william holbrook beard

Για τη συλλογή διηγημάτων της Νατάσας Σίδερη «Το μόνο ζώο» (εκδ. Γεννήτρια). Εικόνα: Πίνακας του Ουίλιαμ Χόλμπρουκ Μπιρντ.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Είναι μια τάση της ελληνικής πεζογραφίας των τελευταίων ετών η συνάντηση ζωικών και ανθρώπινων χαρακτηριστικών, ο ζωομορφισμός των ανθρώπων ή ο ανθρωπομορφισμός των ζώων, ο υβριδισμός, η μετάβαση ανάμεσα στους μεν και τα δε κ.λπ. Έτσι, κυρίως σε συλλογές διηγημάτων, η πανίδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και επωμίζεται ρόλους και χαρακτηριστικά της κοινωνίας, ώστε αλληγορικά να φανούν οι πολλές όψεις και παθογένειές της.

Η Νατάσα Σίδερη (αφήνω κατά μέρος τη συμμετοχή της σε έναν συλλογικό τόμο) ξεκινά την εκδοτική της πορεία με ένα θεατρικό έργο, τις Τιτανομαχίες (2017), κατεβαίνει έπειτα στην πεζογραφία με τη συλλογή διηγημάτων Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί (2018), που βραβεύεται από το περιοδικό «Αναγνώστης», και το 2025 επανέρχεται, πιστή πάλι στη μικρή φόρμα, με Το μόνο ζώο.

gennitria sideri to mono zoo 1

Σε αυτό το βιβλίο ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο, που… Προτού, όμως, εξηγήσω τι είναι ο άνθρωπος, ποια είναι η χρήση του ζώου και πώς αυτό συνάπτεται με την ανθρώπινη συνθήκη, ας μείνω στην πολύπλοκη, πολυπρισματική, γραφή της συγγραφέως, που κυρίως στα πρώτα της διηγήματα φέρνει σε επαφή, αντικριστά και διασταυρωτά, δύο ή τρία επίπεδα και κόσμους. Π.χ. στο πρώτο διήγημα, την «Ξοδεμένη», οι αγελάδες, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον στάβλο και οι επισκέπτες εκ Σκανδιναβίας συνυφαίνονται σε έναν αφηγηματικό βόστρυχο, ο οποίος ελίσσεται και αναδεικνύει κάθε νήμα διά του άλλου. Η συμπλοκή γεννά αναγνωστικές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί σε μια πολυεπίπεδη κατανόηση της μητρότητας.

politeia deite to vivlio 250X102

Σε τι συνίσταται αυτή; Σε πολλά κείμενα της συλλογής, οι γυναίκες είναι σαν αγελάδες, οι έγκυες σαν τσιμπούρια ή πάπιες, οι άντρες σαν λύκοι κ.λπ. Φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν υποτιμητικό χρώμα, αλλά μάλλον δείχνουν την προσπάθεια της συγγραφέως να δοκιμάσει καταρχάς παραλληλισμούς και έτσι να αντιπαραβάλει τις γυναικείες ιδιότητες με τις αντίστοιχες των θηλυκών ζώων, όπως π.χ. την άνεση της πάπιας με τον ρόλο της γυναίκας να φαίνεται ότι ξέρει τι κάνει, ακόμα κι αν δεν μπορεί εύκολα να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες. Την ίδια ανισότητα εκφράζει και το τελευταίο διήγημα (το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα) μέσω μιας θεολογικής εξήγησης, όπου οι ρόλοι κατανεμήθηκαν άνωθεν, στους μεν άντρες των εποπτών, στις δε γυναίκες των εργατριών.

Η ματιά της Ν. Σίδερη ξεκινά από τη βιολογική σφαίρα. Π.χ. η γυναίκα, που είναι δότρια ωαρίων με πληρωμή, στέκεται δίπλα αλλά και ενάντια στα ωοφόρα χαρακτηριστικά της, γιατί τη δεσμεύουν αλλά συνάμα της δίνουν δυνατότητες κέρδους. Ή αλλού, με όρους, όπως homo sapiens, natrix natrix ή γονιμοποιητής για τον άντρα, η διηγηματογράφος υποδεικνύει ότι η φύση διαμορφώνει έμφυλες ανισότητες, οι οποίες όμως μεγεθύνονται, όταν η κοινωνία δεν λειαίνει τις γωνίες ή δεν ξεπερνά τις μητρικές δυσχέρειες με ανθρώπινες υπερβάσεις. Ο άντρας-λύκος λ.χ. δεν είναι μια φυσική ιδιότητα, αλλά ένας υιοθετημένος ρόλος, ο οποίος τον ταυτίζει με τον κυνηγό, επιτιθέμενο και απειλητικό. Επομένως, για τη συγγραφέα, η βιολογία είναι «αναπόφευκτος» εχθρός, αφού επιρρίπτει στους ώμους της γυναίκας ένα βάρος που δεν ξέρει ούτε η ίδια πώς καταφέρνει να το σηκώσει.

Βάλλουν κατά του άνδρα και του Homo Sapiens, οι οποίοι θεωρούν την ανωτερότητά τους φυσική και επιχειρούν μια διάφορους τρόπους τη μείωση της γυναίκας, της φύσης, των ζώων.

Την ίδια σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, ή θηρευτή και θηράματος, αναδεικνύει στο διήγημα «Το τέρας», όπου ο άνθρωπος, για λόγους ανταγωνισμού και όχι επιβίωσης ή ανεύρεσης τροφής, κυνηγά και εξοντώνει ένα χταπόδι, που θεωρητικά είναι «τέρας», αλλά στην ουσία είναι θύμα.

Τα διηγήματα της Ν. Σίδερη δεν είναι αφηγήσεις με δέση και λύση, αλλά αλληγορίες που εκφράζουν παράλληλα έμφυλες και αντισπισικές ιδέες. Βάλλουν κατά του άνδρα και του Homo Sapiens, οι οποίοι θεωρούν την ανωτερότητά τους φυσική και επιχειρούν μια διάφορους τρόπους τη μείωση της γυναίκας, της φύσης, των ζώων.

Κλείνω με τον τίτλο, συλλέγοντας τις σκέψεις της ίδιας της συγγραφέως, όπως αυτές εκφράζονται στα μότο κάθε διηγήματος. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που καταναλώνει χωρίς να παράγει, που είναι λύκος ο ένας για τον άλλο, που γελάει και κλαίει, που μπορεί να βαρεθεί, που έχει «λόγον» και που είναι το μόνο θρησκευόμενο ζώο. Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά του τον καθιστά -υποτίθεται- ανώτερο από τα άλλα ζώα, αλλά συνάμα τον κάνει πιο απάνθρωπο και κτήνος, όταν αυτός λειτουργεί ρατσιστικά και σεξιστικά.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε –σε δική του επιμέλεια– ο πρώτος τόμος της σειράς «Ιστορίες του 21ου αιώνα», μια συλλογή 12 διηγημάτων με τίτλο «Από το τοπικό στο παγκόσμιο» (εκδ. Διόπτρα).


Απόσπασμα από το βιβλίο 

«Στριμωγμένες όρθιες η μία δίπλα στην άλλη […] μοιάζουν σαν κάτι να περιμένουν, αν και τι ακριβώς δεν είναι ούτε σαφές ούτε το ίδιο για όλες.

Όσες έγιναν μητέρες πρόσφατα, με τους μαστούς γεμάτους και πρησμένους, πιστεύουν ή ελπίζουν πως έχει έρθει η ώρα να ανακουφιστούν, κι ας έχει ήδη αντικατασταθεί το αγαπημένο στόμα του νεογνού από το ψυχρό μέταλλο των μηχανικών θηλάστρων.

Όσες έγιναν μητέρες λιγότερο πρόσφατα, νιώθοντας το γνώριμο κενό στο στομάχι τους, στιγμιαία πείθονται πως οι φύλακες μπορεί και να επέστρεψαν για να τις ξαναταΐσουν.»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Νατάσα Σίδερη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συγκριτική Πολιτική στο University of York της Αγγλίας και Σύγχρονη Γαλλική Φιλοσοφία στο King’s College του Λονδίνου. Είναι θεατρική συγγραφέας, διηγηματογράφος και μεταφράστρια. Tα πρώτα της θεατρικά έργα γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν στα αγγλικά.

natasa sideri

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2015, παρακολούθησε το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016 η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών της απένειμε έπαινο για τη νουβέλα Τρεις στις πέντε. Το 2017 το έργο της Τιτανομαχίες (Σοκόλη, 2017) παρουσιάστηκε στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ, ως μέρος της δράσης «Ο Συγγραφέας του Μήνα». Το 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, με την οποία απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Άλλα διηγήματά της έχουν εμφανιστεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Ομνύοντας στην υπαινικτικότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Ομνύοντας στην υπαινικτικότητα

Για τη συλλογή ιστοριών του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Πρόσωπα» (1968) του Τζον Κασσαβέτη.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Οι «ιστορίες», όπως ο συγγραφέας τις ονομάζ...

«Βρίκελοι» του Γιώργου Χωματηνού (κριτική) – Ήρωες που παζαρεύουν με τον Θάνατο

«Βρίκελοι» του Γιώργου Χωματηνού (κριτική) – Ήρωες που παζαρεύουν με τον Θάνατο

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Χωματηνού «Βρίκελοι» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία του Μπέλα Ταρ «Το άλογο του Τορίνο» (2011). 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης

Ένα χωριό χωρίς όνομα σε χάρτη, μια βοϊδάμαξα δίχως οδ...

«Αρματωμένα χρόνια» του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου (κριτική) – Πάθη και πόθοι των ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης

«Αρματωμένα χρόνια» του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου (κριτική) – Πάθη και πόθοι των ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης

Για τη συλλογή διηγημάτων του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Αρματωμένα χρόνια» (εκδ. Τόπος). © Wikipedia

Γράφει η Μαρία Μοίρα 

Η συλλογή διηγημάτων...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως σκηνοθέτης αρχαίου δράματος» του Μανώλη Σειραγάκη (κριτική) – Η μεγάλη προσφορά ενός αμφιλεγόμενου δημιουργού

«Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως σκηνοθέτης αρχαίου δράματος» του Μανώλη Σειραγάκη (κριτική) – Η μεγάλη προσφορά ενός αμφιλεγόμενου δημιουργού

Για τη μελέτη του Μανώλη Σειραγάκη «Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως σκηνοθέτης αρχαίου δράματος» (εκδ. Παπαζήση). Εικόνα: Από την παράσταση «Κερένια κούκλα» του Σίμου Κακάλα.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλλει ρατσισμό

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλλει ρατσισμό

Ο 38χρονος Τέλισον Ορελιέν, υποψήφιος για το Βραβείο Γκονκούρ φέτος για το πρώτο μυθιστόρημά του, κατηγορήθηκε πως αυτό ήταν προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ακαδημία του πιο έγκριτου γαλλικού βραβείου αντέδρασε. ©Grande Librairie

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...
Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Από τις ιστορίες του Βερν στον «Κάιν» του Σαραμάγκου και από τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη στη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα, αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Πάνου Δημάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Τζιβελέκη «Το σύμπαν που έγερνε λίγο – Ένα βήμα από τον Παράδεισο», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητό μου τσιγάρο...

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλίκης Καγιαλόγλου «Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ

...
«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Τσαλή «Αθλητικά παπούτσια No 7», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με τη Λουίζα, τη μικρότερη από τις δύο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Τα βιβλία του φθινοπώρου 2026: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2026: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογή από βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας και ποίησης, καθώς και non fiction βιβλία ιστορίας, επιστημών, graphic novels και βιογραφίες, ό,τι αναμένουμε να εκδοθεί μέχρι και το τέλος της χρονιάς. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Δέκα πρόσφατα βιογραφικά και αυτοβιογραφικά βιβλία, για καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους. Εικόνα: Ο Γιώργος Σεφέρης. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς έζησαν και πορεύτηκαν οι ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ