της νουβέλας) για να δώσει τη σκηνή, όπως ακριβώς είναι, ακόμα και μέσα από τη δισημία, την υπαινικτικότητα ή και τη μεταβαλλόμενη μαγική εικόνα ενός παραμυθιού.

Ο Μακρόπουλος τοποθετεί την ιστορία του στο πωγωνίσιο τοπίο, το σκληρό και διαρκώς ερημούμενο από ανθρώπους, φέρνοντας στη μνήμη εκείνα τα ηπειρώτικα σκηνικά του Αγγελόπουλου στην Αναπαράσταση, αλλά και στα αυτιά τον ήχο από τα πολυφωνικά τραγούδια με τον παρτή και τον κλώστη να κυκλοφέρνουν αναμεταξύ τους τον πόνο της εγκατάλειψης.

Μονάχη στο μαγερειό η Τσότσηγια ξαγρύπναγε μες στο καλάθι όπου της έστρωνε τα βράδια η Κατερίνα. Ο καλόγνωμος δράκος, ο καυστήρας, ροχάλιζε μες στη σπηλιά του, από πίσω απ’ την κουρτίνα του, παρτής στο χειμωνιάτικο τραγούδι, κι ο κλώστης ήταν το ψυγείο – και μονάχα αυτωνών η φιλική φωνή απάλαινε την αγκούσα που πλάκωνε το μικρό της στήθος.

Στο σύνολό της μια ιστορία που δεν την ξεχνάς, όπως άλλωστε δεν ξεχνάς τα παραμύθια που κάποτε σου λέγανε, εκείνα που σου μαθαίνανε τον κόσμο μέσα από τα μετασχηματισμένα λόγια τους, μια προετοιμασία για τα άλλα, τα αληθινά της ζωής.

alt

Αν η νουβέλα Τσότσηγια θέλησε να μιλήσει για τη γυναίκα και τη θέση της σ’ έναν κόσμο που της αρνείται τα αυτονόητα, η δεύτερη νουβέλα του βιβλίου, ο Ω'μ θέλει να μας πάει πιο μακριά, στην ιστορία του κόσμου. Εκεί, στις απαρχές της συνείδησης, για να δει, με το υλικό του μύθου εδώ, πώς εκείνο το ον, το τάχα προνομιούχο της πλάσης, απέκτησε σιγά σιγά και από μόνο του τη συναίσθηση του εαυτού του, πώς έγινε συμμέτοχο μιας κοσμικής ακολουθίας, πώς έγινε από ένα σύνολο από κραυγές και χειρονομίες ο Homo, μεταλλασσόμενο από απλή φυσική παρουσία σε κέντρο των φυσικών πραγμάτων (κατά την ψευδή θεώρησή του), στην ουσία σε δέσμιο της ενσυνείδητης ευτυχίας ή δυστυχίας του.

Εδώ δεν έχουμε το παραμύθι, έχουμε τον μύθο. Ευφυής η διάκριση από την προηγούμενη νουβέλα. Ο μύθος συνιστά μια αφήγηση, από τα μακρινά χρόνια του Ομήρου, και ξέρει να παραθέτει αληθινά γεγονότα, έτσι όπως ο ιστορητής τα εξιστορεί, κάνοντας τις υποθέσεις του και αναμειγνύοντας τις αλήθειες με τις εικασίες για το πώς συνέβησαν όσα συνέβησαν. Δεν έχει, όμως, καμία παραμυθητική δράση, δεν παραθέτει τα μαγικά εξαίσια του παραμυθιού.

Παρατημένος ο Ω’μ από τους συντρόφους του κυνηγούς σε μια σπηλιά, σακατεμένος άρα σε αδυναμία να συνεχίσει μαζί τους, καταδικασμένος έτσι σε αργό αλλά βέβαιο θάνατο, θα κατορθώσει να επιβιώσει. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το θαυμαστό που θα συμβεί. Σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν, θα επινοήσει τον τρόπο να παρεμβαίνει στον κόσμο γύρω του πλάθοντας όντα εκ του μηδενός, διασώζοντας τις μορφές τους μέσα στον χρόνο, καταθέτοντας τη δική του οπτική για όσα τον περιβάλλουν. Πολλά χρόνια μετά όλο αυτό θα το ονομάσουμε Τέχνη.

Έτσι μας δίνει ο Μακρόπουλος την πρώτη επαφή με την Τέχνη, την αίσθηση του δημιουργού απέναντι στο έργο του, που ταυτόχρονα και του ανήκει αλλά και ξένο πλέον του είναι, μια που η θνητή του αφορμή έχει ολοκληρώσει το δικό της κομμάτι. Τώρα πλέον είναι εκτεθειμένο για να το δουν όλοι.

Τραβήχτηκε έντρομος, σάμπως το ζωγραφιστό ζώο να ζωντάνεψε ξάφνου και να χιμούσε καταπάνω του. Για μια στιγμή, με παρατολμία γεννημένη από φόβο, άπλωσε το χέρι για να σβήσει με τη χούφτα το κάρβουνο στο βράχο, μα έπειτα το μάζεψε. Τούτο το χέρι είχε φτιάξει το λύγκα, είχε τη δύναμη του ζώου γιατί είχε δώσει στην πέτρα τη μορφή του. Ο Ω’μ το ένιωθε να ’ναι δικό του και να μην είναι· και το φοβόταν. Χάρη σε τούτη τη δύναμη που ’χε το χέρι του, λύγκας και άνθρωπος είχαν γίνει ένα, και πια ήταν ο ένας μες στον άλλο. Δε θα μπορούσε να σβήσει τώρα το θηρίο δίχως να χαθεί μαζί κι ο ίδιος.

Έτσι μας δίνει ο Μακρόπουλος την πρώτη επαφή με την Τέχνη, την αίσθηση του δημιουργού απέναντι στο έργο του, που ταυτόχρονα και του ανήκει αλλά και ξένο πλέον του είναι, μια που η θνητή του αφορμή έχει ολοκληρώσει το δικό της κομμάτι. Τώρα πλέον είναι εκτεθειμένο για να το δουν όλοι. Αλλά και ο ίδιος νιώθει ότι έχει αφήσει την ψυχή του μέσα στο έργο του, μια ψυχή, όμως, που μόνον αυτός μπορεί να ανιχνεύσει μέσα σ’ αυτό που όλοι θα δουν και θα σχολιάσουν. Μια εξαιρετική απεικόνιση, μέσω των λέξεων, της λειτουργίας της Τέχνης, που σπάνια συναντάς στη λογοτεχνία. Αλλά τα θαύματα της γραφής δεν σταματούν εδώ. Ο Ω’μ θα επινοήσει τους εξαίσιους ήχους που μπορούν να βγουν μέσα από ένα καλάμι:

«Έκλεισα μες στο κόκκαλο τις πολλές φωνές του αγέρα». Στην αρχή κάθε τέτοια φωνή ήταν ξέχωρη από τις άλλες, ατιθάσευτη, μα λίγο λίγο έμαθε ο Ω’μ να τις τιθασεύει, να τις βάζει να λένε κείνο που αυτός ήθελε – ιστορίες για κυνήγια, μάχες, θανάτους, ειπωμένες όχι με λόγια, μα όπως θα τις διηγιόταν ο αγέρας. Χορτάτοι γύρω από τη φωτιά τις νύχτες, οι άνθρωποι τον άκουγαν και, από την ιστορία που ’λεγε έτσι με το σουραύλι του ο Ω’μ, ο καθένας έπλαθε στο νου του τη δικιά του.

Και κατόπιν, επειδή όλα αυτά αξίζει να μοιραστούν και με άλλους τρόπους, θα επινοηθεί η εξιστόρηση, δηλαδή ο μύθος, η αρχή για την τέχνη του λόγου. Έτσι μέσα στην ιστορία που μας παρουσιάζεται ως μύθος από τον συγγραφέα έχουμε και την αρχή της εμφάνισης του μύθου, τη γέννησή του. Η ξεχωριστή ζωή του Ω’μ θα γεννήσει και τις ιστορίες γύρω από αυτόν, από την ανάγκη να τον θυμούνται:

Μαζί και οι δύο νουβέλες θα μπορούσαν να δείχνουν –με τη θεματική απόσταση που τις χωρίζει– ένα θαυμαστό όλον, απαραίτητο στη ζωή των ανθρώπων. Ο μύθος που εξιστορεί και εικάζει και δίπλα του κυριολεκτικά το παρα-μύθι, η άλλη προσέγγιση των πραγμάτων. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνεται η ζωή ερμηνεύσιμη, ανεκτή, ίσως και παράδοξα όμορφη.
[…] έβαψε τον πατέρα του προτού τον απιθώσουν μες στο λάκκο, και μαζεμένοι γύρω έπειτα, πριν να τον σκεπάσουν με χώμα, είπαν ιστορίες για τον γερο-Σακάτη. Τα δαδιά φώτιζαν μες στη σκοτεινή σπηλιά το λύγκα, τις παραστάσεις των κυνηγιών.

Μπροστά μας με την ξεχωριστή γραφή του Μιχάλη Μακρόπουλου η αρχή του πολιτισμού, όπως τον θέλησε ο άνθρωπος εκείνης της μακρινής εποχής, με τις πρώτες μορφές της Τέχνης να τον συντροφεύουν για να μπορέσει να αντέξει το βάρος μιας ζωής που –μόλις άρχισε κι αυτό να το καταλαβαίνει– δεν τελείωνε έτσι απλά με τον θάνατο και τη φθορά της σάρκας.

Μαζί και οι δύο νουβέλες θα μπορούσαν να δείχνουν –με τη θεματική απόσταση που τις χωρίζει– ένα θαυμαστό όλον, απαραίτητο στη ζωή των ανθρώπων. Ο μύθος που εξιστορεί και εικάζει και δίπλα του κυριολεκτικά το παρα-μύθι, η άλλη προσέγγιση των πραγμάτων. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνεται η ζωή ερμηνεύσιμη, ανεκτή, ίσως και παράδοξα όμορφη.

Εδώ αξίζει να σχολιαστεί και η εικόνα του εξωφύλλου, μια παράσταση με τους πρωτόπλαστους σε ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ανώνυμου από το 1850, σε ναό στο Δελβινάκι. Μια υπόμνηση από τη μια της θρησκευτικής αρχής των πάντων, που έθεσε τα θεμέλια για την ανισότητα των ανθρώπων ως προς το φύλο. Από την άλλη μια δεύτερη υπόμνηση για τον απολεσθέντα παράδεισο και τον δύσκολο βίο των ανθρώπων, που από δική τους έμπνευση και ανάγκη επινόησαν όλον τον πολιτισμό. Μέσα σε μια εικόνα οι δύο νουβέλες ξαφνικά γίναν μία. Ετούτο το λες τέχνη της γραφής αλλά και έμπνευση της έκδοσης, που για μια ακόμα φορά μας προσφέρει ένα βιβλίο με όλη την καλαισθησία και τη γνώση.

* Η ΔΙΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ είναι συγγραφέας.

altΤσότσηγια & Ω’μ
Μιχάλης Μακρόπουλος
Κίχλη 2017
Σελ. 144, τιμή εκδότη €13,50

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

«Παλμίτα» της Αντιγόνης Ζόγκα (κριτική) – Γυναίκες που διψούν για ζωή και αναγεννιούνται

Για το μυθιστόρημα της Αντιγόνης Ζόγκα «Παλμίτα» (εκδ. Ψυχογιός). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Παρένθεση». 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

«Μερικές φορές πρέπει να καείς για να ξαναγεννηθείς.» Όπ...

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

«Τσιγάρο βαρ;» του Σπύρου Κιοσσέ και «Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Λόγια απλά και μετρημένα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ «Τσιγάρο βαρ;» (εκδ. Μεταίχμιο) και του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). Oι διαφορετικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Κεντρική εικόνα: © Frederic Boissonnas.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (κριτική) – Αντιμεσσιανισμός σε ένα «τέλειο» μέλλον!

Για το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Ο Θανάσης Χειμωνάς με τη βοήθεια της Α.Ι. το 2073.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που φαντάζονται ένα μέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ