adolescence

Για το μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου «Η σφαγή των αθώων» (εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, ο 13χρονος ήρωας της τηλεοπτικής μίνι σειράς Adolescence που διερευνά τα γιατί και τα πώς του φόνου μιας ανήλικης κοπέλας από έναν συμμαθητή της. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια σκηνή απόκοσμη, βουτηγμένη μέσα στα παγωμένα νερά του ομαδικού θανάτου, εκκινεί το βραχύ μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου. Στο πάτωμα ενός ξενοδοχείου, στο μέρος που προσφέρεται καθημερινά το πρωινό, κείτονται άψυχα κορμιά μαθητών γυμνασίου και κάποιων συνοδών καθηγητών.

Η χαρούμενη εκδρομή κατέληξε σε εκατόμβη. Ποιος μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό το μακελειό; Να έχουμε να κάνουμε με ομαδική δηλητηρίαση, απότοκη της αβλεψίας του προσωπικού του ξενοδοχείου;

Πολύ νωρίς ξεδιαλύνονται όλα: ο μοναδικός μαθητής που διασώθηκε, βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία στο δωμάτιό του και δίχως καμία πίεση ενημερώνει τους αστυνομικούς πως ήταν εκείνος που δηλητηρίασε τους συμμαθητές του και τους καθηγητές. Ο φονιάς έχει όνομα: λέγεται Ερμής.

psichogios papadimitriou sfagi athoon

Το όνομα

Το όνομα δεν πρέπει να είναι τυχαίο, καθώς όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, ο Ερμής δεν είναι ένας παράφρων, όπως θέλουν οι δημοσιογράφοι να τον σκιαγραφήσουν, αλλά ένα παιδί που υπέστη για πολύ καιρό κακοποίηση από τους συμμαθητές του. Ως εκ τούτου, η πράξη του μπορεί να νοηθεί ως μια ακραία μορφή αντίδρασης. Άλλως πώς: εκδίκηση μέχρις εσχάτων.

Ο Ερμής, για να συνδεθεί η πράξη με το όνομά του, έγινε ο ψυχοπομπός όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Σαν να τους οδήγησε στον άλλο κόσμο, ώστε να σιγουρευτεί πως δεν θα τον χτυπήσουν ή λοιδορήσουν ξανά.

Πέραν του Ερμή, άλλος ένας από τους συμμαθητές του δεν βρήκε τραγικό θάνατο. 

Πέραν του Ερμή, άλλος ένας από τους συμμαθητές του δεν βρήκε τραγικό θάνατο. Είναι ο κολλητός του Ερμή (ο μοναδικός που κατάφερε να αποκτήσει ποτέ) και αφηγητής της ιστορίας. Κατόπιν προτροπής του δράστη, επικαλέστηκε ασθένεια και έμεινε στο σπίτι του.

Η εικαστική πλευρά

Όλα αυτά τοποθετούνται σε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 1996 στο Πήλιο. Πολλά χρόνια μετά, ο φίλος του Ερμή, μεγάλος πλέον σε ηλικία, ζει εκτός της χώρας και σπουδάζει ιστορίας της τέχνης.

Οι σπουδές του δεν είναι άσχετες με τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Ερμή, αλλά και με την ανάπτυξη της πλοκής. Παράλληλα με τον ζόφο, τη βία και την αγριότητα, αναπτύσσεται και μια εικαστική εξήγηση του φαινομένου της σφαγής των αθώων.

Ο Ερμής, ένα παιδί μοναχικό και ιδιαίτερο, στο μοναδικό που του αρέσει να καταγίνεται είναι να ζωγραφίζει. Όχι απαραίτητα καλαίσθητες ζωγραφιές, αλλά εικόνες της φθοράς που τον περιβάλλει και τον ενέχει. Κάπως έτσι δεν διστάζει να ζωγραφίσει τα σκατά ενός σκύλου, σκανδαλίζοντας τους πάντες.

Ο μοναδικός που του στέκεται είναι ο κολλητός, αλλά κι αυτός είναι ένα παιδί φοβικό και αντιδημοφιλές. Σαν να λέμε: αυτό το δίδυμο δεν γίνεται παρά να έχει το ρόλο του θύματος.

Ένα τέτοιο παιδί, φευ, δεν γίνεται να μην αποτελέσει αντικείμενο χλεύης, bullying και απάρνησης. Ο μοναδικός που του στέκεται είναι ο κολλητός, αλλά κι αυτός είναι ένα παιδί φοβικό και αντιδημοφιλές. Σαν να λέμε: αυτό το δίδυμο δεν γίνεται παρά να έχει το ρόλο του θύματος. Μόνο που από τους δύο, ο μοναδικός που σωματοποιεί τη θυματοποίηση και τραντάζεται απ’ αυτήν είναι ο Ερμής.

Ενδιάμεσα ο Παπαδημητρίου αποφασίζει να ενθέσει κάμποσα κεφάλαια-ιντερλούδια, για το πώς η ζωγραφική έχει αποτυπώσει τη σφαγή των αθώων. Ήτοι: τα αθώα παιδιά που διέταξε ο Ηρώδης να θανατωθούν, κατά τας γραφάς, έτσι ώστε να γλιτώσει νωρίς νωρίς από τον νεογέννητο Μεσσία.

Rubens Massacre of the Innocents Art Gallery of Ontario 2

Μη αναμενόμενη εξέλιξη

Έχει, άραγε, εικαστική εκδοχή το bullying; Η αλήθεια είναι ότι έχουν γραφτεί κάμποσα βιβλία ενηλίκων, αλλά και για παιδιά με το ίδιο θέμα. Αν και ανεξάντλητο, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα στη σχολική κοινότητα, τα περισσότερα βιβλία ακολουθούν την πεπατημένη, με το αποτέλεσμα να είναι –τρόπον τινά– αναμενόμενο.

Στην περίπτωση του παρόντος βιβλίου υπάρχει κάτι μη αναμενόμενο και έχει να κάνει με την εικαστική πλευρά του θέματος. Σαφώς, έχει ενδιαφέρον πώς ο Τιντορέτο, ο Μπρέχελ ο Πρεσβύτερος ή ο Τζότο (για να φέρουμε κάποια παραδείγματα ζωγράφων που αναφέρονται στο βιβλίο) αποτυπώνουν την ίδια σκηνή. Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι ζωγραφικές απεικονίσεις που προέρχονται από το χέρι του Ερμή και πώς, χρόνια μετά, ο φίλος του προσπαθεί να ενώσει όλες τις ψηφίδες επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Ο Παπαδημητρίου, επίσης, δεν πέφτει στην παγίδα του αγαθού αμνού που δέχεται επίθεση από μια αγέλη λύκων.

Ο Παπαδημητρίου, επίσης, δεν πέφτει στην παγίδα του αγαθού αμνού που δέχεται επίθεση από μια αγέλη λύκων. Σαφώς, δεν γίνεται να είναι θετικός πόλος στο μυθιστόρημα τα παιδιά που περικυκλώνουν επικίνδυνα τον Ερμή, ωστόσο πρόθεση του συγγραφέα είναι να αναδειχθεί η ψυχοσύνθεση ενός παιδιού που δεν κατάφερε ποτέ να διαμορφώσει μια άμυνα για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Άοπλο παιδί

Αυτός ακριβώς ήταν ο Ερμής: ένα παιδί άοπλο που βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Από εκεί και πέρα, δεν είναι αναπόδραστο να έφτανε στο φονικό, αλλά, σίγουρα, σε μια μορφή αντίδρασης που μπορεί να περιλάμβανε τον εαυτό του ως τελικό θύμα.

Εντέλει, επέλεξε να σκοτώσει... Φαίνεται πως ήταν καταδικασμένος εξαρχής να σβηστούν από πάνω του όλα τα χρώματα.

Αυτός ο αποχρωματισμός, αποτέλεσμα της βίας που συνάντησε και βίωσε, είναι ο λόγος που πολλά παιδιά στις μέρες μας (μέρες άγριες) χάνουν την επαφή με τον εαυτό τους, χάνονται, γκρεμίζονται και δεν καταφέρνουν πολλές φορές να σηκωθούν πραγματικά. Μήπως κι εδώ δεν έχουμε μια άλλη μορφή σφαγής των αθώων;

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Αρχίζουν να του κολλούν χαρτιά στην πλάτη και στην τσάντα που γράφουν ΣΚΑΤΟ, ενώ, όπου τον συναντούν εκτός σχολείου, του φωνάζουν από μακριά: ‘’Γεια σου, Σκατό’’. Μαζεύουν ακόμη και κόπρανα σκύλων και γατιών και την ώρα του διαλείμματος του τα βάζουν στην τσάντα ή κάτω από το θρανίο. Σταδιακά και με γεωμετρική πρόοδο αρχίζει να τον συνοδεύει μια μυρωδιά που δεν μπορεί να την αποφύγει και όσο περισσότερο προσπαθεί να βυθιστεί στην αποστασιοποίησή του από το ‘’αστείο’’, τόσο περισσότερο βουλιάζει στη φάρσα που πλέον όλο το σχολείο σκηνοθετεί εις βάρος του» (σελ. 114)

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στέφανος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Μιλάνο και, το 2015, απέσπασε το Μάστερ του στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν.

stephanos papadimitriou

Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως designer αλλά και ως συντάκτης αρχιτεκτονικής, ενώ διδάσκει ιστορία και θεωρία της τέχνης. Η σφαγή των αθώων είναι το τρίτο του βιβλίο. Έχει επίσης εκδώσει τα βιβλία Η Μαϊμού και Δυσλεκτικό Στόμα Δίγλωσσων Τεράτων, για το οποίο, το 2011, ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (κριτική) – Από τον έρωτα στη γυναικοκτονία

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (κριτική) – Από τον έρωτα στη γυναικοκτονία

Για το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Στην Ελλάδα από το 2010 ως το 2023 καταγράφηκαν 174 γυναικοκτο...

«Ω Λαλά!» του Δαμιανού Αγραβαρά (κριτική) – Η πορεία ενός κουίρ ατόμου σε μια Ελλάδα που συνεχώς αλλάζει

«Ω Λαλά!» του Δαμιανού Αγραβαρά (κριτική) – Η πορεία ενός κουίρ ατόμου σε μια Ελλάδα που συνεχώς αλλάζει

Για το μυθιστόρημα του Δαμιανού Αγραβαρά «Ω Λαλά!» (εκδ. Νήσος). Εικόνα: Η Μίνα Ορφανού στην ταινία «Στρέλλα» (2009), του Πάνου Κούτρα. 

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός 

...

«Σενιορίτα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Κάθε θάνατος και μια αναγέννηση

«Σενιορίτα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Κάθε θάνατος και μια αναγέννηση

Για τη νουβέλα της Έρσης Σωτηροπούλου «Σενιορίτα» (εκδ. Πατάκη). 

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η Έρση Σωτηροπούλου επιστρέφει μετά από και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνο-ιταλικό βραβείο Intersezioni με «προίκα» για να μεταφραστούν τα βιβλία: Ντεζιάτι, Σινίζι και Σταρνόνε οι τρεις πρώτοι βραβευθέντες

Ελληνο-ιταλικό βραβείο Intersezioni με «προίκα» για να μεταφραστούν τα βιβλία: Ντεζιάτι, Σινίζι και Σταρνόνε οι τρεις πρώτοι βραβευθέντες

Ο Μάριο Ντεζιάτι, ο Φαμπρίτσιο Σινίζι και ο Ντομένικο Σταρνόνε είναι οι τρεις πρώτοι συγγραφείς που τιμώνται με το νεοσύστατο ελληνο-ιταλικό βραβείο Intersezioni που αποσκοπεί στη μετάφραση των έργων τους στα ελληνικά.

Επιμέλεια: Book Press ...

Βραβείο Ντίλαν Τόμας: Σε πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια που έγραψε για τη φυλή, το φύλο και τον εθισμό

Βραβείο Ντίλαν Τόμας: Σε πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια που έγραψε για τη φυλή, το φύλο και τον εθισμό

Η Σάσα Ντεμπέβεκ ΜακΚένι (Sasha Debevec-McKenney) έλαβε για την πρώτη της ποιητική συλλογή, «Joy is my middle name», το Βραβείο Ντίλαν Τόμας, που απονέμεται σε συγγραφείς ηλικίας έως 39 ετών, προς τιμήν του Ουαλού ποιητή που πέθανε σε αυτή την ηλικία και συνοδεύεται από σημαντικό χρηματικό έπαθλο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...
«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός κεφαλαίου, από το μυθιστόρημα του Κυριάκου Κεντρωτή «Γεια σου καμάρι μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο δρόμος χωρίς λεύκες»

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άσφαλώς, στον 21ο αιώνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...
Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ