ulysses kirk douglas

Για το μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού «Χάλκινα κατώφλια» (εκδ. Πατάκη). 

Γράφει ο Κώστας Δρουγαλάς

Στο δωδέκατο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού μεταφερόμαστε στη γη της Παιονίας, σε τόπους της αρχαίας Μακεδονίας το 950 π.Χ., λίγα χρόνια πριν από την εμφάνιση των αοιδών και την προφορική εξύμνηση των ηρωικών πράξεων. Ο τίτλος του βιβλίου Χάλκινα κατώφλια δεν παραπέμπει μόνο στην Εποχή του Χαλκού, αλλά και στην έλξη που δημιουργεί η εξουσία, αφού το επίθετο «χάλκινα» λειτουργεί ως συνώνυμο της θεϊκής αρχής και των ανακτόρων.

Ο -αρχικά ανώνυμος- πρωταγωνιστής του βιβλίου μεγαλώνει με τη μητέρα του σε έναν καταυλισμό Παιόνων στις όχθες του Αξιού· στην κοινότητά του είναι ευρύτερα γνωστός ως «το αγόρι που ακούει Φωνές». Ύστερα από την επέλαση ενός καταστροφικού σεισμού, η μάνα του τον φυγαδεύει στον ναό της Λευκής Θεάς με τον φόβο πως ο γιος της, ήδη χαρακτηρισμένος από την κοινότητα ως καταραμένος, θα θυσιαστεί στους θεούς για εξιλέωση. Από τον ναό θα τον αρπάξουν οι Παίονες ως σύμμαχοι των Τρώων, και θα βρεθεί στο Ίλιον, στη μυθική Τροία, για να υπερασπιστεί το πολιορκούμενο βασίλειο του Πρίαμου. Από εκεί κι έπειτα θα ενωθούν οι δύο κόσμοι των εμπόλεμων πλευρών, αυτός της Τροίας κι εκείνος των Αχαιών. Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής θα «βαπτιστεί» Λύκαστος και η μοίρα του θα ενωθεί με αυτή των ευκλεών ηρώων του Ομήρου (κυρίως του Οδυσσέα, ως πιστός δούλος και σύμβουλος). Αργότερα, σε μια παρεκτροπή της οδυσσεϊκής επιστροφής, θα συναντήσει τους πανίσχυρους βασιλιάδες της Ανατολής.

patakis zourgos xalkina katoflia

Στα Χάλκινα κατώφλια, ο πρωταγωνιστής δεν αποτελεί πρότυπο ήρωα -το ακριβώς αντίθετο-, αφού οι πράξεις του ουδεμία σχέση έχουν με το πολεμικό κλέος. Ο Λύκαστος είναι λιγνός, ευκίνητος κι επιδέξιος με τα άλογα αλλά όχι με το σπαθί. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι μια επίμονη ανθεκτικότητα και η δυνατότητά του να ακούει τη «Φωνή», μία εσωτερική προσήμανση που για τον αναγνώστη λειτουργεί ως προοικονομία. Στο μυθιστόρημα, παιδιά απάγονται, δούλες βιάζονται, έρωτες ματαιώνονται, νεκροί στοιβάζονται – οι πάντες και τα πάντα αλέθονται στην ανελέητη μυλόπετρα του πολέμου· σε πλήρη αντίθεση με τα προαναφερθέντα, στο πρόσωπο του Λύκαστου ενσαρκώνεται η αντιπολεμική χροιά του βιβλίου.

Παράλληλα, το μυθιστόρημα διαλέγεται με έργα τόσο από την αρχαία γραμματεία όσο και από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία: την «Εκάβη» και τον «Ρήσο» του Ευριπίδη, την Κίχλη του Σεφέρη και την Οδύσεια του Καζαντζάκη.

Το βιβλίο είναι διάσπαρτο με κάθε είδους αντιθέσεις: Δύση-Ανατολή, Δίας-Γιαχβέ, Δωδεκάθεο-Μελκάρτ, αφέντες-δούλοι, πόλεμος-έρωτας. Στην πραγματικότητα τα Χάλκινα κατώφλια είναι ένα μυθιστόρημα «εναλλακτικής μυθολογίας», ένα εξακολουθητικό κι επίμονο «τι θα γινόταν εάν…;», που πλανάται πάνω από τον ιστορικό χρόνο. Παράλληλα, το μυθιστόρημα διαλέγεται με έργα τόσο από την αρχαία γραμματεία όσο και από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία: την «Εκάβη» και τον «Ρήσο» του Ευριπίδη, την Κίχλη του Σεφέρη και την Οδύσεια του Καζαντζάκη.

politeia deite to vivlio 250X102

Το δίπολο εξουσίας-υποταγής

Βασική θεματική του μυθιστορήματος είναι η αποδόμηση της διαπολιτισμικής σχέσης αφέντη-δούλου (βλέπε: Οδυσσέα-Λύκαστου). Το δίπολο εξουσίας-υποταγής ανατρέπεται όταν ο Λύκαστος συνειδητοποιήσει ότι «αφέντης» και «δούλος» είναι δύο έννοιες συσχετικές, μιας και δεν μπορεί να υπάρξει η μία δίχως την άλλη. Έτσι, από τη χεγκελιανή συνειδητοποίηση του δίπολου, ο Λύκαστος περνά στη νιτσεϊκή αυτοβουλία όπου η ηθική του αφέντη καταργείται, μιας κι αδυνατεί πλέον να εμπνεύσει τον φόβο. Κι ακριβώς εδώ εμφανίζεται η ανανεωτική δύναμη της μικροϊστορίας: η εναλλαγή των ρόλων οδηγεί στη μεταστροφή όχι μόνο της ιστορίας αλλά και του μυθολογικού κόσμου όπως τον γνωρίζουμε.

Φυσικά, η θεματογραφία του μυθιστορήματος δεν εξαντλείται στο προηγούμενο ζεύγμα: στο μυθιστόρημα γίνεται λόγος για την ορφάνια και την αβάσταχτη θέληση για ζωή, για την καχυποψία απέναντι στα ιερατεία και τη θρησκευτική εξουσία εν γένει, για την άνθηση των πολιτισμών και τη βία που ριζώνει σε χάλκινες καρδιές, για τη γυναικεία δυναμική ως αντίβαρο στις αιματηρές επιδιώξεις των πολεμάρχων.

Τέλος, παρότι τα Χάλκινα κατώφλια είναι ένα μυθιστόρημα ιστορικού περιβάλλοντος, ο αναγνώστης θα καταλάβει πως υποδερμικά πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδιαλέγεται και με τα τωρινά: τον πόλεμο, την πείνα, τον αποκλεισμό, τον θάνατο και την απώλεια. Κι αν σήμερα δεν υπάρχουν άλκιμα δόρατα και οξύτομα σπαθιά, ο πόλεμος βρίσκεται ακόμη τριγύρω μας – κι εντός μας.

*O ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΥΓΑΛΑΣ είναι καθηγητής και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Από πού έρχεται η νύχτα» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης).


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Οι Αχαιοί! Τους θυμάμαι, πώς αλλιώς; Δεν ήταν καμιά θαυμαστή φυλή, όμως το αίμα τους είχε κάτι, που θύμιζε κρασί από βασιλικούς ασκούς, η γλώσσα τους γεννούσε πόθο σχεδόν σωματικό, που αν δεν είχες τον νου σου, σε αιχμαλώτιζε. Έτσι νομίζω την πάτησαν μαζί τους και οι θεοί, παγιδεύτηκαν από τη γοητεία τους και ασχολήθηκαν μαζί τους με το παραπάνω. Γι’ αυτό και οι Αχαιοί φορούσαν τη μάσκα της αυταρέσκειας και καμάρωναν το είδωλό τους στον γυαλισμένο χαλκό.

Προφανώς και με περιφρονούσαν, στον κόσμο τους ένας υπηρέτης δεν μπορούσε να έχει μερίδιο στη δόξα των πριγκήπων και των αθανάτων. Η περιφρόνηση που έδειχναν στους ταπεινούς ήταν άλλης υφής από αυτήν των Τρώων. Οι γιοι του Πριάμου δεν φαντάζονταν πόσο εύθραυστα μπορούν να γίνουν όλα τα ανθρώπινα και στα δύσκολα λύγιζαν. Οι Αχαιοί όμως είχαν υιοθετήσει το σφρίγος και την ομορφιά ενός λευκού ταύρου, που με σταθερό βήμα ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του βωμού».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (1995, αναθεωρηµένη έκδοση 2010), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (2000), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (2002), η ισπανική μετάφραση του οποίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Sloper το 2022, Στη σκιά της πεταλούδας (2005), Η αηδονόπιτα (2008), Ανεµώλια (2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (2014, Βραβείο Public 2015), Λίγες και μία νύχτες (2017, Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα), η ρουμανική μετάφραση του οποίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Curtea Veche το 2025, Οι ρετσίνες του βασιλιά (2019), Περί της εαυτού ψυχής (2021, Βραβείο Public 2022), Παλιές και νέες χώρες (2023, Βραβείο Αναγνωστών Athens Voice 2023), Χάλκινα κατώφλια (2025).

isidoros zourgos

Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της ταινίας «Όχθες» (2015). Έχει τιμηθεί με το βραβείο ιστορικού μυθιστορήματος του Ιδρύματος «Κώστας και Άρτεμις Κυριαζή» (2023). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο συνέντευξή του Ισίδωρου Ζουργού στον Κώστα Κατσουλάρη, στη σειρά «Βίος και Πολιτεία» του Βιβλιοπωλείου Πολιτεία:

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο κήπος με τις φράουλες» του Φίλιππου Φιλίππου (κριτική) – Νουάρ μυθιστόρημα με υπαρξιακά ερωτήματα και διάχυτο ερωτισμό

«Ο κήπος με τις φράουλες» του Φίλιππου Φιλίππου (κριτική) – Νουάρ μυθιστόρημα με υπαρξιακά ερωτήματα και διάχυτο ερωτισμό

Για το μυθιστόρημα του Φίλιππου Φιλίππου «Ο κήπος με τις φράουλες» (εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Από το «Body heat» (1981) του Λόρενς Κάσνταν.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Διαβάσαμε τον ...

«Φόνοι στη Θεσσαλονίκη» του Βασίλη Παπαγεωργίου (κριτική) – Αστυνομικό μυθιστόρημα με λεπτή, σχεδόν αθόρυβη ένταση

«Φόνοι στη Θεσσαλονίκη» του Βασίλη Παπαγεωργίου (κριτική) – Αστυνομικό μυθιστόρημα με λεπτή, σχεδόν αθόρυβη ένταση

Για το μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαγεωργίου «Φόνοι στη Θεσσαλονίκη» (εκδ. Σαιξπηρικόν). Εικόνα: Από τη σειρά «Έτερος εγώ». 

Γράφει ο Γιώργος Κ. Μιχαηλίδης

Στο Φόνοι στη Θεσσαλονίκη ...

«Σφιχταγκαλιάσματα και φτερουγίσματα» της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη (κριτική) – Ιστορίες για τον μεγάλο χορό της ζωής

«Σφιχταγκαλιάσματα και φτερουγίσματα» της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη (κριτική) – Ιστορίες για τον μεγάλο χορό της ζωής

Για τη συλλογή διηγημάτων της Δέσποινας Καϊτατζή-Χουλιούμη «Σφιχταγκαλιάσματα και φτερουγίσματα – Ο χορός της ζωής» (εκδ. ΑΩ). Εικόνα: Ο πίνακας του Έντβαρτ Μουνκ «Ο χορός της ζωής».

Γράφει η Δήμητρα Μήττα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Στέλιος Γιαμαρέλος στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Στέλιος Γιαμαρέλος στο Υπόγειο

Στο 98ο επεισόδιο της σειράς «Βίος και Πολιτεία» στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομίλησε με τον αναπλ. καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Στέλιο Γιαμαρέλο.

Επιμέλεια: Book Press ...

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρυ Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρυ Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

Για τη μελέτη του Τέρυ Ίγκλετον (Τerry Eagleton) «Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Πεδίο). Εικόνα: Theos Think Tank.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Ένας από τους λόγους που τα βι...

«Το πρόσωπο και το έργο»: Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο της Λύντιας Τρίχα

«Το πρόσωπο και το έργο»: Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο της Λύντιας Τρίχα

Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026, στις 19:00, η Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το πρόσωπο και το έργο: Λύντια Τρίχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απρόσωπες εξομολογήσεις» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

«Απρόσωπες εξομολογήσεις» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου από το νέο βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Απρόσωπες εξομολογήσεις – Ένας κοινωνικός αποστάτης ως κοινωνιολόγος», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιατ...

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μάλινα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 35 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του χρόνου

Τι διαβάζουμε τώρα; 35 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του χρόνου

Τι διαβάζουμε τώρα; Τριάντα πέντε λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του 2025 από μικρούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους

Επιλογή/παρουσίαση: Φανή Χατζή

Τριάντα πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του 2025 από μικρούς και μεγάλου...

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Προσεγμένες επανεκδόσεις σημαίνουν διαρκείς αναγνώσεις. Ακολουθεί ένας απολογισμός των επανεκδόσεων παλαιότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2025. Κεντρική εικόνα: Άποψη από το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία που στα 45 χρόνια (συμπληρώνονται το 2026) λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει στα ράφια του τις περισσότερες από τις...

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τριάντα βιβλία κουίρ θεματολογίας που εκδόθηκαν το 2025 και συμβάλλουν στην ορατότητα και ακουστικότητα βιωμάτων που συστηματικά και διαχρονικά αποσιωπήθηκαν.

Γράφει η Φανή Χατζή

Καθώς είναι η τρίτη χρονιά που συγκεντρώνουμε τους καλύτερους τίτλους ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ