laspi390-2

Για το μυθιστόρημα του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου Η Λάσπη (εκδ. Μελάνι).

Του Κώστα Αγοραστού

Έπειτα από την πρώτη, βραβευμένη με Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, ποιητική συλλογή Ανεκπλήρωτοι φόβοι (εκδ. Πολύτροπον), ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος μπαίνει στο χώρο της πεζογραφίας με το μυθιστόρημα Η λάσπη. Ένα βιβλίο που μιλάει για τον δύσκολο αυτοπροσδιορισμό των μεταναστών δεύτερης γενιάς, τον φόβο και την τόλμη απέναντι στην νέα τους πατρίδα και τους ανθρώπους που συναντούν, καθώς και τις ενοχές που γεννιούνται μέσα στην οικογένεια και τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει το μυαλό του ανθρώπου.

Μπαίνοντας στη λάσπη

Ο εικοσάχρονος Αλέξανδρος επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από απουσία κάποιων μηνών. Ο λόγος της φυγής τους, όπως μας αφηγείται, είναι η δολοφονία του πατέρα του. Έφυγε κυνηγημένος από τις Ερινύες, μακριά από την οικογένειά του χωρίς να πει σε κανέναν πού βρίσκεται. Η μητέρα του, η αδελφή του και η κοπέλα του, έχασαν κάθε ίχνος του μετά τον θάνατο του πατέρα του. Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, και παραμονές των γενεθλίων του ο Αλέξανδρος είναι πάλι πίσω στην Αθήνα. Μένει σε ένα φτηνό ξενοδοχείο κάπου στο κέντρο και έχει καταστρώσει ένα σχέδιο. Συναντιέται αρχικά με τη φίλη του για να της εξηγήσει, όσο μπορεί, το γιατί έφυγε, γιατί την εγκατέλειψε χωρίς εξηγήσεις αφήνοντάς την στο έλεος του έρωτά της γι’ αυτόν. Αμέσως μετά πηγαίνει στο σπίτι της αδερφής του. Της ζητά να καλέσει τη μητέρα τους για μια επανένωση την ημέρα των γενεθλίων του ανακοινώνοντάς της ότι αποφάσισε να παραδοθεί στην Αστυνομία. Αυτό όμως που της αποκρύπτει είναι ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει μπροστά στα μάτια της μητέρας του και της αδερφής του, με ένα 45αρι αυτόματο που κουβαλά στο παλτό του.

alt
    Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος
 

«Μέσα στον φόβο πέρασε η ζωή μου»

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από τον νεαρό Αλέξανδρο, συχνά σε δεύτερο πρόσωπο, και προσπαθεί να αποδώσει τις πυρετικές του σκέψεις. Να βάλει σε τάξη το ταραγμένο του μυαλό και να κοντρολάρει το σώμα του και την επικοινωνία του με τον έξω κόσμο. Ο λόγος του Γκέζου είναι παραληρηματικός και μακροπερίοδος. Στριμώχνει μέσα σ’ αυτόν κοινωνικά σχόλια, σχόλια για την επικαιρότητα, κρίσεις για την Αθήνα, απόψεις για τον έρωτα, τους μετανάστες. Τον γειώνει με ειρωνικές και συχνά πικρές απαντήσεις προς τους ανθρώπους, με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Δεύτερες σκέψεις ακολουθούν και χάνονται μέσα στο υφάδι που πλέκει η ροή του ποταμού των λέξεων. Ο συγγραφέας, φαίνεται να ελέγχει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο έκφρασης κάνοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα αφηγηματική πρόταση. Ο χαρακτήρας του, μέσα από λεκτικές υπερβολές και συντακτικές ακροβασίες, στο τέλος κατακρημνίζεται υπό το βάρος της πραγματικότητας, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε μέσω της γλώσσας.

«Να με πει Σάντο κι όχι Αλέξανδρο»

Το επίτευγμα του Γκέζου είναι η ποιότητα του ήρωά του, ο οποίος οικοδομείται σε απόλυτο βαθμό μέσω της γλώσσας του.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο βιβλίο του Γκέζου έχει το ζήτημα της ταυτότητας του ήρωά του. Ο Αλέξανδρος, βορειοηπειρώτης στην καταγωγή, ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αν και φαινόμενο συχνό στη δεκαετία του ’90, η συγκεκριμένη περίπτωση έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Ο Αλέξανδρος μαθαίνει το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς του, κατά το οποίο ο παππούς του, ένας πολύ έξυπνος νέος με προοπτικές, αναγκάστηκε να παντρευτεί μια κοπέλα από το χωριό του, με σκοπό οι οικογένειές τους να ενώσουν τις περιουσίες τους. Η κοπέλα όμως δεν τον αγάπησε και έβαλε κάποιον να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον άντρα της. Η δολοφόνος πυροβόλησε στο κεφάλι στον παππού του Αλέξανδρου αλλά δεν κατάφερε να τον σκοτώσει. Έπειτα από πολλές επεμβάσεις ο παππούς σώθηκε και παντρεύτηκε άρον άρον μια άλλη γυναίκα με σκοπό να προλάβει να κάνει απογόνους. Και έτσι γεννήθηκε ο πατέρας του Αλέξανδρου. Ο παππούς του όμως δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Ο φόβος της τρέλας και της κληρονομικότητας από στιγμάτισε τη ζωή του Αλέξανδρου. Οι σχέσεις του με τον πατέρα του έπαιρναν δυσθεώρητες διαστάσεις υπό αυτό το πρίσμα. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να διαχειριστεί, δεν μπορούσε να αντέξει. Έπρεπε να πατάξει το κακό στη ρίζα του και να αλλάξει και ο ίδιος.

Το επίτευγμα του Γκέζου είναι η ποιότητα του ήρωά του, ο οποίος οικοδομείται σε απόλυτο βαθμό μέσω της γλώσσας του. Μια γλώσσα που προσπαθεί να ακολουθήσει την διασπασμένη σκέψη του λοξοδρομώντας σε ατραπούς συγγενείς με την τρέλα και την παράνοια. Τα γεγονότα παίρνουν υπόσταση και βαρύτητα από τη λεκτική τους διατύπωση. Στο τέλος, ο ήρωας στη μέση του δρόμου, θα έρθει αντιμέτωπος με το πλήθος, που δεν συγχωρεί καμιά παρέκκλιση, κρατώντας ένα πιστόλι στο χέρι.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΗ λάσπη
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος
Μελάνι 2014
Σελ. 208 , τιμή € 15,00

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΜΑΝΤΟ ΓΚΕΖΟΥ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η επίσκεψη» της Εύας Στάμου (κριτική) – Γυναίκες της διπλανής πόρτας

«Η επίσκεψη» της Εύας Στάμου (κριτική) – Γυναίκες της διπλανής πόρτας

Για τη συλλογή διηγημάτων της Εύας Στάμου «Η επίσκεψη» (εκδ. Αρμός). « Δεν μας είναι άγνωστες, δεν πρόκειται να μας διηγηθούν κάτι που ενδεχομένως δεν έχουμε φανταστεί ή δεν έχουμε ξανακούσει. Είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε "γυναίκες της διπλανής πόρτας"». Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας του Edgar Degas «Γυναίκα...

«Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα» της Αγλαΐας Μπλιούμη (κριτική) – Διαδρομές ανάμεσα σε δυο κόσμους

«Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα» της Αγλαΐας Μπλιούμη (κριτική) – Διαδρομές ανάμεσα σε δυο κόσμους

Για το μυθιστόρημα της Αγλαΐας Μπλιούμη «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα» (εκδ. Κέδρος). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία μεταναστών στο Μόναχο το 1960.

Γράφει ο Ανδρέας Καρακίτσιος

Πρόκειται για ένα λογοτ...

«Χρυσός κήπος, Άλτιν μπαχτσεσί» της Λίνας Φυτιλή (κριτική) – Μια μυθιστορηματική αφήγηση για τον πρώτο κτηνοτροφικό σύλλογο

«Χρυσός κήπος, Άλτιν μπαχτσεσί» της Λίνας Φυτιλή (κριτική) – Μια μυθιστορηματική αφήγηση για τον πρώτο κτηνοτροφικό σύλλογο

Για το μυθιστόρημα της Λίνας Φυτιλή «Χρυσός κήπος, Άλτσιν μπαχτσεσί» (εκδ. Εστία). Κεντρική εικόνα: Φωτογραφία ©  Κώστας Μπαλάφας / Αρχείο Κ. Μπουμπουρή. 

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Η ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ήλια Μπούρα: «Ό,τι ειπώνεται έχει ήδη ειπωθεί και θα ξαναειπωθεί με τις ίδιες ή διαφορετικές λέξεις»

Ήλια Μπούρα: «Ό,τι ειπώνεται έχει ήδη ειπωθεί και θα ξαναειπωθεί με τις ίδιες ή διαφορετικές λέξεις»

Η Ήλια Μπούρα μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική της συλλογή «Εύκρατη ζώνη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. «Ένας νέος ποιητής δεν φέρνει τίποτα καινούργιο εκτός από τη βιωματική χρήση των λέξεων που υπάρχουν στη γλώσσα μας τόσες χιλιάδες χρόνια», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

...
«Mαρία Skłodowska Κιουρί» του Θέμη Μουμουλίδη, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Mαρία Skłodowska Κιουρί» του Θέμη Μουμουλίδη, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Mαρία Skłodowska Κιουρί» παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

H παράσταση «Mαρία Skłodowska Κιουρί» που ανεβάζει στο Σύγχρονο Θέατ...

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ξεπέρασε τον Θερβάντες

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ξεπέρασε τον Θερβάντες

Σύμφωνα με έρευνα, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες [Gabriel García Márquez} είναι ο πιο μεταφρασμένος συγγραφέας ισπανόφωνης λογοτεχνίας των τελευταίων είκοσι ετών, εκθρονίζοντας από την πρώτη θέση τον Θερβάντες [Miguel de Cervantes], δημιουργό του «Δον Κιχώτη».

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ