giorgos xeimonas kentriki

Για το μυθοπλαστικό ντοκουμέντο του Διαμαντή Αξιώτη «Γιώργος Χειμωνάς: Βασιληάς της Ασίας» (εκδ. Οδός Πανός). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Διαμαντής Αξιώτης, στο μυθοπλαστικό ντοκουμέντο του Γιώργος Χειμωνάς: Βασιληάς της Ασίας, παρουσιάζει την επιστροφή του Γιώργου Χειμωνά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα. Εφόσον, όπως διατεινόταν ο αγαπημένος εκλιπών, «ό,τι αξίζει στον άνθρωπο είναι να έχει να πει μια ιστορία» (Ο γιατρός Ινεότης), ο Δ. Αξιώτης συστήνει στο βιβλίο του τον Χειμωνά ως «χειμώνα» (hiver) και περιλαμβάνει στην εξιστόρησή του μιαν εκλεκτή ομήγυρη από την Καβάλα: τη φανταστική αφηγήτρια που ονομάζεται Θαυμασία και πάσχει από Σύνδρομο της Ηλέκτρας και έναν «θίασο» από υπαρκτούς φίλους, τον Διαμαντή Αξιώτη, την Ελένη Ιορδάνου, τον Κοσμά Χαρπαντίδη (τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Υπόστεγο»), τον Κρίτωνα-Ευθυβούλη Χουρμουζιάδη, τον Μπάμπη Γαμβρέλη και την Κική Λεονταράκη, τη σύζυγό του (δηλαδή τους «βόρειους» των γραμμάτων, τον κύκλο από την Καβάλα), επίσης τον Αλέξη Ζήρα, τον Μένη Κουμανταρέα, τον Πέτρο Αμπατζόγλου, τον Αλέξανδρο Κοτζιά, την Κάτια Λεμπέση, τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και την (επίσης αγαπημένη) Άλκηστη Σουλογιάννη (δηλαδή τους «νότιους» των γραμμάτων και τον κύκλο από την Αθήνα) και, τέλος, τη Μαρία Πρωτόπαππα και τον Θανάση Δήμου (που ερμήνευσαν το αρχικό κείμενο του Δ. Αξιώτη στην Καβάλα τον Αύγουστο του 2010). Τα μέλη αυτής της ανθρωπογεωγραφίας γίνονται τόποι αναφοράς, συστηνόμενα με τους τίτλους των έργων τους. 

odos panos aksiotis giorgos xeimonas o vasilias tis asias

Ξεκινώντας από τον «χωλό» μήνα, τον Φεβρουάριο του 1989, η αφηγήτρια/ποιήτρια Θαυμασία παρουσιάζει την εκκεντρική, σκοτεινή φιγούρα του Χειμωνά, με την οποία είναι εμφανώς ερωτευμένη. Ξεναγεί τον συγγραφέα στην Καβάλα του σήμερα, μια πόλη που τον υποδέχεται σαν ξένο, αυτόν που η παιδική του ηλικία «με το βουλιαγμένο σπίτι» διεξήχθη στην Καβάλα. Ο Δ. Αξιώτης τοποθετεί την εκ νέου μυθιστορηματική άφιξη του «πρίγκιπα» στην Καβάλα ως χρονικά ταυτόσημη με την τελευταία εκπνοή της μητέρας του.  

politeia deite to vivlio 250X102

Η εκπεφρασμένη λογοτεχνική πρόθεση του Χειμωνά να μετατραπεί σε «Βασιλιά της Καρθαγένης» μεταπλάθεται, στο βιβλίο του Δ. Αξιώτη, σε χαρακτηρολογικό πορτραίτο ενός σαγηνευτικού, ψηλόλιγνου, ναρκισσευόμενου ρήτορα που λικνίζεται στους ήχους της ροκ, που μοιάζει με τον Αρχάγγελο Ουριήλ, που είναι καμωμένος από σύννεφα, που είναι τόσο απόμακρος που θα μπορούσε να αποκληθεί ακόμη και «Όσιος». Αυτό είναι το κομμάτι του ντοκουμέντου (και ο υποφαινόμενος, ως παλιός φίλος του Γιώργου Χειμωνά, μπορεί να επιβεβαιώσει την περιγραφή). Από την άλλη, είναι πρωτότυπος ο τρόπος με τον οποίον ο Διαμαντής Αξιώτης περνά «μέσα» στην ομήγυρη (αναπλάθοντας έτσι μια πραγματική, ιστορική παρέα), ενώ αφηγηματικά επινοεί τη Θαυμασία, η οποία στο απεγνωσμένο παραλήρημά της περιγράφει τον Χειμωνά με τα δικά της, ιδιότυπα χρώματα. Στο πρόσωπο, λοιπόν, αυτής της γυναίκας, και στο πάθος της για «Κείνον» στηρίζεται το κομμάτι της μυθοπλασίας (να είναι μια άλλη εκδοχή της Ελένης Ξένου από τον Εχθρό του ποιητή;). Εδώ επιδρά μια συνειρμική σύνδεση με τον αφηγητή-Χειμωνά και στον νου μου γυρίζουν οι μουσικές της Λυκίας, ο αντικατοπτρισμός από τα αρχαία ερείπια των Μύρων και το εκκλησάκι του Αη Νικόλα, η Θυάτειρα, η Έφεσος, η Μίλητος, εικόνες που αναδύονται από το ντοκιμαντέρ «Λυκία» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού. 

Το αισθηματικό σκηνικό

Έρημο λιμάνι, χαρακτηριστικά καταστήματα για όποιον γνώρισε την Καβάλα της δεκαετίας του ‘90, το περίφημο Ιμαρέτ του Μωχάμετ Άλη, η αγορά του Αη Νικόλα του Θαλασσινού, ο Άγιος Σίλας, το λαϊκό καφενεδάκι «Τεμπελχανείον», το μπαράκι «Χαμάμ» του Μπάμπη, η οδός Ομονοίας, η Νέα Πέραμος και το ίνδαλμα της Θάσου από απέναντι, μια νοερή προέκταση προς τη Θράκη, οι περίπατοι στα μαγέρικα και τους τεκέδες, στα σαγματοποιεία και τα πεταλωτήδικα, στα καφενεία με τους ναργιλέδες, στο σπίτι των παιδικών χρόνων του Χειμωνά. Είναι εντυπωσιακή η εμφάνιση, ανάμεσα σε πλήθος θαυμαστών αντικειμένων, μιας περίτεχνης καρφίτσας που έχει φτιαχτεί σε χώρα της Ανατολής: αυτός ο πολύτιμος λίθος προοιωνίζεται τον θάνατο του συγγραφέα. Σημαντική θέση κατέχει και η προκλητικά κόκκινη λάμπα του παλαιοπώλη της Καβάλας Σεραφείμ.  Αυτά, συνοδευόμενα από ένα απάνθισμα από θρύλους του τόπου όπως της Παναγιάς με τα Τρία Χέρια, αλλά και απόηχους από τον Παπαδιαμάντη, συνθέτουν το αισθηματικό τοπίο μέσα στο οποίο θα εκδιπλωθεί η απεγνωσμένη έκκληση της Θαυμασίας προς τον αινιγματικό Ποιητή:  

«Μάθετέ με να μιλάω σαν εσάς, να διαστέλλω τη γλώσσα όπως εσείς (...) μάθετέ με τον τρόπο να μιμούμαι την ιδιαίτερη γραφή σας. Να χρησιμοποιώ τις ακριβές σας λέξεις, ολόκληρες προτάσεις, παραγράφους των βιβλίων σας. Τα γραπτά μου να περιέχουν λίμνες, δάση, κίτρινες ηπείρους, τη μώρα των ανθρώπων, την άβυσσο, την κόλαση. Να εισχωρούν στους τάφους της Λυκίας, να επισκέπτονται τη Χώρα του Λίγηρα της Βρετάνης» (σελ. 52). 

Ο ήρωας-Χειμωνάς εμφανίζεται ταπεινός σε ό,τι αφορά τις λογοτεχνικές του επιδόσεις, αν και οι συλλήψεις του είναι υψιπετείς

Ο ήρωας-Χειμωνάς εμφανίζεται ταπεινός σε ό,τι αφορά τις λογοτεχνικές του επιδόσεις, αν και οι συλλήψεις του είναι υψιπετείς και η φυσική του παρουσία στον χώρο ιδιαίτερα εξεζητημένη, επηρμένη και ιστριονική. Με θεατρικό ύφος αφηγείται στον κύκλο του τους τέσσερις «τρόπους» με τους οποίους διήγαγε τα τριάντα πρώτα χρόνια της ζωής του, αποκαλύπτοντας τις τέσσερις βασικές συγκινησιακές του λειτουργίες: τη Φαντασμαγορία, τον Φόβο, τον Έρωτα, τον Κλέφτη (περιοδικό «Υπόστεγο», τχ.6, καλοκαίρι 1992). Είναι ένας ποιητής που ζει «σε ελαφράν απόκλισιν» από το σύμπαν, όπως ακριβώς ο Καβάφης στην οπτική του Ε. Μ. Forster. Στο «Σύνδρομο του Balint» αποκαλύπτεται η αλληλοπεριχώρηση της Ψυχιατρικής με τη Λογοτεχνία, κι αυτήν την αποκάλυψη την κάνει με συναισθηματικό τρόπο η θαυμασία αφηγήτρια (σελ. 106). Το ίδιο συμβαίνει και με τον επίτομο «Πυλάδη», την όπερα δωματίου που της χαρίζει ο Χειμωνάς. Το ίδιο με τη χαμένη «Φρουρά» και με το μυστηριωδώς απολεσθέν «Το σπίτι της Γερτρούδης». Όλα ανήκουν σ' ένα σκηνικό που οδηγεί στον θάνατο, ίσως σ’ έναν επιθυμητό θάνατο στον γενέθλιο τόπο: «Για τίποτα άλλο άξιος δεν είναι για τίποτα ικανός». 

Μια βασανιστική σχέση 

Η αφήγηση της Θαυμασίας φτάνει έως την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του Χειμωνά, του Εχθρού του ποιητή: στέκεται σ’ αυτήν τη μοντέρνα μετάπλαση της γνωστής παραλογής «Του νεκρού αδελφού» και προσπαθεί να ταυτίσει τα πρόσωπα της παρέας των Καβαλιωτών συγγραφέων με τα πρόσωπα της έμπνευσης του συγγραφέα. Η ανακοίνωση του «τέλους των γραπτών του» σήμανε και την ολοκλήρωση του «χρέους» που ο Χειμωνάς αναγνώριζε στους δημιουργούς της τέχνης του λόγου. 

Η σχέση με το ίνδαλμα-Χειμωνάς είναι βασανιστική (το γνωρίζω κι εξ ιδίας πείρας).

Η σχέση με το ίνδαλμα-Χειμωνάς είναι βασανιστική (το γνωρίζω κι εξ ιδίας πείρας). Στο μεταξύ, η συγγραφική διαδρομή του Διαμαντή Αξιώτη έως το 1992 δίνεται από τον ίδιον σαν να επρόκειτο για ένα τρίτο πρόσωπο: ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα και ανθολογίες ποίησης και διηγήματος. Μεταξύ αυτών, Το μισό των Κενταύρων: ο Δημήτρης Χοροσκέλης συγκαταλέγει τον Αξιώτη στους συγγραφείς «της σκληρότητας», δηλαδή στη χορεία των Δημήτρη Δημητριάδη, Γιώργου Αριστηνού και Αχιλλέα Κυριακίδη. Ο Διαμαντής δεν καυχιέται γι’ αυτό και δεν ξεχνά ούτε στιγμή την προτεραιότητα του «Δασκάλου» (όπως αποκαλεί τον Χειμωνά). Βάζει, λοιπόν, τη Θαυμασία να συνάπτει σχέση οικειότητας κι εμπιστοσύνης μαζί του, ικανή ώστε να την καταστήσει μούσα του: στον Διαμαντή θα εκμυστηρευθεί η αφηγήτρια την άτυχη ιστορία της ζωής της, του γάμου της και της μητρότητας, καθώς και το ταξίδι της στην Αθήνα, στην αναζήτηση του ερωτικού της αντικειμένου, του Χειμωνά. Ο Διαμαντής θα την προειδοποιήσει για τον θανάσιμο κίνδυνο που εγκυμονεί ένα παρόμοιο απονενοημένο ταξίδι, μια τέτοια «κατολίσθηση στο χάος» (σελ.85).  

«Δεν θέλω να μ’ αγαπούν, θέλω να με λυπούνται» 

Παρελαύνουν το περίφημο ισόγειο διαμέρισμα της Ρηγίλλης 12Α, που ήταν βαμμένο σε σκούρο μπλε χρώμα, η κουρτίνα με το ανάκλιντρο, τα βρώμικα αποτσίγαρα, τα αγαλματίδια, τα καδράκια με τον Hölderlin και τον Ντοστογιέβσκι, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον Δράκοντα και η εικόνα του ίδιου, φωτογραφημένου σε χίλιες πόζες.  Εδώ ήταν το άντρο του Γιώργου Χειμωνά, η «φωλιά» του, όπως τη γνωρίσαμε όσοι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε. Που, ενώ φερόταν ως «ιατρείον», δεν ήταν τόσο το καταφύγιο του νευρολόγου διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής, όσο το κρησφύγετο του ποιητή που μπροστά μου κάθε Πέμπτη έπινε νεσκαφέ «μπλουμ» ανακατεύοντάς τον απλώς μ’ ένα κουτάλι.  

Αυτή η τόσο οικεία περιγραφή του ιατρείου του Χειμωνά είναι μια ακόμη γλαφυρή προοικονομία του θανάτου του.

Αυτή η τόσο οικεία περιγραφή του ιατρείου του Χειμωνά είναι μια ακόμη γλαφυρή προοικονομία του θανάτου του. Όπως και οι κρίσεις πανικού, οι παροδικές παραλύσεις των άκρων, τα ασημένια κουτάκια με τα πολύχρωμα ψυχοφάρμακα, η δύσπνοια, η βασανιστική αϋπνία με τα αντίστοιχα όνειρα, και τέλος, οι απανωτές αποτυχίες στην απόπειρα αυτοκτονίας. Το γεγονός που είχε επισημάνει η Λούλα: ότι «ο Γιώργος δεν λέει ψέματα. Ο Γιώργος είναι ψεύτης. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο!» Επανειλημμένες απόπειρες θεατρικών αυτοκτονιών που επικαλούνταν την προσοχή και την τρυφερότητα των άλλων. Σαν το παραμύθι με τον βοσκό και τον λύκο, όπου στο τέλος κανείς δεν πίστευε τον βοσκό. Μέχρι που, στις 29 Φεβρουαρίου του 2000, ανακοινώθηκε -και κανείς μας δεν τον πίστεψε- ο «κλέφτης Θάνατος» του Ποιητή.  

Ο δικός μας Γιώργος Χειμωνάς 

Στο βιβλίο αξιοποιείται αφηγηματικά, από τον Δ. Αξιώτη, το κείμενο «Η αβοήθητη μοναξιά του άντρα» του Γιώργου Χειμωνά («Βήμα της Κυριακής», 29 Μαḯου 1988), δημιουργώντας ένα αφηγηματικό παιχνίδι διπλών αντανακλάσεων, όπου ο αναγνώστης θαυμάζει τη διαδικασία με την οποία το δημιούργημα δημιουργεί τον δημιουργό. Ο Χειμωνάς αρνιόταν πάντα την τρυφερότητα των άλλων, αφού πρώτα την επιζητούσε απεγνωσμένα. Ήταν κλασική περίπτωση ανθρώπου φοβισμένου, που ωστόσο συνέχιζε να περιθάλπει μιαν ολόκληρη ακολουθία από γυναίκες ψυχωσικές, νευρωτικές, ξεπεσμένες σταρ, «ιέρειες της ποίησης και της συγγραφής» (σελ. 75), αυτές που ο ίδιος αποκαλούσε «Las meninas» και που αποτελούσαν, τρόπον τινά, την «αυλή του». Ήταν ένας άνθρωπος που ακουμπούσε πάνω στις αφηγήσεις των άλλων το δικό του, αέναο αφήγημα. Και που, κυρίως, ακουμπούσε στην εξαχνωμένη μορφή της Λούλας Αναγνωστάκη

Από Βασιληάς της Καρθαγένης ο Χειμωνάς γίνεται Βασιληάς του Ty Croas της Βρετάνης, Βασιληάς της λογοτεχνικής παρέας της Καβάλας, Βασιληάς της καρδιάς όλων μας και, μέσα απ’ όλον αυτόν τον μυθοποιητικό οίστρο, μεταμορφώνεται σε Βασιληά της Ασίας.  Το κουτί με τις φωτογραφίες που βγάζει και επιδεικνύει η Θαυμασία είναι όλοι μαζί οι «γενναίοι τρόμοι» του Διαμαντή Αξιώτη: ένας καλειδοσκοπικός πίνακας, με τη μορφή του Χειμωνά, τη διαμεσολαβητική μορφή της γυναίκας και τη μορφή του Αξιώτη να διαδέχονται η μια την άλλη και να ανακλώνται η μια μέσα στην άλλη, όπως τα αβυσσαλέα κάτοπτρα στον «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Ουέλς.  


ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

diamantis aksiotis 1

Ο Διαμαντής Αξιώτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1942, όπου και ζει. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα και ανθολογίες ποίησης και διηγήματος. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Ιχώρ" (1966), "Ποσοστό ευθύνης" (1974), "Διαμπερές", εκδ. "Σκαπτή Ύλη" (1976), "Ύπνος μεσημβρίας", εκδ. "ΑΣΕ" (1985). Επίσης, τις ανθολογίες "Καβαλιώτες ποιητές" (1983), "Καβαλιώτες πεζογράφοι" (1985), "Διηγήματα Φώτη Πρασίνη" (1987), όλες από τις εκδόσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Πεζογραφική παρουσία, η συλλογή αφηγημάτων "Το μισό των Κενταύρων", εκδ. "Παρατηρητής" (1990), "Ξόβεργα με μέλι", 1η έκδοση εκδ. "Τραμ" (1994), 2η έκδοση εκδ. "Νεφέλη" (1994). Υπεύθυνος, επί σειρά ετών, των λογοτεχνικών περιοδικών "Σκαπτή Ύλη" και "Υπόστεγο", καθώς επίσης και ραδιοφωνικών εκπομπών. Κείμενά του έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο.

Κείμενό του συμπεριλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη των κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στα αναγνωστικά της Β’ Γυμνασίου. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

«Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή (κριτική) – Από την Ιστορία στη μυθοπλασία και τανάπαλιν

Για τη συλλογή διηγημάτων του Φίλιππου Δρακονταειδή «Προ πολλού και προ ολίγου» (εκδ. Κέδρος). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Το κοντσέρτο για φλάουτο του Μεγάλου Φρειδερίκου στο Σαν-Σουσσί» του Άντολφ φον Μέντσελ. 

Γράφει ο Κώστας Λογαράς

...

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

«Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» της Έρσης Σωτηροπούλου (κριτική) – Ριζοσπαστικός φεμινισμός με κουίρ προοπτική σε φόντο εθνικής ανάτασης

Για τη νουβέλα της Έρσης Σωτηροπούλου «Εορταστικό τριήμερο στα Γιάννενα» (πρώτη έκδοση: 1982), που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια ανάγνωση που υπογραμμίζει τον «ριζοσπαστικό φεμινισμό» της νουβέλας.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

...
«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

«Αδύνατες πόλεις» του Νίκου Α. Μάντη (κριτική) – Μεταλλαγμένη Σεχραζάτ στον λαβύρινθο πολλαπλών αφηγήσεων

Για το μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη «Αδύνατες πόλεις» (εκδ. Καστανιώτη), μια δαιδαλώδης πολυαφήγηση με «χιμαιρικές μορφές, υπερμεγέθεις δαίμονες, ζηλωτές μιας νέας θρησκείας που καταργεί όλες τις άλλες, παραισθητικούς κόσμους και ένα σωρό άλλα πράγματα». 

Γράφει ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

Για τη λογοτεχνική μελέτη του Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom) με τίτλο «Η ανατομία της επίδρασης – Η λογοτεχνία ως τρόπος ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Κώστα Αντωνίου. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

Σκέψεις για τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων «Adolescence», που πραγματεύεται τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν συμμαθητή της. Τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν τηρούνταν οι ζοφερές αναλογίες;

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ