Για τη νουβέλα της Αθηνάς Σωτηροπούλου «Ανασαιμιές» (εκδ. Γκοβόστη). Εικόνα: Ο πίνακας του Άντριου Γουάιεθ «Ο κόσμος της Χριστίνας». 

Γράφει η Μαρία Βέρρου

Τι κάνει ένα ανάγνωσμα ελκυστικό; Πολλά πράγματα είναι εκείνα που κρατούν τον αναγνώστη σταθερά μέσα στις σελίδες του. Κάποιοι αναζητούν συνεχείς κορυφώσεις. Κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν τις μικρές μετατοπίσεις – όταν κάθε κεφάλαιο αφήνει ένα μικρό ίζημα στη σκέψη μας και το επόμενο το μετασχηματίζει. Έτσι, ο αναγνώστης δεν διαβάζει απλώς μία ακολουθία γεγονότων αλλά συμμετέχει σε μία αργή μεταβολή της δικής του αντίληψης.

Σ’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι Ανασαιμιές της Αθηνάς Σωτηροπούλου. Ένα βιβλίο που δεν βιάζεται ν’ αποκαλύψει τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους, αλλά τους αφήνει ν’ αναδυθούν μέσα από συναντήσεις, αναμνήσεις, μικρές μετακινήσεις στον χρόνο και ανεπαίσθητες αλλαγές στις σχέσεις.

Με καταγωγή από την Κρήτη, η συγγραφέας επιλέγει για τίτλο του πρώτου έργου της τη λέξη «Ανασαιμιές» για να εκφράσει αυτή τη μικρή κοντή ανάσα. Μια λέξη με ποιητική χροιά που φέρνει μαζί της την πνοή του αέρα, μια μικρή κίνηση ή ένα αναπάντεχο γεγονός. Και ίσως αυτό να είναι το μυστικό του βιβλίου: οι μεγάλες αλήθειες της ζωής αποκαλύπτονται μέσα από γεγονότα ή στιγμές που ξεφεύγουν από την αντίληψή μας. Και μόνο κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνουμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν στην πορεία της ζωής μας ή τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησαν στον ψυχισμό μας, όπως ακριβώς συνέβη στον ήρωα του βιβλίου Μάνο Παπαδάκη και όχι μόνο.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες, για την ακρίβεια, σε «καιρούς»: αυτού της Κρήτης, της Αμερικής, των αποκαλύψεων, του Παρισιού και του «μαζί», όπου εδώ ο καιρός δεν δηλώνει μόνο μία χρονική περίοδο αλλά και μία διαφορετική κατάσταση ύπαρξης, ενώ η Κρήτη είναι ο τόπος του τραύματος, της επιστροφής, της αναμέτρησης με το παρελθόν και το μέλλον.

Ανάσες και ανάβαση 

Κάθε «καιρός» οριοθετείται μέσα σε μικρά, λειτουργικά κεφάλαια που μοιάζουν με μικρή ανάσα, μ’ έναν ψίθυρο που προστίθεται στους προηγούμενους, ώσπου όλες μαζί οι ανασαιμιές να συγκροτήσουν μια ενιαία ανθρώπινη εμπειρία. «Η ζωή δεν είναι περίπατος, έχει τα πάνω της και τα κάτω της», έλεγε ο παππούς του Μάνου στα βαθιά του γεράματα. «Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σαν τα ψηλά βουνά…». Κι αφού η ζωή είναι μια ανηφόρα χρειάζεται μικρές ανάσες για να την ανέβεις. Ανάσες και ανάβαση.

Όπως τα δέντρα που έχουν βαθιές ρίζες δύσκολα τα ταράζουν οι δυνατοί βοριάδες, έτσι και ο άνθρωπος, όταν γνωρίζει την καταγωγή του, τον τόπο και τους ανθρώπους του, μπορεί ν’ αντέξει τις δυσκολίες της ζωής. 

Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει το βιβλίο είναι το καταγωγικό ανήκειν και η δύναμη που αυτό ασκεί πάνω στον άνθρωπο. Μέσα από εξαιρετικές περιγραφές της φύσης του τόπου της -τον καθαρό αέρα, τους επιβλητικούς όγκους των βουνών, τη δύναμη και την αντοχή των δέντρων-, η Αθηνά Σωτηροπούλου χτίζει μια τρυφερή παραβολή για τον άνθρωπο. Όπως τα δέντρα που έχουν βαθιές ρίζες δύσκολα τα ταράζουν οι δυνατοί βοριάδες, έτσι και ο άνθρωπος, όταν γνωρίζει την καταγωγή του, τον τόπο και τους ανθρώπους του, μπορεί ν’ αντέξει τις δυσκολίες της ζωής. Όχι γιατί δεν λυγίζει ποτέ, αλλά γιατί έχει βαθιά μέσα του ένα σημείο αναφοράς, έναν τόπο στον οποίο μπορεί να επιστρέφει και ρίζες που τον κρατούν όρθιο όταν οι άνεμοι γίνουν θυελλώδεις.

Οι Ανασαιμιές είναι ένα τρυφερό ανάγνωσμα για τις συναντήσεις που μας διαμορφώνουν, για τη μνήμη που επιστρέφει και για τις ανατροπές που φέρνει η ζωή. Για εκείνες τις σύντομες παύσεις που μας επιτρέπουν να σταθούμε, να κοιτάξουμε πίσω και να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε. Είναι για εκείνο το πλατύσκαλο όπου στεκόμαστε για λίγο πριν ξεκινήσουμε ν’ ανεβαίνουμε την επόμενη ανηφόρα, κρατώντας μέσα μας τις μνήμες, τους ανθρώπους και τους τόπους που μας έμαθαν ν’ αντέχουμε.

ΜΑΡΙΑ ΒΕΡΡΟΥ είναι συγγραφέας, κάτοχος MSc.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αθηνά Σωτηροπούλου (το γένος Βουμβουράκη) γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε στην Αθήνα την δεκαετία του ’60. Σπούδασε στο Πάντειο. Η απασχόλησή της στην καμπάνια του «Μ’ ένα βιβλίο πετάω» και «πάμε με το βιβλίο» του ΥΠ.ΠΟ. ήταν η εργασία που την έκανε να καταλάβει ότι ο χώρος του βιβλίου τη γεμίζει.

Η νουβέλα Ανασαιμιές είναι η πρώτη συγγραφική της απόπειρα. Ξεκίνησε με μια αληθινή ιστορία και απλώθηκε σε στοιχεία μυθοπλασίας. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» της Ρένας Λούνα (κριτική) – Από τις αλεπούδες στην αλεπουδίτσα

«Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» της Ρένας Λούνα (κριτική) – Από τις αλεπούδες στην αλεπουδίτσα

Για το μυθιστόρημα της Ρένας Λούνα «Αγαπητή μαρμάρινη πλάκα» (εκδ. Ίκαρος). Εικόνα: Από την ταινία «Οι ώρες» (2002) του Στίβεν Ντάλντρι, μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μάικλ Κάνιγχαμ. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

...
«Ψηλά τα χέρια, σύντροφε» του Κώστα Φασουλόπουλου (κριτική) – Ένα αθηναϊκό παλπ μυθιστόρημα

«Ψηλά τα χέρια, σύντροφε» του Κώστα Φασουλόπουλου (κριτική) – Ένα αθηναϊκό παλπ μυθιστόρημα

Για το μυθιστόρημα του Κώστα Φασουλόπουλου «Ψηλά τα χέρια, σύντροφε» (εκδ. Κυψέλη). Εικόνα: Από τη σειρά «Ριφιφί» (2025-26) του Σωτήρη Τσαφούλια. 

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς 

Στο μυθιστόρημα του Κώστα Φασουλόπουλου  ...

«Οι ξεριζωμένοι» του Βάσου Δασκαλάκη (κριτική) – Ένα παιδί στο σκοτάδι των μεταλλείων

«Οι ξεριζωμένοι» του Βάσου Δασκαλάκη (κριτική) – Ένα παιδί στο σκοτάδι των μεταλλείων

Για το μυθιστόρημα του Βάσου Δασκαλάκη «Οι ξεριζωμένοι, διήγηση ενού χωριάτη» (εκδ. Τόπος). Εικόνα: Εργάτες των μεταλλείων Λαυρίου. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

Για τη μελέτη της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα «Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα: Από την ηλεκτρική τέχνη στα νέα μέσα» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την έκθεση «Plásmata: Bodies, dreams, and data» © Στέλιος Τζετζιάς

Η μονογραφία της δρ. Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα  ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ